mak - 12131 przepisów (strona:295/809)

Krucho-drożdżowe rożki z makiem 624

Jeżeli została nam niewykorzystana wcześniej masa makowa... albo lubimy ciasteczka z dużą ilością maku - to polecam ten właśnie przepis. Są to wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne ciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody(...)tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne  :) Składniki: 300 g mąki tortowej 1 żółtko szczypta soli 65 g cukru pudru 1 łyżeczka drożdży instant 165 g masła 2 czubate łyżki śmietany Dodatkowo: ok. 600 g gotowej masy makowej roztrzepane jajko do posmarowania rożków przed pieczeniem cukier puder do posypania

Świat Ciasta
Ciabatta czyli biały włoski chleb 249

minut. Bałam się, że pozostałym czekanie zaszkodzi - nie zaszkodziło. Natomiast następnym razem każdy chlebek położę na oddzielnej ściereczce, to znacznie ułatwi przekładanie na kamień.  składniki poolish 230 g maki chlebowej 75 g maki pszennej razowej 300 g wody 1/3 łyżeczki drożdży instant ciasto 540 g mąki chlebowej 360 g wody (280 g + 80g) 15 g soli 1/2 łyżeczki drożdży

Stare Gary
Chalka waniliowa 151

konfitura lub samym maselkiem.Pycha!Ten przepis jest najlepszy z najlepszych.Przed nim upieklam wiele chalek,ale ten jest superprzepisem.Sprobujcie,a bedzie i Waszym ulubionym ! Skladniki na 2 chalki: 500 g maki pszennej 1 laska wanilii lub cukier waniliowy 60 g cukru 50 g masla 250 ml mleka 1/2 lyzeczki soli 1 opakowanie suchych drozdzy lub 25 g swiezych  1 duze(...)sciereczka i odstawic do wyrosniecia,tak by podwoily swoja objetosc.Piekarnik nagrzac do 175 ° C . Chalki posmarowac zoltkiem wymieszanym z dwoma lyzkami mleka i posypac cukrem perlistym.Mozna posypac rowniez sezamem,makiem,platkami migdalowymi lub kruszonka. Piec w 175 ° C 25-30 minut.Nie przekraczac czasu pieczenia,bo chalki przepieczone beda mialy suchy miazsz..Moje byly gotowe po 25 minutach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik ze stewią i malinami 233

deserami.Sernik upieklam w malej tortownicy o srednicy 20 cm.Gdy pieczemy sernik z 1 kg sera,odpowiednio zwiekszamy ilosc stewii,dodajemy 4 jajka i 250 ml kremowki i 4 lyzki maki ziemniaczanej i odpowiednio wieksza  foremke.Zwiekszamy rowniez skladniki na spod sernika.Czy sernik jest dostatecznie slodki najlepiej skosztowac mase serowa w trakcie wyrabiania. Skladniki na spod sernika: 5 sucharkow pelnoziarnistych( Brandt(...)mase serowa: 750 g sera 70 g stewii (3/4 szklanki) lub 1 szklanka cukru(uzylam stewii-50 % kalorii mniej) 3 jaja M 180  ml smietany kremowki 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka esencji wanilowej lub 1 cukier waniliowy 150 g mrozonych malin Skladniki na polewe malinowa: 150 g mrozonych malin 1 lyzka stewii Wykonanie: Sucharki  z czekolada wrzucamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mini brioszki 187

jakiego robie chalke.Jest to moim zdanie swietna propozycja wielkanocna.Idealne do koszyczka wielkanocnego.Buleczki sa szczegolnie lubiane przez dzieci.Do ich upieczenia uzylam foremek muffinkowych. Skladniki na 9 brioszek: 250 g maki pszennej chlebowej 30 g cukru 25 g masla 125 ml mleka 1/4 lyzeczki soli 1/2 opakowania suchych drozdzy 1 malenkie jajko 1 lyzka maku do posypania lub grubego cukru(Hagelzucker

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pelnoziarniste nalesniki ze szpinakiem - Jedz szpinak na zdrowie! 243

Szpinak,groszek zielony,maliny i jagody zawsze lezakuja w mojej zamrazarce. Natomiast  ser zolty mozna znalezcw kazdej lodowce.I mamy juz produkty do dzisiejszego obiadu.Dzisiaj wytrawne nalesniki z maki pszennej pelnoziarnistej ze szpinakiem.Swietnie smakuja z sosem pomidorowym,ewentualnie z ketchupem. Zawarte w szpinaku bogactwo witamin,mineralow i przeciwutleniaczy stawia go na najwyzszych pozycjach w rankingach zdrowego i pozadanego w naszej(...)przeciwzapalne.Jest to warzywo wykazujace najsilniejsze wlasciwosci przeciwnowotworowe.Mrozony szpinak nie traci zadnych wartosci odzywczych.Lepiej jednak kupowac go z upraw ekologicznych,gdyz lubi kumulowac pestycydy. Skladniki na 10 nalesnikow: 1 szklanka maki pszennej pelnoziarnistej 1 szklanka mleka i troche 1 jajko 1 lyzka oleju sol,szczypta cukru 1 lyzka masla ghee do smazenia  Wszystkie skladniki na ciasto  dokladnie wymieszac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sztuka mięsa w sosie musztardowym 281

kolagenu.Po ugotowaniu rosolu,wylawiamy miekkie mieso i przygotowujemy sos musztardowy. Skladnik na sos musztardowy: 200 ml rosolu-spora chochla 2 bardzo czubate lyzeczki musztardy(dalam sarepska-Kamisa) 2 lyzeczki maki do zageszczenia-daje instant lub krupczatke(bo nie robia sie grudki) 2 spore lyzkijogurtu greckiego lyzeczka cukru cukru ewentualnie sol do smaku Rosol zagotowac w rondelku,dodac musztarde mieszajac rozga.W(...)malej ilosci zimnej wody rozmieszac make i zagescic sos.Pogotowac chwile ,az maka calkowicie sie rozklei.Zestawic z ognia.Dodac jogurt,dokladnie wymieszac.Przyprawic szczyta cukru,ewentualnie sola.Wlozyc do sosu odlozone mieso z rosolu i razem podgrzac.Podawac z ziemniakami z wody i np.salatka z buraczkow.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa kalafiorowa z makaronem-wegeteriańska 199

spora garsc posiekanych lisci selera(u mnie mrozone,z letnich zapasow) spora garsc lisci lubczyku ( u mnie mrozone,z letnich zapasow) 3 lyzki koperku lyzka masla ghee 1 lyzeczka maki instant-krupczatki 3 garstki makaronu (u mnie pokruszone spätzle) 2 lyzki bulionu warzywnego - bio w proszku jogurt grecki Wykonanie: Wszystkie warzywa obrac i pokroic w kostke.Pora w polkrazki a kalafiora(...)koniec regulujemy gestosc zupy.Gdy makaron pochlonal za duzo wody,musimy uzupelnic jej ilosc.Zupa jest rowniez bardzo smaczna z lanymi kluseczkami. W malym rondelku rozpuszczam maslo ghee i z lyzeczki maki robie zlota zasmazke.Nie tyle chodzi o zageszczenie zupy co o smak jaki daje zasmazka. Zupe gotowac okolo 30 minut.Na koniec obficie posypac koperkiem i na talerzu przybrac kleksem jogurtu greckiego.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony -wegeteriański 214

marchewki 1 malutka piertuszka kawalek pora i selera 2 ziemniaki malutka cebula,1 zabek czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 lyzki masla ghee 1 lyzka maki 1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz i odrobine cukru do smaku jogurt lub smiatana i koperek -do przybrania na talerzu Wykonanie:  Buraczki obrac,pokroic w grube plastry(...)calosc zagotuje dodac lyzke octu,zeby barszcz nie stracil koloru. Cebule pokroic w koste,podsmazyc na zloty kolor na masle ghee.Pod koniec smazenia dodac czosnek,a potem lyzke maki. Powstala zasmazke polaczyc z barszczem. Calosc doprawic sola,pieprzem z mlynka i odrobina cukru do smaku. Na talerzu przybrac jogurtem lub smietana i podypac obficie koperkiem.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto truskawkowo-bananowe 413

spod ( na 12 porcji) 100g mielonych orzechow laskowych 2 dojrzale banany 200 g masla 200 g cukru 1 lyzka skorki cytrynowej(bio) 4 jajka (wielkosc M) 200 g maki 1/2 paczuszki proszku do pieczenia 4 lyzki soku z cytryny Skladniki na nalozenie: 1 kg truskawek 250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego 1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru(...)bananami. Wg przepisu na opakowaniu przygotowac Tortenguss i rozsmarowac na owocach. Tortenguss mozna bardzo latwo przygotowac samemu. Potrzebne beda 250 ml wody,2 lyzki cukru i 2 lyzeczki maki ziemniaczanej.Do zimnej wody wrzucic cukier i make,caly czas mieszajac rozga doprowadzic do wrzenia.Czy ladnie zeluje ,sprawdzamy tak jak konfiture spuszczajac kropelke na spodeczek.Tortenguss bedzie jeszcze lepszy,gdy zamiast wody uzyjemy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pełnoziarniste ciasto z nektarynkami - proste 167

uwierzycie,ze ciasto upieczone w calosci  z maki pelnoziarnistej moze byc tak puchate, puszyste lekkie jak chmurka.Jest rewelacyjne i o ilez zdrowsze niz upieczone ze zwyklej maki.Co najwazniejsze,to pewniak-zawsze sie udaje. Bardzo proste do przygotowania i szybkie, piecze sie 30 minut.Upieklam je w tortownicy o przekroju 23 cm.Gdy podwoicie porcje,bedzie idealna na duza blache. Nadaja(...)wlasciwie kazde owoce.Ja uzylam nektarynek.Idealna propozycja na letnie,upalne dni. Skladniki na foremke o srednicy 23 cm: 2 jajka 1/2 szklanki cukru( dalam ciemny trzcinowy) 1 szklanka maki (dalam 1/2 pszennej pelnoziarnistej i 1/2 orkiszowej pelnoziarnistej) 125 g masla 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka cukru waniliowego skorka otarta z 1 cytryny 3  spore nektarynki lub kazde inne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii - I wersja 247

sprobowania.A jak zdrowa jest cukinia i ,ze naprawde warto ja jesc mozecie przeczytac tutaj: klik Skladniki: 3 srednie cukinie ( u mnie zielona i zolta) 2 jajka 4 lyzki maki 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki 80-100 g startego zoltego sera sol,pieprz olej do smazenia Wykonanie: Cukinie zetrzec na grubszych oczkach tarki.Wymieszac z sola(...)pomoca lyzki pozbawiamy ja gabczastego srodka razem z pestkami.Scieramy cukinie zawsze ze skorka.Wlasnie ta zielona czesc jest dla nas najwartosciowsza. Odlac wode,a mase cukiniowa wymieszac z jajkami i maka ,oraz ze startym na tarce zoltym seremi posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace. Smazyc male

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Botwinka light- wegeteriańska 218

zielone galazki selera+koperek mala cebulka 2 zabki czosnku 1 lyzka masla ghee listek laurowy 4 kulki ziela angielskiego sol,cukier,ocet 1 l bulionu warzywnego 1 lyzeczka maki insant (krupczatki) 2 jajka Wykonanie: Botwinke dokladnie wyplukac,aby pozbyc sie piasku.Malych buraczkow nie obieram,tylko skrobie.Liscie pociac na 1-cm kawalki,a drobne buraczki w plasterki.Na patelni rozgrzac lyzke masla(...)minut.Dla uzyskania intensywniejszego koloru botwinku mozna dodac 1-2 male buraczki przekrojone na pol. W miedzyczasie na malej patelni zeszklic mala cebule i czosnek.Na koniec dodac lyzeczke maki i polaczyc przygotowana zasmazke z zupa Jest to bardzo latwa i szybka zupa do przygotowania.Najtrudniejszy w botwince jest balans smaku,miedzy sola,cukrem a octem.Takze proporcje dla kazdego inne beda tymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rustykalna tarta brzoskwiniowa-pyszna 223

brzoskwinie,to zachwyci kazdego.Ponadto to male co nieco do kawy jest niskokaloryczne,gdyz owoce leza na ciescie bez dodatkow typu smietanka czy mascarpone.Bardzo prosto i pysznie.Polecam! Skladniki: 250 g maki (uzylam orkiszowej jasnej-630) 60 g cukru pudru + 1 lyzka do posypania szczypta soli 125 g zimnego masla w malych kawaleczkach 1 jajko M 500 g brzoskwin (4 duze(...)Dodac jajko,uformowac kule ,owinac w folie i umiescic na 30 minut w lodowce. Brzoskwinie przepolowic,usunac pestki i pokroic w cienkie 3-4 mm polkrazki. Na lekko podsypanej maka powierzchni rozwalkowac ciasto na prostokat o wymiarach 35x25 cm.Na walku przeniesc go na blache wylozona papierem do pieczenia.Na ciescie ulozyc pokrojone brzoskwinie,pozostawiajac dookola wolny 5-cm rant.Ten rant

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-owsiany na drozdzach-znakomity 297

przepis na poczatek wydaje sie idealny.Bardzo polecam! Skladniki na duza foremke ( 32x13x7): 50 g rozpuszczalnych platkow owsianych (Schmelzflocken)-1 szklanka 250g wrzacej wody do zalania platkow 400 g maki pszennej 750 100 g maki pszennej pelnoziarnistej(mozna pominac i uzyc w calosci 750) 1,5 lyzeczki soli 1 lyzeczka miodu 250 ml cieplej wody 2 lyzeczki suchych drozdzy 2 lyzki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!