mak - 12131 przepisów (strona:284/809)

Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 194

szkl. oleju 1 szkl. cukru trzcinowego demerara 4 łyżki miodu, powinien być o łagodnym smaku, mój gryczany był bardzo wyczuwalny ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szkl. maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 194

szkl. oleju 1 szkl. cukru trzcinowego demerara 4 łyżki miodu, powinien być o łagodnym smaku, mój gryczany był bardzo wyczuwalny ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szkl. maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
owsianka na wodzie 140

składniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 2 łyżeczki maku 2 łyżeczki wiórek kokosowych 2 łyżeczki siemienia lnianego 3 suszone śliwki 5 migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta gałki muszkatołowej gorąca woda opcjonalnie: jogurt naturalny kefir sok owocowy wykonanie: Płatki owsiane lub orkiszowe, mak, siemię lniane, wiórka koksowe oraz pokrojone na mniejsze kawałeczki śliwki umieszczamy w miseczce

Domowy Smak Jedzenia
Wielkopolskie szare kluchy z okrasą (kluski żelazne) 264

przystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą. Składniki: 3 kg mączystych ziemniaków około 1/2 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 jajka sól 500g wędzonego boczku 2 białe cebule 1kg kiszonej kapusty ziele angielskie liść laurowy łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki Sposób wykonania(...)zebrać pozostałą na dnie skrobię. Dodać do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać jajka i mąki oraz sól. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco maki. Zagotować w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia. Boczek posiekać w drobna kostkę i wytopić na wolnym

Pyry na Gaz
Bajgle z parmezanem 139

SMACZNEGO ! Uwagi: zamiast parmrzanu bajgle można posypać makiem lub sezamem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z makiem 250

roku na Wigilię była u nas rolada z makiem, w tym jednak zdecydowałyśmy się z mamą na coś innego. Tarta jest na prawdę bardzo dobra i dodatkowo pięknie wygląda, dlatego pełni też fajną rolę dekoracji :)  Ciasto : ok 300g mąki pszennej 2 żółtka 3/4 szkl cukru pudru 150 g masła odrobinka proszku do pieczenia Dodatkowo : 1 puszka masy makowej

charlotte gotuje
Cynamonowe ciasto marchewkowe, Figa z Makiem 182

cukrem, dodaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem oraz olej. Dokładnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 35-40 minut. Figa z Makiem   - klimatyczne miejsce przy rzeszowskim rynku z mnóstwem książek i dobra kawą  (w ofercie są również kanapki i sałatki). Cinnamon & carrot cake A delicious, not too sweet

Qlinarnie i Qlinarnie
Krajanka marcepanowa z powidłami 162

marcepan może się ciężko rozcierać ja sobie pomogłam mikserem Skala smaku 10/10 zajadać można już następnego dnia, po zamknięciu w pudełka ciasto robi się mięciutkie. Ciasto: 3 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka płaska kardamonu 1 łyżeczka płaska imbiru po 1/2 łyżeczki zmielonej galki muszkatołowej i zmielonych goździków(...)szklanka cukru 1/2 kostki masla 1 jajko drobno posiekane orzechy- pół szklanki, skorka pomarańczowa- pół szklanki 225g marcepanu- można dodać więcej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki maki 1 łyżka mleka po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego 1 łyżeczka olejku migdałowego powidła śliwkowe 300g. Lukier : 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki amaretto lub koniaku Marcepan: Paste migdalowa rozetrzec

Kubki smaku
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 1018

Najłatwiejsza babka w łaty Daktylowiec - ciasto Babeczki "Czarny ląd" Ciasto dyniowa-kokosanka Czekoladowo-karmelowe babeczki z orzechami Waniliowe ciasteczka z owocami Waniliowa babka z rodzynkami Ciasteczka makusie (ciasteczka z makiem) Ciasteczka kokosowe Ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej) Jabłkowo-cynamonowe (szybkie) ciasto Ciasto migdałowe Babka kokosowa Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką Zajrzycie także do zbioru ciast świątecznych

Słodkie okruszki
Ciasto kokosowo-makowe z kremem kajmakowym 108

Składniki na biszkopt jajka, 5 szt cukier, 5 łyżek mąka pszenna, 5 łyżek Składniki na placek kokosowo-makowy białka jajek, 5 szt mak, 1/2 szkl wiórki kokosowe, 1/2 szkl cukier, 1/2 szkl Składniki na krem masa krówkowa, 1 puszka margaryna, 200g kaszka manna błyskawiczna, 2 łyżki mleko, 250ml Składniki na posypkę wiórki kokosowe, 100g margaryna, 2 łyżki cukier, 2 łyżki(...)minut w temperaturze 180st. Studzimy, zdejmujemy papier, przekrawamy wzdłuż na 2 placki. Placek kokosowo-makowy: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijamy dosypujemy po trochu cukier. Na końcu dodajemy mak i kokos, delikatnie mieszamy, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170st. Studzimy, zdejmujemy papier. Krem kajmakowy: Mleko z kaszką manną doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 2 minuty

Gotowanie moimi oczami
Chałwolove & osłoda poniedziałku. 103

wypocząć i zrobić coś dla siebie, zaczynam dobrym śniadaniem ;) a dodatkowo kilka zdjęć na osłodę :) Leśny mech (zielone ciasto przełożone kremem z białej czekolady i mascarpone) drożdżowy wieniec z makiem i orzechami

More food, love and dreams
Domowa masa makowa 140

Domową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka(...)serii "Diamant Gold" od Porcelany Bogucice. 400g mielonego suchego maku 1 łyżka powideł lub dżemu 2 łyżki miodu 1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego) kilka kropel olejku migdałowego 4 jajka cukier do smaku 1/2 szkl grubo siekanych orzechów włoskich 1/3 szkl drobno siekanych migdałów 1/2 szkl kandyzowanych skórek i owoców Do miski przełożyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać. Prawda, ze banalnie prosta

Smakołyki Asi
Seromakowiec 414

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1 małe jajko 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 100 g masła Masa makowa: 500 g zmielonego maku 4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki orzechów włoskich około 15 suszonych daktyli 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa(...)papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę

Oryginalny smak
Ciasto Pijak + film 212

ciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia                            masa 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru 3 żółtka 100 g masła(...)przepis na polewę czekoladową wiórki kokosowe ( opcjonalnie) przepis Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st .C i pieczemy około

Smakowite Dania
Kapuśniaki 138

drożdży świeżych 50 dkg kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do  smażenia 1 jajko nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. do oprószenia Grzyby namoczyć,następnie ugotować , odcedzić i pokroić.Kapustę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.Cebulę pokroić i  zeszklić na oleju do miękkości(...)rozłożyć 1/4 nadzienia.Zwinąć roladki i pokroić na małe kawałki.Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, czarnuszką itd. Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania