zrobienia się wydłuża…. trudno mi się powstrzymać :)! Jednak jeszcze więcej mam radości, jak uda mi się namówić kolejne osoby do pieczenia! Ostatnio przeczytałam, że w zeszłym roku w Polsce padło 300 piekarni…. Przykro mi, że ludzie stracili pracę, ale z drugiej strony jakby cena i jakość były do zaakceptowania, to ludzie nie przestawaliby w nich kupować(...)się wydaje….Dzisiaj zapraszam Was na chleb polski, tradycyjny, który znalazłam na blogu smakowekubki.com i muszę powiedzieć, że chleb tak smakuje jak wygląda czyli wspaniale… Nie dodałam do niego tylko kminku, bo za nim nie przepadamy. Nie jest skomplikowany, jeśli chodzi o przygotowanie i dlatego warto się na niego skusić….:)Dla tych, co nie mają zakwasu
UgotujmyTo.plPolsce bawiliśmy się świetnie - już nie mogę się doczekać kolejnych wakacji. Jedna rzecz tylko zadziwiła mnie niepomiernie - do tej pory ciężko mi uwierzyć w taki zbieg okoliczności.Gdy wieczorem wróciliśmy do hotelu (niemal centrum Bydgoszczy), musieliśmy chwilę zaczekać na znalezienie miejsca parkingowego, obsługa bowiem straciła rachubę gości i okazało się, że jest więcej aut niż miejsc. Gdy ja rozmawiałam(...)domu? Pozostaje to dla mnie zagadką, a może zrządzeniem losu. Sympatyczni są, po powrocie do Danii rozmawialiśmy kilka razy, może kiedyś spotkamy się znowu. Planują bowiem kolejną wycieczkę do Polski, tym razem w góry - tak im się spodobało.Cóż, niezbadane są wyroki losu. A teraz czas wrócić do rzeczywistości; i sernika.Na urodzinki Natalki, na wyraźne życzenie jej mamy, przygotowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzesuperżywności pisałam przy okazji kremu czekoladowego z awokado . Nie musimy jednak sięgać tylko po egzotyczne i z reguły droższe superpodukty, np. spirulinę, jagody goji, komosę ryżową czy amarantus. Mamy polskie odpowiedniki-bomby odżywcze, które w pełni zasługują na miano superżywności. Pewnie wiele z nich jecie. I bardzo dobrze. Podpowiadam, dlaczego i jak jeszcze można włączyć je do jadłospisu. Czosnek – podnosi(...)bakteriobójcze, zwalcza pasożyty i usprawnia pracę jelit. Najlepiej jeść czosnek na surowo. Jak to zrobić? Np. w sosie czosnkowym lub sosie do surówki czy sałatki. Pamiętajmy, aby wybierać polski, nie chiński, śnieżnobiały. Brokuły – prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej spożywać półsurowe, np. jako dodatek do obiadu. Przy zakupie wybierajmy nieuszkodzone warzywa, pozbawione plam, bez żółtych
Qlinarnie i QlinarnieOstatni wpis na moim blogu w roku 2013-to przepis na sztandarowe polskie danie-bigos.Bigos to arcypraktyczny wynalazek kuchni polskiej.,a wedlug znawcow ma cos "z duszy polskiej",poniewaz laczy w sobie praktycznosc z fantazja czytam w "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderakiej i calkowicie zgadzam sie z tym stwierdzeniem.Niegdys nie moglo go zabraknac w zadnym staropolskim domu w karnawale,w czasie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chleb polski...Klasyczny chleb pszenny na zakwasie.Puszysty, z chrupiącą skórką.Z dodatkiem otrębów owsianych.O wspaniałym smaku i zapachu.Polecam!Składniki:200 g zakwasu żytniego;550 g mąki pszennej chlebowej (u mnie zwykła - typ 650);50 g otrębów owsianych;1 łyżka miodu;1 płaska łyżka soli;300 g letniej wody;1/4 łyżeczki drożdży suchych Instant.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie
Gospodyni Miejskabiszkopt, zwiń w roladę i owiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smakuje i na ciepło i na zimno. Przepis dodaję do akcji: POLSKA SUPERŻYWNOŚĆ - cz. 2 Borówki/czarne porzeczki/aronia - zawierają silne przeciwutleniacze, a dzięki niskiemu IG mogą być bezpiecznie spożywane przed diabetyków. Jagody najlepiej kupować w sezonie(...)keeps the doctor away ). Jak je jeść? Najlepiej na surowo jako przekąskę w ciągu dnia lub w surówkach, sałatkach i w formie świeżo wyciskanych soków. Tutaj przeczytasz o polskiej superżywności - cz.1 . Opracowano w oparciu o: http://www.sztukaodzywiania.pl/278-polska-superfood-czyli-zywnosc-o-niezwyklych-wlasciwosciach http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-jablek http://www.sztukaodzywiania.pl/278-polska-superfood-czyli-zywnosc-o-niezwyklych-wlasciwosciach http://kukurykuuu.pl/index.php/co-zamiast/77-polska-super-zywnosc Zdjęcia: http://www.sztukaodzywiania.pl/278-polska-superfood-czyli-zywnosc-o-niezwyklych-wlasciwosciach . Sponge cake roulade with wild
Qlinarnie i Qlinarnieziemi włoskiej dotarłam do Polski, co oznacza zakończenie moich zmagań w makaronowej podróży po Europie. Na finał wybrałam łazanki podane w zupie grzybowej. Zupa grzybowa to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Przepisów na jej wykonanie jest wiele. Każda gospodyni ma pewnie swój. Głównym składnikiem zupy są oczywiście grzyby. Najlepiej żeby były świeże, przyniesione z lasu borowiki, kozaki
Smakowity Blog Kulinarnytatarskich jeźdźcach trzymających pod siodłem kawałki surowego mięsa. Nie były one przeznaczone jednak do jedzenia. Chroniły konia przed otarciami. Wbrew potocznemu przekonaniu tatar nie jest potrawą specyficznie polską. Jada się go w wielu krajach Europy i wszędzie jego podstawą jest surowa wołowina". składniki: 400 g świeżej, chudej wołowiny - najlepsza polędwica sól, pieprz 2 żółtka jaj kurzych
Bon Appetit MałgorzatyDzisiaj oglądając "Misia" na słowo TRADYCJA zachciało mi się wołowych bitek (za którymi nigdy nie przepadałam) z kopytkami. Jak się chce trzeba działać, więc przegląd
Brzuszki Łakomczuszkiopcjonalnie: kumin Zblenduj bób, czosnek, tahinę i sok z cytryny. Dopraw solą (i ewentualnie kuminem). Dodaj zimną wodę i blenduj, aż powstanie dość gęsta, gładka pasta. I jeszcze o Polskiej Bułce w Rzeszowie – niepozornym lokalu przy ul. Kopernika (kiedyś był tu Czeski Film ), który serwuje pyszne bułki z nadzieniami. Z wegetariańskich do wyboru są szpinakowe i pieczarkowe. Bułki są chrupiące
Qlinarnie i QlinarnieBigos tradycyjny po polsku przygotowany z kapusty kiszonej i białej taki lubimy najbardziej. U mnie w domu rodzinnym nie było tradycji przygotowania bigosu na święta, a w rodzinnym domu mojego męża zawsze wśród dań świątecznych należyte miejsce miał właśnie bigos. Jakoś mi tak do świątecznych potraw nie pasował, bo jak jest tak dużo jedzenia to po co jeszcze bigos
Kuchnia z widokiem na ogródPo ostatnich słodkościach przyszła pora na coś bardziej konkretnego. Samym cukrem żyć się nie da i dobrze, bo byłoby nudno. Dzisiejszy pomysł to klasyka w nowej
Ratunku obiadzupy, dzisiaj mój wybór padł na coś zupełnie innego niż tradycyjne zupy, które często goszczą na moim stole. Pyszna, lekka i wiosenna zupa z dodatkiem rewelacyjnego makaronu i naszej polskiej białej kiełbasy. Czy może być coś smaczniejszego? Nie sądzę! Składniki :* włoszczyzna* porcja rosołowa z kurczaka* 2 surowe białe kiełbasy * fasolka szparagowa zielona* 2 pomidory* kilka pieczarek * łyżka oliwy
Magiczne Życie Marty...klasyka bo kotlety (u mnie jajeczne ), kasza gryczana i surówka ( z kiszonej kapusty ). Szybko, tanio i smacznie:). Przepis bierze udział w akcji: Bezdroża mają (2004, Alexander
Qlinarnie i Qlinarnie