orkiszowej białej - 25g drożdży - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżki ziaren słonecznika - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki siemienia lnianego + dodatkowo : ulubione ziarna do posypania ( u mnie dynia i mak) Płatki zalać wodą , wkruszyć drożdże i zamieszać. Odstawić na ok. 15 minut, aż płatki wypłyną na wierzch. W misce przygotować mąki, dodać sól, ziarna , zaczyn z płatkami i zamieszać łyżką(...)wysypanej mąką lub otrębami formy. Używając form silikonowych wystarczy je tylko leciutko przesmarować. Dokładnie poprzyduszać łyżką maczaną w wodzie. Wygładzić i posypać ulubionymi ziarnami. Ja posypałam dynią i makiem. Wierzch skropić wodą, wówczas mamy pewność, że ziarna nam nie odpadną. Odstawić na 15 minut. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok.35 minut, następnie zwiększyć temp.do
Smaczne ZdroweNawet po 3 dniach chlebek nadaje się do jedzenia, co przy wypiekach drożdżowym nie jest normą. U mnie z dużą ilością dyni, która w chlebie i tak zniknęła, i maku, który wprost uwielbia moja Córcia. Z podanych składników wyszły mi 2 chlebki , jeden większy w formie : 23x8cm , drugi : 18x8cm. Składniki: - 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2000) - 400g mąki orkiszowej białej(...)Formy należy wcześniej natłuścić i wysypać mąką lub otrębami gdy używamy silikonowych tę czynność pomijamy.Wierzch ciasta wygładzić (łyżką maczaną w wodzie) i posypać ulubionymi ziarnami( u mnie dynia i mak). Dodatkowo skrapiam jeszcze ziarna wodą, wówczas mam pewność , że po upieczeniu nie będą odpadać. Ciasto wykładamy do połowy form. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie wyrastało ok.40
Smaczne Zdrowemnie typ 750) lub 3 szklanki mąki pszennej - 250ml ciepłego mleka (nie gorące) - 80g masła - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - mak, sezam lub inne ziarna do posypania - białko lub jajko do posmarowania bułek Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać troszkę ciepłego (nie gorącego) mleka oraz łyżkę mąki i dokładnie rozprowadzić. odstawić(...)odstawiamy ponownie do wyrastania na ok.30-40 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem (lub całym jajkiem, gdy chcemy by były bardziej rumiane) i posypujemy ulubionymi ziarnami. U mnie mak i sezam. Ja dodatkowo skrapiam jeszcze bułki lekko wodą, by ziarna lepiej się trzymały. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (góra-dół) ok.20-30 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy
Smaczne Zdrowełyżka miodu 1 łyżka masła 1 jajko 4,5 szk mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 paczuszka drożdży instant 7g 1 jajko do posmarowania 1 łyżka mleka do posypania mak do posypania sezam Kresto Przygotowanie: Wodę, mleko,miód i masło podgrzać do rozpuszczenia się masła. Do letniej masy dodać rozmącone jajko i wymieszać. Do naczynia z robota przesiać mąkę(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odłożyć w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka i posypać makiem lub sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st i piec około 12-15 min. Wyjąć i ostudzić na kratce
Ala piecze i gotujePosmarowany dżemem i posypany płatkami migdałów. Palce lizać. Składniki: Biszkopt makowy 7 jajek 7 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mielonego maku BackMit Blat kokosowy 3 białka 100 g cukru 150 g kokosu Kresto Krem 1 litr kremówki 0,5 kg mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix dżem brzoskwiniowy(...)Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku i miksować tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielony mak i wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Wyrównać powierzchnię i piec w 170 st około
Ala piecze i gotujeSkładniki: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 8 g drożdży suszonych instant 2 mniejsze jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła masło do posmarowania mak do posypania Farsz 300 g pieczarek 500 g kiszonej kapusty szczypta majeranku Kamis 1 liść laurowy Kamis 1 cebula 1 łyżka masła Do smaku pieprz mielony Kamis sól morska(...)prostokąt o grubości około 0,5 cm. Prostokąt podzielić na 3 mniejsze prostokąty wzdłuż dłuższego boku. Na dłuższym boku rozłożyć pasek farszu i zwinąć. Posmarować roztopionym masłem i posypać makiem. Pokroić na 5 cm kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st około
Ala piecze i gotujepszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1 jajko do posmarowania do posypania mak Kresto Przygotowanie: Do misy z robota wlać ciepłą wodę, wsypać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, cukier, miód(...)blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia. Dodaj napis W wspólnym pieczeniu udział brały: Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Ala piecze i gotujeaustralijskie ciasto biszkoptowe: o 125 g Kasi/ masla( temp.pokojowa) o 160 g cukru o 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego o 3 jaja o 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki ziemniaczanej) o 1/2 szklanki mleka o skorka z połowy cytryny Utrzeć Kasię/maslo, dodać polowę cukru i wanilię, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawać
Mia Cucina Sofietadyni, 15 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 80 ml mleka, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), garść słonecznika (użyłam Kresto), garść żurawiny, garść sezamu (użyłam Kresto), mak (użyłam BackMit). Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać troszkę ciepłego mleka i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać zmiksowane puree z dyni, sól oraz zaczyn(...)Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto krótko zagnieść. Ułożyć w przygotowanej foremce keksówce. Wierzch posypać odrobiną sezamu, słonecznika i maku. Odstawić na kolejną godzinę w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swą objętość. Piec około 25minut w temp. 190st
Z miłości do słodkościproszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Masa makowa: 250g maku mielonego (użyłam BackMit), 2 żółtka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, łyżka margaryny, łyżka miodu, 3 krople olejku migdałowego. Mak sparzyć wrzącym mlekiem. Dodać żółtka
Z miłości do słodkościobdarowuję nimi najbliższych. Grzybki są piękną ozdobą świątecznego stołu i smakują naprawdę przepysznie... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny, szklanka śmietany 18%, 1 białko, 2 łyżki maku (użyłam BackMit). Mąkę przesiać do miski, dodać posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką(...)nóżki grzybka. Resztę ciasta rozwałkować, wycinać niewielkie trójkąty, nakładać po odrobinie ulubionej gęstej konfitury. Zwinąć w rulon. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku. Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek. Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st. Krem: 1 l mleka, 5 żółtek, 2 duże budynie waniliowe
Z miłości do słodkościposiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę. 2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit), 3 szklanki mleka, 200g cukru, 2 jajka, skórka z cytryny, 50g orzechów włoskich (użyłam Kresto), 70g mąki ziemniaczanej, 60g masła(...)łyżka cynamonu. Zmielony mak zagotować z 2 szklankami mleka, cukrem i skórka z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10minut. Dodać surowe żółtka, pozostałą szklankę mleka i mąkę. Ponownie zagotować, po czym przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, wraz z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami dodać do masy. Gotową masę rozsmarować na cieście. Masa serowa: 750g białego sera
Z miłości do słodkościgodziny. Ciasto właściwe: 215 g mąki pszennej chlebowej, 2 żółtka, łyżeczka soli, 3 łyżki cukru, 5 łyżek oleju rzepakowego, sezam i mak do posypania, jajko. Do zaczynu dodać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i olej. Robotem ucierać około 15 minut. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i wstawić(...)obtaczać złączeniem pod spód. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny. Następnie posmarować dwa razy rozkłóconym jajkiem, posypać odrobiną sezamu i maku. Piec około 15-17 minut w temp. 200st. Nadzienie: 1/2 kg mielonej wieprzowiny, sól, pieprz, jajko, 5 łyżek bułki tartej, łyżeczka przyprawy do chili
Z miłości do słodkościbabce zostalo tylko wspomnienie i foremka do umycia. 4 jajka - bialka ubijamy osobno 1 szklanka cukru do szklanki wsypujemy 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 budyn smietankowy 0.5 szklanki maki pszennej 0.5 szklanki maki ziemniaczanej majonez 250 ml olejek smietankowy lub pomaranczowy ubijamy zoltka z cukrem, dodajemy osobno ubite bialka i caly czas miksujemy dodajac na przemian po lyzce majonezu
Przysmaki Karolki