zawsze będzie różowo. Nie znajdziecie na tym blogu przepisów na dania kosztujące „pińcet” ani wychwalania i czasem bezsensownego tudzież fanatycznego czczenia ekologi oraz wiecznej szczęśliwości. Zaserwuję kuchnię taką jak polskie realia – prostą, czasem kolorową, ale dotyczącą wszystkich. Nie będę się bawiła molekularnymi cudami, bo kilka razy było dane mi to mieć w łapie i bardziej korciło mnie mrożenie muchy ciekłym(...)eksperymentowania.Nie będę udawała, że codziennie rano pędzę na targ z koszykiem, żeby u lokalnych kupować pomidora z robakiem. Nie. Nie sądzę, żeby każdego z was było stać na „polską ekologię”. Na imbir za 60 zł i cebulę za 10 zł. Chyba że się mylę to wtedy przepraszam i zazdroszczę. Nie oznacza to jednak, że na lokalnych placach targowych
ladykitchenreguluje pracę trzustki. Pestki dyni to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi, a także witamin: E, B1 oraz B2. Produkt ten został nagrodzony odznaczeniem "Doceń Polskie", a ponieważ jury przyznało mu maksymalną ilość punktów, otrzymał wyróżnienie TOP PRODUKT !" (Opis ze strony Ziarenkowo)I nasza opinia:Jeśli o pierogi chodzi, jest to akcent pasujący idealnie i pozwalający(...)czarnuszki oraz czosnku niedźwiedziego to mieszanka przyprawowa o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku. Mocno pomidorowym, słodkim, przełamanym nutą czarnuszki i czosnku niedźwiedziego. Pomimo, iż jest to absolutna nowość na polskim rynku, produkt ten zyskał uznanie wielu konsumentów." (Opis ze strony: Skworcu)Nasza opinia:Coś niesamowitego! Barwna mieszanka, która wspaniale czaruje samym zapachem zamieniła nasze pierogi w rozkosz dla podniebienia
Wypisz Wymalujpopularne od dłuższego czasu... eh. No ale przynajmniej hipsterskość mojej quichy nie wpłynęła na jej smak :) aprobata Połówki - zdobyta! :) Spojrzałam do mojej peeeełnej lodówy i postanowiłam wpleść trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki: 1 x ciasto francuskie (przyznaję się(...)opakowania Rolady Ustrzyckiej* 3 łyżki pesto 1 duża łyżka masła 5 białych szparag (ze słoiczka) sól, pieprz, bazylia *wybór serów zależy naprawdę od Was! Ja postawiłam na mocno wędzony polski akcent i było warto :) Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik. UWAGA! Ja nie mam piekarnika ;p ale mikrofalówkę z funkcją opiekacza. Nie jest siłaczką, nagrzewa się tylko
Kitchens Alphabetfrancuskie fricasse czy pochodzące z Prowansji ratatouille, włoski sos boloński (ragù alla bolognese), węgierskie leczo (lecsó) i pörkölt oraz inne popularne w Europie Środkowej gulasze, angielski stew, czy polski bigos. Jednym ze składników naszej potrawy jest trawa cytrynowa. Kilka słów na jej temat. Jest jej ponad 50 gatunków. Pochodzi z Indii, obecnie coraz częściej uprawiana jest w Polsce
Kulinarny karnet Christopheratakim jak wytrzymałość na uderzenia, działanie detergentów, promieni ultrafioletowych, różne temperatury, w zależności od ich przyszłego przeznaczenia. Oczywiście sprawdza się także możliwości ich zastosowania w kontakcie z żywnością. Tupperware Polska jest częścią międzynarodowej firmy Tupperware Brands Corporation, działającej w ponad 100 krajach na świecie, oferującej swoim Klientom nowoczesne rozwiązania, pomocne zarówno w codziennej pracy w kuchni, jak i poza(...)domem. Oferta obejmuje serię produktów do przygotowania, pieczenia, gotowania i serwowania potraw oraz pojemniki do przechowywania, mrożenia i transportowania żywności. W Polsce Firma rozpoczęła działalność w 1995 roku. Więcej o Tupperware poczytasz T U T A J - KLIK! Moje kokilki ,które otrzymałam do testów ,maja piekny zielony kolor. I dziś przeszły swój pierwszy chrzest bojowy. Jestem przeszczęśliwa, że kokilki
Z Kuchni Do Kuchniowsianych z miodem (był tam też chyba amarantus), a pomocnikiem kucharza została Pani z miodów Bartnik Mazurski. A propos pomocników, Maćkowi Nowickiemu pomagał również 14-letni Szymon, przyszły polski Jamie Oliver. Z tego co mówił, to ma nawet własny kanał na YouTube. Respekt :) Na koniec zostaliśmy poczęstowani zupą jabłkową z cydrem Ignaców oraz twarogiem i serem wędzonym(...)pogoda, była piękna złota jesień, to przemarzłam i chodzę teraz z przeziębieniem. No tak, nie pomógł mi zapewne także spacer z przyjaciółmi w parku, ale prawie niedostępne w Polsce papryczki pimentos de padron, które otrzymałam od nich w prezencie, były warte takiego "poświęcenia" :) Ale o tym następnym razem. Miłego weekendu! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwaoknem mroźno i śnieżnie, rozgrzewajmy się więc od środka ! A, że jak pisałam już poprzednio przy okazji barszczu ukraińskiego polski dom zupą stoi, to dziś kolejna odsłona tradycyjnych zup polskich. Tym razem moja propozycja to gęsta i sycąca zupa grochowa, w trochę innym niż to jej klasyczne wydanie. Grochówka kojarzy
Kulinarne przygody Gatityczerwca spędziłam dzięki zaproszeniu ekipy Cooklet w przepięknym Wrocławiu w przemiłym towarzystwie blogerów kulinarnych, którzy zjechali z całej Polski na Weekend ze smakiem. Zapraszam na krótką relację z tego co robiliśmy, co jedliśmy i gdzie byliśmy ! Było bardzo smacznie, przesympatycznie i już jutro mogłabym tam wrócić na kolejny weekend(...)Makłowiczem i Piotrem Bikontem. Panowie opowiadali nam o kolejnych edycjach tego festiwalu i o promowaniu kulinarnych regionów Europy, ale też o promowaniu polskich regionalnych produktów. Następnym punktem programu była wizyta w Miejskimi browarze. Piliśmy pyszne piwo, słuchaliśmy muzyki płynącej z pobliskiej sceny i integrowaliśmy. Potem poznawaliśmy nocny Wrocław
Kulinarne przygody GatityPasta alla carbonara to słynne danie kuchni włoskiej. Makaron górnika jest niezwykle popularnym daniem także w Polsce, ale bardzo się różni od wersji rodem z Włoch. Oryginalny przepis zawiera sos z samych żółtek albo całych jaj, oczywiście na boczku, z dodatkiem parmezanu lub pecorino i pieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami
Smaczna Pyzatłoku, oj nie lubię) w restauracji byliśmy tylko my. Nastrój był bardzo przyjemny, lekko przyciemnione światło stwarzało wyjątkowy klimat. Wystrój zachwycał, każda ściana restauracji była ozdobiona fotografiami sław polskiego i zagranicznego kina. Kolorystka była nienachalna i przyjemna dla oka. Lokal okazał się bardzo przestrzenny i komfortowo urządzony. Menu jest dość rozbudowane, znajdziemy w nim wiele przysmaków z polskiej kuchni - grillowane(...)moja druga połówka była zachwycona! I tak w końcu mój deser stał się jego deserem :) Podsumowując - restauracja w samym centrum Warszawy z miłym dla oka wystrojem i menu pełnym polskiej kuchni spełniła moje oczekiwania. Podane dania były smaczne i na dobrym poziomie cenowym. Porcje były słuszne i na pewno nie wyjdziecie stamtąd głodni :) Nastrój panujący w restauracji nadawał się idealnie
Emcia Pichcidostać również sprowadzane z Hiszpanii. Wyglądają one ładnie i intensywnie pachną ale nie smakują zbyt dobrze, bardziej wodą niż owocem. Obecnie w sklepach dostępne są truskawki sprowadzane z Polski ( miły akcent) mniejsze niż koleżanki z Hiszpanii ale smaczniejsze. Dzisiaj udało mi się upolować fajną przecenę na koszyczek około 300 g zapłaciłam 20 koron norweskich. (około 10 zł polskich
ciastkarnia na kruchym spodzieksiążkowe. Pierwsze z nich to stoisko promujące książkę Kuchnia Nowej Zelandii, oferujące również przysmaki z tej odległej wyspy. Ciekawostką było stoisko Muzeum Pałac w Wilanowie sprzedające pierwsze wydane drukiem polskie książki kucharskie z XVII w. z serii Monumenta Poloniae Culinaria. Książki te, o bardzo długich tytułach, cieszyły się dużym zainteresowaniem odwiedzających. Ale według mnie najciekawszym było stoisko Księgarni bookoff(...)pół godziny, wertując liczne tomy przepięknie wydanych książek ustawionych na licznych półkach. bookoff to księgarnia artystyczna, mająca w swojej ofercie pozycje zagraniczne, głównie anglojęzyczne, często nie wydane w Polsce i niedostępne na polskim rynku. Jeżeli mamy jakąś fajną zagraniczną książkę na oku, możemy też zapytać w bookoff, czy jej dla nas nie sprowadzą. W ofercie księgarni można było znaleźć szeroki
Chilli Czosnek i Oliwadotyczy raczej dorosłych, a dzieci dostają jedynie małe podarunki, jako że Papa Noel jest mniej popularny niż Trzej Królowie odwiedzający dzieci w noc przed 6 stycznia. Kiedy my w Polsce dawno smacznie śpimy, objedzeni wigilijnymi smakołykami, Hiszpanie idą, a jakże, imprezować! Wiele hiszpańskich Wigilii kończy się w barach lub dyskotekach, na których rodziny i przyjaciele bawią się do białego rana(...)nosili Trzej Królowie. Z ciastem wiąże się pewien ciekawy zwyczaj, ale o tym napisze Wam więcej 6 stycznia :) I co myślicie o hiszpańskich zwyczajach świątecznych? Chcielibyście któreś przenieść do Polski
Chilli Czosnek i Oliwaangielką”, na Górnym Śląsku – „francuzem”, na Podkarpaciu „biną”, w Poznaniu i Jeleniej Górze – „kawiorką” lub „kawiarką”, w innych regionach Polski (np. Kujawy) „batonem” bądź „bułką wyborową”, a w centralnej Polsce (okolice Radomia) „gryzką”, w okolicach Łodzi i Częstochowy „lingą”. Spotyka się też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzajadamy dowolnie. To super przekąska nie tylko na letnie dni, ale idealnie sprawdzi się również na spotkania ze znajomymi. Zdrowo, smacznie, kolorowo i na dodatek z naszych polskich pysznych składników! Ser podpuszczkowy dojrzewający wędzony Wiżajny jest uznanym produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Zachęcam Was do odwiedzania miejsc, gdzie serwuje się żywność regionalną i tradycyjną. Szukajcie(...)sklepach, wracajcie do korzeni i próbujcie zapomnianych smaków, które tworzą naszą wspaniałą polską kuchnię
Sajkofanka smaku