polska - 1500 przepisów (strona:17/100)

Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 704

Wieczór wigilijny w polskiej tradycji to najbardziej uroczysty i najbardziej wzruszający moment w roku. Zwyczajowo w dzień Wigilii obowiązywał ścisły post. Także w czasie wieczerzy wigilijnej podawano tylko potrawy postne. Jednak mimo tego ograniczenia nasi przodkowie uczynili z niej niezrównaną ucztę dla podniebienia, na którą także dziś wszyscy czekamy z niecierpliwością. Moją ulubioną potrawą wigilijną jest barszcz z uszkami wypełnionymi

Smakowity Blog Kulinarny
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 352

przez kolejne dni się je wyjada lub zamraża. Jak rodzice mieszkali w Warszawie a my już w Krakowie, to uwielbiałam dostawać te pierogi w pudełku i wieźć pół Polski, żeby potem ze smakiem wcinać. Tym razem przepis będzie na ciasto pierogowe postne, czyli w naszej wersji bez jajek, ale jeśli nie jesteście przekonani, to możecie zawsze skorzystać z przepisu

Mieszam w Garnku
Hete bliksem 210

zdecydowanie „po swojemu”, łącznie z tym że przyrządzamy je na bulionie warzywnym. Również białą kiełbasę przyrządzamy w niekoniecznie standardowy, bo zapiekany i mocno doprawiony sposób. Warto też pamiętać, że polska „biała” nie tylko będzie różniła się od jej niemieckiej wersji, charakterystycznej zresztą raczej dla południa niż północy Niemiec. Będzie bowiem tym bardziej różna od trudnej do kupienia

Kulinarna Pokusa
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 165

Wigilię w domowych kominkach dużej kłody drewna, która ogrzewała domy przez całe święta. Symbolizowała ona dobrobyt i zdrowie mieszkańców domu w Nowym Roku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj zastępują ją często lżejsze kremy i musy o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, tiramisu i wielu innych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 567

grudnia, a zwycięzców ogłoszę w tym wpisie w dniu 23 grudnia. Tak więc masz szansę sprawić sobie bardzo miły prezent na Gwiazdkę :) Wysyłka nagród tylko na terenie Polski.  Wpis powstał we współpracy z Bonduelle

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorada z "szalonej" wody 165

neapolitańskiej. Tak, tak, wiem, znowu! ;) Ale przepis na rybkę jest tak prosty i smaczny, że może ktoś z Was, zechce spróbować w świąteczny czas, może nawet na mniej tradycyjnie polską wigilię? W każdym razie polecam dodać go do przepisów, które koniecznie trzeba wypróbować. Dorada szybciutko się gotuje, jest delikatna, przyjemnie kleista, nie ma zbyt wielu ości, harmonijnie komponuje się

Pichceniomania
Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami 216

Polecam. Brzoskwinie jeśli się uda warto znaleźć świeże, te z puszki mogą być za miękkie, ale też się uda.   Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami Danie Śniadania Kuchnia Polska Porcje 2 porcje Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Francuskie tosty 1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego (lub 8 kromek chleba tostowego) 1 szt. jajka

Wypieki i Rumieńce
Mini pączki w 15 min. 212

szkl. mąki np. Szymanowskiej ekologicznej typ 480 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 laski wanilii Dodatkowo: olej do smażenia np. Olej Polski Rzepakowy cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, następnie łyżeczką lub tępą stroną nożyka wyjmujemy ziarenka wanilii. Jajka roztrzepujemy z wanilią, następnie miksujemy

IMPRESJA SMAKU
Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 150

Gołąbki przygotowałam z kapusty kiszonej w główkach,kupionej jakiś czas temu w Drohiczynie, podczas „ Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” . Producentem kapusty jest firma Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem.  Firma znana jest z kapusty z beczki kiszonej w główkach, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona

królestwo garów
Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie! 198

historią? Picie herbaty to w dzisiejszych czasach bardzo popularny zwyczaj, szczególnie w naszym kraju. Z pewnością nie wszyscy wiedzą, że początki kształtowania się tego zwyczaju w Polsce nie wyglądały optymistycznie. Już Ignacy Krasicki pisał, że herbata to „trunek mdlący”, jednocześnie żartobliwie zwracając uwagę na spore znaczenie napojów wysokoprocentowych w codziennym życiu polskiej szlachty. Herbatę nauczyli pić nas dopiero Rosjanie

Kuchcik gotuje
KRUCHE CIASTECZKA Z KREMEM PISTACJOWYM 390

będą wyjątkowe ponieważ mogę je spędzić z rodziną i przyjaciółmi. Pierwszy raz od dłuższego czasu nie muszę pracować jak to zazwyczaj bywało… Będzie wesoło gdyż znajomi będą z Polski, Włoszech i Szkocji. Dlatego pomyślałam, że upiekę kruche ciasteczka i każdego obdaruję słodkim upominkiem. Jeśli nadal nie macie pomysłów na prezent lub chcecie dodać coś więcej, zachęcam do upieczenia

kuchniabellissima.wordpress.com
Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad 262

główne nagrody: I miejsce: bon zakupowy o do sklepu Home&You o wartości 150 zł, II i III miejsce zestawy produktów Bonduelle. Wysyłka nagród odbędzie się na terenie Polski. Jeden uczestnik może wysłać jedno zgłoszenie konkursowe. Wyniki zostaną ogłoszone w tym wpisie nie później niż 21.12.2016 r. Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez laureatów na adres blog@karmelowy.pl danych

karmelowy
Przyprawy 245

morskiego z wanilią, czarny makaron z boczniakami, kalmarami i miso albo sezamki z musem z mango i kremem waniliowym na deser. Ewa pochodzi z Algierii, ale wychowała się w Polsce. Jej przepisy łączą to, co najlepsze w kuchni Maghrebu, kuchni śródziemnomorskiej i polskiej. Serio warto je wypróbować! Książka do kupienia tutaj

GRUBY WAŁEK
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek 186

Potraficie wyobrazić sobie święta bez piernika ? My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na piernik staropolski dojrzewający  - najlepszy z polskich pierników. Ale.... nie każdy może sobie pozwolić na objadanie się bezkarnie słodyczami zawierającymi gluten czy laktozę. I właśnie dla tych osób przeznaczony jest pochodzący z książki Moniki Mrozowskiej " Słodko, zdrowo, świątecznie " przepis na bezglutenowy, bezjajeczny(...)piernik polewą i siekanymi orzechami, a upiekliśmy go w formie do babki - był bardzo smaczny :) Tytuł: Słodko, zdrowo, świątecznie Autor: Monika Mrozowska Wydawnictwo : Zwierciadło Liczba stron: 240 Data wydania polskiego: październik

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Nadziewane bakłażany. Kuchnia arabska. 237

Powoli w naszej kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron. Ten nasz polski słodki a zaraz cierpki w smaku. Lubię ten czas. Powiem Wam szczerze, że mój organizm już przestawił się trochę na ten tryb jesienny, gdzieś podświadomie zaczynam sięgać po produkty

SMYKWKUCHNI