polska - 1500 przepisów (strona:20/100)

Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym 225

Polska to kraj z bogatymi tradycjami kulinarnymi, o czym można się przekonać sięgając chociażby po  Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, znakomitą kulinarną inspiracją dla współczesnych profesjonalistów i pasjonatów gotowania.  W wielu domach znajdziemy tradycyjne potrawy przygotowywane wg. rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, które w miarę poznawania nowych składników i rozszerzania wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania ewoluują

SzczyptaSmaQ
Sernik złota rosa 3660

dokładkę :) W serniku zakochałam się od pierwszego spojrzenia, jeszcze zanim pierwszy kawałek powędrował do moich ust. Wyglądał na delikatny, leciutki i przepyszny. I taki właśnie był :) Po powrocie do Polski kilkakrotnie piekłam sernik z rosą opierając się o różne przepisy, zmieniając proporcje składników i czas pieczenia, ale dopiero ten w pełni dorównał smakowi tamtego z wycieczki. Gorąco polecam! :) CIASTO

Kuchenne zapiski Edyty
Filet z kaczki w sosie wiśniowym z selerowym puree 205

Dzisiaj coś odrobinę bardziej wykwintnego. Pyszny, soczysty filet z kaczki podany z rewelacyjnym sosem wiśniowym i pysznym kremowym puree selerowym. Kaczka jest mięsem uwielbiającym towarzystwo owoców

Wyprawy kulinarne
Sernik krakowski 215

Klasyka polskiego wypieku. Znany i lubiany też poza granicami kraju. Z tradycyjną, lukrowaną kratką – zawsze będzie ozdobą świątecznego stołu… i nie tylko. Chyba jako jedno z niewielu ciast, jest pieczony i na Wielkanoc, i na Boże Narodzenie. Sernik krakowski. Składniki na dużą blaszkę o wymiarach 39 x 30cm Ciasto półkruche: - 750 g mąki krupczatki - 187 g cukru pudru(...)blogu Smaczna Pyza zaoszczędziłam sobie dużo pracy (pominęłam mielenie twarogu, miksowanie robotem, ubijanie białek…). Efekt wyszedł wyśmienity. Nie bez kozery to właśnie sernik krakowski jest kulinarną wizytówką wśród polskich ciast. Na święta… i nie tylko – gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sernik krakowski appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Chłodziarki Gorenje z kolekcji Retro 257

lodówką. Koniec z rozmrażaniem, koniec z marnowaniem jedzenia – już nie mogę się doczekać! Więcej informacji na temat chłodziarek Retro znajdziecie tutaj. Polecam! Wpis powstał we współpracy z Gorenje Polska. Po więcej szczegółów zapraszam na stronę www.gorenje.pl

karmelowy
Oliwa Band of Chefs 138

vergine produkuje się w tak egzotycznych i nieoczywistych krajach jak Szwajcaria, Ukraina, Afryka Południowa, Arabia Saudyjska, Afganistan, Indie, Nepal, Chiny, Japonia, Australia, Meksyk, Peru, Chile i wiele innych. W Polsce niestety oliwek się nie hoduje, ale oliwa pojawiła się wraz chrześcijaństwem i na początku była używana do celów liturgicznych. Dopiero dzięki królowej Bonie zaczęła się pojawiać na polskich stołach

królestwo garów
Pokochać kawy zbożowe Galca 121

wyniki badań naukowych i własne wieloletnie doświadczenie produkcji preparatów o najlepszych właściwościach prozdrowotnych. Ja przygotowałam dziś rodzinie, w tym sobie kawę zbożową życiodajną Galca z Echinaceą. ECHINACEA - znana w Polsce jako jeżówka – jest uznawana za immunostymulator, czyli substancję wzmagającą czynności miejscowego lub ogólnoustrojowego układu odpornościowego . Od dawna stosowana była w medycynie ludowej jako lek na przeziębienia, stany zapalne i infekcje

Z Kuchni Do Kuchni
Cecylka Knedelek 117

Krzyżanek Wydawnictwo Jedność oprawa twarda, 498 stron Książka a raczej księga waży chyba z 5 kilo i jest naprawdę pokaźnych rozmiarów. Od razu skojarzyła mi się z grubą „Polską kuchnią” tylko w wersji dla najmłodszych. Ale w środku znajdziemy nie tylko przepisy ale i opowiadania o bohaterach mieszkających w Starym Knedelkowie. Główną postacią jest Cecylka Knedelek której

Mienta blog
Ale piernik! 242

piernik staropolski, który niegdyś uważany był za wyjątkowy rarytas. Dziś przyprawy używane do jego przygotowania nie kojarzą się nam z egzotyką i bogactwem. Jednak w XVII wieku, kiedy w Polsce zaczęto go wypiekać, były to towary drogie i sprowadzane do nielicznych tylko miast, które mogły poszczycić się kontaktami ze światem. Pierniki pieczono między innymi w Gdańsku i Toruniu, gdzie były(...)symbolem powodzenia i dobrobytu. Korzenne ciasta i ciasteczka rozpowszechniły się w Polsce w XIX wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana panny młodej. Obecnie w sklepach półki uginają się pod ciężarem ogromnego wyboru pierniczków, które niewiele mają już wspólnego z tą piękną tradycją. Dlatego raz w roku proponuję nie chodzić na skróty

Ratunku obiad
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 253

czegokolwiek innego. Po raz kolejny przy pieczeniu chleba sięgnęłam po gotową mieszankę mąk. Jeśli już widzieliście przepis na chleb baltonowski , mogliście tam przeczytać co nieco o mieszance mąk z Polskich Młynów. Tym razem użyłam mąki do chleba mieszanego z tej firmy. Na opakowaniu po raz kolejny, tak jak w mieszance na chleb baltonowski, producent zapędził się z opisem przygotowania – jest(...)ściereczkę,żeby nie tracił wilgoci. U nas długo nie poleżał – zjedzony jeszcze tego samego dnia ze smalcem, do ostatniego okruszka. SKŁADNIKI 500g mieszanki mąk na chleb pszenno-żytni Polskie Młyny 10g drożdży suszonych 300ml piwa Guinnes 1 płaska łyżeczka mielonego kminku mąka do podsypywania (pszenna, żytnia) otręby pszenne do posypania kleik z 3 łyżek mąki i wody (lub piwa

Karo in the Kitchen
Jak Prowadzić? 147

adres fallenangel172@interia.eu   swoje dane adresowe potrzebne do wysyłki nagrody, jeśli nie otrzymam adresu w ciągu 2 dni, w środę wybieram kolejną osobę. Nagrodę wysyłam wyłącznie na terenie Polski, jeśli mieszkasz za granicą podaj adres do rodziny, która przekaże Ci książkę. Zabawa wyłącznie dla Mężczyzn! Jedna historia, podpisana Imieniem i Nazwiskiem Czas do niedzieli , wyniki w poniedziałek rano! Zaczynamy

Blondynka Gotuje
Domowy kisiel jabłkowy 125

Zrywane z drzewa, zbierane do skrzynek i przechowywane z myślą o zimie. Nie ma chyba przydomowego ogródka bez jabłonki, nie ma gospodarstwa, gdzie gospodarz nie ma przynajmniej kilku jabłonek. Polska jabłkiem stoi :) Jako dziecko nie przepadałam za jabłkami. Co tam za jabłkami! za żadnymi owocami! Moja mama chwytała się różnych sposobów, aby przemycić mi jakieś owoce, najczęściej jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przepiórki na trzy sposoby 229

Byliśmy wczoraj na warsztatach kulinarnych z Aleksandrem Baronem, właścicielem warszawskiej restauracji Solec 44 . Spotkanie było poświęcone przepiórkom. Chociaż uwielbiamy polską kuchnię tradycyjną i grzebanie w starych przepisach, przepiórek nigdy nie przyrządzaliśmy. Trochę przy nich trzeba się napracować, porcje są niewielkie, a my jednak lubimy, gdy bilans energetycznych wychodzi na zero… Niemniej było warto! I ten obłędny zapach masła

GRUBY WAŁEK
"Pyszne do pudełka" Grażyna Bober-Bruijn - recenzja 212

duchu. Zresztą nie tylko Azja stała się dla autorki inspiracją. W „Pysznych do pudełka” znajdzie się bardzo dużo wariacji na temat zagranicznych produktów i dań. Najmniej w tym wszystkim Polski, co jest o tyle niewygodne, że ginie gdzieś wiele z doskonałych, krajowych składników. Dużo przecież tańszych. Nie to jednak okazało się dla mnie najmniej przyjazną stroną książki, bo przecież

Życie zamknięte w smaku
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 197

Witajcie Do dzisiejszego wpisu zainspirowała mnie przesyłka pełna pyszności w włoskim stylu od Lidl Polska , którą możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej. Od poniedziałku (19.10) trwa u nich tydzień włoski i możecie zakupić mnóstwo pyszności prosto ze słonecznej Italii, makarony, sosy, sery, aromatyczne przyprawy, włoskie słodkości. Przyznam się, że mimo iż przesyłka miała imponującą zawartość, poczułam niedosyt i udałam się

Cynamonowe szczęście