czasie rozwałkować, posmarować białkiem, posypać grubym cukrem kryształem, wykrawać dowolne kształty Piec w piekarniku w temp. 180 *C do lekkiego zarumienienia. Moje ciasteczka częściowo posypałam makiem :) przepis stąd Ciasteczek przed pieczeniem nie smarowałam białkiem. A jeśli nie pieczemy wszystkich na raz, to zarobione ciasto przechowujmy w lodówce, inaczej zrobi się miękkie i trudno będzie je rozwałkować
Proste Potrawygóry,drugi od dołu. Bułeczki ułożyć na blasze,przykryć lnianą ściereczką i zostawić na ok 20 min do wyrośnięcie.Posmarować roztrzepanym jajkiem lub białkiem z mlekiem,posypać słonecznikiem,makiem,sezamem lub czarnuszką.Piec ok 25-30 min w 200stC. Jeśli z jakiś względów nie tolerujecie mleka lub okaże się,że brak go w domu nie martwcie się
Niespełnione zdolności kulinarnewilgotne, są pyszne! Można użyć także brzoskwiń albo moreli. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1 cukier wanilinowy 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 nektarynki Sposób przygotowania: 1. Nektarynki kroimy w małą kostkę. W jednej misce mieszamy składniki(...)suche, tzn. mąkę, cukier, cukier wanilinowy, mak, proszek oraz sodę. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, mleko oraz olej i mieszamy. Składniki suche dodajemy do mokrych i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy pokrojone nektarynki i mieszamy łyżką. Masę nakładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotami do 3/4 ich wysokości. pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut. Ostudzone muffinki posypujemy
Na Ciasteczkowych Papierachkupić? Ja kupiłam na targu polską skorzonerę. Jest znacznie mniejsza niż oferowana w większych sklepach z Niemiec. Przygotowałam ją w jaju i w mące Mistrzowska Mieszanka ( maka jaglana, siemię lniane, mąka konopna, nasiona konopi, mąką ze skiełkowanych ziaren brązowego ryżu). Skorzonerę należy przygotowywać w rękawiczkach ze względu na brunatny sok, który farbuje ręce. wiązka skorzonery(...)cytryny. Następnie pokrój na kawałki długości frytek. Obgotuj 5 minut w osolonej wodzie. Odcedź obgotowaną skorzonerę i włóż do zimnej wody aby zahartować. Z jaja, piwa i maki zrób ciasto lekko soląc. Na rozgrzanym oleju zmaż obtoczoną w cieście Odsącz na papierowym ręczniku. Swoją potrawę obtaczałam w suchej mące, potem w jaju, potem znów w mące. Ale za drugim
AZgotuj!gustu i będziecie do niej często wracać, bo naprawdę warto! Zapraszam na mniej tradycyjnego piegusa! Składniki na pieguska : 4 białka 100 g cukru 2 jajka 60 g maku 120 g mąki 3 łyżki oleju Sposób przygotowania pieguska: Do miski wbijamy białka i ubijamy na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do białek dodajemy jajka(...)ponownie miksujemy. Mak, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy, a następnie dodajemy do wcześniej ubitych jajek razem z olejem. Gotową masę przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C. przez 35 minut (do suchego patyczka). Studzimy w formie. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościKolejny tydzień i kolejna odsłona Wypiekania na śniadanie . Tym razem pieczemy bułeczki z ziemniakami i makiem. Ja użyłam zamiast suszonych drożdży, drożdży świeżych i miałam mąkę razową typ 2000 więc użyłam takiej. No i z braku soli jaka jest w przepisie, który znajdziecie tutaj użyłam zwykłej. Bułeczki wyszły smaczne ale następnym razem zrobię po prostu mniej a większe. Rozwiń
Ewa w kuchnikilka kropli ekstarktu waniliowego 4 dojrzałe banany 2 duże jajka 150 g mąki razowej pszennej ( u mnie orkiszowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych migdałów 1 łyzka maku 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1 jabłko deserowe 50 g całych migdałów Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Naczynie w którym będziemy piec wykładamy zgniecionym i nawilżonym papierem do pieczenia(...)rozdrabniamy malakserem razem z olejem, jogurtem, wanilią, bananami i jakiem. Miksujemy na gładką maskę. Dorzucamy mąkę, proszek, mielone migdały mak oraz kurkumę. Ścieramy jabłko i łączymy z masą. Masę przekładamy do przygotowanej formy. Wyrównujemy i posypujemy reszta migdałów. Siekamy je najpierw dość grubo. Pieczemy ok 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i studzimy. Chlebek bardzo długo
Dzieje kuchennej WiewióryKokosanek , Babki z pomarańczami , Jabłecznika na białkach , Mini Pavlove z borówkami , Bezów z galaretką czekoladową . Składniki: Ciasto makowe 1 szkl białek 1 szkl mąki pszennej 1 szkl maku 0,5 szkl cukru 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Krem migdałowy 400 ml mleka 1 budyń waniliowy(...)migdałów w płatkach Ale-raj olejek migdałowy 1 galaretka agrestowa winogrona Przygotowanie: Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Do ubitych białek wsypać mak i delikatnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko wsypywać stopniowo do białek i delikatnie mieszać. Na końcu wlewać rozpuszczone letnie masło i ponownie delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach
Ala piecze i gotujeSkładniki: ciasto 10 całych jaj szklanka cukru 12 łyżek mąki pszennej 8 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek kawy cappucino orzechowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka suchego maku krem 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek kawy cappucino 1/2 l śmietany kremówki kostka masła Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę(...)cukrem. Do ubitej piany dodać żółtka - wymieszać. Do ubitych jajek dodać obie mąki, proszek do pieczenia, mak oraz kawę cappucino. Całość miksować na wolnych obrotach do czasu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tradycyjna prostokątna). Piec 25-35 minut w 160 stopniach bez termoobiegu lub 180 stopni z termoobiegiem. Krem cappucino Z sypkich
PychotkaaaSkładniki: Beza 6 białek 3/4 szklanki cukru pudru 150g wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Krem budyniowy 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 litra mleka 1 kostka miękkiego masła 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Polewa 1/4 kostki margaryny 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru(...)połączyć wszystko i gotować ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia, gdy budyń będzie zimny zmiksować go z masłem. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, później dodać wiórki i mak delikatnie mieszając. Bezę piec około 20-15 minut 180 stopni. Na gotową bezę wyłożyć masę, a biszkopty delikatnie zamaczać w pnączu w kawy i alkoholu układając je na masie. Całość
Pychotkaaaskładniki na biszkopt jasny: 90 g maki 90 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto(...)pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt ciemny: 150 g maki 150 g cukru 2 łyżki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo cukier, ubijamy
Domowy Smak Jedzeniaprzygotowania. Zdecydowanie podbije każde kubki smakowe. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 4 białka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu, 3 łyżki suchego maku, Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 łyżka cukru kryształu, 300 ml mleka, 100g masła, 1,5 łyżki cukru pudru, Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie, 2 opakowania galaretki(...)cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać wymieszane razem mąki oraz ocet. Na końcu do masy wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa budyniowa: Z mleka odlać 100ml. Pozostałe mleko
Tradycyjna kuchnia Kasipiec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Biszkopt makowy: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, łyżeczka octu. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie dodać ocet oraz przesiane mąki i mak. Delikatnie zmiksować. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Z miłości do słodkościdodatkowego smaczku dodają wiórki kokosowe i płatki migdałów. Czyż nie brzmi jak poezja? Spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, wsypując partiami cukier. Do piany dodajemy żółtka
Cynamonowe szczęściePyszna rolada biszkoptowa z makiem i bakaliami. Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną). Przepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną
Kto ugości moich gości?