się pięknie wydana, z ciepłymi tekstami i zdjęciami oraz bardzo domowymi i smacznymi przepisami. No i format drugiego wydania dla mnie bardziej przystępny :)Upiekłam Babeczki jak batoniki i Szarlotkę polską
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepisem zajęłam I miejsce w konkursie "makaronowe love" w Polska Gotuje :) Składniki na 2 porcje:0,5 kg polędwiczki wieprzowejok.20 suszonych grzybków100 ml śmietanki kremówki1 duża cebulaopakowanie makaronu pappardellesuszony tymianek do sosu1 główka czosnku4 liście laurowe3 kulki ziela angielskiegosuszony majeranek do polędwiczkisól, pieprzoliwa z oliwek do marynowania i pieczenia1 łyżka masła2 łyżki tartego parmezanuPolędwiczkę marynujemy w oliwie
Bon Appetit MałgorzatyCała Polska siłami swoich żołądków próbuje zjeść jabłka, które przeznaczone były na eksport do Rosji. Doświadczenie podpowiada mi, że to będzie tylko chwilowa moda. Mam jednak nadzieję, że będziemy pamiętać o tych owocach z Adamowego Raju w codziennym jadłospisie. Mamy dostęp do nich przez cały rok, są tańsze niż południowe cytrusy, i mają wiele walorów
Bon Appetit Małgorzatywrażenie, że dziś niemal cała Polska będzie grillować sądząc po tym co się działo wczoraj w sklepach. My też będziemy grillować, dlatego zapraszam na typowe mięsko z grilla dla faceta :)Składniki:1/2 kg karkówki pokrojonej w plastryMarynata:kilka łyżek olejugorczyca w ziarenkachsuszony lub świeży rozmaryn3 zmiażdżone ząbki czosnku1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki1 płaska łyżeczka ostrej mielonej paprykisól, pieprzSposób
Kuchnia domowa AniJako że jutro już wyruszam w krajoznawczą podróż świąteczną (muszę objechać pół Polski), dziś miałam ostatni dzień na przygotowania. Prezenty już zapakowane, pierniczki ozdobione, pozostało jedno - wykończyć piernik. Przepis na tę piękną błyszczącą glazurę znalazłam na stronie Magazyn Kuchenny.Składniki na glazurę:1 szklanka drobnego cukru do wypieków1/4 szklanki śmietanki 30%1/4 szklanki wody2/3 szklanki kakao50 g gorzkiej czekolady1
My Culinary Artpochodzi od hiszpańskiego "polvo" czyli kurz, ponieważ są tak kruche i delikatne, że łatwo się rozpadają. Pierwszy raz jadłam je dwa lata temu, właśnie w Hiszpanii. Przywiozłam kilka do Polski i znikały w tempie błyskawicznym. Tym razem postanowiłam więc odtworzyć je w domu i Wam także polecam ten przepis jako alternatywę dla zwykłych kruchych świątecznych ciasteczek.Składniki
Zakręcony WidelecMożesz zrobić tak wiele, dzięki Pajacykowi pomagasz codziennie. To nic nie kosztuje. Pajacyk to program, w ramach którego od lat pomagamy głodnym dzieciom w Polsce i na świecie. Pajacyk finansuje posiłki w szkołach w Polsce oraz zapewnia dostęp do żywności tam, gdzie jej nie ma - w regionach świata, gdzie panuje ubóstwo lub toczą się wojny i trwałe konflikty zbrojne.Aby pomóc
prawdziwe jedzeniedlatego, że pochodzi z jednej z nielicznych, dostępnych w PRL-u książek kucharskich. Była to moja pierwsza książka z której właściwie uczyłam się gotować. Czyli po prostu "Kuchnia Polska", 800 stron mądrości kuchennych z 1982 r. Pierwsza moja szarlotka z tego przepisu powstała. I tak już zostało. Zawsze się udaje.składniki ciasto500 g mąki150 g masła2
Stare Garyptaszki. Biedronka nas ostatnio rozpieszczała i można było takie kupić, na dodatek świeże a nie mrożone - szkoda było okazję przepuścić! Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej " Polska kuchnia myśliwska"składniki4 przepiórki100 g masła2 pomarańcze100 g rodzynek (pominęłam)1 kieliszek białego wytrawnego wina1 mały kieliszek rumusok i skórka otarta z cytryny1/4 łyżeczki tymiankusólprzygotowanieumyte i osuszone przepiórki natrzeć
Stare GaryPrzeglądając książkę 'Kuchnia Polska' natknęłam się na zupę serową i pierwsze co pomyślałam- 'ta zupa musi być mdła'.Jednak zaintrygowała mnie na tyle, że musiałam ją przyrządzić i sprawdzić czy faktycznie mam rację i......miło się rozczarowałam :) Delikatny serowy posmak z nutą goździków plus chrupiące grzaneczki- po prostu rewelacja!U mnie na pewno często zawita na stole
Kraina Miodem PłynącaOrientalne, bo i jest sos sojowy i imbir- głównie stosowane w Azji oraz chili.Reszta składników jest nasza, polska :)Dzięki połączeniu tych dwóch światów otrzymujemy bardzo soczyste mięso w aromatycznym sosie na bazie cytryny, miodu oraz imbiru.Szczerze przyznam, że ja i mój P. byliśmy baaardzo pozytywnie zaskoczeni efektem końcowym więc może i Wy dajcie się mile zaskoczyć? :)Piersi z kurczaka
Kraina Miodem Płynącapierwszy spotkałam się robiąc w domu waniliowe lody (czyli jakieś 2 lata temu) i od razu się zakochałam! :)Zazwyczaj robiłam na samym mleku, ale w książce 'Kuchnia Polska' Reader's Digest znalazłam przepis z dodatkiem kremówki i... już do 'starego' przepisu nie wrócę! :)Sos jest bardziej kremowy i gęściejszy niż na samym mleku, odpowiednio słodki, cudownie pachnący wanilią, idealny
Kraina Miodem PłynącaPowoli koncza sie zimowe przetwory.Dzis przynioslam z piwnicy przedostatni sloik kiszonej kapusty.A z pobytu w Polsce pozostalo jeszcze jedno opakowanie lazanek.I to sa skladniki na dzisiejszy obiad.Troche zapomniane polskie danie Szybkie i bardzo proste do przygotowania.Przy dzisiejszym boomie na wloskie pasty niezbyt popularne.Ja wybieram lazanki.Skladniki na porcje:500 g lazanek500 g -700 g kiszonej kapusty+listek laurowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!potas,magnez,miedz,fosfor,fluor,chlor i jod.Ze wzgledu na spora zawartosc siarki nie powinno sie go gotowac pod przykryciem.Traci smak.Uprawiany byl juz w starozytnosci orzez Grekow i Rzymian.Do Polski trafil dzieki krolowej Bonie na przelomie XVI i XVII wieku.Ma wlasciwosci zasadowtworczeWspomaga prace watroby Moze powyzsze zalety przekonaja nieprzekonanych to tego warzywa,bo niewatpliwie warto jesc kalafiora.Skladnik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SALATA MASLOWA (Lactuca sativa L.) jest jednym z najczesciej i najchetniej uprawiamych warzyw w Polsce.Uprawiali ja juz starozytni Grecy i Rzymianie.Do Polski trafila za panowania Wladyslawa Jagielly.Jednak poczatkowo nie zyskala zbytniej popularnosci.Zmienilo sie to z czasem i wieksza wiedza na temat jej wartosci odzywczych.Ze wzgledu wlasnie na jej wartosci odzywcze,kazdy z nas powinien wlaczyc salate do codziennego menu.DLACZEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!