polska - 1500 przepisów (strona:31/100)

Milanais - świąteczne ciasteczka z Mediolanu 173

cudownie smakują - są delikatne, kruchutkie, maślane i pięknie pachną cytrusami. W oryginalnej wersji dodaje się wyłącznie skórkę cytrynową, jednak uważam, że pomarańczowa świetnie dopełnia ich aromat. Dodatek maku to polski akcent, który odkryłem u Bei i który świetnie się wpisał w świąteczną tradycję kulinarną. Gorąco zapraszam do pieczenia. Nie pożałujecie!Składniki:250 g miękkiego masła225 g cukruszczypta soli3

Food Square
Bigos staropolski 156

Tradycyjna Polska potrawa jednogarnkowa - aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki:1 kg kiszonej kapusty700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)300 g łopatki wieprzowej10 suszonych borowików2 cebule10 suszonych śliwek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć

wyzwania kuchenne
Rysiu, dzisiaj już nie ma uczciwej słoniny! Boczek pieczony 194

spadną mi notowania u teściowej.Pominę część rękodzielniczą, bo ta co roku i co imprezę się nie zmienia. Za to trafiliśmy na stragan, który reklamował nową wieś na mapie Polski. Ratułówek. Mieszkańcy Ratułowa w gm. Czarny Dunajec pewnie są dumni z takiego zdrobnienia. Na straganie z Ratułówka przepiękne krowie oscypki, sprzedawane jako owcze za 50 zł sztuka. Oscypek

ladykitchen
Domowy Kebab z Kurczaka 473

Kebab to potrawa kuchni orientalnej o wielu odmianach. W Polsce najbardziej popularną formą jest "döner kebap (z tur.)" rozpowszechniony w Turcji, jako danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego podawanych wraz z surówkami i owczym serem. Potrawa ta obecnie przekształcona została w danie typu fast food, jakie znamy chociażby z Polskich ulic. W jego skład wchodzą

Słodka Strona
Kotlety Mielone 337

Kotlety mielone to tradycyjny,  polski obiad. Nie ma domu w którym chociaż czasem na stole nie królowałby klasyczny kotlet mielony w otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub kaszy) i ulubionych sałatek. Potocznie nazywane "sznycle" to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad.Kotlety Mielone - Składniki:500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebulałyżka musztardyjajko

Słodka Strona
Tradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami 490

Zapiekanka to typowo polski fast food składający się z podłużnej bagietki i cebulowo-pieczarkowego farszu posypanego żółtym serem. Zapiekanki spotkamy w każdej budce typu fast food, gdzie nadal chętnie je kupujemy i cieszą się dość dużym powodzeniem. Przepyszne zapiekanki możemy również przygotować samodzielnie w domu. Są równie smaczne jak te z barów i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy

Słodka Strona
Tradycyjne Pierogi Ruskie 204

Popularne pierogi zarówno w Polsce jak i na Ukrainie. Ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (historyczna kraina na południowo-zachodniej Ukrainie oraz południowo-wschodniej Polsce) a nie jak błędnie się przyjęło od Rosji - gdzie typ tych pierogów nie jest dobrze znany. Tradycyjne pierogi ruskie charakteryzują się ziemniaczano-serowym farszem z dodatkiem smażonej cebuli okraszone również podsmażoną cebulką. Poniższy przepis jest

Słodka Strona
Bajeczny sernik 211

sernika.Dalej najlepiej sernik chłodzić w lodówce.*Sernik smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy dokładnie przestygnie.*Przy przepisie posiłkowałam się już wiekową książką kucharską, pożyczoną od cioci. Moją ulubioną :)("Kuchnia Polska" 1989)Smacznego :)Biorę udział w tej Akcji

Moje pyszne gotowanie
Domowy kebab (z proziakowych placków) 218

wszystko mieszamy dodając śmietanę lub majonez i dodajemy do kebaba. Oni lubią wszystko :). W dniach od 29 listopada do 1 grudnia w 3500 sklepów na terenie całej Polski, odbędzie się zbiórka żywności. W te dni można przekazać część swoich zakupów wolontariuszom z Banku Żywności. Oddane produkty trafią do wszystkich potrzebujących jeszcze przed świętami.Dla nas zakup jednego

Moje pyszne gotowanie
Amoniaczki 166

Ciasteczka nakłuć widelcem w wielu miejscach.Ze składników wyszły mi 3 duże blachy. Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec na jasno złoty kolor.Przepis zaciągnięty  z książki "Kuchnia Polska" z 1989 r. Książkę dostałam od cioci, naprawdę super

Moje pyszne gotowanie
Risotto z sosem pomidorowym 261

ogóle było już znane ;) W tamtych czasach przepisy pozyskiwało się od koleżanki, sąsiadki lub z kolorowych gazet cudem zdobytych w kiosku Ruchu. Pojęcie o kuchni innej niż tradycyjna, typowo polska, było mizerne. Niewielu miało to szczęście, że mogli podróżować i poznawać inne kultury. W sumie, to nawet jak ktoś wyjechał na wczasy do Bułgarii, na Węgry czy do Jugosławii

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa czosnkowa 198

aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita.Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.Składniki:ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego,10-12 sporych ząbków czosnku,3 łyżki masła,mielony biały pieprz,sól,100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karczma Stara Wozownia i jej przysmaki 183

Gdańska. Tak piszą o sobie:Karczma Stara Wozownia to powrót do tradycji – tu, w klimatycznym wnętrzu,w otoczeniu starych zdjęć i zabytkowych przedmiotów codziennego użytku, znajdziesz doskonałą kuchnię polską – aromatyczną golonkę w piwie, delikatne polędwiczki w sosie kurkowym, staropolską kaczkę pieczoną w majeranku z jabłkami, czy pyszne, domowe pierogi.Zapraszamy na podróż w czasie i smaku...Wnętrza są naprawdę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fasolka szparagowa w pomidorach 199

robi fasolkę szparagową w pomidorach, to zdziwiłam się trochę. Trudno mi było jakoś w pierwszej chwili wyobrazić sobie to połączenie. Ale przecież robimy naszą polską fasolkę po bretońsku i lubimy ją. Dlaczego zatem delikatniejsza jej odmiana nie miałaby być smaczna? Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest szybkość wykonania

Codzienna kuchnia niecodzienna