mak - 12131 przepisów (strona:260/809)

ciasto słodka teściowa 309

papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kokosowo makowe: 110 g cukru 70 g maku 100 g wiórek kokosowych 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mak, wiórka kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem” 208

coś piekę, więc dzisiaj na blogu słodki przerywnik od sałatek, zup i obiadów... Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 2/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki maku 1 i 2/3 szklanki mąki razowej 1 szklanka startego na małych oczkach ugotowanego pasternaku 1 płaska, łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka suszonych fig, posiekanych Polewa(...)białej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki Jajka i jogurt wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Jajka zmiksować z olejem, jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać mąkę, suchy mak i dokładnie wymieszać. Dodać starty pasternak, posiekane figi, dobrze połączyć składniki. Ciasto przełożyć na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia Piec ok. 1 godziny w temperaturze

Czerwień i błękit
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą 147

Przepis na szybką i smaczną przekąskę. Bardzo lubię bakłażany pod każdą postacią, ale przyrządzony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej. Składniki: 1 bakłażan 2 pomidory

kuchnia doski
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 135

Ciasta i ciastka czekoladowe   * Ciasta i ciastka drożdżowe   * Ciasta francuskie i półfrancuskie   * Ciasta i ciastka gotowane   * Ciasta kruche i półkruche   * Ciasta i ciastka z makiem   * Ciasta z owocami   * Ciasta i ciastka ptysiowe   * Ciasta i ciastka z serem   * Ciasta wytrawne i pikantne   * Mazurki i keksy   * Pierniki i pierniczki

Zrób to smacznie
Bajgle, precle, obwarzanki 139

jako pierwszy pojawił się na moim blogu. Jest on równie krakowski co Wawel i Sukiennice. Plecie się go ręcznie z dwóch wałków ciasta (sulki), obwarza i posypuje solą, bądź makiem. Wytwarzany z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Przejdźmy teraz do bajgli, które są często mylone z obwarzankami. To żydowskie pieczywo z wyraźną dziurką w środku. Posypane

FITBUuK
Bułeczki pszenno-razowe 290

bułka następnego dnia jest gumowata. Te są dodatkiem mąki pełnoziarnistej ... można by rzec, że grahamki. Syte i chrupiące, idealne na śniadanie.  Składniki (9-10 sztuk): 400 g maki pszennej 100 g pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 60 ml kefiru 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 1 jajko Z drożdży(...)cukru, 3 łyżek maki i 1/2 szklanki wody zrobić zaczyn. Ostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski wsypać pozostałe składniki oraz zaczyn i zacząć wyrabiać. Najlepiej użyć robota z końcówką hak. Gdy ciasto wstępnie zarobimy dajemy stopniowo olej kokosowy i dalej wyrabiamy. Robotem ok. 7 minut ręcznie ok 12. Ciasto dość się klei, ale nie podsypujemy mąką. Odstawiamy

Delicious Titbits
ciasto a la delicja 358

składniki na 1 biszkopt kakaowy (pieczemy 2 szt. lub jeden większy i przekrawamy na 2 blaty): 80 g maki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 płaska łyża kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka cały czas miksując. Na koniec(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt jasny: 80 g maki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki pomarańczowe z mąki pełnoziarnistej 132

Tak mnie naszło wczoraj późnym wieczorem żeby zrobić muffinki. Wiedziałam, że jak dzieci rano wstaną to się ucieszą :) Akurat miałam ładne pomarańcze, więc upiekłam muffinki pomarańczowe

kuchnia doski
Najlepsze ciasto cytrynowe 141

Najlepsze ciasto cytrynowe jakie kiedykolwiek jadłam. Moja mama robi je na każde święta i zawsze znika ze stołu jako pierwsze. Teraz niestety nie zawsze mogę na

kuchnia doski
Kukurydziane ciasteczka kokosowe 128

Te ciasteczka powstały wieczorem dosłownie z tego co miałam pod ręką i tak naprawdę do końca nie wiedziałam co z nich wyjdzie. Jednak po upieczenia byłam

kuchnia doski
Chleb pszenny półrazowy 130

łyżeczki drożdży instant 12 g sól Do zaczynu dodajemy wodę, drożdże, melasę i sól, dokładnie mieszamy. Dodajemy obie mąki i wyrabiamy, aż nie będzie widać śladów suchej maki. Zostawiamy przykryte na 15 minut, aby maka dobrze wchłonęła wodę. Następnie w ciągu 4 godzin, co godzinę wyrabiamy ciasto w misce/pojemniku rozciągając i składając mokrymi dłońmi ( metodą stretch & fold

Przepisy na domowy ser i chleb
"CIASTA I DESERY GOTOWANIE KROK PO KROKU" RECENZJA 99

znajdziecie przepisy na:  Kremy i sosy ( np krem migdałowy, mus cytrynowy) Proste przepisy na proste ciasta ( np ciasto marmurkowe) Ciasta różne ( np Rolada  z dżemem, ciasto z makiem) Ciasteczka ( np makaronik z sosem karmelowym) Tarty ( np tarta cytrynowa z bezą)   Tytuł: Ciasta i desery Gotowanie krok po kroku Autor: Marianne Magnier- Moreno  Wydawnictwo

Kukuleczki
Leczo z kurczakiem 974

Leczo z kurczakiem może być podane na obiad lub ciepłą kolację. Zdrowe, nie tuczące i bardzo szybkie do przygotowania. Ja podałam z ryżem jako danie obiadowe

kuchnia doski
Ciasto Meluzyna 806

mroźny zimowy poranek.  SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 100 ml wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: ½ litra mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru(...)Biszkopt makowy: Białka razem z solą ubijam na sztywną pianę. Stopniowo do piany dodaję cukier. Nie przerywając ubijania dodaję ocet oraz wymieszane razem mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Masę dzielę na dwie równe części. Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa jabłkowa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Maki na Monte Cassino 177

Ciasto wymyślone specjalnie na imieniny mojej mamy. Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1/2 szklanki maku 1/2 litra śmietany 36% 1 serek mascarpone lub żelatyna 2 galaretki truskawkowe Biszkopt makowy: Ubijamy na sztywną pianę białka. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na sam koniec(...)dodajemy mak mieszając wszystko łyżką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°. Pieczemy 35 do 40 minut. Warstwa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej serek mascarpone lub rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Wykładamy na schłodzony już biszkopt. Górna warstwa: Galaretki rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wrzątku od podanej na opakowaniu. Gdy zacznie nam tężeć wylewamy delikatnie na całość. Ciasto

Słodkie ciacho

Proponowane wyszukiwania