duże ani za małe. Dziś pokaże przepis na miseczki drożdżowe, każdy jest w stanie takie zrobić. Można wykonać je z małym uchwytem, ozdobić płatkami owsianymi, posypać makiem lub połączyć z naszymi ulubionymi ziołami. Warto choć raz sobie je zrobić. SKŁADNIKI : na 3 lub 4 mniejsze miseczki 650 g mąki pszennej (użyłam 550 ) 2 łyżeczki soli 1 łyżkę cukru 2 łyżki(...)wyrośnięcia na ok 20 minut - po tym czasie chlebki smaruję żółtkiem połączonym z mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając je do posmarowanego jajkiem ciasta - możemy równie dobrze obsypać makiem, ziołami ulubionymi, sezamem albo po prostu pozostawić je czyste - pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (trzeba obserwować bo każdy piekarnik jest inny) - studzimy chlebki
Basia w kuchniodstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy na 45-60 minut ( chlebek możemy posypać makiem,sezamem, płatkami owsianymi itd ) - piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy ok 40 minut - w moim piekarniku piekę 35 minut i jeżeli po tym czasie po wyjęciu z keksówki chlebek
Basia w kuchniwsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa: 300g maku, 2 białka, szklanka cukru, łyżka powideł śliwkowych, 1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa). Mak zalać wrzątkiem i odstawić
Z miłości do słodkościszklanki mąki pszennej (użyłam typ 550) 3/4 szklanki letniej wody 20g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli (użyłam morskiej) 1 jajko 50 g masła Dodatkowo: białko, mak do oprószenia bułeczek Z drożdży, wody, cukru oraz łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Mąkę połączyć jajkiem, masłem, dodać sól i przygotowany(...)równych części i z każdej uformować kulkę, a następnie lekko je spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki posmarować lekko roztrzepanym białkiem, oprószyć makiem i naciąć. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut - jednak nie dłużej, by kajzerki nie straciły swojej konsystencji. Piec w piekarniku nagrzanym na 225 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 15-17 minut
Delicious Titbitszapach przygotowanego w domu pieczywa, nie ma to jak posmarowana masełkiem kromka domowego chlebka..mniam Składniki: 450 g wody 450 g mąki razowej pszennej 220 g maki żytniej 4 dag drożdży suchych 2 łyżeczki soli morskiej Kamis 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru Wykonanie: wypiek w automacie: do pojemnika wlewamy wodę, wsypujemy mąki, dodajemy cukier, sól( na boki) , olej(...)godziny( u mnie 1 program). Po upieczeniu wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut na blacie, nastepnie wyjmujemy chleb odkładamy na kratkę do wystygnięcia. wypiek w piekarniku:, do miski wsypujemy maki,dodajemy cukier, olej , sól na koniec w zagłebienie dodajemy drożdże. Wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach 10 minut, następnie na najwyzszych 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką,odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto formujemy
Z Majeczką w kuchniwody Całość zagnieć i pozostaw do przefermentowania na 5-6 godzin w temperaturze ok. 25 °C. Zaczyn II etap: 24 g zaczynu z etapu I. 100 g maki żytniej 76 g wody Do mieszanki dodaj wodę oraz mąkę, całość wymieszaj i pozostaw w temperaturze 23-26 °C na 15-24 godzin. Im niższa temperatura tym dłuższa fermentacja i na odwrót(...)Najlepiej zostaw całość na noc. Do składników dodałem 20 g słodu karmelowego. Zaczyn III etap: 200 g zaczynu z II etapu. 242 g maki żytniej 242 g wody Po wymieszaniu składników pozostaw na 3-4 godziny w temperaturze 29 °C. Ciasto chlebowe: 680 g zaczynu z III etapu. 350 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej wysokoproteinowej
Grahamka, weka i kajzerkalubię takie kluseczki , chociaż wiem ,że są tuczące, ale odrobina nie zaszkodzi. SKŁADNIKI ok. 1,5 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju pół szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 3 jajka Wykonanie: Ziemniaki przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka, sól i stopniowo dosypujemy mąkę. Trudno określić dokładnie ile tej maki
W kuchennym oknie Ewyzakwasie serdecznie polecamy ten przepis .. . Składniki; 1 kg mąki żytniej, 650 ml ciepłej wody, zakwas szczypta soli Wykonanie; Do przygotowanego wcześniej zakwasu dodajemy 500 g maki i 500 ml cipłej wody. Mieszamy i odstawiamy na noc. Rano dodajemy sól oraz resztę maki i wody. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, nacinamy nożem i odstawiamy na 2 godziny. Pieczemy
Anioły w kuchniSkładniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka tarta do formy masa makowa 200 g maku mielonego (dwa razy zmielić przez maszynkę) skórka otarta z cytryny szczypta cynamonu 1,5 szklanki cukru 50 g płatków migdałów 2 jajka Przygotowanie: Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru(...)przełóż do miski. Dodaj ciepłe mleko i drożdże, wyrabiaj mikserem. Miskę przykryj i odstawi na pół godziny do wyrośnięcia. Do miski ze zmielonym makiem dodaj cukier, skórkę z cytryny, cynamon, migdały i żółtka, wszystko wymieszaj i dodać ubite białka. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą
Niezły MłynekCebularze to pyszny przysmak lubelski. Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :) Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki
Walijskie Pichcenieroztopionego, ostudzonego masła 170ml ciepłego mleka 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego 1 jajko 3 płaskie łyżki cukru ½ płaskiej łyżeczki soli Ponadto do posmarowania na wierzchu: rozkłócone jajko mak albo sezam do posypania Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę jogurtu, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka, dobrze wymieszać i odstawić(...)znajdziemy TUTAJ . Po zwinięciu boki rogalika zaginamy do środka, zwracając jednocześnie uwagę, aby końcówka nawiniętego rogalika zawsze znalazła się pod spodem. Tak uformowane rogale smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem albo sezamem. odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 50 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp, 180 stopni i pieczemy rogale do zrumienienia czyli
Walijskie Pichceniepewno trochę dłużej - wtedy mamy gwarancję, że się przepiecze. Dla upewnienia się czy ciasto jest przepieczone zawsze sprawdzam stan cienkim, drewnianym patyczkiem. Składniki Ciasto : 1 /2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 1 kg twarogu 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka(...)maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Twaróg zmielić 3x (jeśli mamy nie mielony).Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) i cukier ubić z żółtkami, dodawać stopniowo:zmielony twaróg, mąkę wymieszaną
Walijskie Pichcenieszklanki płatków jaglanych - 40g oleju kokosowego (stopionego) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska, zwykłej troszkę mniej) - 0,5l gorącej wody Do wysypania dna formy użyłam białego maku. * szklanka o poj.250ml Wszystkie składniki z wyjątkiem wody i oleju kokosowego wymieszać w misce. Następnie dodać stopiony olej kokosowy i gorącą wodę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut, jeszcze raz wymieszać(...)przełożyć całość do przygotowanej wcześniej formy (ja wysmarowałam swoją delikatnie olejem kokosowym i wysypałam dno białym makiem). Dokładnie ubić łyżką maczaną w zimnej wodzie (by nie było wolnych przestrzeni), wygładzić i odstawić pod przykryciem na ok.2h. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C (program góra-dół) ok.50-60 minut. Ja piekłam 55 minut, następnie przełączyłam na termoobieg i dopiekałam jeszcze
Smaczne Zdrowemałymi zmianami :) Składniki: 350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml letniej wody, 50 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka soli, mak do posypania paluchów, oliwa do posmarowania paluchów. Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki: suche drożdże, cukier, sól, letnią wodę, oliwę i tymianek(...)kawałku ciasta i formujemy wałki. Ja trochę podlałam swoje ciasto ciepłą wodą, bo było dosyć twarde. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy grissini, smarujemy oliwą i posypujemy makiem, Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, na niecałe 10 minut. Musimy obserwować, pieczemy do pierwszego zarumienienia. Grissini ułożyłam na płytce cementowej firmy Cerames Płytki posłużyły mi jako idealne tło
Aga w kuchni