przypominają małe gruszki lub jabłka, dlatego często nazywa się je "owocami jabłkowymi". Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. Pigwa, prócz cukrów
W mojej kuchniidealnie. Już we Francji przetestowałam sposób, aby jak najdłużej zachować jego niedojrzałość (tak, dojrzewając staje się zwykłym, czarnym pieprzem) i test wyszedł pomyślnie na tyle, że do Polski przywiozłam kilka opakowań, dokładnie umyłam i… ZAMROZIŁAM. Ten sposób polecam! A teraz konkrety – Krewetki z zielonym pieprzem, czosnkiem i świeżą pietruszką Oczywiście krewetki będą pysznie
gutfutIdealne roladki wołowe i to bez rozbijania - lubię takie przepisy! Ten przepis pochodzi z Kuchni Polskiej i jest naprawdę wyjątkowy. Po zaledwie 5 minutach gotowania mięsa w szybkowarze i przy minimum wysiłku powstaje fantastyczna potrawa, doskonała czy to na starter, czy jako danie główne, na przekąskę, albo też jako dodatek białkowy do kolacji. Kruche i niesamowicie aromatyczne roladki
Szybko Szybkowarsłono ... na milion sposobów, ale najlepsi są w tym Włosi! I od nich powinniśmy się uczyć. Dzisiejszy przepis jest troszkę takim mixem, bo odpowiednikiem dania włoskiego ale z naszych polskich produktów, które możemy bez problemu dostać w każdym sklepie. Podstawą dania jest dobrej jakości makaron, oliwa z oliwek i oliwa z orzechów włoskich, a co kryje jeszcze to danie? Sprawdźcie
SMYKWKUCHNInadszedł w końcu dzień upragnionego wyjazdu - trasa mimo tego, że dość długa minęła bardzo przyjemnie. Dzięki uprzejmości pani z nawigacji ;) mieliśmy okazję zobaczyć naprawdę piękne zakątki północnej Polski omijając korki, roboty drogowe, a nawet autostradę ;) Do rzeczy jednak... po osiągnięciu celu podroży stan przedzawałowy gdy Pani z pensjonatu powiedział, że owszem mamy rezerwację ale od jutra... chwila bezdechu
Kuchnia po mojemumoże się przydać i jakie drogocenne właściwości ma przeczytaliście właśnie w tym wpisie. Dla mnie ważny, bo może pomóc. Dlaczego? Kto nie czytał, niech wpada. http://wyspaszczesliwa.blogspot.com/2016/06/lawendowy-dom.html 5 .POLSKA NA WEEKEND . Pokazałam Wam kolejną propozycję miejsca idealnego na małe i większe spacery, pikniki i wyprawy. Klimatyczne Nieborów i Arkadia musicie odwiedzić ! http://wyspaszczesliwa.blogspot.com/2016/06/nieborow-i-arkadia.html 6. PYSZNIE
WYSPA SZCZĘSLIWAwarto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam. Do meczu Polska - Portugalia dzieli nas zaledwie kilka godzin, więc nie wiele myśląc poszperałam w lodówce i tak powstała szybka, pyszna przekąska. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas
Wędrówki po kuchniosób niezainteresowanych bezpośrednio, pełne są wiadomości dotyczących przebiegu tegorocznej matury. Radio głosi, jakie tematy przedłożono naszej prześwietnej młodzieży, jak sobie z nimi radzili i takie podobne informacje. Polski podobno nie zaskoczył, podobno plotkowano na temat "Dziadów" na maturze i faktycznie były. Zagadnieniem przedstawionym tegorocznym maturzystom było pytanie, czy warto cierpieć dla miłości
I tu będę miała takie teKsiążka Book of You Jamie Oliver i inni Jeśli myślisz, że Jamie Oliver napisał nową książkę kulinarną, to się grubo mylisz. Oto Wydawnictwo Insignis, polski wydawca książek Jamiego Olivera, wprowadza do księgarń książkę o tajemniczym i dość osobistym tytule „Book of YOU”, która została napisana przez uznanych ekspertów od zdrowego stylu życia, wśród których znalazł się sam Jamie Oliver
WojnaNaSmaki.plciast i ciasteczek - marcepanowych ( klik po przepis ), z mahlabem ( klik po przepis ) czy daktylowych ( przepis tutaj ). Tym razem - dla odmiany zrobiliśmy ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy, rośliny w Polsce prawie zapomnianej i niedocenianej, choć bardzo smacznej i bogatej w cenne dla zdrowia flawonoidy, minerały i witaminy (A, B1, B2, C). Morwa czarna nadal jest popularna w Pakistanie, Iranie(...)tego ostatniego kraju polecam książkę " Armenia. Karawany śmierci " - tutaj znajdziecie recenzję ). Jej owoce - bardzo soczyste, o wyraźnym, słodkawo - kwaśnym smaku są dużo smaczniejsze, niż nieco mdłe owoce występującej w Polsce morwy białej. Dlatego konfitura i dżem z morwy czarnej doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek lodów i deserów. Składniki ciastek 350 g mąki pszennej krupczatki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataściąga z chmur na ziemię i mimo całej sympatii dla naszej drużyny, przypomina, że nasz hurra optymizm może być zbyt przedwczesny. Ale nie! Niech grają, zwyciężają i wracają do Polski w glorii i chwale! Na dobry początek dnia, taki mały EuroSuchar z wczorajszego wieczoru, czyli moja rozmowa z mężem o piłce nożnej ;) Pytam: - A wiesz
bistro mamaPierwsze przepisy powstały w XVII wieku i początkowo uznawana była za potrawę najuboższych. Po pewnym czasie zyskała popularność i zaczęła królować na francuskich stołach. Zupa cebulowa trafiła także do Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba
My Chcemy Jeśćniektórych lokalnych kawiarniach i restauracjach, polecam te w Cafe Muzeum przy Muzeum Śląska Cieszyńskiego. Nie sposób pominąć właściwości tej urokliwej rośliny. Krzewy czarnego bzu rosną dziko na terenie całej Polski. Niepozorne, drobne kwiatki poza tym że są urokliwe, mają wiele właściwości zdrowotnych: działają wykrztuśnie, rozrzedzają katar, działają napotnie, mają działanie antywirusowe, wzmacniają odporność, uśmierzają ból (w tym ból głowy
Smakowity Blog Kulinarnyprzyjemne , a wymyślanie co wrzucić na ruszt , jeszcze fajniejsze Dzisiaj dookoła świata , czyli mix kuchni meksykańskiej ( tortilla ) z kuchnią azjatycką ( teriyaki i liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style
Ogrodnik w podróżymarchewki taką "maczetą" było dość trudne, żeby nie napisać niemożliwe. Siłą rzeczy musiałam opanować tą obieraczkę. Skończyło się na tym, że po dwóch miesiącach przed wyjazdem kupiłam sobie do Polski identyczną i mam ją do dziś. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni bez tego małego sprytnego przedmiotu. Kiedy moje dziecko lekko podrosło dołączyło do "obieraczkowego klubu
Blondynka Gotuje