pory, omijałam widocznie szerokim łukiem. Składniki: 2 szklanki mąki 1 1/2 szklanki cukru 6 jaj 1 kostka margaryny 6 łyżek oleju 2 łyżki kakao 1/2 szklanki maku 2 opakowania kisielu wiśniowego 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Wykonanie: Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Mąkę przesiewam z proszkiem(...)łyżce oleju i po 2 łyżki mąki ze spulchniaczami.. Delikatnie łączę z pianą z białek. Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej dodaję kakao, do drugiej-mak, do trzeciej-kisiel, a do czwartej- mąkę ziemniaczaną. Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Do formy wykładam na przemian po dwie łyżki każdego koloru
Ciasteczkowy Potwórjajko 300 gram margaryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 2 1/2 szklanki maku 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka kakao cynamon 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu olejek migdałowy Masa serowa: 1000 gram sera(...)zagniatam. Dzielę na 5 części, dwie rozwałkowuję i na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę każdą z nich 15 min w temperaturze 200'C. Mak sparzyłam, zmieliłam dwukrotnie, dodałam resztę składników i zagotowałam. Rozwałkowuję pozostałe trzy kawałki kruchego ciasta, na każdy z nich nakładam masę makową i zwijam trzy rolady. Wszystkie układam na blasze wyłożonej
Ciasteczkowy Potwórciepłego mleka 1 łyżka jogurtu naturalnego ( u mnie grecki) 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli Do posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka mak Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około(...)puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą silikonową lub papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać makiem . Rogaliki przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół), wstawiać blaszki pojedynczo i piec około 15 -20 minut do zrumienienia
Ala piecze i gotujełyżki masła + 100g - 6 łyżek brązowego cukru - 25g świeżych drożdży (lub 2x7g suchych drożdży) - 2 łyżeczki soli - 1/3 szklanki sody - 2 szklanki wody - drobny cukier, cynamon, sezam, mak, gruboziarnista sól Mleko podgrzać, odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do pozostałego mleka(...)220C przez 10-12 minut (do zarumienienia - piekarnik góra i dół). 100g masła rozpuścić. Upieczone precle namaczać (górę precla) w soli i następnie w mieszance cukru z cynamonem, sezamie, maku czy gruboziarnistej soli - wg Waszego smaku. Smacznego! * przepis pochodzi z kanały KatOsu
CookYourself220ml ciepłej wody 1 czubata łyżka drobnego cukru 2 jajka 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka soli 600g mąki pszennej 1 żółtko sezam do posypania bułeczek (może być też mak) Sposób przygotowania Drożdże, wodę i cukier wymieszać w misce, w której będziemy wrabiać ciasto i odstawić na 10 minut. Dodać jajka, masło, sól i 2 szklanki mąki, i wymieszać dokładnie(...)ciasto na 8 części. Każdą część wałkować w walec i skręcać z niej bułeczki. Odstawić je pod ściereczką do podwojenia objętości. Posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek żółtkiem, posypać sezamem lub makiem i piec 30-40 minut w 200 stopniach
W kuchni wieczorembabeczka. Może zrobicie? Składniki: 25 dag masła 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki szklanka mąki ziemniaczanej 5 jaj 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka suchego maku Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem, ciągle miksując dodajemy jajka. Miksujemy.Pomały wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dolewamy mleko, wsypujemy mak, mieszamy łyżką,do dokładnego wymieszania
Z Majeczką w kuchniładniki: 50g mielonych migda łó w bez sk ó rki 50g wiórków kokosowych 50 g drobnego cukru 75 g suchego maku 4 bia ł ka 4 żół tka Wykonanie(...)sztywne i b ł yszcz ą ce ,dodajemy stopniowo cukier .Gdy cukier już się rozpu ś ci dodajemy kolejno żół tka. Wsypujemy migda ł y,mak i wi ó rki kokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy ł y ż k ą . Blach ę z piekarnika wy ś cielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią powsta łą masę na ciasto
w mojej kuchnimasła,4 łyżki kefiru lub jogurtu,300 g mąki,80 g cukru. Nadzienie: 450 g twarogu,100 g cukru,10 g cukru waniliowego,1 jajko,3 łyżki maku,4 łyżki kefiru,5 łyżek płatków owsianych,skórka z cytryny Przygotowanie: W miseczce zmieszać twaróg,cukier,cukier waniliowy,kefir i jajko.Dodać mak i płatki owsiane.Miękkie masło (temperatura pokojowa)zetrzeć
kulinarnajamka.blogspot.comcukru, 180 – 200 g mąki (Ja, ciasto robię z podwójnej porcji) Nadzienie: 350 – 400 g śmietany, 4 łyżki cukru, 2 jajka, cukier waniliowy lub szczypta wanilii, 1,5 łyżki maku. Przygotowanie: Masło utrzeć z sodą i cukrem, dodać jajko i dalej ucierać na puszystą masę. Dodać 150 g mąki i wymieszać. Resztę mąki dodać stopniowo. Nie należy za długo zagniatać(...)ciasta. Musi być ono miękkie.Zrobić kulę i włożyć na godzinę do lodówki.W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem, wanilią, makiem i jajkami. Do natłuszczonej formy (20 cm) wyłożyć ciasto robiąc brzegi na ok. 3,5 cm. Wlać śmietanę. Wstawić do piekarnika na ok. 40 – 50 min.Piec w temp
kulinarnajamka.blogspot.combułek 30g świeżych drożdży lub 15g suszonych 3 łyżki cukru 1 szklanka letniego mleka 4 szklanki mąki pszennej (typ 650) 80g masła 2 żółtka szczypta soli dodatkowo 1 białko mak do posypania bułek Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać połowę mleka i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować(...)ciasto wyrośnie, odpowietrzyć uderzając w nie i chwilę zagnieść. Podzielić na porcje i uformować bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra/ dół) przez 20 minut. Smacznego
Pełny talerzznane wszystkim, ale przeglądając swój zeszyt z przepisami zauważyłam, że dawno nie piekłam. I oto jest pyszne ciacho. Składniki: Ciasto: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy 3 żółtka 3 łyżki mąki 1/2 l mleka 250 g masła 1/2 szklanki cukru Polewa(...)czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 50 g masła Dodatkowo biszkopty rodzynki Wykonanie: Ciasto: Białka ubić na sztywno, a następnie ubijać dodawać stopniowo cukier. Wsypać mak, wiórki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem: Mleko wlać do garnka i odlać 1/2 szklanki. Resztę zagotować. Żółtka
O kuchni z uczuciemniewiarygodnym smaku. Najlepsza, jaką jadłam, chociaż nie jedyna, którą piekłam. Polecam jednak także inne moje babki wielkanocne: cytrynową oraz waniliowo-kakaową . 5 jaj 1 żółtko 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 kostka masła 3 łyżki oliwy 1 cukier wanilinowy 1/2 paczki proszku 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao (nie dodawać do babki waniliowej) Masło
Humanistka w kuchnibędzie gościł oprócz innych ciast, przepyszny makowiec z jabłkami wypiek który potrafi zrobić każdy laik kulinarny. składniki na tortownicę 23 cm 4 - 5 jabłek 5 jajek 200g mielonego maku 110 g margaryny szklanka cukru kryształu 10 łyżek kaszy manny łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta przepis Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, po czym studzimy(...)Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z cukrem na gęstą masę. Do utartych jajek wsypujemy mielony mak, wlewamy ostudzoną margarynę, wsypujemy kaszę mannę oraz proszek do pieczenia, na końcu wrzucamy starte jabłka. Wszystko starannie mieszamy, wlewamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy
Smakowite Danianieudanych wypieków drożdżowych, przygotowywanych na drożdżach instant , jest właśnie zbyt niska temperatura wody lub mleka. A na koniec poradnik Zosi-Samosi czyli przeliczniki ilości produktów :) produkt szklanka łyżka łyżeczka Maka tortowa 160g 10g 5g Cukier kryształ 220g 12g 7g Cukier puder 160g 10g 5g Bułka tarta 150g 9g 5g Masło/margaryna 250g 15g 5g Mleko 250g 17g 9g Woda 250g(...)Olej 200g 14g 7g Miód 360g 20g 7g Mak 165g 10g 5g Kakao 120g
Pyry na Gaz