smak, a to za sprawą przyprawy korzennej i żurawiny. Częstujcie się! :) Składniki : 200 g masła szklanka cukru 3 jajka sól łyżka miodu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej garść suszonych żurawin mak 150 g pestek słonecznika Sposób przygotowania Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy - ciągle ucierając - kolejno po jednym jajku. Gdy masa się połączy dolewamy miodu(...)tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym masłem i posypujemy pestkami słonecznika. Wierzch ciasteczek posypujemy makiem i suszoną żurawiną. Wierzch ciasteczek smarujemy ponownie. Roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C i pieczemy około 20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościcudownie chrupiącą skórką. " Składniki 4 jajka 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki ) 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1/2 szklanki mleka czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g maku Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło i mleko - mieszamy. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodajemy
Słodkie PrzyjemnościCiasto można jeść posypane cukrem pudrem, polane ulubionym sosem smakowym lub przekładać kremem. A jak samo ciasto? jest pyszne :) Składniki: 7 białek 7 żółtek 150 g cukru 150 g maku czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mąki kukurydzianej szklanka mąki pszennej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej miksujemy - gdy cukier się(...)rozpuści dodajemy żółtka które łączymy z resztą masy. Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą, makiem i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około
Słodkie Przyjemnościpiórka cebuli, czarne oliwki i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Całość posypałam tartym parmezanem. Paluszki nadziałam zaś kawałkami mozzarelli i posypałam różnymi posypkami: pokruszonymi pikantnymi nachosami, parmezanem wymieszanym z ziołami prowansalskimi, makiem oraz granulowanym czosnkiem z płatkami chili. Nie musicie się trzymać ściśle przepisu i możecie wymyślić swoje własne posypki:) Pizza pięknie się prezentowała i wspaniale smakowała, a moja Rodzinka zgodnie(...)cukier sól pieprz DODATKOWO: mozzarella ser morski parmezan salami albo ulubiona wędlina oliwki pomidorki koktajlowe piórka cebuli SKŁADNIKI NA POSYPKI: pokruszone pikantne nachosy granulowany czosnek wymieszany z płatkami chili mak tarty parmezan lub twardy granulowany ser wymieszany z ziołami prowansalskimi WYKONANIE CIASTO: Do miski wsyp mąkę dodaj oliwę z oliwek i sól wymieszaną w 2 łyżkach wody. W szklance wymieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonyinny dzień. Jak byłem mały, to smak już od października za mną chodził. Proste danie z tradycjami. W mojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza: -pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie) -mleko -bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych -4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień(...)przed przygotowaniem -cukier wg uznania Bułki kroimy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy mak i dosypujemy wszystkich bakalii. Posypujemy cukrem. Mieszamy. Gotowe. Odstawiamy i co ważne nie przykrywamy. Lata temu sobie przykryłem i mi się wszystko sparzyło. Makówki są na mleku, więc przechowujemy w lodówce. Smacznego
BaRepasmakowce (giganty). Składniki: 50 g drożdży kubek mleka jajo żółtko 3 łyżki cukru szczypta soli himalajskiej cukier waniliowy odrobina kurkumy ok. 100 g masła stopionego Dodatkowo: białko do posmarowania mak do dekoracji lukier czekoladowy gotowy z torebki (kiedyś kupiła to się przydał) domowa masa makowa Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Szklankę mąki odsypać do mniejszego pojemniczka, dać pokruszone drożdże(...)zawinąć i odstawić na 30 minut, aby podrosły. Wysmarować białkiem górę makowców. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i pie jakieś 50 minut. Wyjąć na ciepły nałożyć lukier i ozdobić makiem. Smacznego
Moje pyszne gotowanieMusiałam szybko robić zdjęcia bo jeszcze chwila i nic by nie zostało. Mojej najmłodszej Córci aż się oczy zaświeciły na widok makowych ciasteczek. Od zawsze lubiła wszystko co z makiem i tak jej zostało, przynajmniej na razie, gusta zmienne są więc nigdy nie wiadomo. Póki co radość miała ogromną. Bowiem to ona jest największym łasuchem domowych, zdrowych słodyczy. Ciasteczka znalazłam(...)240g mąki pszennej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 200g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 2 żółtka - 110g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru) - 4 łyżki suchego maku Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy użyciu haka mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi. Gładkie, jednolite ciasto dzielimy na pół, formujemy 2 kule, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą
Smaczne Zdrowełyżeczka sól - 1 łyżeczka mleko - 200 ml FARSZ kapusta kiszona - 750 g grzyby suszone - 2 garście cebula - 1 szt sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie olej DODATKOWO mak do posypania PRZYGOTOWANIE: CIASTO Rozetrzeć drożdże z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę i sól, zarobić ciasto, dodać stopiony tłuszcz, starannie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. FARSZ Grzyby(...)zlepić tak, aby jeden brzeg ciasta zachodził na drugi. Ciąć skośne paszteciki. Paszteciki układać na posmarowanej tłuszczem brytfannie, a gdy podrosną, posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem, posypać makiem. Piec w 180 stop.przez 20 minut. Podawać z czerwonym barszczykiem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusiszklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 cukier wanilinowy * 1/2 szklanki oleju * 1 kisiel wiśniowy * 1 kisiel jabłkowy lub inny (zielony lub żółty) * 2 łyżki kakao * 3 łyżki maku Sposób wykonania Miękką margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na jednolitą puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do masy dodać olej i mąkę przesianą(...)koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wynieszać i podzielić na cztery części. Do jednej dodać kisiel jabłkowy. Do drugiej kakao. Do trzeciej kisiel wiśniowy. Do czwartej dodać mak. Formę keksową (długość 35 cm) posmarować margaryną i wysypać bułką. Ciasto kłaść warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając od jasnego, później kakaowe, wiśniowe i ostatnie makowe. Surowe ciasto w keksówce przekroić nożem
Mix smakuskładniki * 30 dag maku * 2 łyżki miodu * 2-3 łyżki cukru pudru * cukier wanilinowy * olejek migdałowy * bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane, suszone morele ) * makaron szerokie wstążki lub domowy Sposób wykonania Mak sparzyć, następnie zmielić 3 razy. Przełożyć do rondelka, dodać miód, cukier, cukier wanilinowy, olejek migdałowy. Dolać nieco mleka lub przegotowanej wody, ewentualnie likieru amaretto
Mix smakuskładniki * 4 jajka * 10 dag cukru * 1 cukier wanilinowy * 7 łyżek maki ziemniaczanej * 7 łyżek mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 puszka gotowej masy makowej * 12,5 dag czekolady mlecznej lub deserowej * 6 dag cukru pudru * 15 dag masła lub margaryny Sposób wykonania Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dospać cukier i cukier
Mix smakupiekarnika ( wyłączonego). Warzywa z sosem przełożyć do rondelka i wszystko razem zmiksować w celu uzyskania jednolitego gęstego sosu do mięsa. Można tez sos zagęścić 2 łyżkami skrobi kukurydzianej lub maki pszennej rozmieszanej z niewielka ilością zimnej wody. po dodaniu maki oczywiście sos należy zagotować
Mix smakudziś drożdżową przekąskę w zeszłym roku były to mini hamburgery klik a w tym roku są to paluszki, paluchy drożdżowe z różnymi posypkami takimi jak mak, czarnuszka, sezam i równie ziołowa taka jak mieszanka bazylii, czosnku oraz suszonych pomidorów. Ciasto jest proste i wdzięczne do zrobienia. Ciasto i całą resztę wykonałam z dziewczynkami zabawa przednia, każda chce wyrabiać ciasto rozsypać(...)duże jajko 1 łyżeczkę soli 260 ml mleka 2 łyżki cukru 80 ml oleju 1 rozmącone jajko do smarowania do posypania np. mak, sezam, czarnuszka, parmezan, ulubione zioła, sól różowa (wedle naszego uznania ) Świetnie pasują z sosem np. koperkowym, który robi się bardzo szybko mieszając jogurt grecki ze świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, solą
Basia w kuchniroztopionego masła 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki ja dodałam rumu ale może być również wódka ziarenka z laski wanilii Nadzienie: 500 g suchego maku 170 g brązowego cukru 100 g rodzynków 50 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodu kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżka masła o temp. pokojowej 6 białek 1 łyżeczka(...)keksowej na ok. 40 - 45 minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już to ten moment , aby makowiec wyjąć :) Na koniec polać lukrem , posypać makiem albo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego
Słodkości i nie tylko250g masła - 1,5 szklanki drobnego cukru (kryształ) - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 7 łyżek oleju - 1,5 łyżki cukru waniliowego - 2 łyżki kakao - 0,5 szklanki suchego maku - 1 kisiel wiśniowy - 2 łyżki mąki tortowej (można zamiast mąki dać kisiel cytrynowy) Masło utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodałam olej i mąkę przesianą(...)sztywno pianę, dodałam i delikatnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam do 4 miseczek. Do pierwszej dodałam 2 łyżki mąki, do drugiej – 2 łyżki kakao, do trzeciej – 0,5 szklanki maku i do czwartej – 1 kisiel wiśniowy. W każdej z osobna ciasto wymieszałam. Dużą prostokątną blaszkę wysmarowałam margaryną i wysypałam tartą bułką. Łyżką układałam (na przemian kolorami) kupki z ciasta
mojewypiekiinietylko