polska - 1500 przepisów (strona:27/100)

Wielkanocny czas... 122

Wielkanoc w polskiej tradycji jest niezwykle barwnym świętem. To czas radości po zakończeniu niegdyś ściśle przestrzeganego postu oraz pora praktykowania wielu religijnych i ludowych obrzędów. Tradycje pochodzące jeszcze ze średniowiecza są bardzo często przestrzegane do dziś. Świąteczne porządki , Wielkanocna Palma, Wielki Tydzień, który zaczyna się od Niedzieli Palmowej upamiętniającej wjazd Chrystusa do Jerozolimy. W kościołach święci się palemki – wiązki rózg(...)tradycyjnego żuru, mięs, wędlin, pasztetów, faszerowanych jajek, a na deser drożdżowej babki i mazurków. Jaja królujące na wielkanocnym stole są symbolem życia i odrodzenia. Pięknie zdobione, od wieków dekorują polskie stoły podczas świąt wielkanocnych. Wprawdzie przez lata sposoby barwienia i dekorowania jaj zmieniły się, ale tradycja pozostała. W czasie świąt pisankami obdarowuje się rodzinę i przyjaciół, co ma im zapewnić

Kuchnia Beaty
Topniki jabłkowe 175

jest, że znam język francuski :) i mogę dzięki temu szperać również na stronach francuskojęzycznych. Znalazłam sporo fajnych przepisów na desery właśnie na tych stronach, więc tłumacząc je na język polski będzie teraz pewnie więcej takich przepisów na blogu :)  Tak więc dzisiaj jeden z przepisów ze strony francuskiej. Bardzo proste, a'la biszkoptowe ciasteczka z jabłkami.  Dlaczego ciasteczka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jesienne drożdżowce z kasztanami 175

Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle" ... mieliście okazję przekonać się o tym sami??? Jesień, złota polska jesień.... kocham tę porę roku za kolory jakimi nas obdarowała, a także za rydze, dynie i kasztany :D Od niedawna kasztany na dobre zagościły w moim menu...  Kasztany najlepsze są pieczone, jednak dzisiaj chciałabym poczęstować Was drożdżowcami z kasztanami :)  Jesienne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Letnia rozdawajka dla naszych fanów - rozdanie drugie! 115

spośród Waszych komentarzy swój ulubiony przepis. Jeśli więcej niż jedna osoba poda ulubioną potrawę, wygra ta, która podała jako pierwsza. Nagrody fundujemy my i wysyłamy je tylko na terenie Polski. Zapraszamy do zabawy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Konfitura z owoców pigwy. 138

konfiturą napełnić czyste, małe słoiczki i szczelnie zamknąć pokrywkami. Pasteryzować 10 minut w temperaturze 85 C.  Owoce pigwy zawierają bardzo dużo witaminy C, więcej niż cytryna. Nazywana bywa "polską cytryną ". Konfitura ta nadaje się do ciast lub jako dodatek do herbaty ( np. zamiast cytryny gdy nie mamy jej w domu lub są zbyt drogie ), zwłaszcza podczas przeziębień

Przepisy i porady kulinarne
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 218

oznacza, że ich nienawidzisz? Nie. Błagam choć o odrobinę logicznego myślenia. 5. I znowu chcemy iść do knajpy, ale nie ma nic w niej dla Ciebie. No cóż, życie. Polska sfera gastronomiczna dopiero rozpościera skrzydła w tym temacie i choć zajmuje jej to mnóstwo czasu, niestety z marnym skutkiem, ciężko znaleźć jedno miejsce, gdzie śmiało nasycą się mięsożercy

W kuchni Karmel-itki
Pan rústico wg Hairy Bikers' Bakeation 232

użyciem tych drożdży nie potrzebują dwukrotnego wyrastania. Dzięki temu można uformować bochenek bezpośrednio po wyrobieniu ciasta. Oczywiście jest to kosztem pogorszenia walorów smakowych chleba. Nie wiem, czy w Polsce można kupić takie drożdże, więc przeliczyliśmy je na drożdże świeże. I tutaj pierwsza rzecz zastanawiająca - do zaczynu na 125 g mąki i 150 g wody wg przepisu użyto 26 g świeżych(...)jest niewiarygodnie dużo. Ale skoro taki był przepis - tak zrobiłem. Po wymieszaniu składników na zaczyn, odstawiłem go na 24 godziny w temperaturze pokojowej. To z kolei niewiarygonie długo, wg polskich receptur podmłody zazwyczaj odstawia się na 3 - 6 godzin. W każdym razie po 24 godzinach zaczynu nie można było nazwać najpiękniejszym. Nie poddałem się jednak i kontynuowałem przygodę z panem

Grahamka, weka i kajzerka
Babka cytrynowa 239

łączymy z ciastem. całość przekładamy do średniej wielkości formy babowej;) wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 50 minu t       /źródło " Kuchnia Polska

Anioły w kuchni
Zupa grzybowa z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 201

Drodzy, jedziemy na Podlasie. Zrobimy pyszną, aromatyczną i bardzo prostą w wykonaniu zupę grzybową. Podparłam się orginalnym przepisem z książki Magdy Gessler „Smaczna Polska”. Zupa zaskakuje smakiem, jest przepełniona aromatem i każdy kto spróbuje jej choć raz, będzie za nią ciągle tęsknił. Każdy dodatek , każdy szczegół ma tu kolosalne znaczenie. Składniki dla 6 osób 200 g suszonych grzybów

Z Kuchni Do Kuchni
Pancakesy z nutellą i mąką z pełnego przemiału 205

owoców. Najlepiej malin i truskawek... Bo musicie wiedzieć, że, jak bardzo chciałabym mieć żołądek dopasowany do narodowości, za której kuchnią aktualnie szaleję, to niestety, mój jest kompletnie i zdecydowanie polski. A na śniadanie najbardziej lubię... kanapki. Także wierzcie mi, na dni "słodkiego śniadania" czekam z niecierpliwością. I mój Marcin też. On nigdy nie pogardzi słodyczą.  Wyobraźcie sobie więc

Gotowanie to kochanie
MANDAZI - pączki na mleku kokosowym 255

których nie umiem się przekonać oraz brak jajek.   przecież żółtka to baza tradycyjnych pączków...Chcąc połączyć jedno i drugie, mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że wyszła mi pyszna polska wersja afrykańskich pączków ;)Czytaj więcej

bistro mama
Pieczona ricotta 199

Pewnie zdziwi niektórych to, co teraz napiszę. Nie przepadam za ricottą, wolę tradycyjny polski twaróg. Jednak do przygotowania szpinakowego farszu do tej przekąski, idealny serem jest właśnie ricotta. Kupiłam  dwa opakowania, tak na wszelki wypadek, bo nie wiedziałam do końca czy jedno wystarczy. Wystarczyło, a ja zostałam z drugim w lodówce. Czytaj więcej

bistro mama
Czerwona papryka,czarna fasola. Rozgrzewająca zupa krem. 163

stwierdziłam: teraz albo nigdy! I zaczęła się fasolowa (i nie tylko) rewolucja w mojej kuchni. Próbuję ziaren, których nigdy wcześniej nie jadłam. Fasola zawsze kojarzyła mi się z Polską i działką mamy, gdzie fasola pięła się wysoko niczym w bajce o Jasiu i łodydze fasoli. A tu proszę.. Indie, Tajlandia, Meksyk.Czytaj więcej

bistro mama