mak - 12131 przepisów (strona:292/809)

Chałka 187

ciepłego mleka 10g cukru 50g mąki Ciasto : 80g cukru 1 łyżka soli 800 g + 150 g mąki 3 jajka 100 g masła + 1 jajko do posmarowania + kruszonka/ mak / sezam - do posypania Przygotowanie: Z cukr u, drożdży, mleka i mąki sporządzić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie rozpuścić masło i zostawić do ostygnięcia, podgrzać mleko(...)kawałków - uformować z nich wałki i zapleść. Chałkę wyłożyć na blachę, odstawić do wyrośnięcia około 30 minut. Wyrośnięte chałki posmarować rozmąconym jajkiem.Posypać kruszonką- w moim przypadku/ makiem, sezamem.  Piec w 180*C przez około 30 minut

Garnkowe fanaberie
Cebulaczki 213

ustach :) Składniki : 2 szklanki  mąki i trochę do podsypania 1 jajko 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża cebula 1łyżeczka soli 100 g masła miękkiego Mak do posypania  1 jajko do smarowania ciasteczek  Wykonanie :) Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem . Dodać : majonez jajko , sól i startą cebulę. Zagnieść ciasto . Odstawić do lodówki(...)minut. Stolnicę posypać mąką , rozwałkować i wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia  układać ciasteczka , smarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Białkowiec z makiem i wiórkami kokosowymi 386

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki maku ½ szklanki wiórek kokosowych 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka białek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 kropelki zapachu rumowego lub migdałowego Margarynę rozpuścić i wystudzić(...)Mąkę, mak, wiórki, cukier oraz proszek do pieczenia wsypać do większej miski i wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i olejek. Połączyć. Zimne białka przełożyć do osobnej miski, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Przełożyć do miski z mąką i delikatnie wmieszać w składniki. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 10x29 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

kulinarnyswiatdomi
Rogale maslane z sezamem czyli Niedzielne Sniadanie odc.53 372

mleka 70 g roztopionego masła 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania do posypania sezam lub mak Składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Mnie wspomógł mój nowy pomocnik kuchenny robotem zwany. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość. Następnie lekko je odgazowujemy i dzielimy(...)Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie rogaliki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w 180 st.C ok. 15 minut. Studzimy na kratce. Są idealne do kakao i domowej marmolady

Dzieje kuchennej Wiewióry
Żołędziowe bułeczki :) 236

mąki pełnoziarnistej pszennej - 50 g mąki żołędziowej - 50 g mąki żytniej - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 jajko - sól do smaku - żółtko z wodą - do pospania sezam bądź mak Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i po upływie czasu dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy. Odstawiamy(...)bądź większe, wtedy wg uznania), formujemy kulkę, którą lekko spłaszczamy. Nożem nacinamy gwiazdkę, aby bułeczka przypominała kajzerkę :P Roztrzepujemy żółtko z niewielką ilością wody i smarujemy nim bułki, posypujemy makiem, sezamem. Wstawiamy do piekarnika najpierw na 10 minut na 150*, następnie na 20 minut na 180*. I gotowe. Pyszne i chrupiące pieczywko w sam raz na śniadanko czy kolację

Zdrowie na języku :P
Współpraca z Zielonym Nurtem :) 184

smakowych. Bogata oferta sklepu na pewno zadowoli każdego miłośnika olejów, bowiem znaleźć tam możemy m.in.: olej lniany, z rokitnika, wiesiołka, konopny, z pestek dyni, lnianki, ostropestu, kokosowy, arganowy, z maku, z dyni, sezamowy i wiele wiele innych. Zapraszam do zapoznania się ofertą sklepu :) Dawno nie widziałam aż tylu wariatów olejów :D Wybór jest ogromny! Mnie osobiście bardzo ciekawi olej(...)maku, dyni, rokitnika, wiesiołka, konopony, sezamowy, których w swojej kuchni jeszcze nie miałam :) W sumie, to chętnie spróbowałabym wszystkich :) Dzięki współpracy z Zielonym Nurtem nasza kuchenna szafka zapełniła się olejem słonecznikowym i siemieniem lnianym :) Tak, tak siemieniem, ponieważ sklep ma też Nam do zaoferowania szeroką gamę produktów sypkich , a także soków , przypraw, ziół oraz produktów bio :) Olej słonecznikowy Od razu

Zdrowie na języku :P
Rogaliki francuskie z czekoladą 164

już ciasta francuskiego ;) 30 minut i gotowe;) Dobre na pocieszenie dla tych, co dzisiaj do szkoły... ;) Rogaliki francuskie z czekoladą Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka kostek gorzkiej czekolady żółtko mak Przygotowanie: Ciasto wyjąć z folii i radełkiem wycinać trójkąty /nie muszą być równe;/. U podstawy trójkąta umieścić pół kostki gorzkiej czekolady, zawinąć i dobrze skleić ;) Przecież nie chcemy żeby nasza(...)czekolada pływała po blaszce;) Posmarować żółtkiem i posypać makiem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Pychota

Lawendowe Niebo
Ciasteczka kruche 205

najbardziej lubimy serduszka, które nie wiem dlaczego, zjadane są w pierwszej kolejności.  W miseczce rozkłócić białko, a w kolejnej miseczce przygotować cukier. Do miski z cukrem można dosypać mak. Maczać wykrojone ciastka najpierw w białku, a następnie w cukrze lub w cukrze z makiem.  Piec w 180 stopniach około 15 minut na złoty kolor

Lawendowe Niebo
Chleb pszenno - żytni na zakwasie z włoskim aromatem / Bread wheat - rye sourdough with Italian flavors 190

wypełnia zapach pieczonego chleba. Trochę mniej lubię walkę o to kto dostanie piętkę z jeszcze ciepłego bochenka:) SKŁADNIKI 250 gram zakwasu pszennego 300 gram mąki pszennej chlebowej 100 gram maki żytniej chlebowej 200 - 250 ml ciepłej wody 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka soli szczypta cukru W misce mieszam obydwie maki razem

Magiczna kuchnia Darii
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 258

każdy wszystko lubi, więc jak przychodzi jakiś dzień wolny to muszę coś szybko wymyślać, aby smakowało wszystkim. Ale nie zawsze się udaje. Miałam w lodówce jeszcze jedną porcję maku, którą robiłam na święta, więc matulka bardzo ochoczo powiedziała mi, żebym zrobiła makowca. Oczywiście nie miałam nic przeciw, ale jedna siostra maku nie lubi, więc co dla niej. Oczywiście pomyślałam

Moje pyszne gotowanie
Ciasto makowo - budyniowe 1096

bardzo smaczne. Niektóre kawałki udekorowałam cząstkami filetu z pomarańczy i grejpfruta, co nadało ciastu ciekawego smaku.  foremka 23 x 33 cm Ciasto: 5 jajek,  szklanka mielonego maku (użyłam Back Mit),  3/4 szklanki mąki pszennej,  2/3 szklanki cukru,  50 g margaryny Kasia,  łyżeczka proszku do pieczenia. Margarynę stopić i przestudzić. Białka ubić na sztywno(...)dodatkiem cukru. Stale ubijając, dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, połączyć z makiem. Mieszankę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać przestudzoną, płynną margarynę. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić. Krem budyniowy: 250g margaryny Kasia Extra,  litr mleka,  3 budynie śmietankowe

Z miłości do słodkości
Strucla makowa 156

Moja pierwsza poważna strucla z makiem. Nigdy wcześniej nie robiłam i bałam się tej pracy jak diabeł święconej wody. Skorzystałam z pomysłu na struclę z TEGO PRZEPISU Piszę "skorzystałam", ponieważ: podwoiłam porcję na ciasto krucho-drożdżowe (piekłam dwie strucle) pierwszy raz kupiłam MAK MIELONY , który sprawdził się rewelacyjnie i już mam nadzieję, że będzie w sprzedaży w przyszłym

bistro mama
Ciasto cytrynowe z makiem 168

artykułować myśl głośno, już stałam w kuchni i sprawdzałam w lodówce i w szafkach składniki, które ciasto mogłabym popełnić sama. I tak, na podstawie przepisu na muffinki cytrynowe z makiem , powstał nowy przepis na wilgotne ciasto cytrynowe z makiem, delikatną cytrynową bitą śmietaną i lukrem również cytrynowym. Naprawdę polecam, w smaku przepyszne - mokre i orzeźwiające. Nad wyglądem można popracować

bistro mama
Maślane rogale śniadaniowe 216

przygotowujemy sobie śniadania do łóżka. Najczęściej są to oczywiście naleśniki, kolejno jajecznica czy kanapki. Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować rogale. Z dzieciństwa dobrze pamiętam takie duże, rumiane rogale posypane makiem (w czasie pieczenia okazało się, że w zapasach miałam tylko sezam, mak się skończył, ale dobry i on :-) ostatecznie rogale można posypać gruboziarnistym cukrem lub solą, jeśli wolicie bardziej wytrawną

Pora coś zjeść
Tort makowo budyniowy z cytrusami 415

konkurs z przepisu KASI . Składniki:  Biszkopt 50 g margaryny Kasia 160 g cukru pudru 5 jajek 130 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 szkl suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 250 g margaryny Kasia Ekstra 3 budynie śmietankowe z cukrem (każdy na 500 ml mleka) 1 l mleka Dekoracja 50 g płatków migdałowych 1 pomarańcza(...)przestudzić. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wymieszać z suchym makiem. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia

Ala piecze i gotuje