Owsiany krem dynia-mleczko kokosowe-tahini-daktyle, z borówkami Zakochałam się w tym kremie < 3 gęsty, słodki idealne doładowanie ^^ Dobrze, że gotowe, bo Młoda Polska tak mnie wciągnęła, że chyba bym nic nie zdążyła zrobić, bo "to już ta godzina?" I ten kochany komunikat z rana "migawka została zablokowana, naładuj baterie dobrze jest mieć
More food, love and dreamspostaramy możemy z jabłek (lub z jabłkami) wyczarować cały obiad. Anglicy mawiają „an apple a day keeps doctor away”. Zupełnie nie miałam pojęcia, że mamy do tego polski odpowiednik! A jednak jest – „zjedz jabłko z wieczora, nie potrzeba doktora” zobaczyłam na zaprzyjaźnionym fanpage’u . No dobra, to nie daję się dwa razy prosić
Patchworksklepie Tradismak , a ten produkt, jakoś umknął mojej uwadze. Sama też przygotowuję wiele miksów przyprawowych, ale głównie bazujących na tradycji kulinarnej Bliskiego Wschodu, Afryki Północnej i Indii. Kuchnia polska jakoś nigdy nie była moją domeną, więc w tym wypadku wolę korzystać z gotowych dostępnych produktów. Poniżej przepis na domowy pasztet wołowo-wieprzowy, który otrzymałam od Lulu. Składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakrzew - wiosną obsypany niesamowitą ilością, ślicznych różowych kwiatków, a owoce ma maleńkie - takie miniaturowe pigwy. Obydwa są twarde, cierpkie, kwaśne i kompletnie niejadalne. Nie na darmo nazywane są polską cytryną. Zresztą witaminy C zawierają kilkakrotnie więcej niż cytryny. Kwaśne są bardzo, a maleńkie owoca pigwowca są jeszcze dużo kwaśniejsze niż pigwy. Za to w przetworach zachwycają i smakiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przysmak- tatara), który jak to Francuz, nie miał o naszej kuchni zbyt pochlebnego zdania, lecz nawet on musiał uznać, wyjątkowość naszej kuchni w rybiej materii. Od najdawniejszych czasów Kuchnia Polska słynęła, ze sposobów przyrządzania ryb wszelakich, zdobywając należne jej uznanie w szerokim świecie. A dziś co nam zostało z ogromnej spuścizny po naszych antenatach. Ledwie parę razy do roku
Miód i pieprzprzysmak, którym zajadaliśmy się w Arabii Saudyjskiej - wkrótce przepis) lub chipsy z zielonego mango. Ostatnio Marysia wpadła na inny genialny pomysł – chipsy kiwi z truskawką. Kiwi są dostępne w polskich sklepach przez cały rok, truskawki co prawda najlepsze byłyby polskie, ale te z importu też się doskonale sprawdzają. Składniki kilka kiwi pół kilograma truskawek 6 łyżki cukru 6 łyżki bardzo
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamakaronu, tarta, bajgle z pastą jajeczno-łososiową... W końcu przyszedł czas na wytrawny keks, który kusił mnie od dawna. Zamiast sera koziego użyłam oscypka, który przyjechał z nami z Polski, a w którym C. się zakochał od pierwszego gryza. Chlebek wyszedł pyszny, mięciutki i wilgotny, idealny zamiast kanapek na drugie śniadanie. C. rozsmakował się w orzeszkach piniowych
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomidorowy, oraz sól i cukier do smaku, zagotować razem. Dodać makaron, pozostawić na 5 minut i rozlać porcje do talerzy. Powyższe danie jest przygotowane z makaronu marki „Makarony Polskie” dla dzieci – „Zwierzątka z Zagrody”. Nie tylko uczynią one posiłek naszych milusińskich pożywnym, ale również stanowią wyśmienitą zabawę i okazję do poznawania świata zwierząt, zwłaszcza tych naszych, polskich, które
Camilla w kuchni300g sera gouda Mlekoma 6 plasterków salami 4 spore pieczarki 20 czarnych oliwek 1 parówka SOS CZOSNKOWY: 1 opakowanie jogurtu greckiego lekkiego 2 malutkie ząbki czosnku (jeśli jest polski to uwaga na ostrość) 1/3 pęczka koperku sól, pieprz 1 łyżka majonezu (ewentualnie, ja nie daję) Przygotowanie: CIASTO: Drożdże rozpuścić w wodzie, dosypać sól i cukier. Wsypać mąkę, wlać
Cakes By KejtBardzo, bardzo, ale to bardzo chciałam przywieźć sobie z Polski jagód. Podróż została gruntownie zaplanowana, pogoda była wręcz wymarzona - nic im się stać nie powinno. W domu miałam z nich przygotować, barwiące na fioletowo języki, lody. Plan był doskonały! Niestety, czy to pogoda, czy sprzedawcy postanowili zrobić mi na złość, i gdy przed wyjazdem wybraliśmy się C. na targ
Pożeraczka, czyli raz adobrzekażdego szanującego się wastelandowca! Nietypowo połączyliśmy dwa przepisy w jednym, w końcu Insta-Mash i Salisbury Steak to para idealna. Niech nie zwiedzie Was zdjęcie, to nie jest klasyczny polski mielony z cebulką, o nie! Inspirowaliśmy się amerykańskimi wersjami na podanie tego dania, więc smak Was zaskoczy. Pozycja obowiązkowa dla mięsożerców – będziecie tak szczęśliwi po zjedzeniu tego rarytasu
Nerds KitchenSzwecji o niewymawialnej nazwie przedstawieniem Królewny Śnieżki w najrozmaitszych rytmach zrobiła w tym roku furorę). Ale nie o tym chciałam! I książce ma być przecież. Zawsze gdy jedziemy do Polski, zamawiam paczkę (przynajmniej jedną) z książkami. Tym razem znalazły się w niej długo wyczekiwane pozycje, a między nimi świeżutka, bo w kwietniu tego roku wydania, najnowsza powieść Carrolla Ucząc
Pożeraczka, czyli raz adobrzezwykle mijają za szybko. Szczególnie w tym roku, gdy w Danii trafił nam się zaledwie jeden ciepły tydzień w czerwcu, a potem niemal tropikalne upały przez dwa tygodnie w Polsce. Teraz szaro, buro i deszczowo, zupełnie już jesiennie... Ach, nie podoba mi się to wcale! Na szczęście zostały przyjemne wspomnienia, którymi można się rozgrzewać, póki jesień całkowicie się(...)radośnie niemal godzinę, i tylko momentami przez głowę przechodziły mi niepokojące myśli o telefonach, kluczykach do auta i generalnie całym dobytku, zostawionym samopas na plaży. Na szczęście nie przeceniłam polskich plażowiczów - nic nie zniknęło. A zabawa była przednia! Wyhasani i zmęczeni, z C. zalegliśmy na kocu, a Młoda z Tomaszem ruszyli spacerować. Gdy już nacieszyliśmy się plażą, a piasek wcisnął
Pożeraczka, czyli raz adobrzekażdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju meatballs. Postanowiłam stworzyć własną wersję, nieco inspirowaną włoskimi smakami. Są bez żadnego sosu, lekkie, aromatyczne, podane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food Polka Składniki
Jem więc Jestemprzeżyć. I to najlepiej w jak największej ilości razy... no, ale.. macie chociaż garść zdjęć. zaczęliśmy..od zwykłej rozmowy w oczekiwaniu na zjeżdżających się ludzi z całej(!!) Polski bo obietnica to obietnica jednym z obowiązkowych punktów była oczywiście Krowarzywa , kultowa już i chyba wszystkim znana, większy lokal wykonał zadanie pomieszczenia całej naszej szesnastki bezproblemowo
More food, love and dreams