szerokim świecie. Pierogi są jednym z ulubionych dań Chińczyków oraz tradycyjną potrawą spożywaną podczas Chińskiego Nowego Roku (szczególnie w północnej części kraju). Lepienie chińskich pierogów, podobnie jak naszych polskich, to praca wymagająca zamiłowania, cierpliwości i praktyki. Pierożki Jiaozi , choć proste w przyrządzeniu, mają zupełnie inny smak od polskich pierogów z mięsem, mimo że w przypadku jednych i drugich używa się
Smakowity Blog KulinarnySernik z brzoskwiniami to smak tradycyjnych imienin w polskich domach. Nie bez powodu umieszczam go właśnie dzisiaj! Sąsiadka mojej babci to mistrzyni polskich serników – wychodzą jej delikatne i puszyste. Na wierzchu zawsze umieszcza kokos – to daje im charakterystyczną nutę. Zdradziła mi ich sekret – masa serowa musi być rozrzedzona mlekiem i śmietaną tak, żeby sernik przed pieczeniem był
Poezja smakuwłaśnie smakują - kremowym kokosem i słodkim ananasem. Mmm... Jako że już jutro obieram wakacyjny kierunek i podążam w może nieco mniej egzotyczne miejsce, bo nad nasze piękne polskie morze, to postanowiłem skraść nieco karaibskiego słońca i umieścić go w tym cudownym lodowym lizaku. Podążając za pomysłem z książki My New Roots Sarah Britton, umieściłem w sorbecie również owoce passiflory(...)wakacji. Niech będą pełne słońca i pozytywnej energii.! :) Jednak z niektórymi z Was liczę się spotkać już pojutrze w Gdyni na See Bloggers - największym blogowym wydarzeniu w Polsce! Jeśli również tam się wybieracie (25-26 lipca ), to koniecznie dajcie znać na mój adres e-mail hello @food2.pl albo na facebooku . Możemy spotkać się już choćby
Food Squarekulinarnej mapie Wrocławia. Równo rok temu napisałem dla Was artykuł o Wrocławskim Bazarze Smakoszy - miejscu, w którym ludzie z ogromną pasją karmią nas prawdziwymi perełkami zarówno z naszej pięknej polskiej krainy, jak i różnych zakątków naszego globu, poszerzając nasze kulinarne horyzonty. Obok Bazaru nie można przejść obojętnie i wie o tym każdy szanujący się wrocławski smakosz. Jeśli chcecie się dowiedzieć(...)magazynu Slowly Veggie!, który od marcowego numeru zdobywa nasze serca i roślinożerne żołądki. Gorąco zachęcam Was do lektury, bo to pierwszy taki magazyn o kuchni wegetariańskiej i wegańskiej na Polskim rynku. Ja zostałem całkowicie zielono zainspirowany. Zapraszam do kiosku, na facebooka oraz na stronę internetową magazynu: www.slowlyveggie.pl . Po śniadaniu wyszedłem bogatszy o nowe doświadczenia kulinarne i znajomości z ludźmi
Food SquareDziś nie będzie wpisu kulinarnego a słów kilka o wyjeździe i tym co zwiedziłam. Razem z mężem, dziećmi i moim tatą wybraliśmy się w odwiedziny do rodzinki na południe Polski. Podróż nie obyła się bez niespodzianek, ale o tym później, Najpierw odwiedziliśmy mojego brata w Nowej Wsi pod Kętami. Zwiedziliśmy Auschwitz w Oświęcimiu. Muszę przyznać
Ewa w kuchnipodpatruję różnych kucharzy, a robię po swojemu, gdyż gotowanie w domu to zupełnie inny świat. 4. Tytuł Twojej pierwszej książki kucharskiej, z której do tej pory korzystasz? Kuchnia polska regionalna, a najczęściej korzystam z własnych zeszytów z przepisami. 5. Ulubiony owoc i warzywo? Wiśnie, seler naciowy. 6. Najbardziej szalona rzecz jaką w życiu zrobiłaś/zrobiłeś? Raczej jestem
Kuchcik gotujeAczkolwiek ja ten przepis zmodyfikowałam ponieważ nie dopuszczam do sytuacji gdzie zżynam przepis od a do z od kogoś innego. *** MSM Mońki jest jedną z najnowocześniejszych mleczarni w Polsce, intensywnie inwestującą w rozwój, między innymi w nowoczesne narzędzia technologiczne, takie jak na przykład system klasy ERP. Źródło: http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/msm-monki-wdrozyly-system-infor-m3,114560.html SKŁADNIKI: 6 placków tortilli 150 g kremowego(...)jest ten serek. No i to opakowanie :) które zdecydowanie wyróżnia je na sklepowych półkach. MSM w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych i najprężniej rozwijających się zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła
ClauditteMissCookingbłyskotliwa dedukcja komisarza. Czego chcieć więcej? Kazimierz Chłędowski – Dwór w Ferrarze, Historie neapolitańskie, Siena XIX-wieczne rozważania o historii, kulturze i sztuce Włoch. Znakomite przemyślenia spisane przez polskiego pamiętnikarza i badacza. Czy Italia sprzed ponad stu lat, tak bardzo różni się od tej współczesnej? Paweł Muratow – Obrazy Włoch Studium włoskiej architektury, rzeźby i kultury ogólnie. Nie jest(...)miejscach i zabytkach. Dowód na to, że Herbert to nie tylko poeta, ale i wyjątkowy obserwator europejskiej kultury. Jarosław Iwaszkiewicz – Podróże do Włoch Rzym i nie tylko śladami polskiego prozaika. Liczne osobiste refleksje i opisy bliskich autorowi postaci.Do tego przemyślenia na temat Italii współczesnej i minionej. Gratka przede wszystkim dla miłośników pisarza. Maciej Brzozowski – Włosi. Życie to teatr
Bon Ton ItaliaUwielbiam koktajle z owoców sezonowych. Na wtorkowych warsztatach koktajlowych z marką Russell Hobbs Polska zorganizowanych w Poznaniu w restauracji Umberto w Parku Cytadela miksowaliśmy, miksowaliśmy….. a na koniec dostaliśmy w prezencie nowy model Aura Mix and Go Pro. W domu ponownie miskowałam i zmiksowałam sobie truskawki z zieloną herbatą, jabłkiem i odrobiną ksylitolu dla osłody. Truskawki były
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTitę, to aż czuć ten anyżowo różany zapach. Długo szukałam przepisu, który byłby wierny przepisowi w książce i jednocześnie przejrzysty. Opis Tity jest dość ogólnikowy. Na dodatek w polskiej wersji powieści pominięty jest dodatek pitayi i większość przepisów na polskich stronach albo kompletnie pomijała dodatek owoców, albo pojawiały się w nich gruszki albo maliny. Myślę, że to dobre alternatywy
les mirabellesdanie przygotowywałam pierwszy raz w życiu wieki temu, właściwie zaraz po tym jak firma Unce Bens weszła na polski rynek. Ich słoiczek z sosem słodko-kwaśnym byl pyszny ale mało wydajny, dlatego postanowiłam metodą prób i błędów zrobić swój własny sos. Nie było jeszcze wtedy blogów, przepisów w necie na każdej stronie, nie miałam dostępu do egotycznych przypraw
Bernika - moj kulinarny pamietnikzamieniłabym jej na nikogo innego :) 6. Mam więcej przyjaciół płci męskiej. 7. Posiadam tatuaż na ramieniu. 8. Uwielbiam grać w przeróżne gry planszowe ;) 9. Moje ulubione danie to: typowy polski niedzielny obiad. Mmmmniam! 10. Nie posiadam słuchu muzycznego - słoń nadepnął mi na ucho hehe ;) 11. Mam naturalnie bardzo kręcone włosy. 12. Lubię sprzątać, nie przeszkadzają mi takie domowe obowiązki
Kolejny blog o gotowaniuWinestone to nowy koncept restauracji wprowadzany przez Mercure w Polsce. Koncepcja oparta jest na dwóch elementach. Po pierwsze, kolekcji win (wine), wyselekcjonowanych na podstawie wiedzy i doświadczenia sommelierów, a po drugie dań podawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino(...)cena najtańszej przekąski z kieliszkiem wina to 9,90 zł. W menu między innymi dania z ryb, pieczona kaczka na czerwonej kapuście, stek "Black Angus", trylogia polskich zup, burgery z wołowiny angus (pochodzącej z krów hodowanych na białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami... Pomysłodawcą i dyrektorem projektu jest Paweł Anders. Przy restauracjach
królestwo garówktórym niespodziewanie wzięłam udział, bardzo spontaniczna decyzja, jak będzie? Zobaczymy :) Jestem i zdenerwowana/zestresowana i podekscytowana w jednym :) Tym samym opuszczam blog do 17 czerwca, bo mimo, że do Polski wracam 13.06 zostaję w Warszawie jeszcze kilka dni i wybieram się na Orange Warsaw Festiwal żeby po raz drugi zobaczyć ulubiony zespół. Nie wiem, czy jutro rano jeszcze coś tutaj
breakfast of dreamsDużo czosnku, chude mięso, iście polski dodatek... Fantastyczny, choć nieco wymagający czasowo obiad, prezentuje się tak! :) 3 średnie golonki indycze 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 8 średnich /6 dużych ogórków kiszonych folia aluminiowa marynata: 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonego czosnku z natką
Kuchenna Kontrrewolucya