spokojnie naszykować nawet tydzień wcześniej. Tak zrobione śledzie w lodówce można przechowywać przez 2-3 tygodnie. Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi’ i czytanie na polskich blogach i portalach słowa „matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból. Nie ma u nas w Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’! Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź(...)strony holenderskich tłuściutkich miniśledzików nie przypominają. Ani smakiem, ani wielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada ze smakiem. No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień przed robieniem śledzi płuczemy filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy je przez
Karo in the Kitchendrżę z podekscytowania! Okazało się, że Wigilię i dzień przed będę miała wolne, co oznacza, że jedziemy na Święta do Polski! Dużo będzie wykrzykników w tym poście, ale co mi tam! W końcu nie co roku spędza się Boże Narodzenie z Rodziną... Sprawa wyglądała tak, że zaplanowaliśmy to już w wakacje. Później dostałam praktyki i okazało się, że piekarnia(...)zaproponował kilka dni, żeby starczyło na podróż w te i z powrotem, i jeszcze na poczucie świątecznej atmosfery. C. jest rozochocony jeszcze bardziej niż ja, bo to jego pierwsze polskie Święta. Będzie się działo! Sezon na przetwory już dawno się skończył; niedługo rozpocznie się kolejny, kiedy to będziemy otwierać aromatyczne słoiczki i cieszyć się ich zapachami i smakami, wspominając minione
Pożeraczka, czyli raz adobrzeożonarodzeniowe menu we Włoszech jest bardzo wystawne, składa się z wielu potraw i jest uzależnione od regionu, miasta, a nawet konkretnych domów. Na zaproszenie Monini Polska oraz Barilla mieliśmy okazję poczuć magię włoskich świąt i ugotować wybrane potrawy w nowym wydaniu podczas warsztatów zorganizowanych w Akademii Kulinarnej Whirlpool . W tą podróż kulinarna zabrał nas Marco Ghia szef(...)pyszną babeczkę z Panettone i gorzką czekoladą. Do przygotowania potraw użyliśmy oliwy extra vergine Monini, ale wcześniej przeszliśmy szkolenie połączone z testowaniem oliwy dostępnej na polskim rynku. W ten sposób mogliśmy poznać walory smakowe i aromaty różnych gatunków i dobrać najbardziej odpowiednie do przyrządzenia potraw. Niżej znajdziecie wszystkie przepisy. Zachęcamy do gotowania i testowania
SzczyptaSmaQkelnerami i barmanami są często osoby w wieku naszych rodziców, wujków – no już na pewno nie studenci. Tam po prostu traktuje się serio tę pracę . U nas w Polsce nie jest najważniejsze jaką jesteś osobą – ogarniętą, przebojową, inteligentną, z klasą, inteligentną, potrafisz zgrabnie zaczarować klienta, słuchać go i nie przeszkadzać mu jednocześnie. Wystarczy, że jesteś ładny - zapewne znajdziesz(...)naprawdę smakowało. Nie stoi też chęć głębszej analizy oceny klienta – pytając np. „jak smakowało/jak państwo oceniają potrawę?” dajemy więcej pola do popisu naszemu klientowi. A pamiętajmy – w Polsce nie uczą od małego asertywności i Polak prędzej na omawiane pytanie odpowie „tak” (bez entuzjazmu) dlatego aby nie zranić nikogo, aby nie zostać odebranym jako gbur, osoba krytykująca czyjąś pracę. Dobry
Right Behind The Kitchenodmiana ma kształt łódki i jest zapiekana z żółtkiem na wierzchu. Tradycyjne chaczapuri wypieka się zwykle z dużą ilością sera imeruli lub dowolnego innego sera podpuszczkowego. Jako że w Polsce go raczej nie dostaniemy, to polecam eksperymentować, łącząc różne odmiany. Ja zaryzykowałem z grecką fetą, polską bryndzą i włoską mozzarellą. Polecam jednak dodać jeszcze jeden mocno ciągnący się podczas
Food Squarehotelu znajduje się apartament, w którym organizowane są spotkanie na najwyższym szczeblu: z ważnymi gośćmi, głowami państw... . Szef kuchni Paweł Oszczyk, jeden ze zdecydowanie najlepszych szefów kuchni w Polsce, jest związany z hotelem od samego początku jego istnienia. Razem z sommelierem (wielokrotnym Mistrzem Polski Sommelierów) Andrzejem Strzelczykiem tworzą wspaniały duet, dbający o podniebienia gości. Każde spotkanie biznesowe
królestwo garówmożna od czasu do czasu smarować gorącą wodą, a będą mieć grubo zapieczoną skórkę Można je też tylko,wsadzając do pieca , posmarować jajkiem rozbitem z wodą. ( Marja Śleżańska, Kucharz polski. 1635 praktycznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów,pieczenie ciast ,smażenia konfitur itd.,Poznań 1932) Do mojego chleba zrobiłam pastę rybną, najprostszą. Twaróg wymieszałam z makrelą dzwonka w oleju
Z Kuchni Do Kuchnidodatki, to wszystkie obrazy zostały zaproponowane przez Krzysztofa Dydo. To On namówił by na ścianach zawisły plakaty namalowane przez Ryszarda Kaję. Szuka ta w modnym stylu pokazuje najpiękniejsze polskie rejony. Ryszard Kaja swoim stylem niczym nie ustępuję malarzom z Francji. W pokojach, korytarzach i w ogóle w całej budowie zostały wykorzystane produkty polskie. Próżno tu szukać zagranicznych sprzętów elektrycznych. Kuchenki(...)pralki, a nawet zmywarki do zastawy zostały sprowadzone z polskich zakładów. Dzisiejsza moda połączyła się z duchem historii, tworząc przyjemne miejsce do wypoczynku. Możemy wraz z całą rodziną wynająć apartament i zamieszkać czując się tu całkiem swobodnie. Zdjęcia ze Stradonii do oglądania poniżej. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćtylko nauczyć się zdrowo jeść, ale przede wszystkim wyrobić sobie bardzo dobrą wrażliwość na smak i zapach spożywanych potraw. Z pewnością warto poznać inne kuchnie niż polska, choć i tej nie ma się nic do zarzucenia. Kuchnia europejska znana jest z potraw włoskich czy francuskich. Niekoniecznie trzeba się jednak udać pod wieżę Eiffla by spróbować wykwintnych croissant(...)najwyższych półek. Nie należy oczywiście zapominać również o bogatej tradycji greckiej czy portugalskiej. Dania z tych krajów są proste w przygotowaniu, a ich składniki można znaleźć w niemal każdym polskim sklepie. Niezwykle ciekawa jest bezsprzecznie kuchnia azjatycka bogata w różnego rodzaju przyprawy, ostra i pełna aromatów. Słynące z Japonii sushi, indyjskie podpłomyki czy indonezyjskie szaszłyki z kurczaka w sojowym sosie
upichconaOpis szlaku na Szpiglasowy Wierch 2172 m npm Najpiękniejszy szlak w polskich Tatrach! Zapraszam na wędrówkę moimi oczami! Przebieg szlaku: Łysa Polana Wodogrzmoty Mickiewicza Dolina 5 stawów polskich Wodospad Siklawa Szpiglasowa Przełęcz Szpiglasowy Wierch Morskie Oko Łysa Polana Szlak bardzo długi zaczynamy rankiem kończymy późnym wieczorem. Stopień trudności: średnio trudny, łańcuchy przed przełęczą, widoczne na zdjęciu Siklawa Wejście(...)Doliny 5 stawów polskich W drodze na Szpiglasową... Świstak!!!! Łańcuchy przed Przełęczą, bardzo dobrze się wchodzi! Cel podróży Szpiglasowy Wierch ;-))) Po lewej stronie Czarny Staw, w dole Morskie Oko, rzadko w ten sposób fotografowane ;-))) Piknie! Na Szpiglasowej ;-))) Schodzimy w dół ;-)))) Mega widoki, polecam każdemu z dobrą kondycją
SMYKWKUCHNIJednak miłośnicy bardziej klasycznych, prostych smaków także mam dobre nowiny - niemieckie słodkości słyną również z prostych i pysznych produktów, jak zwykła biała lub ciemna czekolada. Co sprawia, że w Polsce i wielu innych krajach niemieckie słodycze zdobywają coraz to większe rzesze klientów? Niespotykany smak, wysoka jakość produktu, duża dostępność i przede wszystkim cena. Oryginalne słodycze są tanie i pyszne(...)także całe sieci sklepów spożywczych, wprowadzając na rynek niemieckie słodkości i dając klientom szansę spróbowania słodyczy, które już dawno weszły na znacznie wyższy poziom smaku i jakości. W Polsce powstają nawet sklepy, w których sprzedaje się wyłącznie niemieckie produkty - zwykle jest to chemia oraz właśnie słodycze, które nieustannie cieszą się dużą popularnością. To tylko pokazuje, jak bardzo ufamy niemieckim produktom
Cynamonowe szczęściepowstają nasze ulubione produkty. Wizyta w fabryce Sante W maju na zaproszenie firmy Sante i Agencji Synertime , wraz z innymi blogerami kuchennym, którzy zjechali z całej Polski, miałam przyjemność uczestniczyć w wycieczce do fabryki Sante, która znajduje się w Sobolewie. Sante znaczy zdrowie - od 1992 roku firma jest wierna misji zawartej w tym słowie, rozwijając filozofię(...)sojowe, crunchy, musli. Następnym krokiem w rozwoju firmy była zawarta w roku 2000 umowa z Alpro, Na jej na mocy firma Sante została wyłącznym dystrybutorem tej marki w Polsce. Tym samym portfolio Sante zostało uzupełnione o naturalne i zdrowe produkty roślinne (napoje, desery), będące alternatywą dla produktów zwierzęcych (mleko, jogurty). Dziś Sante jest ekspertem żywności funkcjonalnej zatrudniającym ponad
Kulinarne przygody Gatity