mak - 12131 przepisów (strona:260/809)

Ruskie pierogi na cieście jogurtowym 0% z pieprzem zielonym 202

jeden kęs zrobiłam, które znikały jak szalone i dlatego zdjęcia ich nie są zrobione :) CHYBA MUSIAŁY SMAKOWAĆ :p Składniki:        ok. 8 porcji. ciasto: 450 g maki poznańskiej typ 500, 5 łyżek jogurtu naturalnego 0%, 150 - 200 ml letniej wody, szczypta soli, farsz: 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, 250 g twarogu wielskiego lekkiego 0%, 2 średnie cebule(...)elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min będzie bardziej elastyczne. Rada: do dużej miski wsypujemy połowę maki, dodajemy jogurt, sól, wodę i całość miksujemy robotem ręcznym z końcówką haka do mieszania. Stopniowo dosypujemy mąki i nadal miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręcznie

Moniki Smakołyki
Domowe pieczywo. Bułki pszenne 229

stopni C na ok 15 minut aż bułki lekko podrosły. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika i nagrzewamy go do 180 st C. Bułki smarujemy wodą i posypujemy makiem, sezamem, 3 zostawiamy bez posypywania, pieczemy 15 – 20 minut aż bułki się zrumienią. Studzimy pieczywo na kratce. Smacznego! Bułki podałam z domowym serem topionym. Crazy Dough for Everything

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paluchy a’la pizza 520

pizza to kolejny wypiek jaki chcę Wam polecić ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough for Everything. Upiekłam już bułki pszenne , pyszne rogale z makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Knedle ziemniaczano-serowe z borówkami 297

ciasto jest jeszcze delikatniejsze niż w wypadku tradycyjnego ciasta na knedle. Warto eksperymentować z nadzieniem, ja w planach mam jeszcze knedle z serem i wiśniami oraz wiśniami i makiem. Knedle podajemy ze zrumienioną na maśle bułeczką tartą. Dla tych co potrzebują słodszych doznań, posypujemy je cukrem, ewentualnie dodatkowo cynamonem. Przypominam, że czas gotowania zależy od kilku aspektów: grubości warstwy

Mieszam w Garnku
Makaron z sosem serowym 177

Chyba każdy czsami ma taki bardziej leniwy dzień, kiedy nie chce się pół dnia stać w kuchni i gotować. Ja taki miałam właśnie dzisiaj. Dobrze jest

kuchnia doski
Kurczak tandoori masala z mleczkiem kokosowym 225

Dziś chciałabym zaproponować coś z kuchni indyjskiej. To danie powstało trochę z ciekawości. Lubię próbować nowych, nie znanych mi przypraw i jakiś czas temu właśnie dlatego

kuchnia doski
Makaron z białym serem na słodko 180

Taki mały powrót do smaków z dzieciństwa. Mnie makaron z serem najbardziej kojarzy się z wyjazdami na kolonie. Zawsze się cieszyłam kiedy okazywało się, że na

kuchnia doski
Torcik Orbita 185

Składniki na biszkopt makowy: 7 jajek 100 g   mąki pszennej tortowej 130 g   drobnego cukru do wypieków 10 g   proszku do pieczenia 1 kg suchego maku                  Składniki na jasny biszkopt 5 jajek 80 g mąki pszennej tortowej 90 g drobnego cukru(...)Ubiłam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywałam partiami cukier. Następnie, nie przerywając ubijania dodawałam po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszałam łopatką mąkę i suchy mak. Foremkę (36x25 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę na biszkopt makowy przelałam do foremki i wstawiłam do piekarnika na ok. 25 minut. Dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy już jest upieczony. Po wystudzeniu

Kuchnia u Krysi
Mazurek cygański na waflu. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy... 208

Boże Narodzenie moje słodkie wypieki    nadziewam bakaliami, makiem i miodem, tak na Wielkanoc u mnie na bogato jest robiony mazurek cygański. Przepis na niego mam od wielu, wielu lat. Zmieniam tylko ilość składników w zależności od ilości i   wielkości foremek w których go robię.    Zachowuję taką proporcję: w sumie na ok. 300 g bakalii

Kuchnia u Krysi
Mój sposób na domowy tarty chrzan (bez łez) 271

rozdrobnienia korzeni chrzanu. Użyłam tarczy do bardzo drobnego szatkowania i na niej starłam chrzan a następnie przełożyłam nastawkę z maszynką do mielenia mięsa z bardzo drobnym sitkiem do mielenia maku i zmieliłam miazgę chrzanową. Dzięki temu uzyskałam właśnie to o co mi chodziło. Czyli puszystą masę chrzanową bez grudek. Szybko, bo to trwało 15 minut, bez łez i bez kłopotu(...)minut.       Korzenie chrzanu starłam w szatkownicy     a następnie szybko zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa do której przełożyłam sitko o drobniutkich oczkach (do mielenia maku). Przepuściłam przez maszynkę wprost do miski, do której wlałam połowę soku z cytryny. Sok wmieszałam do masy chrzanowej. Dzięki temu chrzan nie ciemnieje. Kiedy już wszystko zmieliłam, wlałam wrzątek zmieszany

Kuchnia u Krysi
Kotlety schabowe z ananasem i serem 251

Pierwszy raz takie kotlety robiłam na komunię mojej córki i goście byli zachwyceni. Teraz muszę robić je częściej, bo dzieci je uwielbiają. Nie protestuję, bo sama

kuchnia doski
Pasta z pieczononego kalafiora z czarnym sezamem 205

Składniki: mała główka z kalafiora szalotka 2 łyżki serka śmietankowego lub ricotty łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła sok z cytryny sól, pieprz gałka muszkatałowa łyżka czarnego sezamu lub maku Wykonanie: kalafior podzielić na różyczki. Ugotować około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200`C 15-20 minut(...)oleju kokosowym lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną szalotkę upieczony kalafior zblendować z serkiem na gładką masę. Dodać  sezam lub mak, cebulkę wraz z tłuszczem, sól, startą gałkę muszkatałową i sporo pieprzu. Wymieszać przełożyć do pojemnika lub słoika. Przechowywać w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Potrawka z kurczaka 191

Szybkie i  smaczne danie, które możemy podawać z czym tylko chcemy. Doskonała propozycja obiadowa również dla dzieci. Naprawdę polecam! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka

kuchnia doski
Muffiny z czerwoną porzeczką 178

Porzeczki są dostępne naprawdę krótko, więc warto po nie sięgnąć dopóki są :) Muffinki porzeczkowe to idealny przepis dla osób, którym tak jak mnie brakuje czasu na

kuchnia doski
Babka makowa 2 200

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} mąka pszenna - 20 dag mąka ziemniaczana- 20 dag jajka - 4 szt margaryna - 25 dag cukier - 20 dag mak - 20 dag proszek do pieczenia 2 łyżeczki mleko - 1/3 szkl polewa czekoladowa tłuszcz do formy bułka tarta do formy płatki migdałowe Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier(...)mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i suchy mak. Dobrze razem wymieszać, przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min. Po wystudzeniu wyjąc z formy i polać polewą i posypać płatkami migdałowymi

Camilla w kuchni