ciepła kolacja, do podania z pysznym sosem malinowym lub innym ulubionym. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 200 g twarogu półtłustego, 6 łyżek maki pszennej, 3 łyżki maki gryczanej, 2 jaja, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego lub różanego , mąka do posypania deski, 1/2 prażonych płatków migdałów do posypania. Sos malinowy
SzczyptaSmaQmoim domu tyle, że nie sklepowe, ale pieczone w domu :) Składniki: 3 jajka 75 gr mąki 80 gr cukru marmolada do przełożenia pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia suchy mak do posypania 1.Oddzielić białka od żółtek. 2.Białka ubić ze szczyptą soli 3.Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier wciąż ubijając. 4. Następnie po jednym żółtku - ubijać na wolnych(...)dwie blachy od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i kłaść małą łyżeczką okrągłe ciasteczka. Można to zrobić za pomocą szprycy jednak łyżeczką również idzie zgrabnie :) 7.Każde ciasteczko posypać makiem. 8. Piec w 180 stopniach z termobiegiem przez 10 min. 9.Ostudzić ciasteczka i na jedno nałożyć marmoladę i skleić z drugim ciasteczkiem. Smacznego
Amatorka kuchennainne kolorki na Walentynki, na życzenie Zuzi:) Polecam , bo dobre :) Kolorowe galaretki , ogromny wybór w (KLIK) Biszkopt : 6 jajek 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki maku 3/4 szklanki cukru 12 łyżek oleju pełna łyżeczka proszku do pieczenia masa: galaretka niebieska + 250 ml wody galaretka rubinowa + 250 ml wody 2 śnieżki + 350 ml mleka(...)kostki. Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając. Piekę w blaszce (34 x 25 ) tylko dno wykładam papierem. 180 st. C około 35 minut. Studzę i przekrawam na dwa blaty. Przygotowuję masę. Śnieżki
Takie tam pichceniemąki 125 g miękkiego masła 125 g cukru 125 ml mleka 2 jajka 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g sera białego 40 g maku Do dekoracji: bita śmietana, czekoladowe ozdoby i cukrowe perełki Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę przesypać do misy miksera i dodać cukier, miękkie masło, jajka i mleko i miksować(...)koniec dodać rozdrobniony ser i mak. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przekładać do foremek lub papilotek i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 25 minut. Upieczone babeczki można dekorować kiedy ostygną. Moje babeczki są ozdobione bitą śmietaną oraz dekoracjami zrobionymi z czekolady i kulkami cukrowymi. Chociaż szczerze mówiąc większość nie doczekała dekoracji i została zjedzona
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBardzo efektowne, a zarazem pyszne ciasto, kuszące swoim wyglądem, a cóż dopiero smakiem..... Ciasto: 6 jaj, 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń w puszce banany - 2 szt. sok z połowy cytryny 2 galaretki wiśniowe paczka biszkoptów okrągłych Krem: 2 żółtka 1 szklanka cukru syrop brzoskwiniowy z puszki duży budyń(...)śmietankowy (na 3/4 litra) pół szklanki wody kostka masła Wykonanie: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i suchy mak, piec 30-40 min. temperaturze 160 stopni C. Po wystygnięciu przekroić na pół. Rozpuścić galaretki w połowie porcji wody. Przygotować krem: Syrop, cukier zagotować. W wodzie rozprowadzić budyń i żółtka, i wlać do gotującego się
kgwjanczewoCiasto mocno zainspirowane z blogu "gotowanie cieszy". Smak jest wyśmienity słodki, a zarazem fajnie cytrynowy. Składniki: Ciasto 200 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 8 białek 4 żółtka Krem 3 budynie waniliowe 400 ml mleka UHT 150 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn(...)Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Mak łączymy z kokosem oraz migdałami, dodajemy do piany jajecznej i wszystko delikatnie mieszamy. Dwie foremki o wymiarach 22x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy
Symfonia smakowatego dowodem! Połączenie egzotyki oraz morskiej bryzy przeniesie Was w krainę tropikalnej wyspy. Efektowny wygląd oraz wysublimowany smak ukoi podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy ciast! Sposób wykonania: Ciasto z makiem: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mak. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Ptasie
Podróż w kulinariaprzy jak najmniejszej ilości ruchów. Zajadamy maczając w sosie sojowym i przegryzając imbirem dla oczyszczenia kubków smakowych :) *dzięki temu ryż nie klei się do rękawiczek Jeżeli chcemy przygotować California Maki , czyli sushi z ryżem na wierzchu, postępujemy trochę inaczej. Do niego możemy już wsadzić tyle składników, ile nam się podoba i będziemy potrzebowali kilku dodatkowych rzeczy: sezam do posypania ryżu(...)warzywa, np. marchewki lub ogórki pokrojone w julienkę,. Tak jak w przypadku hosomaków, podważamy matkę kciukami, dociskamy wnętrze resztą palców i zdecydowanie zawijamy, pozostawiając łączeniem do dołu. California Maki kroimy na 4 części. Najlepsze ryby/owoce morza do sushi to surowy tuńczyk, łosoś surowy, wędzony lub pieczony, pieczony węgorz, krewetki w tempurze, marynowana makrela, ryba maślana, paluszki 'krabowe'. Jako
My Culinary Artpowoli się kończy.. Tym razem zapraszam na drożdżówki;) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki Składniki na 16 drożdżówek: 2,5 szklanki mąki chlebowej typ 650 2.5 szklanki maki tortowej 25 dag drożdży 1,5 szklanki letniego mleka 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 2 całe jajka 2 żółtka 120 gram roztopionego masła 700 dag truuskawek Do posmarowania drożdżówek(...)łyżeczek bułki tartej 1 roztrzepane jajko Kruszonka: szklanka maki tortowej 120 gram roztopionego masła 8 łyżek cukru kryształu 2 łyżki cukru waniliowego domowego bądź 2 opakowania cukru kupnego Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyrobić między palcami. Wykonanie: Z 4 łyżek mąki i połowy letniego mleka zrobić rozczyn. Następnie wymieszać resztę mleka,cukier, jajka, żółtka oraz roztopione
Krakowskie smaki Anijest to dietetyczny deser bo takim nie jest ale raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na chwile rozpusty;) Serdecznie polecam;) Składniki: Kruche ciasto: 2 żółtka 220 gram maki tortowej pszennej 100 gram cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 100 gram masła łyżka oliwy 3 łyżki lodowatej wody Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite i gładkie ciasto, wyłożyć na formę(...)wyciągnąć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Formę z ciastem wkładamy do jeszcze nie nagrzanego piekarnika. Frużelina: 200 gram malin pól szklanki cukru 1 łyżeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w 1,5 lyżki zimnej wody Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem i podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia się cukru. Po tym czasie dodać do owoców mąkę
Krakowskie smaki Anipszennej 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych (użyłam świeżych) Dodatkowo 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek sezam i mak do posypania Świeże drożdże wsypać do letniego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką). W większej misce wymieszać mąkę, cukier, sól(...)papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika każdy rożek posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem oraz posypać sezamem lub makiem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, lekko przestudzić i usunąć metalowe foremki. Nadziewać dowolną pastą, sałatką czy zamienić w fantazyjnego hot-doga:) Smacznego
KUCHARNIApumperniklu cytuję za niezastąpioną Mirabelką, której wspaniałe chleby i porady dotyczące wypieku pieczywa znajdziecie na tej stronie - klik . PUMPERNIKIEL receptura na 1 chleb, czas przygotowania około 12godz. 375 g maki żytniej razowej drobnej 375 g maki żytniej razowej grubej 250 g zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżka soli 80g melasy (syropu buraczanego) Na 12-24 godziny przed planowanym
KUCHARNIASkladniki na pierniczki: * 2 szkl maki * 6 lyzek miodu * 3/4 szkl cukru * 1 lyzeczka sody oczyszczonej * 2 lyzeczki przyprawy do piernika * 2 lyzki masla * 1 jajko Do przesianej maki wlej rozpuszczony goracy miód i lyzka wyrób ciasto. Dodaj cukier, sode, przyprawy, maslo i jajko. Teraz calosc wyrób dlonia na gladkie i miekkie ciasto. Gotowym ciastem wylóz gladkie formy na muffiny
w mojej kuchni