mak - 12131 przepisów (strona:317/809)

Najlepsze Obwarzanki Krakowskie 208

masła 250 ml ciepłego mleka 125 ml ciepłej wody 14 g świeżych drożdży Dodatkowo: 2 litry wody 4 łyżki cukru 2 łyżeczki sody roztrzepane żółtko z łyżką mleka sezam, mak do posypania Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek, wsypujemy cukier, kruszymy drożdże, zalewamy letnią wodą, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do spienienia się drożdży na około 15 minut(...)wrzącą wodę na niecałą minutę. Obgotowane obwarzanki wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy obwarzanki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy sezamem lub makiem. Gotowe obwarzanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12-15 minut, do zarumienienia się. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. * bazowałam na przepisie z ‚my-homemade

Made By Mom And Son
1544. Kaiser rolls 133

Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Arabeski .Bułeczki można zrobić z dowolnym dodatkiem wedle własnego gustu ..z sezamem, makiem lub bez niczego... Rolki Kaiser , zwany także rolkę Wiedeń lub dysk rolla (oryginalna nazwa: Semmel lub Kaisersemmel , jeśli wykonane ręcznie także:Handsemmel ), to rodzaj pieczywa , wynaleziony w Wiedniu , i uważa się, że zostały nazwane na cześć cesarza Franz Joseph . Zaczyn(...)ciasto zostawić na 10 minut. Następnie podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę , zanurzać ją w w miseczce wypełnionej wodą , a następnie w miseczce z ziarnami sezamu lub maku . Układać na lekko natłuszczonej blasze. Na wierzchu każdej bułeczki naciąć krzyżyk i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 230 st.C. Tuż przed włożeniem bułek wstawić

Moje domowe kucharzenie
Sernik gotowany 154

Przepis na ten sernik znalazłam w  Klementynki . Składniki na ciasto: 5 dag margaryny  3 łyżki miodu [ miodowej lawendy ] 2 jajka  1 szklanka cukru  60 dag maki  cukier waniliowy  1,5 łyżeczki sody Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, upiec(...)placki. Masa serowa: 2 jajka  1 szklanka cukru  20 dag margaryny  Podane składniki zagotować. Dodać: 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w  1/3 szklanki mleka  1 kg białego sera  Wyrabiać na ciepło i ciepłą masą przekładać placki. Polać polewą. Ja ostatni placek lekko posmarowałam masą serową i posypałam  orzechową kruszonką

Moje domowe kucharzenie
Kolorowy przekładaniec -ciasto z olejem rzepakowym 162

kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni. 6 jajek 18 dkg margaryny 2 szkl.mąki 1,5 szkl.cukru 1 szkl..oleju rzepakowego 1 szkl.maku [ dałam mak mielony Kresto] 3 łyżki kakao 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych 1 kisiel   Wodzisław   2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem.Cały czas ucierając dodawać(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszać.Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 4 części, do jednej dodać mak, do drugiej kisiel, do trzeciej płatki, a do czwartej kakao.W blaszce układać po łyżce każdego ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.Ostudzić i przekroić

Moje domowe kucharzenie
Lipcowa piekarnia ..bajgle 140

wersji fast przepis podaję za Moniką 750 g mąki typ 550 500 g letniej wody 7 g drożdży instant 1 łyżka soli 2 łyżki miodu 1 jajko sezam, mak Z podanych składników (oprócz jajka) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość zwarte. Przełożyć je do lekko naoliwionego naczynia i pozostawić do wyrośnięcia(...)Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na kratkę do wypieków lub ściereczkę. Posmarować obgotowane bajgle roztrzepanym jajkiem, zanurzyć z jednej strony w sezamie lub/i maku [ ja posypałam] . Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru

Moje domowe kucharzenie
Pizza z mąki owsianej 550

odżywczych. Zachęca do wykorzystania mąki w swojej kuchni. Istnieje cała masa ciekawych przepisów z jej użyciem. Dziś zapraszam na pyszną pizzę. Pizza z mąki owsianej Składniki: Ciasto: 300 g maki owsianej 100 g maki pszennej 7 g drożdży instant 6-7 łyżek oliwy z oliwek ½ szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki ciepłego mleka     niecała łyżka soli zioła prowansalskie

Mania Gotowania
Bajgle 130

Składniki: 750 g mąki pszennej (typ 550) 400- 500 ml letniej wody 7 g drożdży instant 1 łyżka soli 2 łyżki miodu   1 jajko sezam mak   Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta wyrobić robotem.  Wodę dolewać stopniowo tak, aby ciasto być dość gęste.  Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski.  Kiedy ciasto urośnie, podzielić(...)obgotować przez minutę z każdej strony.  Odłożyć na kratkę lub ściereczkę, aby ociekły z wody. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Każdą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i / lub sezamem.  Piec, aż bajgle będą złote, przez 20 - 25 minut.  Przestudzić na kratce

Sto kolorów kuchni
Razowe pierogi ze szpinakiem 191

były aż kaloryczne, a zarazem zdrowe. Przyznaję z ręką na sercu - robiłam je pierwszy raz. Były bardzo smaczne. :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 4 łyżki maki pszennej 1/4 szklanki wody sól Farsz: 6 brykietów szpinaku 1 łyżka jogurtu greckiego cebula sól pieprz gałka muszkatołowa czosnek Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 1 ząbek czosneku(...)opcjonalnie: świeży koperek Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę żytnią i pszenną oraz sól. Powoli dodajemy wodę od razu mieszając. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy maki, lepiej pszennej. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy na stolnicy. Posypujemy mąką, aby dobrze się rozwałkowało. Między czasie przygotujemy farsz. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę

Truskawkowa Fiesta
Drożdżowe kanapki 236

drożdży 100 ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka Nadzienie: Kilka ogórków konserwowych Pół czerwonej papryki Kilka plastrów szynki (w zależności od wielkości) Kilka plastrów sera żółtego Dodatkowo: Mak do posypania Jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Wymieszać mleko z wodą. Drożdże wymieszać z cukrem i zalać połową ciepłego płynu. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zrobić(...)szynkę, ser żółty oraz kawałek papryki i plasterki ogórka konserwowego. Skleić i uformować wybrany przez nas kształt bułeczki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Wierzch posypać makiem.      Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut do zrumienienia. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Nocne bułeczki 144

łyżkę cukru 1 łyżeczkę soli 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 1/3 szklanki oleju + trochę do natłuszczenia miski 40 g świeżych drożdży 1 jako do posmarowania bułeczek mak, siemię lniane, sezam, kminek lub co tylko będzie Wam pasowało do posypania Wieczorem na dzień przed podaniem: Drożdże wkruszamy do sporego kubka lub miseczki, zasypujemy je cukrem, dodajemy łyżkę mąki(...)pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min., np. na piekarnik, który rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy dowolnymi dodatkami (ja niestety miałam tylko mielony mak) i pieczemy 25 min. Studzimy na kratce lub zajadamy ciepłe :) W sam raz na jutrzejsze śniadanie. Prawda? ;) Smacznego! PS. Moje bułeczki zaplatałam na dwa sposoby. Zrobiłam proste ślimaczki i takie śliczne

Ratunku obiad
Piernikowa tarta z musem z białej czekolady 256

łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 300 g białej czekolady 250 g śmietanki 30% dodatkowo: 1 łyżka maku  Wykonanie:  Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami. Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut. Zimne ciasto rozwałkować(...)przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki, musi się dobrze schłodzić. Gotową tartę udekorować ciasteczkami, posypać makiem. Tartę tą zgłosiłam do konkursu LIDLa. Jeśli masz chwilkę - dosłownie 3 sekundy - proszę zagłosuj - bez aplikacji.  Wystarczy 1 klik/ co 24 godziny   http://kuchnialidla.pl/wypiek/piernikowa-tarta-z-musem-z-bialej-czekolady Smacznego

kolorowotorcikowo
Makowa tarta z bezami 158

szkl. mąki pszennej 125 g masła 3 łyżki cukru 3 jajka 2 szklanki mielonego maku, np BackMit 200 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30% budyń waniliowy 1 śmietan fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 150 g małych bez  Wykonanie: Masło pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i 1 jajko(...)wstaw na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm. Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj.   Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj. Masę makową wylej na ciasto. Piecz 40 minut w 160 stopniach C. Ostudź tartę. Śmietankę 30% ubij z fixem do śmietany

kolorowotorcikowo
KAJZERKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 148

Składniki: -3 szklanki mąki orkiszowej białej -1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej + 1 kopiasta łyżka -18g drożdży świeżych -1,5 szklanki letniej wody -3/4 szklanki ziaren(m.in mak, siemię lniane, słonecznik) -2 żółtka + jedno białko -3/4 łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) -1,5 łyżeczki soli morskiej -3 łyżki oleju kokosowego(lub masła) Drożdże rozkruszyć i zrobić(...)wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 45 minut.  Przed wstawieniem do pieca bułeczki naciąć, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać dodatkami. Ja posypałam makiem, słonecznikiem, sezamem oraz ziarnami lnu. Piec w temp. 220 stopni C na termoobiegu przez ok. 15 minut. Studzić na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI PLECIONE - PYSZNE, CHRUPIĄCE - PSZENNE 153

ziemniaczanej - 1 niepełna łyżeczka soli morskiej - 40g drożdży - 1 szkl wody - 1/3 szkl oleju Dodatkowo: - jajko do posmarowania bułeczek - ziarna do posypania ( u mnie czarny i jasny sezam oraz mak) W kubku rozkruszyć drożdże , dodać do nich łyżkę mąki i 2 łyżki letniej wody. Odstawić na ok.5-10 minut aż zacznie pracować. Do dużej miski przesiać mąki, dodać sól , letnią wodę(...)odstawić na ok.20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220*C. Gdy bułeczki wyrosną posmarować je rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. U mnie połowa posypana jest makiem a druga połowa sezamem (czarnym i białym). Można użyć dowolnych ziaren. Piec w temp.220*C  ok.25-30 minut (bez termoobiegu, tylko góra-dół) Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania