mak - 12131 przepisów (strona:300/809)

Czy istnieje przepis na udane Święta Bożego Narodzenia? 213

obrus. Ustal priorytety. Na swojej liście zajęć zostaw tylko to, co naprawdę trzeba zrobić, resztę wykreśl. Nie zakładaj z góry, że jeśli każdego roku robiłaś na Wigilię kutię z makiem, to w tym musi być tak samo. Nie musi! A jeśli mąż nie wyobraża sobie świąt bez tej tradycyjnej potrawy, daj mu maszynkę i nich zmiele mak. Nie wydawaj fortuny

W kuchennym oknie Ewy
Domowy makaron cynamonowy - przepis świąteczny 269

Mak, cynamon, pomarańcze smak świąt Bożego Narodzenia. Jest wiele tradycyjnych dań, ale ja co roku staram się zrobić coś nowego. Połączyłam smaki, które bardzo mi przypominają dzień Wigilii.Tak powstał makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku polewany sosem pomarańczowo- waniliowym, ale o tym w następnym poście.   SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną) 2 jajka szczyptę soli 1 łyżeczka

Basia w kuchni
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 269

duże ani za małe. Dziś pokaże przepis na miseczki drożdżowe, każdy jest w stanie takie zrobić. Można wykonać je z małym uchwytem, ozdobić płatkami owsianymi, posypać makiem lub połączyć z naszymi ulubionymi ziołami. Warto choć raz sobie je zrobić. SKŁADNIKI : na 3 lub 4 mniejsze miseczki 650 g mąki pszennej (użyłam 550 ) 2 łyżeczki soli 1 łyżkę cukru 2 łyżki(...)wyrośnięcia na ok 20 minut - po tym czasie chlebki smaruję żółtkiem połączonym z mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając je do posmarowanego jajkiem ciasta - możemy równie dobrze obsypać makiem, ziołami ulubionymi, sezamem albo po prostu pozostawić je czyste - pieczemy ok 25 minut  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (trzeba obserwować bo każdy piekarnik jest inny) - studzimy chlebki

Basia w kuchni
Chleb pszenny na żytnim zakasie 219

odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy na 45-60 minut ( chlebek możemy posypać makiem,sezamem, płatkami owsianymi itd ) - piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy ok 40 minut - w moim piekarniku piekę 35 minut i jeżeli po tym czasie po wyjęciu z keksówki chlebek

Basia w kuchni
Makowiec z bezą 432

wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa: 300g maku,  2 białka,  szklanka cukru, łyżka powideł śliwkowych, 1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa). Mak zalać wrzątkiem i odstawić

Z miłości do słodkości
Kajzerki z makiem 275

szklanki mąki pszennej (użyłam typ 550) 3/4 szklanki letniej wody 20g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli (użyłam morskiej) 1 jajko 50 g masła Dodatkowo: białko, mak do oprószenia bułeczek Z drożdży, wody, cukru oraz łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Mąkę połączyć jajkiem, masłem, dodać sól i przygotowany(...)równych części i z każdej uformować kulkę, a następnie lekko je spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki posmarować lekko roztrzepanym białkiem, oprószyć makiem i naciąć. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut - jednak nie dłużej, by kajzerki nie straciły swojej konsystencji. Piec w piekarniku nagrzanym na 225 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 15-17 minut

Delicious Titbits
CHLEB RAZOWY 209

zapach przygotowanego w domu pieczywa, nie ma to jak posmarowana masełkiem kromka domowego chlebka..mniam Składniki: 450 g wody 450 g mąki razowej pszennej 220 g maki żytniej 4 dag drożdży suchych 2 łyżeczki soli morskiej Kamis 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru Wykonanie: wypiek w automacie: do pojemnika wlewamy wodę, wsypujemy mąki, dodajemy cukier, sól( na boki) , olej(...)godziny( u mnie 1 program). Po upieczeniu wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut na blacie, nastepnie wyjmujemy chleb odkładamy na kratkę do wystygnięcia. wypiek w piekarniku:, do miski wsypujemy maki,dodajemy cukier, olej , sól na koniec w zagłebienie dodajemy drożdże. Wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach 10 minut, następnie na najwyzszych 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką,odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto formujemy

Z Majeczką w kuchni
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 217

wody Całość zagnieć i pozostaw do przefermentowania na 5-6 godzin w temperaturze ok. 25 °C. Zaczyn II etap: 24 g zaczynu z etapu I. 100 g maki żytniej 76 g wody Do mieszanki dodaj wodę oraz mąkę, całość wymieszaj i pozostaw w temperaturze 23-26 °C na 15-24 godzin. Im niższa temperatura tym dłuższa fermentacja i na odwrót(...)Najlepiej zostaw całość na noc. Do składników dodałem 20 g słodu karmelowego.   Zaczyn III etap: 200 g zaczynu z II etapu. 242 g maki żytniej 242 g wody Po wymieszaniu składników pozostaw na 3-4 godziny w temperaturze 29 °C.   Ciasto chlebowe: 680 g zaczynu z III etapu. 350 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej wysokoproteinowej

Grahamka, weka i kajzerka
Kopytka- pycha 250

lubię takie kluseczki , chociaż  wiem ,że są tuczące, ale odrobina nie zaszkodzi. SKŁADNIKI ok. 1,5 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju pół szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 3 jajka Wykonanie: Ziemniaki  przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka, sól i stopniowo dosypujemy mąkę. Trudno określić dokładnie ile tej maki

W kuchennym oknie Ewy
Chleb żytni na zakwasie 212

zakwasie  serdecznie polecamy ten przepis .. . Składniki;  1 kg mąki żytniej, 650 ml ciepłej wody, zakwas szczypta soli Wykonanie; Do przygotowanego wcześniej zakwasu dodajemy 500 g maki i 500 ml cipłej wody. Mieszamy i odstawiamy na noc. Rano dodajemy sól oraz resztę maki i wody. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, nacinamy nożem i odstawiamy na 2 godziny. Pieczemy

Anioły w kuchni
Zygzakowata babka makowa 250

Składniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka tarta do formy masa makowa 200 g maku mielonego (dwa razy zmielić przez maszynkę) skórka otarta z cytryny szczypta cynamonu 1,5 szklanki cukru 50 g płatków migdałów 2 jajka Przygotowanie: Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru(...)przełóż do miski. Dodaj ciepłe mleko i drożdże, wyrabiaj mikserem. Miskę przykryj i odstawi na pół godziny do wyrośnięcia. Do miski ze zmielonym makiem dodaj cukier, skórkę z cytryny, cynamon, migdały i żółtka, wszystko wymieszaj i dodać ubite białka. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą

Niezły Młynek
CEBULARZE 206

Cebularze to pyszny przysmak lubelski.  Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :)  Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki

Walijskie Pichcenie
ROGALIKI ŚNIADANIOWE 179

roztopionego, ostudzonego masła 170ml ciepłego mleka 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego 1  jajko 3 płaskie łyżki cukru ½ płaskiej łyżeczki soli   Ponadto do posmarowania na wierzchu: rozkłócone jajko mak albo sezam do posypania   Wykonanie:   Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę jogurtu, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka, dobrze wymieszać i odstawić(...)znajdziemy TUTAJ . Po zwinięciu boki rogalika zaginamy do środka, zwracając jednocześnie uwagę, aby końcówka nawiniętego rogalika zawsze znalazła się pod spodem. Tak uformowane rogale smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem albo sezamem. odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 50 minut.      Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp, 180 stopni i pieczemy rogale do zrumienienia czyli

Walijskie Pichcenie
SERNIK WANDY NA CIEMNYM SPODZIE 3280

pewno trochę dłużej - wtedy mamy gwarancję, że się przepiecze.  Dla upewnienia się czy ciasto jest przepieczone zawsze sprawdzam stan cienkim, drewnianym patyczkiem. Składniki Ciasto : 1 /2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 1 kg twarogu 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka(...)maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.  Twaróg zmielić 3x (jeśli mamy nie mielony).Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) i  cukier ubić z żółtkami, dodawać stopniowo:zmielony twaróg, mąkę wymieszaną

Walijskie Pichcenie