mak - 12131 przepisów (strona:272/809)

Domowe pieczywo. Bułki pszenne 181

stopni C na ok 15 minut aż bułki lekko podrosły. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika i nagrzewamy go do 180 st C. Bułki smarujemy wodą i posypujemy makiem, sezamem, 3 zostawiamy bez posypywania, pieczemy 15 – 20 minut aż bułki się zrumienią. Studzimy pieczywo na kratce. Smacznego! Bułki podałam z domowym serem topionym. Crazy Dough for Everything

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paluchy a’la pizza 453

pizza to kolejny wypiek jaki chcę Wam polecić ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough for Everything. Upiekłam już bułki pszenne , pyszne rogale z makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Knedle ziemniaczano-serowe z borówkami 225

ciasto jest jeszcze delikatniejsze niż w wypadku tradycyjnego ciasta na knedle. Warto eksperymentować z nadzieniem, ja w planach mam jeszcze knedle z serem i wiśniami oraz wiśniami i makiem. Knedle podajemy ze zrumienioną na maśle bułeczką tartą. Dla tych co potrzebują słodszych doznań, posypujemy je cukrem, ewentualnie dodatkowo cynamonem. Przypominam, że czas gotowania zależy od kilku aspektów: grubości warstwy

Mieszam w Garnku
Makaron z sosem serowym 137

Chyba każdy czsami ma taki bardziej leniwy dzień, kiedy nie chce się pół dnia stać w kuchni i gotować. Ja taki miałam właśnie dzisiaj. Dobrze jest

kuchnia doski
Kurczak tandoori masala z mleczkiem kokosowym 176

Dziś chciałabym zaproponować coś z kuchni indyjskiej. To danie powstało trochę z ciekawości. Lubię próbować nowych, nie znanych mi przypraw i jakiś czas temu właśnie dlatego

kuchnia doski
Makaron z białym serem na słodko 138

Taki mały powrót do smaków z dzieciństwa. Mnie makaron z serem najbardziej kojarzy się z wyjazdami na kolonie. Zawsze się cieszyłam kiedy okazywało się, że na

kuchnia doski
Torcik Orbita 138

Składniki na biszkopt makowy: 7 jajek 100 g   mąki pszennej tortowej 130 g   drobnego cukru do wypieków 10 g   proszku do pieczenia 1 kg suchego maku                  Składniki na jasny biszkopt 5 jajek 80 g mąki pszennej tortowej 90 g drobnego cukru(...)Ubiłam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywałam partiami cukier. Następnie, nie przerywając ubijania dodawałam po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszałam łopatką mąkę i suchy mak. Foremkę (36x25 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę na biszkopt makowy przelałam do foremki i wstawiłam do piekarnika na ok. 25 minut. Dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy już jest upieczony. Po wystudzeniu

Kuchnia u Krysi
Mazurek cygański na waflu. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy... 138

Boże Narodzenie moje słodkie wypieki    nadziewam bakaliami, makiem i miodem, tak na Wielkanoc u mnie na bogato jest robiony mazurek cygański. Przepis na niego mam od wielu, wielu lat. Zmieniam tylko ilość składników w zależności od ilości i   wielkości foremek w których go robię.    Zachowuję taką proporcję: w sumie na ok. 300 g bakalii

Kuchnia u Krysi
Mój sposób na domowy tarty chrzan (bez łez) 195

rozdrobnienia korzeni chrzanu. Użyłam tarczy do bardzo drobnego szatkowania i na niej starłam chrzan a następnie przełożyłam nastawkę z maszynką do mielenia mięsa z bardzo drobnym sitkiem do mielenia maku i zmieliłam miazgę chrzanową. Dzięki temu uzyskałam właśnie to o co mi chodziło. Czyli puszystą masę chrzanową bez grudek. Szybko, bo to trwało 15 minut, bez łez i bez kłopotu(...)minut.       Korzenie chrzanu starłam w szatkownicy     a następnie szybko zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa do której przełożyłam sitko o drobniutkich oczkach (do mielenia maku). Przepuściłam przez maszynkę wprost do miski, do której wlałam połowę soku z cytryny. Sok wmieszałam do masy chrzanowej. Dzięki temu chrzan nie ciemnieje. Kiedy już wszystko zmieliłam, wlałam wrzątek zmieszany

Kuchnia u Krysi
Kotlety schabowe z ananasem i serem 200

Pierwszy raz takie kotlety robiłam na komunię mojej córki i goście byli zachwyceni. Teraz muszę robić je częściej, bo dzieci je uwielbiają. Nie protestuję, bo sama

kuchnia doski
Pasta z pieczononego kalafiora z czarnym sezamem 160

Składniki: mała główka z kalafiora szalotka 2 łyżki serka śmietankowego lub ricotty łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła sok z cytryny sól, pieprz gałka muszkatałowa łyżka czarnego sezamu lub maku Wykonanie: kalafior podzielić na różyczki. Ugotować około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200`C 15-20 minut(...)oleju kokosowym lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną szalotkę upieczony kalafior zblendować z serkiem na gładką masę. Dodać  sezam lub mak, cebulkę wraz z tłuszczem, sól, startą gałkę muszkatałową i sporo pieprzu. Wymieszać przełożyć do pojemnika lub słoika. Przechowywać w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Potrawka z kurczaka 143

Szybkie i  smaczne danie, które możemy podawać z czym tylko chcemy. Doskonała propozycja obiadowa również dla dzieci. Naprawdę polecam! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka

kuchnia doski
Muffiny z czerwoną porzeczką 128

Porzeczki są dostępne naprawdę krótko, więc warto po nie sięgnąć dopóki są :) Muffinki porzeczkowe to idealny przepis dla osób, którym tak jak mnie brakuje czasu na

kuchnia doski
Babka makowa 2 149

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} mąka pszenna - 20 dag mąka ziemniaczana- 20 dag jajka - 4 szt margaryna - 25 dag cukier - 20 dag mak - 20 dag proszek do pieczenia 2 łyżeczki mleko - 1/3 szkl polewa czekoladowa tłuszcz do formy bułka tarta do formy płatki migdałowe Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier(...)mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i suchy mak. Dobrze razem wymieszać, przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min. Po wystudzeniu wyjąc z formy i polać polewą i posypać płatkami migdałowymi

Camilla w kuchni
Chleb z pesto bazyliowym 130

domowego chleba, ale zapach chleba bazyliowego to po prostu... bajka! Zwarty miąższ, wyraźny aromat pesto i szybkie znikanie to jego znaki rozpoznawcze :) Składniki: 30g drożdży 500ml ciepłego mleka 350g maki pszennej tortowej 150g maki orkiszowej typ 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) łyżeczka cukru łyżeczka soli 4 łyżki pesto bazyliowego Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn z drożdży rozprowadzonych ciepłym (nie gorącej) mleku

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania