pyszny rosołek ze swojskiego kurczaka , ostatnio takiego dostałam od teściowej z dodatkiem Makaronu polskiego nitki smakował wyśmienicie :) Składniki : 1 mały kurczak ( najlepszy z własnej hodowli ) 1 mały pęczek pietruszki , selera , lubczyku ) 2 marchewki Kawałek selera Kawałek pora około 2,5 l wody sól, vegeta , pieprz, do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego Makaron nitki z Makaronów polskich Wykonanie(...)vegetę oraz pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny . Makaron ugotować all dente. Podawać z ugotowanym rosołkiem. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych Makaronów polskich
Sama słodycz i szczypta chiliPierniczki po polsku to pomysł na szybkie do przygotowania i bardzo smaczne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, ponieważ po upieczeniu są miękkie i puszyste. Ciasto idealnie do wykrajania. Pierniczki obowiązkowo należy udekorować lukrem, ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu. Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej(...)minut w 180ºC. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lukrem (białko ubić na sztywno, a następnie zmiksować z cukrem pudrem) i kolorowymi, cukrowymi perełkami. Przepis z książki "Współczesna kuchnia polska" Henryka Dębskiego
UgotowaćŚwięta tuż tuż. Tradycyjnie na Boże Narodzenie w Polsce jada się makowce. Mój ukochany brat po prostu je uwielbia. Tak je kocha, że nawet nauczył się je robić. Ja przyznam się szczerze nie jestem ich wielką fanką. Szczególnie tych gdzie jest mało maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo wilgotne(...)wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu lub cierpliwości wystarczy lukrowa polewa i trochę bakalii na wierzch. Na pewno zabłyśniecie wśród znajomych lub rodziny. Tarta makowa Danie Desery Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 45 min Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Kruchy spód 180 g mąki 4 łyżki cukru 80 g masła (zimnego
Wypieki i RumieńceDziś chcę Wam zaprezentować hit tego roku - bardzo zdrowe warzywo kalerosse TM , które jest już dostępne w sklepach. Marka Fit&Easy wprowadziła na polski rynek zupełnie nowe warzywo o nazwie kalerosse TM , które ma szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych. Myślałam, że nic mnie już nie zadziwi, a tu proszę, otrzymałam do wypróbowania prawie nieznane(...)Polsce warzywo. To warzywo jest naturalną krzyżówkę nasion brukselki z jarmużem, wyhodowane bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników. Postaram się nieco bliżej zaprezentować jego właściwości i sposób przygotowania. Połączenie brukselki i jarmużu nadało kalerosse TM niepowtarzalnego lekko orzechowego smaku, a dodatkowo jest w nim dwa razy więcej witaminy B6 oraz witaminy C, jak również witaminy
Kuchcik gotujeBigos to niewątpliwie tradycyjna potrawa kuchni Polskiej, ale także litewskiej i białoruskiej. Pochodzenie słowa bigos nie jest jasne. Wiadomo, że do potrawy z kapusty i mięsa zaczęło się odnosić około XVIII wieku. Istnieje teoria, że słowo to zostało wzięte z łaciny i znaczy "dwa smaki" (bi - pochodzi od dwa, a gos - od smak) i oznaczało połączenie smaku świeżej(...)kapusty i kiszonej. Tak czy inaczej to danie zadomowiło się na polskich stołach na dobre i mimo upływu stuleci i powstania wielu odmian bigosu dalej można trafić na jego tradycyjną wersję. Mój przepis pochodzi z przepisu babci i jest wierny klasyce polskiej kuchni. Podstawą bigosu jest świeża i kiszona kapusta w równych proporcjach, mięso, cebulę, suszone grzyby i suszone śliwki
Milion Smakówhistorią? Picie herbaty to w dzisiejszych czasach bardzo popularny zwyczaj, szczególnie w naszym kraju. Z pewnością nie wszyscy wiedzą, że początki kształtowania się tego zwyczaju w Polsce nie wyglądały optymistycznie. Już Ignacy Krasicki pisał, że herbata to „trunek mdlący”, jednocześnie żartobliwie zwracając uwagę na spore znaczenie napojów wysokoprocentowych w codziennym życiu polskiej szlachty. Herbatę nauczyli pić nas dopiero Rosjanie(...)inspiracje i od czasu do czasu próbujemy wzbogacać nasze codzienne rytuały. Badanie opinii przeprowadzono na stronie internetowej TET True English Tea www.tettea.com w 2016 r. Post Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie! pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zaproponuję Wam także perfekcyjne prezenty dla Waszych bliskich. Świąteczne podarunki muszą być wyszukane i niepowtarzalne. Bo takie są obdarowywane przez nas osoby. Świetnie spełnią te wymagania kosmetyki i suplementy polskiej firmy Perfect Coll, produkowane na bazie aktywnego kolagenu. Kolagen to strukturalne białko naszego organizmu, które od 25 roku,niestety, tracimy. Firma Perfect Coll jako jedyna na świecie wyprodukowała kolagen całkowicie(...)sklepie: SKLEP Zostań Klubowiczem (zarejestruj się bez obowiązku zakupu i bez żadnych opłat) i otrzymaj 40% stałego rabatu na wszystkie produkty: 40% RABATU A może jesteś zainteresowana/y współpracą z polską młodą, ale prężnie rozwijającą się firmą? Jeśli tak, odezwij się do mnie na maila: polonistaas@gmail.com źródło zdjęć: Internet, Perfect Coll
W mojej kuchnicieszyć się tymi owocami przez cały rok?” To samo pytanie zadali sobie twórcy marki Przetworyzborowki.pl należącej do firmy Zielono Mi s.c. Przetwory z borówki, to nowość na polskim rynku. Zachęcam Was do ich spróbowania. Ja i bliscy jesteśmy zachwyceni smakiem i konsystencją konfitury. Idealnie nadają się do świątecznych wypieków, codziennych śniadań, osobiście mogłabym je zjeść od tak łyżeczką prosto(...)rozesłania konfitury do klienta. Produkcja odbywa się według Wytycznych Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej opracowanych przez Główny Inspektorat Sanitarny. I co bardzo ważne produkt jest w 100% polski! Kolejnym produktem oferowanym przez formę są soki z borówki amerykańskiej, jako oryginalny, nowy oraz niespotykany smak. Sok z borówki posiada witaminy A, B, C i E, a także cynk, potas
Słodkie okruszkiznaleźć następujące informacje: nazwa produktu nazwa i adres producenta kod państwa jednostki certyfikującej numer identyfikacyjny upoważnionej jednostki certyfikującej, kontrolującej producenta (wykaz polskich jednostek znajdziecie pod tym linkiem ) wyróżnik eko-rolniczego statusu: BIO, EKO, ORG oznaczenie miejsca, z którego pochodzą nieprzetworzone surowce rolnicze, z których(...)UE/spoza UE” – gdy część surowców wyprodukowano w krajach Unii, a część w kraju trzecim. „rolnictwo PL” – jeśli 98% składników pochodzi z Polski (z danego państwa UE) INNE SYMBOLE Produkty wytworzone na terenie UE muszą być oznakowane wyżej wspomnianym zielonym listkiem i to on przede wszystkich wskazuje nam na to, czy żywność jest
Powiedz dietom niemieście i zarazem pierwsza samotna. To co interesowało mnie najbardziej (poza, oczywiście, odwiedzeniem rodziny), to knajpy. Wszelakie miejsca, w których mogłem zjeść coś, czego u nas w Polsce nie ma lub, jeśli już jest, to na niezbyt zadowalającym poziomie. Falafele, które miałem okazję jeść na targowisku Camden, były jednymi z lepszych rzeczy jakie w życiu jadłem. Świeże, aromatyczne(...)mango lassi tam dostałem… wspominam je po dziś dzień. Po sam ten koktajl warto byłoby wrócić do Londynu. Po moim pierwszym doświadczeniu z mango lassi i powrocie do Polski, gdzie tylko się dało tam próbowałem odnaleźć tamten smak. Niestety bez skutku. Zawsze czegoś brakowało. W końcu postanowiłem sam zaszaleć w kuchni i zaspokoić swoje pragnienia. Tak własnie powstał
Blendmanwarto nadrobić, bo 20 000 sprzedanych egzemplarzy świadczy naprawdę o dobrej jakości książki. Oto nadchodzi druga książka duetu autorów bloga gotowaniezpasia.pl . Tym razem autorzy wzięli na warsztat rzadkie polskie (i nie tylko) warzywa, stąd tytuł książki: „Retrowarzywa”. Książka zawiera 105 oryginalnych przepisów z wykorzystaniem rzadko jadanych warzyw. Oczywiście przepisy zilustrowano autorskimi zdjęciami – wszystkie przygotowane są specjalnie na potrzeby(...)publikacji. Nowatorskie propozycje, smaczne, zdrowe wpisują się w ideę slow food i powrotu do polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko 3/4 przepisów to dania wegetariańskie i bezmięsne. W książce czytelnik znajdzie siedem zapomnianych, rzadko jadanych składników: burak, rabarbar, wracający do łask jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur w zadziwiających kompozycjach. O autorach: Paweł Łukasik – technolog żywienia
WojnaNaSmaki.plchłodnika jest zsiadłe, wiejskie mleko, którego wg słynnej kucharki, Magdy Gessler w tym przypadku nie można zastąpić niczym innym. Magda Gessler, jak można przeczytać w Party.pl jest zagorzałą wielbicielką polskich produktów oraz orędowniczką polskiej tradycji. Lato to najlepszy czas na kupowanie rodzimych warzyw i owoców, dlatego szczególnie wtedy warto przyrządzać tę wyśmienitą zupę. A zamiast trudno dostępnego zsiadłego mleka(...)słynie na całym świecie z cacików, które mogą być zarówno chłodnikiem, jak i przepysznym czosnkowym dipem. Z kolei najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem jest meggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej latem niezmiennie króluje chłodnik litewski. Występuje w wersji białej i różowej (z botwiną). Przygotowuje się go z drobno poszatkowanych ogórków, rzodkiewki, dużej ilości kopru oraz szczypioru. W wersji różowej dodaje
Moja smaczna kuchniaparze i posypane solą morską. ----- Podobne: Pieczony królik maślany Królik w piwie i miodzie Szaszłyki z królika i szparagów Ponieważ ostatnio wybrane zachodnie lektury mocno mnie rozczarowały, sięgnęłam po polską literaturę. Wybór padł na zekranizowane niedawno "Moje córki krowy" Kingi Dębskiej . I było warto! Choć nie jest to łatwa lektura. Książka przedstawia dwa punkty widzenia (podobnie jak w "Irenie
Weekendy w domu i ogrodzieKiedyś chyba w jednym ze skeczy Kabaretu Koń Polski była taka scenka, w której to Hela powiedziała Marianowi: Wczoraj taki piękny bloczek reklamowy oglądałam, taki piękny, a tu masz - przerwali i puścili wiadomości. I muszę przyznać, że lubię oglądać reklamy w TV. Szczególnie oddziałują na mnie (nie wiem czy jak płachta na byka?!) te związane z jedzeniem i produktami(...)kulinarno-podobnymi. Tak też jest z kostkami rosołowymi ... Kostka rosołowa jak i popularna przyprawa w płynie, która w Polsce od zarania dziejów kapitalistycznych dzieli miejsce na kuchennej półce z solą, jest istną zmorą. Producenci w swych spotach reklamowych odwołują się np. do smaków dzieciństwa. Albo pokazują, że dobry rosół zaprawiony kostką rosołową jest jak panaceum na całe zło istniejące
Right Behind The Kitchenktórzy mówią że śledzie jedzą na deser? Przy tych śledziach to całkiem możliwe. Naprawdę warto ich spróbować! Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi’ i czytanie na polskich blogach i portalach słowa „matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból. Nie ma u nas w Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’! Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą(...)strony holenderskich tłuściutkich miniśledzików nie przypominają. Ani smakiem, ani wielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada go ze smakiem. Próbowaliście? No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień przed robieniem śledzi płuczemy kupione filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy
Karo in the Kitchen