polska - 1500 przepisów (strona:22/100)

Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 287

szerokim świecie. Pierogi są jednym z ulubionych dań Chińczyków oraz tradycyjną potrawą spożywaną podczas Chińskiego Nowego Roku (szczególnie w północnej części kraju). Lepienie chińskich pierogów, podobnie jak naszych polskich, to praca wymagająca zamiłowania, cierpliwości i praktyki. Pierożki Jiaozi , choć proste w przyrządzeniu, mają zupełnie inny smak od polskich pierogów z mięsem, mimo że w przypadku jednych i drugich używa się

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik z brzoskwiniami 421

Sernik z brzoskwiniami to smak tradycyjnych imienin w polskich domach. Nie bez powodu umieszczam go właśnie dzisiaj! Sąsiadka mojej babci to mistrzyni polskich serników – wychodzą jej delikatne i puszyste. Na wierzchu zawsze umieszcza kokos – to daje im charakterystyczną nutę. Zdradziła mi ich sekret – masa serowa musi być rozrzedzona mlekiem i śmietaną tak, żeby sernik przed pieczeniem był

Poezja smaku
Lodowe lizaki piña colada z marakują 146

właśnie smakują - kremowym kokosem i słodkim ananasem. Mmm... Jako że już jutro obieram wakacyjny kierunek i podążam w może nieco mniej egzotyczne miejsce, bo nad nasze piękne polskie morze, to postanowiłem skraść nieco karaibskiego słońca i umieścić go w tym cudownym lodowym lizaku. Podążając za pomysłem z książki My New Roots  Sarah Britton, umieściłem w sorbecie również owoce passiflory(...)wakacji. Niech będą pełne słońca i pozytywnej energii.! :) Jednak z niektórymi z Was liczę się spotkać już pojutrze w Gdyni na  See Bloggers  - największym blogowym wydarzeniu w Polsce! Jeśli również tam się wybieracie (25-26 lipca ), to koniecznie dajcie znać na mój adres e-mail  hello @food2.pl   albo na   facebooku . Możemy spotkać się już choćby

Food Square
Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy 190

kulinarnej mapie Wrocławia. Równo rok temu napisałem dla Was artykuł o Wrocławskim Bazarze Smakoszy - miejscu, w którym ludzie z ogromną pasją karmią nas prawdziwymi perełkami zarówno z naszej pięknej polskiej krainy, jak i różnych zakątków naszego globu, poszerzając nasze kulinarne horyzonty. Obok Bazaru nie można przejść obojętnie i wie o tym każdy szanujący się wrocławski smakosz. Jeśli chcecie się dowiedzieć(...)magazynu Slowly Veggie!, który od marcowego numeru zdobywa nasze serca i roślinożerne żołądki. Gorąco zachęcam Was do lektury, bo to pierwszy taki magazyn o kuchni wegetariańskiej i wegańskiej na Polskim rynku. Ja zostałem całkowicie zielono zainspirowany. Zapraszam do kiosku, na facebooka  oraz na stronę internetową magazynu: www.slowlyveggie.pl . Po śniadaniu wyszedłem bogatszy o nowe doświadczenia kulinarne i znajomości z ludźmi

Food Square
Urlop od bloga czyli krótkie wakacje 115

Dziś nie będzie wpisu kulinarnego a słów kilka o wyjeździe i tym co zwiedziłam. Razem z mężem, dziećmi i moim tatą wybraliśmy się w odwiedziny do rodzinki na południe Polski. Podróż nie obyła się bez niespodzianek, ale o tym później, Najpierw odwiedziliśmy mojego brata w Nowej Wsi pod Kętami. Zwiedziliśmy  Auschwitz  w Oświęcimiu. Muszę przyznać

Ewa w kuchni
Liebster Blog Award 203

podpatruję różnych kucharzy, a robię po swojemu, gdyż gotowanie w domu to zupełnie inny świat.   4. Tytuł Twojej pierwszej książki kucharskiej, z której do tej pory korzystasz? Kuchnia polska regionalna, a najczęściej korzystam z własnych zeszytów z przepisami. 5. Ulubiony owoc i warzywo? Wiśnie, seler naciowy. 6. Najbardziej szalona rzecz jaką w życiu zrobiłaś/zrobiłeś? Raczej jestem

Kuchcik gotuje
Smakowe Tortille - zimna przekąska 303

Aczkolwiek ja ten przepis zmodyfikowałam ponieważ nie dopuszczam do sytuacji gdzie zżynam przepis od a do z od kogoś innego.  *** MSM Mońki jest jedną z najnowocześniejszych mleczarni w Polsce, intensywnie inwestującą w rozwój, między innymi w nowoczesne narzędzia technologiczne, takie jak na przykład system klasy ERP.   Źródło:   http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/msm-monki-wdrozyly-system-infor-m3,114560.html SKŁADNIKI: 6 placków tortilli 150 g kremowego(...)jest ten serek. No i to opakowanie :) które zdecydowanie wyróżnia je na sklepowych półkach.  MSM w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych i najprężniej rozwijających się zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła

ClauditteMissCooking
Książki o Włoszech, czyli jak poczuć włoski klimat w bujanym fotelu 281

błyskotliwa dedukcja komisarza. Czego chcieć więcej? Kazimierz Chłędowski – Dwór w Ferrarze, Historie neapolitańskie, Siena XIX-wieczne rozważania o historii, kulturze i sztuce Włoch. Znakomite przemyślenia spisane przez polskiego pamiętnikarza i badacza. Czy Italia sprzed ponad stu lat, tak bardzo różni się od tej współczesnej? Paweł Muratow – Obrazy Włoch Studium włoskiej architektury, rzeźby i kultury ogólnie. Nie jest(...)miejscach i zabytkach. Dowód na to, że Herbert to nie tylko poeta, ale i wyjątkowy obserwator europejskiej kultury. Jarosław Iwaszkiewicz – Podróże do Włoch Rzym i nie tylko śladami polskiego prozaika. Liczne osobiste refleksje i opisy bliskich autorowi postaci.Do tego przemyślenia na temat Italii współczesnej i minionej. Gratka przede wszystkim dla miłośników pisarza. Maciej Brzozowski – Włosi. Życie to teatr

Bon Ton Italia
Koktajl truskawkowy z zieloną herbatą 216

Uwielbiam koktajle z owoców sezonowych. Na wtorkowych warsztatach koktajlowych z marką Russell Hobbs Polska zorganizowanych w Poznaniu w restauracji Umberto w Parku Cytadela miksowaliśmy, miksowaliśmy….. a na koniec dostaliśmy w prezencie nowy model Aura Mix and Go Pro. W domu ponownie miskowałam i zmiksowałam sobie truskawki z zieloną herbatą, jabłkiem i odrobiną ksylitolu dla osłody. Truskawki były

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jedzenie jak z powieści 191

Titę, to aż czuć ten anyżowo różany zapach. Długo szukałam przepisu, który byłby wierny przepisowi w książce i jednocześnie przejrzysty. Opis Tity jest dość ogólnikowy. Na dodatek w polskiej wersji powieści pominięty jest dodatek pitayi i większość przepisów na polskich stronach albo kompletnie pomijała dodatek owoców, albo pojawiały się w nich gruszki albo maliny. Myślę, że to dobre alternatywy

les mirabelles
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 336

danie przygotowywałam pierwszy raz w życiu wieki temu, właściwie zaraz po tym jak firma Unce Bens weszła na polski rynek. Ich słoiczek z sosem słodko-kwaśnym byl pyszny ale mało wydajny, dlatego postanowiłam metodą prób i błędów zrobić swój własny sos. Nie było jeszcze wtedy blogów, przepisów w necie na każdej stronie, nie miałam dostępu do egotycznych przypraw

Bernika - moj kulinarny pamietnik
23 fakty o mnie! 134

zamieniłabym jej na nikogo innego :) 6. Mam więcej przyjaciół płci męskiej. 7. Posiadam tatuaż na ramieniu. 8. Uwielbiam grać w przeróżne gry planszowe ;) 9. Moje ulubione danie to: typowy polski niedzielny obiad. Mmmmniam! 10. Nie posiadam słuchu muzycznego - słoń nadepnął mi na ucho hehe ;) 11. Mam naturalnie bardzo kręcone włosy. 12. Lubię sprzątać, nie przeszkadzają mi takie domowe obowiązki

Kolejny blog o gotowaniu
Winestone - wino i kamienna deska 193

Winestone to nowy koncept restauracji wprowadzany przez Mercure w Polsce. Koncepcja oparta jest na dwóch elementach.  Po pierwsze, kolekcji win (wine), wyselekcjonowanych na podstawie wiedzy i doświadczenia sommelierów,  a po drugie dań podawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino(...)cena najtańszej przekąski z kieliszkiem wina to 9,90 zł. W menu między innymi dania z ryb, pieczona kaczka na czerwonej kapuście, stek "Black Angus",  trylogia polskich zup, burgery z wołowiny angus (pochodzącej z krów hodowanych na białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami...    Pomysłodawcą i dyrektorem projektu jest Paweł Anders. Przy restauracjach

królestwo garów
.672. paier farvel 150

którym niespodziewanie wzięłam udział, bardzo spontaniczna decyzja, jak będzie? Zobaczymy :) Jestem i zdenerwowana/zestresowana i podekscytowana w jednym :) Tym samym opuszczam blog do 17 czerwca, bo mimo, że do Polski wracam 13.06 zostaję w Warszawie jeszcze kilka dni i wybieram się na Orange Warsaw Festiwal żeby po raz drugi zobaczyć ulubiony zespół. Nie wiem, czy jutro rano jeszcze coś tutaj

breakfast of dreams
Golonka indycza pieczona w ogórkach kiszonych 234

Dużo czosnku, chude mięso, iście polski dodatek... Fantastyczny, choć nieco wymagający czasowo obiad, prezentuje się tak! :) 3 średnie golonki indycze 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 8 średnich /6 dużych ogórków kiszonych folia aluminiowa marynata: 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonego czosnku z natką

Kuchenna Kontrrewolucya