marchewki 1 malutka piertuszka kawalek pora i selera 2 ziemniaki malutka cebula,1 zabek czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 lyzki masla ghee 1 lyzka maki 1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz i odrobine cukru do smaku jogurt lub smiatana i koperek -do przybrania na talerzu Wykonanie: Buraczki obrac,pokroic w grube plastry(...)calosc zagotuje dodac lyzke octu,zeby barszcz nie stracil koloru. Cebule pokroic w koste,podsmazyc na zloty kolor na masle ghee.Pod koniec smazenia dodac czosnek,a potem lyzke maki. Powstala zasmazke polaczyc z barszczem. Calosc doprawic sola,pieprzem z mlynka i odrobina cukru do smaku. Na talerzu przybrac jogurtem lub smietana i podypac obficie koperkiem.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spod ( na 12 porcji) 100g mielonych orzechow laskowych 2 dojrzale banany 200 g masla 200 g cukru 1 lyzka skorki cytrynowej(bio) 4 jajka (wielkosc M) 200 g maki 1/2 paczuszki proszku do pieczenia 4 lyzki soku z cytryny Skladniki na nalozenie: 1 kg truskawek 250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego 1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru(...)bananami. Wg przepisu na opakowaniu przygotowac Tortenguss i rozsmarowac na owocach. Tortenguss mozna bardzo latwo przygotowac samemu. Potrzebne beda 250 ml wody,2 lyzki cukru i 2 lyzeczki maki ziemniaczanej.Do zimnej wody wrzucic cukier i make,caly czas mieszajac rozga doprowadzic do wrzenia.Czy ladnie zeluje ,sprawdzamy tak jak konfiture spuszczajac kropelke na spodeczek.Tortenguss bedzie jeszcze lepszy,gdy zamiast wody uzyjemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uwierzycie,ze ciasto upieczone w calosci z maki pelnoziarnistej moze byc tak puchate, puszyste lekkie jak chmurka.Jest rewelacyjne i o ilez zdrowsze niz upieczone ze zwyklej maki.Co najwazniejsze,to pewniak-zawsze sie udaje. Bardzo proste do przygotowania i szybkie, piecze sie 30 minut.Upieklam je w tortownicy o przekroju 23 cm.Gdy podwoicie porcje,bedzie idealna na duza blache. Nadaja(...)wlasciwie kazde owoce.Ja uzylam nektarynek.Idealna propozycja na letnie,upalne dni. Skladniki na foremke o srednicy 23 cm: 2 jajka 1/2 szklanki cukru( dalam ciemny trzcinowy) 1 szklanka maki (dalam 1/2 pszennej pelnoziarnistej i 1/2 orkiszowej pelnoziarnistej) 125 g masla 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka cukru waniliowego skorka otarta z 1 cytryny 3 spore nektarynki lub kazde inne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sprobowania.A jak zdrowa jest cukinia i ,ze naprawde warto ja jesc mozecie przeczytac tutaj: klik Skladniki: 3 srednie cukinie ( u mnie zielona i zolta) 2 jajka 4 lyzki maki 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki 80-100 g startego zoltego sera sol,pieprz olej do smazenia Wykonanie: Cukinie zetrzec na grubszych oczkach tarki.Wymieszac z sola(...)pomoca lyzki pozbawiamy ja gabczastego srodka razem z pestkami.Scieramy cukinie zawsze ze skorka.Wlasnie ta zielona czesc jest dla nas najwartosciowsza. Odlac wode,a mase cukiniowa wymieszac z jajkami i maka ,oraz ze startym na tarce zoltym seremi posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace. Smazyc male
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zielone galazki selera+koperek mala cebulka 2 zabki czosnku 1 lyzka masla ghee listek laurowy 4 kulki ziela angielskiego sol,cukier,ocet 1 l bulionu warzywnego 1 lyzeczka maki insant (krupczatki) 2 jajka Wykonanie: Botwinke dokladnie wyplukac,aby pozbyc sie piasku.Malych buraczkow nie obieram,tylko skrobie.Liscie pociac na 1-cm kawalki,a drobne buraczki w plasterki.Na patelni rozgrzac lyzke masla(...)minut.Dla uzyskania intensywniejszego koloru botwinku mozna dodac 1-2 male buraczki przekrojone na pol. W miedzyczasie na malej patelni zeszklic mala cebule i czosnek.Na koniec dodac lyzeczke maki i polaczyc przygotowana zasmazke z zupa Jest to bardzo latwa i szybka zupa do przygotowania.Najtrudniejszy w botwince jest balans smaku,miedzy sola,cukrem a octem.Takze proporcje dla kazdego inne beda tymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!brzoskwinie,to zachwyci kazdego.Ponadto to male co nieco do kawy jest niskokaloryczne,gdyz owoce leza na ciescie bez dodatkow typu smietanka czy mascarpone.Bardzo prosto i pysznie.Polecam! Skladniki: 250 g maki (uzylam orkiszowej jasnej-630) 60 g cukru pudru + 1 lyzka do posypania szczypta soli 125 g zimnego masla w malych kawaleczkach 1 jajko M 500 g brzoskwin (4 duze(...)Dodac jajko,uformowac kule ,owinac w folie i umiescic na 30 minut w lodowce. Brzoskwinie przepolowic,usunac pestki i pokroic w cienkie 3-4 mm polkrazki. Na lekko podsypanej maka powierzchni rozwalkowac ciasto na prostokat o wymiarach 35x25 cm.Na walku przeniesc go na blache wylozona papierem do pieczenia.Na ciescie ulozyc pokrojone brzoskwinie,pozostawiajac dookola wolny 5-cm rant.Ten rant
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis na poczatek wydaje sie idealny.Bardzo polecam! Skladniki na duza foremke ( 32x13x7): 50 g rozpuszczalnych platkow owsianych (Schmelzflocken)-1 szklanka 250g wrzacej wody do zalania platkow 400 g maki pszennej 750 100 g maki pszennej pelnoziarnistej(mozna pominac i uzyc w calosci 750) 1,5 lyzeczki soli 1 lyzeczka miodu 250 ml cieplej wody 2 lyzeczki suchych drozdzy 2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!proporcja idealna. Skladniki na 20 golabkow: 1 dosc luzna glowka kapusty 1 kg miesa mielonego (kupuje juz przyprawione bez czosnku) 1 cebula olej 1 przecier pomidorowy-300g 1 lyzka maki smietana kwasna-100g sol,pieprz,bulion warzywny WYKONANIE: Kapusta powinna byc luzna,aby liscie daly sie latwo zdejmowac .Zewnetrzne liscie kapusty usunac.Po wycieciu ostrym nozem glaba wlozyc kapuste do duzego(...)mineralne!) i gotowac godzine pod przykryciem,az liscie kapusty beda miekkie. Odzielnie zrobic sos pomidorowy.Jako baze sosu zawsze wykorzystuje pyszna wode z gotowania golabkow.Dodac przecier pomidorowy,plaska lyzke maki,spora szczypte cukru ,na wymieszac ze smietane.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaku,bardzo puszyste,mieciutkie i to nie tylko w dniu wypieku.To zdecydowanie najlepsze muffinki jakie jadlam.Koniecznie sprobujcie tych puszystych ,bardzo dietetycznych muffinek! Skladniki na 12 muffinek: 200 g maki i 50 g mielonych orzechow laskowych 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 2 lyzki kakao 1 jajko 120 g cukru 80 ml oleju 250 g jogurtu greckiego(...)pieczenia sode,cukier i kakao wymieszac. W drugim pojemniku wymieszac jogurt,jajko i olej. Mokre skladniki dodac do suchych i wymieszac widelcem,az nie bedzie widocznych sladow suchej maki. Ciasto bedzie stosunkowo geste,tak ma byc.Gdy uznacie,ze jest za geste,mozna dodac kilka lyzek mleka. Do papilotek nalozyc po 1 lyzce ciasta,nastepnie dolozyc po kilka jezyn.Reszte ciasta rozlozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cholesterolu i wspomagaja trawienie.Doskonale odswiezaja organizm i oczyszczaja krew. Jablka w szlafroczkach,tak u mnie w domu nazywaly sie plasterki jablek smazone w gestym ciescie.Dzis jedynie biala make zastapila maka orkiszowa pelnoziarnista,bogatsza w blonnik i wieksza ilosc skladnikow odzywczych. Skladniki: 1 szklanka maki orkiszowej pelnziarnistej 1 szklanka kefiru lub zsiadlego mleka 1 jajko 1/2 lyzeczka sody lub proszku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleka kokosowego 5 jajek okolo 400 ml puree z mango (1,5 owocu mango) sok z 1cytryny 1 szklanka cukru+3 lyzki cukier waniliowy 4 lyzki maki ziemniaczanej orzeszki pistacjowe do ozdoby gotowego sernika (opcjonalnie) Polewa z mango na gore sernika:3/4 szklanki puree z mango+1 zoltko Wykonanie: Drobno zmiksowac sucharki z wiorkami kokosowymi i maslem. Wylozyc(...)miazsz zblendowac na gladka mase.Zblendowalam poltora mango.Puree przetrzec przez sitko,zeby usunac wlokna z owocu.Dodac sok z jednej cytryny oraz 3 lyzki cukru. Ser wymieszac z cukrem,cukrem waniliowym,maka ziemniaczana,nastepnie dodawac po jednym jajku i miksowac tylko do polaczenia skladnikow-nie dluzej,by zbytnio nie napowietrzyc masy serowej. Otworzyc mleko kokosowe,nie mieszajac uprzednio zawartosci puszki i odlac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiekow. Skladniki: 1 kg buraczkow 1 mala cebula 1 plaska lyzeczka soli 1/2 lyzeczki cukru 1 lyzeczka soku z cytryny lub octu 1 lyzka masla ghee 1 czubata lyzeczka maki krupczatki majeranek lub kminek -opcjonalnie Wykonanie: °Buraki upiec w piekarniku lub ugotowac w lupinach.W zaleznosci od wielkosci burakow zajmie Ci to od 1,5-2 godzin.Poniewaz gotuje sie je niekrojone(...)mozliwie jednakowej wielkosci.Wystudzic i obrac. °Zetrzec buraki na najdrobniejszych oczkach tarki. °Obrana cebula pokroic w drobniutka kosteczke i przysmazyc na zloto na roztopionym masle. °Do zezloconej cebuli dodac lyzeczke maki ,mieszajac zrobic zasmazke.Do zasmazki dodac starte buraczki razem z sokiem,ktory puscily.Caly czas mieszajac podgrzac Doprawic do smaku,sola cukrem i sokiem z cytryny.Podawac gorace.Zycze smacznego! Uwagi:Buraczki mozna doprawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakuja z dzemem z czarnej porzeczki, takze z nadzieniem serowym lub makowym. Uzylam powidel sliwkowych i marmolady z pigwy.Sama nie wiem ktore lepsze. Skladniki na 24 rogaliki: 250 g maki 150 g twardego masla 1 jajko + 1 zoltko,bialko pozostawic na pozniej do posmarowania 2 lyzki kwasnego mleka 2 dkg drozdzy ( szczypta) powidla,ser lub mak Wykonanie: Do miski wsypac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!keksowke: 150 g masla 100 g cukru muscovado 200 g miodu 3 lyzeczki przyprawy do piernika 1 i 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej 2 jajka 250 ml mleka 250 g maki 5 lyzek ciemnego kakao 150 g posiekanej gorzkiej czekolady 50 g obranych migdalow- dalam 100 g maly sloiczek powidel sliwkowych Polewa : 50 g gorzkiej czekolady,2 lyzki smietany kremowki(...)przyprawami.Sode rozpuscic w 2 lyzkach cieplej wody.Garnek zdjac z ognia.Dodac jajka,mleko,rozpuszczona sode,przesiana make i kakao,na koniec wrzucic posiekana czekolade i migdaly.Migdaly obtoczylam w 1 lyzce maki,zeby nie opadly na dno. Wymieszac do polaczenia skladnikow.Przelac mase do natluszczonej keksowki i piec okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C.Sprawdzic patyczkiem,czy juz upieczony. Po wystudzeniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prosty do zrobienia,bo ciasto jest genialne do wspolpracy.Takze goraco polecam! Sama bede go powtarzac wielokrotnie,to pewne. Skladniki na ciasto ( 1 ogromny 0,5 m strudel) : 300 g maki + maka do podsypania 60 g cukru 1 szczypta soli 1 1/2 lyzki skorki startej z cytryny 150 ml mleka 1 lyzeczka suchych drozdzy ( 20 g swiezych) 50 g masla Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!