mak - 12131 przepisów (strona:309/809)

Barszcz czerwony -wegeteriański 156

marchewki 1 malutka piertuszka kawalek pora i selera 2 ziemniaki malutka cebula,1 zabek czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 lyzki masla ghee 1 lyzka maki 1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz i odrobine cukru do smaku jogurt lub smiatana i koperek -do przybrania na talerzu Wykonanie:  Buraczki obrac,pokroic w grube plastry(...)calosc zagotuje dodac lyzke octu,zeby barszcz nie stracil koloru. Cebule pokroic w koste,podsmazyc na zloty kolor na masle ghee.Pod koniec smazenia dodac czosnek,a potem lyzke maki. Powstala zasmazke polaczyc z barszczem. Calosc doprawic sola,pieprzem z mlynka i odrobina cukru do smaku. Na talerzu przybrac jogurtem lub smietana i podypac obficie koperkiem.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto truskawkowo-bananowe 366

spod ( na 12 porcji) 100g mielonych orzechow laskowych 2 dojrzale banany 200 g masla 200 g cukru 1 lyzka skorki cytrynowej(bio) 4 jajka (wielkosc M) 200 g maki 1/2 paczuszki proszku do pieczenia 4 lyzki soku z cytryny Skladniki na nalozenie: 1 kg truskawek 250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego 1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru(...)bananami. Wg przepisu na opakowaniu przygotowac Tortenguss i rozsmarowac na owocach. Tortenguss mozna bardzo latwo przygotowac samemu. Potrzebne beda 250 ml wody,2 lyzki cukru i 2 lyzeczki maki ziemniaczanej.Do zimnej wody wrzucic cukier i make,caly czas mieszajac rozga doprowadzic do wrzenia.Czy ladnie zeluje ,sprawdzamy tak jak konfiture spuszczajac kropelke na spodeczek.Tortenguss bedzie jeszcze lepszy,gdy zamiast wody uzyjemy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pełnoziarniste ciasto z nektarynkami - proste 109

uwierzycie,ze ciasto upieczone w calosci  z maki pelnoziarnistej moze byc tak puchate, puszyste lekkie jak chmurka.Jest rewelacyjne i o ilez zdrowsze niz upieczone ze zwyklej maki.Co najwazniejsze,to pewniak-zawsze sie udaje. Bardzo proste do przygotowania i szybkie, piecze sie 30 minut.Upieklam je w tortownicy o przekroju 23 cm.Gdy podwoicie porcje,bedzie idealna na duza blache. Nadaja(...)wlasciwie kazde owoce.Ja uzylam nektarynek.Idealna propozycja na letnie,upalne dni. Skladniki na foremke o srednicy 23 cm: 2 jajka 1/2 szklanki cukru( dalam ciemny trzcinowy) 1 szklanka maki (dalam 1/2 pszennej pelnoziarnistej i 1/2 orkiszowej pelnoziarnistej) 125 g masla 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka cukru waniliowego skorka otarta z 1 cytryny 3  spore nektarynki lub kazde inne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii - I wersja 202

sprobowania.A jak zdrowa jest cukinia i ,ze naprawde warto ja jesc mozecie przeczytac tutaj: klik Skladniki: 3 srednie cukinie ( u mnie zielona i zolta) 2 jajka 4 lyzki maki 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki 80-100 g startego zoltego sera sol,pieprz olej do smazenia Wykonanie: Cukinie zetrzec na grubszych oczkach tarki.Wymieszac z sola(...)pomoca lyzki pozbawiamy ja gabczastego srodka razem z pestkami.Scieramy cukinie zawsze ze skorka.Wlasnie ta zielona czesc jest dla nas najwartosciowsza. Odlac wode,a mase cukiniowa wymieszac z jajkami i maka ,oraz ze startym na tarce zoltym seremi posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace. Smazyc male

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Botwinka light- wegeteriańska 155

zielone galazki selera+koperek mala cebulka 2 zabki czosnku 1 lyzka masla ghee listek laurowy 4 kulki ziela angielskiego sol,cukier,ocet 1 l bulionu warzywnego 1 lyzeczka maki insant (krupczatki) 2 jajka Wykonanie: Botwinke dokladnie wyplukac,aby pozbyc sie piasku.Malych buraczkow nie obieram,tylko skrobie.Liscie pociac na 1-cm kawalki,a drobne buraczki w plasterki.Na patelni rozgrzac lyzke masla(...)minut.Dla uzyskania intensywniejszego koloru botwinku mozna dodac 1-2 male buraczki przekrojone na pol. W miedzyczasie na malej patelni zeszklic mala cebule i czosnek.Na koniec dodac lyzeczke maki i polaczyc przygotowana zasmazke z zupa Jest to bardzo latwa i szybka zupa do przygotowania.Najtrudniejszy w botwince jest balans smaku,miedzy sola,cukrem a octem.Takze proporcje dla kazdego inne beda tymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rustykalna tarta brzoskwiniowa-pyszna 153

brzoskwinie,to zachwyci kazdego.Ponadto to male co nieco do kawy jest niskokaloryczne,gdyz owoce leza na ciescie bez dodatkow typu smietanka czy mascarpone.Bardzo prosto i pysznie.Polecam! Skladniki: 250 g maki (uzylam orkiszowej jasnej-630) 60 g cukru pudru + 1 lyzka do posypania szczypta soli 125 g zimnego masla w malych kawaleczkach 1 jajko M 500 g brzoskwin (4 duze(...)Dodac jajko,uformowac kule ,owinac w folie i umiescic na 30 minut w lodowce. Brzoskwinie przepolowic,usunac pestki i pokroic w cienkie 3-4 mm polkrazki. Na lekko podsypanej maka powierzchni rozwalkowac ciasto na prostokat o wymiarach 35x25 cm.Na walku przeniesc go na blache wylozona papierem do pieczenia.Na ciescie ulozyc pokrojone brzoskwinie,pozostawiajac dookola wolny 5-cm rant.Ten rant

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-owsiany na drozdzach-znakomity 247

przepis na poczatek wydaje sie idealny.Bardzo polecam! Skladniki na duza foremke ( 32x13x7): 50 g rozpuszczalnych platkow owsianych (Schmelzflocken)-1 szklanka 250g wrzacej wody do zalania platkow 400 g maki pszennej 750 100 g maki pszennej pelnoziarnistej(mozna pominac i uzyc w calosci 750) 1,5 lyzeczki soli 1 lyzeczka miodu 250 ml cieplej wody 2 lyzeczki suchych drozdzy 2 lyzki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 190

proporcja idealna. Skladniki na 20 golabkow: 1 dosc luzna glowka kapusty 1 kg miesa mielonego (kupuje juz przyprawione bez czosnku) 1 cebula olej 1 przecier pomidorowy-300g 1 lyzka maki smietana kwasna-100g sol,pieprz,bulion warzywny WYKONANIE: Kapusta powinna byc luzna,aby liscie daly sie latwo zdejmowac .Zewnetrzne liscie kapusty usunac.Po wycieciu ostrym nozem glaba wlozyc kapuste do duzego(...)mineralne!) i gotowac godzine pod przykryciem,az liscie kapusty beda miekkie. Odzielnie zrobic sos pomidorowy.Jako baze sosu zawsze wykorzystuje  pyszna wode z gotowania golabkow.Dodac przecier pomidorowy,plaska lyzke maki,spora szczypte cukru ,na wymieszac ze smietane.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki czekoladowo-orzechowe z jeżynami-najlepsze 147

smaku,bardzo puszyste,mieciutkie i to nie tylko w dniu wypieku.To zdecydowanie najlepsze muffinki jakie jadlam.Koniecznie sprobujcie tych puszystych ,bardzo dietetycznych muffinek! Skladniki na 12 muffinek: 200 g maki i 50 g mielonych orzechow laskowych 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 2 lyzki kakao 1 jajko 120 g cukru 80 ml oleju 250 g jogurtu greckiego(...)pieczenia sode,cukier i kakao wymieszac. W drugim pojemniku wymieszac jogurt,jajko i olej. Mokre skladniki dodac do suchych i wymieszac widelcem,az nie bedzie widocznych sladow suchej maki. Ciasto bedzie stosunkowo geste,tak ma byc.Gdy uznacie,ze jest za geste,mozna dodac kilka lyzek mleka. Do papilotek nalozyc po 1 lyzce ciasta,nastepnie dolozyc po kilka jezyn.Reszte ciasta rozlozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy z jabłkami czyli "jabłka w orkiszowych szlafroczkach" 176

cholesterolu i wspomagaja trawienie.Doskonale odswiezaja organizm i oczyszczaja krew. Jablka w szlafroczkach,tak u mnie w domu nazywaly sie plasterki jablek smazone w gestym ciescie.Dzis jedynie biala make zastapila maka orkiszowa pelnoziarnista,bogatsza w blonnik i wieksza ilosc skladnikow odzywczych. Skladniki: 1 szklanka maki orkiszowej pelnziarnistej 1 szklanka kefiru lub zsiadlego mleka 1 jajko 1/2 lyzeczka sody lub proszku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z mango i mlekiem kokosowym-znakomity 161

mleka kokosowego     5 jajek okolo 400 ml puree z mango (1,5 owocu mango) sok z 1cytryny 1 szklanka cukru+3 lyzki cukier waniliowy 4 lyzki maki ziemniaczanej orzeszki pistacjowe do ozdoby gotowego sernika (opcjonalnie) Polewa z mango na gore sernika:3/4 szklanki puree z mango+1 zoltko Wykonanie: Drobno zmiksowac sucharki z wiorkami kokosowymi i maslem. Wylozyc(...)miazsz zblendowac na gladka mase.Zblendowalam poltora mango.Puree przetrzec przez sitko,zeby usunac wlokna z owocu.Dodac sok z jednej cytryny oraz 3 lyzki cukru. Ser wymieszac z cukrem,cukrem waniliowym,maka ziemniaczana,nastepnie dodawac po jednym jajku i miksowac tylko do polaczenia skladnikow-nie dluzej,by zbytnio nie napowietrzyc masy serowej. Otworzyc mleko kokosowe,nie mieszajac uprzednio zawartosci puszki i odlac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki zasmażane 150

wiekow. Skladniki: 1 kg buraczkow 1 mala cebula 1 plaska lyzeczka soli 1/2 lyzeczki cukru 1 lyzeczka soku z cytryny lub octu 1 lyzka masla ghee 1 czubata lyzeczka maki krupczatki majeranek lub kminek -opcjonalnie Wykonanie: °Buraki upiec w piekarniku lub ugotowac w lupinach.W zaleznosci od wielkosci burakow zajmie Ci to od 1,5-2 godzin.Poniewaz gotuje sie je niekrojone(...)mozliwie jednakowej wielkosci.Wystudzic i obrac. °Zetrzec buraki na najdrobniejszych oczkach tarki. °Obrana cebula pokroic w drobniutka kosteczke i przysmazyc na zloto na roztopionym masle. °Do zezloconej cebuli dodac lyzeczke maki ,mieszajac zrobic zasmazke.Do zasmazki dodac starte buraczki razem z sokiem,ktory puscily.Caly czas mieszajac podgrzac Doprawic do smaku,sola cukrem i sokiem z cytryny.Podawac gorace.Zycze smacznego! Uwagi:Buraczki mozna doprawic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki krucho-drozdzowe- najlepsze 150

smakuja z dzemem z czarnej porzeczki, takze z nadzieniem serowym lub makowym. Uzylam powidel sliwkowych i marmolady z pigwy.Sama nie wiem ktore lepsze. Skladniki na 24 rogaliki: 250 g maki 150 g twardego masla 1 jajko + 1 zoltko,bialko pozostawic na pozniej do posmarowania 2 lyzki kwasnego mleka 2 dkg drozdzy ( szczypta) powidla,ser lub mak Wykonanie: Do miski wsypac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik mocno czekoladowy 136

keksowke: 150 g masla 100 g cukru muscovado 200 g miodu 3 lyzeczki przyprawy do piernika 1 i 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej 2 jajka 250 ml mleka 250 g maki 5 lyzek ciemnego kakao 150 g posiekanej gorzkiej czekolady 50 g obranych migdalow- dalam 100 g maly sloiczek powidel sliwkowych Polewa : 50 g gorzkiej czekolady,2 lyzki smietany kremowki(...)przyprawami.Sode rozpuscic w 2 lyzkach cieplej wody.Garnek zdjac z ognia.Dodac jajka,mleko,rozpuszczona sode,przesiana make i kakao,na koniec wrzucic posiekana czekolade i migdaly.Migdaly obtoczylam w 1 lyzce maki,zeby nie opadly na dno. Wymieszac do polaczenia skladnikow.Przelac mase do natluszczonej keksowki i piec okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C.Sprawdzic patyczkiem,czy juz upieczony. Po wystudzeniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Apfel-Strudel czyli strudel z jabłkami i bakaliami 119

prosty do zrobienia,bo ciasto jest genialne do wspolpracy.Takze goraco polecam! Sama bede go powtarzac wielokrotnie,to pewne. Skladniki na ciasto ( 1 ogromny 0,5 m strudel) : 300 g maki + maka do podsypania 60 g cukru 1 szczypta soli 1 1/2 lyzki skorki startej z cytryny 150 ml mleka 1 lyzeczka suchych drozdzy ( 20 g swiezych) 50 g masla Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania