mak - 12131 przepisów (strona:313/809)

Buchty jagodowe 153

wyszły przepyszne. A że jestem drożdżowym łasuchem, to nie mogłam się doczekać wyjęcia tych pyszności z piekarnika :).  Ze szklanką mleka, jak znalazł :). Składniki: 50 g drożdży 500 g maki (3 szklanki + 2 łyżki) 100 g cukru 3 żółtka szklanka letniego mleka 60 g roztopionego, letniego mleka (porządna kopiasta łyżka) cukier waniliowy Dodatkowo: pół słoika dżemu jagodowego tłuszcz do wysmarowania(...)Mąkę przesiewamy. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę mąki i zalewamy mlekiem dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min (przykryty ściereczką). Następnie do reszty przesianej maki, wymieszanej z cukrem waniliowym, dajemy rozczyn, żółtka roztrzepane na puszystą masę z cukrem. Wszystko zagniatamy, następnie dodajemy tłuszcz i ugniatamy ciasto dokładnie. Do momentu, aż całe ciasto ładnie poodchodzi

Moje pyszne gotowanie
Crusty Hard Rolls i wspólne wypiekanie 171

drożdży suchych [ dałam 12 g świeżych] 250 ml letniej wody 1 ,5 łyżeczki soli morskiej 1,5  łyżeczki cukru Dodatkowo: jajko + 1 łyżka mleka do smarowania mak  sezam  Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.[ u mnie ciasto rosło w misce Tupperware(...)sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Można posypać makiem , sezamem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut. Razem ze mną bułki piekły: Dorotka

Moje domowe kucharzenie
Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki 207

mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 6 g drożdży instant  250 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Do posmarowania białko 1 łyżka mleka mak sezam Przygotowanie:  Wszystkie składniki ciast przełożyć do misy miksera i wyrabiać przez 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Ciasto podzielić(...)układać na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni góra dół przez około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce.  W wspólnym wypiekaniu udział brały: Dorota - Moje małe

Ala piecze i gotuje
Najlepszy Piernik 362

rodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową

Made By Mom And Son
Boże Narodzenie - galeria 921

Pierniczki z marcepanem Ciasteczka z maszynki Cieszyńskie koniczynki Mikołaj Zakwas buraczany Barszcz czysty Krokiety z mięsem Kapuśniaczki Kruche babeczki Kokosanki Pomarańczowe paluszki Domowy cukier waniliowy Sałatka Rogaliki z białym makiem Likier piernikowy Miodownik Ciasteczka z orzechami Kasztanki

Ala piecze i gotuje
Sernik tradycyjny 200

już jest tradycja.    Składniki: -1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy ) -1 szklanka cukru -4 jajka -5 dkg margaryny lub masła -aromat śmietankowy -2 łyżki maki ziemniaczanej -dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboru Na ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -10 dkg margaryny -0,5 szklanki cukru pudru -1 jajko -łyżeczka proszku do pieczenia(...)żółtek dodajemy tyle cukru aby pozostało nam 2 łyżki, które dodamy do ubitych białek. Miksujemy. Dodajemy twaróg i miksujemy. Dodajemy roztopioną margarynę, aromat i miksujemy. Dodajemy 2 łyżki maki ziemniaczanej i oczywiście nadal miksujemy. Ubijamy pianę z białek. Na końcu dodajemy do niej 2 pozostałe łyżki cukru. Miksujemy. Przekładamy pianę do masy serowej i mieszamy wszystko łyżką. Wykładamy masę

Maminek kulinarny
Babka makowa 198

aromat wanilinowy lub śmietankowy -na masę makową:                             -20 dkg mielonego maku                             -5 jajek                             -3/4 szklanki cukru(...)babkową. Technika dowolna :)    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.    Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym.    Dodajemy mak i miksujemy.    Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.    Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Tarta z mascarpone z migdałami 206

zjedzona. Smakowała zarówno dorosły jak i dzieciom.   Serdecznie zapraszam do spróbowania. Składniki na tartę o średnicy 25 cm: ciasto:  200 g maki pszennej,  2- 3 łyżki cukru pudru, 100 g zimnego masła, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 1 jajko, masa: 500 g serka mascarpone, 45 ml syropu z agawy(...)małe jajka, 1 łyżka maki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 30 g migdałów w płatkach. Przygotowanie: Mąkę zgniatamy z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i masłem, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Formułujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wkładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy

Moniki Smakołyki
Czy istnieje przepis na udane Święta Bożego Narodzenia? 155

obrus. Ustal priorytety. Na swojej liście zajęć zostaw tylko to, co naprawdę trzeba zrobić, resztę wykreśl. Nie zakładaj z góry, że jeśli każdego roku robiłaś na Wigilię kutię z makiem, to w tym musi być tak samo. Nie musi! A jeśli mąż nie wyobraża sobie świąt bez tej tradycyjnej potrawy, daj mu maszynkę i nich zmiele mak. Nie wydawaj fortuny

W kuchennym oknie Ewy
Domowy makaron cynamonowy - przepis świąteczny 221

Mak, cynamon, pomarańcze smak świąt Bożego Narodzenia. Jest wiele tradycyjnych dań, ale ja co roku staram się zrobić coś nowego. Połączyłam smaki, które bardzo mi przypominają dzień Wigilii.Tak powstał makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku polewany sosem pomarańczowo- waniliowym, ale o tym w następnym poście.   SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną) 2 jajka szczyptę soli 1 łyżeczka

Basia w kuchni
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 211

duże ani za małe. Dziś pokaże przepis na miseczki drożdżowe, każdy jest w stanie takie zrobić. Można wykonać je z małym uchwytem, ozdobić płatkami owsianymi, posypać makiem lub połączyć z naszymi ulubionymi ziołami. Warto choć raz sobie je zrobić. SKŁADNIKI : na 3 lub 4 mniejsze miseczki 650 g mąki pszennej (użyłam 550 ) 2 łyżeczki soli 1 łyżkę cukru 2 łyżki(...)wyrośnięcia na ok 20 minut - po tym czasie chlebki smaruję żółtkiem połączonym z mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając je do posmarowanego jajkiem ciasta - możemy równie dobrze obsypać makiem, ziołami ulubionymi, sezamem albo po prostu pozostawić je czyste - pieczemy ok 25 minut  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (trzeba obserwować bo każdy piekarnik jest inny) - studzimy chlebki

Basia w kuchni
Chleb pszenny na żytnim zakasie 171

odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy na 45-60 minut ( chlebek możemy posypać makiem,sezamem, płatkami owsianymi itd ) - piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy ok 40 minut - w moim piekarniku piekę 35 minut i jeżeli po tym czasie po wyjęciu z keksówki chlebek

Basia w kuchni
Makowiec z bezą 369

wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa: 300g maku,  2 białka,  szklanka cukru, łyżka powideł śliwkowych, 1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa). Mak zalać wrzątkiem i odstawić

Z miłości do słodkości
Kajzerki z makiem 221

szklanki mąki pszennej (użyłam typ 550) 3/4 szklanki letniej wody 20g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli (użyłam morskiej) 1 jajko 50 g masła Dodatkowo: białko, mak do oprószenia bułeczek Z drożdży, wody, cukru oraz łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Mąkę połączyć jajkiem, masłem, dodać sól i przygotowany(...)równych części i z każdej uformować kulkę, a następnie lekko je spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki posmarować lekko roztrzepanym białkiem, oprószyć makiem i naciąć. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut - jednak nie dłużej, by kajzerki nie straciły swojej konsystencji. Piec w piekarniku nagrzanym na 225 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 15-17 minut

Delicious Titbits
CHLEB RAZOWY 152

zapach przygotowanego w domu pieczywa, nie ma to jak posmarowana masełkiem kromka domowego chlebka..mniam Składniki: 450 g wody 450 g mąki razowej pszennej 220 g maki żytniej 4 dag drożdży suchych 2 łyżeczki soli morskiej Kamis 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru Wykonanie: wypiek w automacie: do pojemnika wlewamy wodę, wsypujemy mąki, dodajemy cukier, sól( na boki) , olej(...)godziny( u mnie 1 program). Po upieczeniu wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut na blacie, nastepnie wyjmujemy chleb odkładamy na kratkę do wystygnięcia. wypiek w piekarniku:, do miski wsypujemy maki,dodajemy cukier, olej , sól na koniec w zagłebienie dodajemy drożdże. Wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach 10 minut, następnie na najwyzszych 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką,odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto formujemy

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania