mak - 12131 przepisów (strona:267/809)

Mleczna chałka drożdżowa z żurawiną 159

Składniki na 1 keksówkę: 250ml mleka 25g świeżych drożdży ½ szklanki cukru 20ml oliwy z oliwek 2 jajka szczypta soli ok 550g mąki pszennej ok 300g suszonej żurawiny 100g masła mak Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy bezpośrednio do misy robota. Dodajemy cukier, jedno jajko, szczyptę soli oraz oliwę z oliwek. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku i dolewamy(...)dzielimy na trzy części i formujemy warkocz. Układamy w wysmarowanej olejem keksówce. Z drugiej mniejszej części również formujemy malutki warkocz, który układamy na środku. Smarujemy całość jajkiem i posypujemy makiem. 3. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200stC na 10 minut, po czym skręcamy temp do 170st C i pieczemy jeszcze ok 25 minut. Upieczoną

Kuchnia w czekoladzie
Tort makowy z masą i owocami 174

PORCJE: 16   Tort makowy z masą i owocami BISZKOPT 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka sypkiego maku MASA 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 1 kostka margaryny 5-6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego DODATKI 1 opakowanie migdałów owoce do dekoracji BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać(...)Następnie dodać żółtka i miksować na wolnych obrotach miksera. Następnie łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec, także łyżką dodać mak. Przełożyć do wysmarowanej margaryną tortownicy i piec w piekarniku ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż na 3 części. MASA: większość mleka zagotować, w mniejszej wymieszać wszystkie składniki prócz

Gotuję Testuję
Ciastka makowe z buraczkowym lukrem czyli poWeekendowe Lakocie odc.138 181

KUCHNI 2016. Ciastka makowe z buraczkowym lukrem ciasto: 250 g miękkiego masła 130 g cukru 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki skórki otartej z cytryny 300 g mąki 2 łyżki maku lukier: 1 mały upieczony burak 2 łyżki soku z cytryny 120 g cukru pudru Masło ucieramy z cukrem, skórką cytryny i solą. Dodajemy mak i mąkę. Zagniatamy. Formujemy wałek. Zawijamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
KIEŁKI - ICH WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE + INSTRUKTAŻ UPRAWY KIEŁKÓW 186

komórki, budują mięśnie i wspomagają pracę serca. Groszek - kiełki groszku powinny być sadzone w ziemi i rosnąć do 5 dni. Pomagają budować mięśnie, wzmacniają zęby i stymulują komórki nerwowe. Mak - nasiona maku powinny być moczone przez 6 godzin, następnie rozłożone na ręczniku papierowym i spryskiwane czystą wodą przynajmniej 3 razy dziennie. Spożywamy je na 4 lub 5 dzień. Poprawiają nastrój

Jeść, by żyć w zdrowiu
(nie)marcińskie rogale Ewy Wachowicz 226

smacznie:) składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 kg mąki pszennej szczypta soli 6 jajek 2 łyżki cukru 100 g stopionego masła nadzienie: 100 g maku 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów laska wanilii 70 g marcepana 1,5 szkl cukru pudru (dałam tylko 3/4 szkl) duża łyżka śmietany (jogurtu greckiego ok 1 szkl wrzącego mleka(...)mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza i wtedy zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Migdały, orzechy i mak zaparzyć w mleku, zemleć, dodać pokrojony w kawałki marcepan; utrzeć z cukrem i śmietaną - aż do uzyskania gęstej masy. Dodać miąższ z wanilii. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, rozwałkować

6niebo
domowe rogaliki śniadaniowe 160

pszennej 25 g drożdży 200 ml mleka 70 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: jajko do smarowania trochę roztopionego masła mak opcjonalnie: twarda marmolada wykonanie: Drożdże dokładni mieszamy z 1 łyżką cukru, śmietaną, 1 łyżką mąki oraz z 2 łyżkami ciepłego mleka. Całość odstawiam na ok. 15 min. do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy(...)przykładowe zwijanie rogala). Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, każdego rogala smarujemy rozbełtanym masłem i posypujemy makiem. Pieczemy w 180-190 st. C. przez ok. 20 min., aż będą złociste. Po upieczeniu studzimy na kratce. przykładowe zwijanie rogalików

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak w sosie curry 166

Kurczak w sosie curry to od jakiegoś czasu ulubione danie moich dzieci. Sama też bardzo lubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i

kuchnia doski
CEBULARZE BEZGLUTENOWE 255

kukurydziana) - 230 ml mleka - 1 jajko - 30 ml oleju rzepakowego - pół łyżeczki cukru - łyżeczka soli - 5 g suchych drożdży Farsz: - 2 duże cebule - 2 łyżki masła - 3 łyżki maku - pół łyżeczki soli WSZYSTKIE SKŁADNIKI na ciasto umieść w misie miksera i dokładnie wymieszaj (powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny(...)WŁĄCZ PIEKARNIK I NASTAW na 175 stopni, w międzyczasie przygotuj farsz. Cebule pokrój w dużą kostkę i podsmaż z solą na maśle do zeszklenia, pod koniec dodaj mak. FORMĘ DO TARTY wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą drewnianej szpatułki rozsmaruj na niej wyrośnięte ciasto, na wierzch ułóż farsz, wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Gotowy cebularz jest

Kuchnia bezglutenowa Loli
Szybkie ciasto ze śliwkami 131

Miało być drożdżowe ciasto ze śliwkami, ale z braku czasu zdecydowałam się na to wyjątkowo szybkie ciasto. Na przepis natrafiłam  tutaj . Od razu przypadło mi

kuchnia doski
Ciasto „Cycki Murzynki” 203

jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody   Biszkopt  makowo-kokosowy: 6 białek 20 dag cukru 10 dag wiórek koksowych 3/4 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 25 dag. masła 6 żółtek 1 budyń waniliowy 1 ½ szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 9 łyżek cukru cukier waniliowy Dodatkowo: duże(...)wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.   Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.    Biszkopt  makowo-kokosowy: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mak wiórki kokosowe  i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy  na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Przygotowanie kremu 1/ 2 szklanki mleka

W kuchennym oknie Ewy
murzynek na kwaśnym mleku ( z powidłami i beza orzechową) 181

żeby wypiek nie był nudny to murzynek ukrył się pod warstwą powideł i orzechowej bezy. Proste ale pyszne.  *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto: 350 g maki 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki zsiadłego mleka 250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu  2 łyżeczki sody  na bezę: 5 białek(...)papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 25-30 minut. W tym czasie przygotować bezę: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać orzechy, miód i maki z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie już miało zapieczony wierzch posmarować je powidłami i wyłożyć bezę. Piec jeszcze około 15 minut, nie za długo, żeby nie przesuszyć ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Słodkie bułeczki mleczno-maślane 219

keksówkę, napełniamy ją do połowy wodą i wstawiamy ją do piekarnika – wytworzy parę wodną podczas pieczenia. Podrośnięte bułki smarujemy dokładnie jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypujemy z wierzchu równomiernie makiem lub sezamem.   Bułki wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego, zaparowanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut, do zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Pyszne są i same(...)zapas/ 60g drobnego białego cukru 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży ½ łyżeczki soli 1 jajko M 160ml mleka 50g masła 82% tłuszczu SKŁADNKI DODATKOWE 1 jajko M 1 łyżka mleka mak lub sezam do posypania tłuszcz do wysmarowania formy

Karo in the Kitchen
Rogaliki z makiem i bakaliami 109

Dziś rogale ale nie marcińskie. Co prawda z białym makiem ale do marcińskich im daleko. Ciasto jest zwykle drożdżowe a nie na typowo marcińskie rogale. Może się skusze i powalczę na 11 listopada z tymi prawdziwymi. Kto wie ??? Do maku dodałam pyszne bakalie Plenus Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kruche ciasteczka na Halloween 184

Takie ciasteczka w tym roku zrobiliśmy na Halloween. I razem z dziećmi je dekorowaliśmy. Ciasteczka są super kruche i bardzo smaczne. U nas w wersji na

kuchnia doski
Jesienne ciastka - grzybki 340

wylizywanie miski z kremem i polewą czekoladową. Składniki (na ok.15 grzybków) 200 g masła 3 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 200 g kwaśnej śmietany 1 jajko 1 łyżka maku Na krem: 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 200 g masła 2 łyżki cukru Na polewę: 1 tabliczka czekolady deserowej 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Będą potrzebne metalowe foremki(...)pozostałego ciasta uformować wałeczki z jednej strony nieco grubsze, z drugiej cieńsze, tak aby zmieściły się w dziurkach wyciętych w krążkach. Grubszą końcówkę zamoczyć w białku i posypać makiem - będzie to imitacja ziemi na nóżce grzybka. Wałeczki upiec podobnie jak poprzednie elementy, z tym że potrzebują trochę więcej czasu w piekarniku: 17-20 minut, aż zaczną się robić złote. Wyjąć

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania