mak - 12131 przepisów (strona:281/809)

Maślane bułeczki pszenno-kukurydziane 132

świeżych drożdży 250 g mąki kukurydzianej 300 g mąki pszennej luksusowej od Młynomag 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka 200 g masła 1 łyżeczka soli sezam i mak do posypania Sposób przygotowania: 1.  Drożdże rozpuszczamy w łyżce ciepłego mleka. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Do mąki dodajemy sól, jedno roztrzepane jajko, rozpuszczone drożdże i mleko i zagniatamy(...)układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem i makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Babka Tulipanowa 150

SKŁADNIKI:) 9 białek 1 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanki oleju 2 łyżki maku 1 łyżka kakao 1 kisiel wiśniowy PRZYGOTOWANIE: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Na przemian dodawać mąkę, olej i proszek do pieczenia. Podzielić na 4 części. do 1 części dodać żółtka i 2 łyżki(...)mąki do 2 dodać kakao do 3 dodać kisiel wiśniowy do 4 dodać mak Wlewać na blaszkę ciasto poczynając od 1 części do 4 na środek blachy. piec 40 – 45 min var bbSite='http___gotujmy.pl'; var bbMainDomain='new.smartcontext.pl

Moje Słodkie Piekiełko
Pijak-Cycki Murzynki 444

pieczemy ok 15 min w 170* Do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy.  CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki suchego maku Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy aż się rozpuści. Na koniec wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Przygotowaną masę wylewamy na blaszkę pokrytą papierem i pieczemy

Moje Słodkie Piekiełko
Rogaliki domowe z ciasta maślankowo- ziemniaczanego 126

rogalików z konfiturą? :) Składniki: ½ kg mąki 25 dag ugotowanych ziemniaków 10 dag masła 1 jajko ½ szklanki maślanki 1 dag drożdży 1 cukier waniliowy 1 jajko do smarowania 2 łyżki maku konfitura Wykonanie: Przeciśnięte przez praskę ziemniaki zmieszać z mąką, masłem, jajkiem i maślanką wymieszaną z drożdżami i cukrem waniliowym. Całość dobrze wyrobić i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Otrzymane ciasto(...)francuskie) i wałkować. Za trzecim razem ciasto rozwałkować cienko, pokroić w kwadraty, nadziewać konfiturą i formować rogaliki. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, po czym odłożyć chwilę w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około pół godziny na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Sushi- jak zrobić? Przepis krok po kroku dla początkujących 133

mnie to przekonanie? Spróbowałam raz i okazało się, że to wcale nie taka trudna sprawa! Teraz praktycznie co weekend przygotowuje różne wariacje :) Dziś przedstawiam mały tutorial wykonania podstawowych sushi- maki. SKŁADNIKI na 4 rolki MAKI SUSHI: 250 gram ryżu do sushi Młody imbir Pasta wasabi Sos sojowy Pędy bambusa Wędzony łosoś/ makrela Ogórek świeży Mango awokado 4 arkusze nori- wodorostów

Tradycyjna Kuchnia
Piękny Cygan 247

dodatków, które nadają ciastu niepowtarzalny mix smaków, warto włączyć do udanych przepisów, zapewniamy! Składniki: 15 dag masła 25 dag cukru pudru 3 łyżki miodu 6 jajek 20 dag mielonego maku 10 dag zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej krem budyniowy 1/2 l mleka 3 łyżki cukru 2 opakowania cukru(...)łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu gęstego ponadto 2 galaretki wiśniowe 12 podłużnych biszkoptów Wykonanie: Mikserem ucieramy masło z cukrem i żółtkami, w trakcie ucierania dodajemy miód, mak, orzechy dalej, ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Kakao, sodę i cynamon mieszamy z mąką dodajemy stopniowo do ucieranej masy na koniec, dodajemy ubite na sztywno białka delikatnie łączymy z ciastem

kgwjanczewo
Ciasto Cygan 395

Anastazji. I Wam też polecam. żródło Ciasta Siostry Anastazji Ciasto 150 g masła 250 g cukru pudru 6 żółtek 6 białek 100 g płynnego miodu 300 g zmielonego  maku 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masło z cukrem pudrem i żółtkami utrzeć na gładką masę. Dodać miód, zmielony mak i ucierać dość długo. Miksowałam

O kuchni z uczuciem
Parówki w cieście drożdżowym 153

rozmrożeniu odgrzewam w mikrofalówce. Składniki: 0,5 kg mąki 1 szklanka mleka 5 dag drożdży 5 łyżek oleju 3 łyżki cukru szczypta soli  2 jajka 8 parówek mak, majeranek itp. do posypania ciasta Sposób wykonania: Mleko podgrzać i dodać drożdże, cukier i część mąki.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać olej, sól, jajko(...)ostatecznie na 16 części). Zrobić długi pasek z ciasta, rozwałkować go i owinąć wokół parówki (przekrojonej na pół wzdłuż). Parówki w cieście posmarować roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem lub majerankiem. Pieczemy w 180 st. C ok. 25 min. na złoty kolor

Cukiernia Pychotki
ciasteczka owsiane z makiem i sezamem 134

składniki: 200 g płatków owsianych 70 g mąki orkiszowej 30 g cukru, brązowego 1 łyżka miodu 3 jajka 100 g masła, miękkiego 30 g maku 50 g sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka, miksujemy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Całość odstawiamy na ok.15 min. Następnie łyżeczką nabieramy porcję ciasta, formujemy

Domowy Smak Jedzenia
Pomarańczowe ciasto z kaszy manny we frużelinie pomarańczowej 132

dużą podwoić ilości) 150 g kaszy manny 50 g brązowego cukru 1 pomarańcza (wyparzona) 200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić 150 ml mleka wymieszanego z dużą łyżka maki z ciecierzycy) 50 g maki pszennej 1 banan pół łyżeczki sody oczyszczonej płaska łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego lub łyżka esencji waniliowej 50 ml oleju roślinnego łyżeczka agaru

greenscarf
Ekspresowe francuskie cebularze 115

minut. Doskonale sprawdza się jako przekąska na przyjęcia i imprezy. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 duże czerwone cebule olej do smażenia 15dag żółtego sera sól, czarny pieprz jajko mak do posypania Sposób przygotowania: Cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy cebulkę. Studzimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwijamy i wykładamy równa warstwę podsmażonej(...)pieprzymy. Zawijamy wzdłuż krótszego boku w rulon. Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy wierzch i boki każdego kawałka. Wierzch posypujemy makiem. Pieczemy w 210 stopniach C przez około 12-15 minut do zarumienienia

Pyry na Gaz
Chleb pszenno-żytni na drożdżach 111

chrupiący i pięknie pachniał. Do wypieku tego pysznego bochenka użyłam bardzo dobrej jakości mąki pszennej tortowej i żytniej razowej od Młynomag,  nie mógł się więc nie udać! 400g maki pszennej tortowej Młynomag 200g maki żytniej razowej Młynomag 40g świeżych drożdży łyżeczka cukru 350 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju margaryna lub olej do wysmarowania blaszki słonecznik

Smakołyki Asi
bułki do hot-dogów 106

składniki: 1,5 szklanki mleka 55 g masła 650 g przesianej mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko ponadto: jajko łyżka mleka mak Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i odstawić, żeby zaczyn na 15 minut . Do rondla wlać pozostałe mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować(...)przygotowane bułeczki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem. Piec 10-12 minut, aż pięknie się zezłocą. Podobne bułeczki znajdziecie też na innych blogach: u Doroty

6niebo

Proponowane wyszukiwania