ciasta ucierane - szybkie, smaczne, niezawodne. Wspaniałe ciasto, obowiązkowo do zrobienia... Składniki; 200 g masła, szczypta soli, 160 g drobnego cukru, 4 jajka, 200 g mąki pszennej, 40 g maki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 600 g dowolnych owoców Kruszonka; 150 g maki, 100 g masła, 50 g cukru pudru, Wykonanie; Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek do pieczenia
Anioły w kuchniwykonania jak sądzicie. Dzisiaj robimy bajgle. Ja swoje piekłam już jakiś czas temu i to późno w nocy. Wyszły boskie! Część zrobiłam z czarnuszką a drugą cześć z makiem! Polecam! SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej - 100 g mąki wrocławskiej - 250 ml ciepłego mleka - 3 łyżki masła roztopionego - 2 łyżeczki cukru - sól - drożdże świeże 1/3 paczki Robimy rozczyn: W kubku(...)Ciasto wyjmujemy na stolnicę. Rolujemy wałeczki o grubości 2-3 cm. Pleciemy w warkocze i splatamy w kółeczka. Włączamy piekarnik. Bajgle układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy makiem lub czarnuszką. Czekamy 15 minut jak troszkę podrosną. Wstawiamy do pieca. Pieczemy na złoty kolor. Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNImożna zauważyć na moim blogu uwielbiam ciasto drożdżowe, a drożdżówki z makiem po prostu kocham. Składniki na 20 drożdżówek: 900 g mąki pszennej 0,5 litra mleka sojowego 50 g drożdży 150 g masła kokosowego (nierafinowanego) szczypta soli 200 g cukru Jest to najlepszy wg mnie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie ciasta(...)znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ farsz: 250 g suchego mielonego maku 100 g cukru 50 g rodzynek 2 łyżki syropu z agawy szczypta cynamonu 2 łyżki masła kokosowego 50 g jagód goi Przygotowanie: Rodzynki i jagody moczymy w wodzie. Pozostałe składniki na masę blendujemy razem po czym dodajemy do masy odsączone rodzynki i jagody. Dla ułatwienia sobie pracy ciasto dzielimy
greenscarfświeżych drożdży 350 ml letniej wody 500 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sezamu 2 łyżki maku 2 łyżki siemienia lnianego (w ziarnach lub mielonego) Sposób Drożdże rozpuścić w wodzie. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, sezam, mak oraz siemię lniane wlać rozprowadzone drożdże oraz oliwę
Kuchenne aromatymnie idealne. Ciasto podane na talerzach z kolekcji Raphael i Jupiter z Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maku Ale-raj sól szczypta 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blat kokosowy 3 białka (z dużych jajek) 100 g cukru 200 g kokosu Ale-raj Krem budyniowy 450 ml mleka(...)Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach
Ala piecze i gotujełyżka cukru, 20 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 jajko - w temp. pokojowej, 240 ml mleka - w temp. pokojowej, 55 g miękkiego masła jajko, łyżka mleka, mak Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie, miękkie ciasto - wyrabiałam mikserem ok. 7 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, u mnie zajęło to około półtorej godziny(...)Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce w sporych odstępach między sobą, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 20-23 minuty. Studzić na kratce. Smacznego
Plate of Joymąki typ 550) 40 g drożdży 120 g cukru 160 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis tu ) 5 żółtek 200 ml ciepłego mleka szczypta soli 500 g suchego maku 4 łyżki miodu 150 g cukru 150 g rodzynek 1-2 łyżek rumu 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g drobno posiekanych migdałów 50 g drobno posiekanych orzechów(...)wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki lub ścianek misy miksera. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Mak zalać wrzątkiem i po godzinie odsączyć z wody za pomocą ściereczki i zemleć 2 krotnie (jeśli nie macie maszynki do mielenia, możecie dodać w tej chwili miód i zmiksować blenderem) Dodać
Wielki apetytprzepis. Składniki: 500g mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30g drożdży świeżych 100ml mleka 50g masła 1 jajko1/4 szklanki cukru Na wierzch: 1 jajko mak Sposób przygotowania: Z wody, drożdży, 1 łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić(...)części i zaczynając od podstawy zwijać ku środkowi. Rogale układać na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Z wierzchu posmarować je rozmąconym jajem i posypać makiem. Pieczemy je ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Razem ze mną rogale wypiekali: Dorota z blogu Moje małe czarowanie Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie- I love it Grażyna
Wielki apetytsyta i zdrowa J Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu ! SKLADNIKI: -kasza kuskus -pieczarki -papryka -por -cebula -marchew -piers z kurczaka -2 lyzki koncentratu pomidorowego -1 kopiata lyzka maki pszennej -oliwa z oliwek lub olej Przyprawy: -sol, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy, przyprawa do kurczaka, slodka i ostra papryka SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Warzywa myjemy, kroimy , podsmazamy około 10 minut, podlewamy(...)woda, dodajemy ziele ang. I lisc laurowy, dusimy do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy , opruszamy maka, doprawiamy do smaku. Piers z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paski. Do miseczki wlewamy 2 lyzki oliwy/oleju, dodajemy przyprawe do kurczaka, mieszamy, Pokrojona piers wrzucamy do miseczki z przyprawa i mieszamy. Rozgrzewamy patelnie, smażymy mieso . Kasze Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu
PychaDaniaPyszne, słodkie, migdałowe bułeczki z karmelizowanymi orzeszkami. Słodko polecam :) Składniki: 50 g tartych migdałów BackMit, 25 g drożdży, 50 g +250 g maki pszennej, 150 ml mleka, 50 g cukru brązowego, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru białego, 100 g prażonych orzeszków ziemnych nie solonych, ponadto: mąka do podsypania, tłuszcz do smarowania formy, syrop(...)trzcinowy lub klonowy. Przygotowanie: W dużej misce, rozpuszczamy drożdże w ciepłym mlekiem. Dodajemy 50 g maki mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Dodajemy żółtka, cukier, sól masło i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki, migdały i wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie i sprężyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Moniki Smakołykimajowe imprezy Składniki: 9 jaj 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki cukru 1 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 kisiel wiśniowy Masa 600 ml śmietanki 30% 3 galaretki agrestowe Ponadto 1 tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia, olej delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 4 równe części do pierwszej części dodajemy suchy mak, do drugiej części kakao, do trzeciej części wsypujemy kisiel oraz dolewamy 3 łyżki wody, do ostatniej 4 części ciasta dodajemy roztrzepane żółtka i 2 łyżki mąki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto łyżką na środek blaszki po kolei kolorami. Pieczemy
kgwjanczewoWiele osób chce jeść i piec chleb domowy, ale twierdzą, że to trudne...obalamy ten mit:) Składniki; 30 dag maki pszennej, 200 ml mleka, łyżka cukru, 2 dag drożdży, łyżeczka soli, Wykonanie; Przygotuj zaczyn: rozetrzyj drożdże z łyżka maki i łyżka cukru. Zalej je 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. pozostałą makę
Anioły w kuchnipół cukier brązowy z białym , użyłam Diamant -4 duże jaja -łyżeczka proszku do pieczenia -pół margaryny- rozpuść i odstaw do wystudzenia -orzeszki arachidowe naturalne niesolone, połówki -truskawki - mak niebieski około 4 łyżki Skworcu -jabłka pokrojone w cząstki POLEWA CZEKOLADOWA - 3 łyżki masła - 2 lyżki kakao naturalnego Skworcu -3 łyżki cukru cynamonowego Diamant . Polewa nabierze wspaniałego aromatu(...)wodnej i mieszaj do powstania polewy. Cukier i jaja miksuj do powstania puszystej masy. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz miksując Dodaj chłodną maragrynę. A na końcu mak. Okrągłą formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Połóż kawałki jabłek. Wierzch posyp naturalnymi orzeszkami. I włóż do piekarnika ,na nie więcej, niż 190 stopni , około
Z Kuchni Do Kuchniszklanka) SKLADNIKI NA FARSZ: -700 g kiszonej kapusty -500 g pieczarek -cebula -olej -ziele angielskie, lisc laurowy, kminek, tymianek, majeranek, sol i pieprz NA CIASTO: - okolo 400-500 g maki pszennej + maka do podsypania -ciepla woda -1 jajko -1 lyzka oleju -szczypta soli Farsz: Kapuste kiszona odciskamy (jezeli jest bardzo kwasna, pluczemy pod zimna woda), siekamy, wrzucamy do garnka
PychaDaniaWitajcie :) Lubicie ciasteczka ? Pewnie tak jak każdy hihi A co powiecie na cebulowe i to z makiem ? Ciekawy pomysł na obiad lub np. na party ze znajomymi. Ostatnio zabraliśmy je na ogrodowe rozpoczęcie sezonu jako dodatek do piwa i wszyscy zajadali się nimi. Podaliśmy do tego salsę. Było pysznie :) Polecamy wypróbowanie tych ciasteczek. Cebulowe chrupiące ciasteczka, na dodatek(...)zupa krem z pomidorów (4-5 osób) Składniki ciasteczka: 600 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 duże cebule 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka octu winnego sól do smaku, kurkuma, tymianek, pieprz Cebule ucieramy na drobnych oczkach tarki. Wsypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy przetartą cebulę i resztę składników. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm. Wykrawamy
vegetanie