jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 3 łyżki maku Galaretka arbuzowa: 600 g czerwonego dojrzałego arbuza 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Bita śmietana: 400 ml zimnej kremówki 30% 2 kopiaste łyżki cukru pudru 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżeczki(...)Piec około 20 min w 180 stopniach. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno. Miksując dosypywać porcjami cukier i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Do ubitej piany wsypać mak i wymieszać. Masę wylać na blachę 24*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 30 min w 160 stopniach. Galaretka arbuzowa: Z arbuza wyjąć pestki i pokroić
Ala piecze i gotujenaleśniki (8szt): duży upieczony burak (180-200g) 2 jajka 3/4 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2% łyżka oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego maku 1/4 łyżeczki skórki startej z limonki 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta soli i pieprzu opcjonalnie łyżka liofilizowanego, mielonego buraka odrobina oleju do natłuszczenia(...)łyżeczka liofilizowanego, mielonego buraka do posypania przed podaniem Ugotowanego lub upieczonego buraka obieramy ze skórki i miksujemy na gładko. Mieszamy z jajkami, olejem, mlekiem i wodą gazowaną. Dodajemy mąkę, mak, przyprawy, skórkę z cytrusów i energicznie mieszamy trzepaczką aż powstanie gęsta, gładka masa. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki (8 sztuk). Fetę kruszymy, pomidora obieramy i kroimy w kostkę
Mienta blogzakwasie serdecznie polecam ten przepis .. . Składniki; 1 kg mąki żytniej, 650 ml ciepłej wody, zakwas szczypta soli Wykonanie; Do przygotowanego wcześniej zakwasu dodajemy 500 g maki i 500 ml cipłej wody. Mieszamy i odstawiamy na noc. Rano dodajemy sól oraz resztę maki i wody. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, nacinamy nożem i odstawiamy na 2 godziny. Pieczemy
Anioły w kuchniJest to ulubiony sernik moich dzieci i tym razem zrobiony przez mojego 18-to letniego syna. Wyszedł mu idealnie :) Ciasto naprawdę proste do zrobienia, a smakuje
kuchnia doskisera. Ja tego nie zrobiłam bo same galaretki są już słodkie. Prosty do zrobienia i każdemu uda się go zrobić. biszkopt makowy: 3 jajka wielkość M 40 g maku 3 łyżki mąki tortowej płaskie 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Trzcinowego sernik malinowy: 1 kg serka homogenizowanego 350 g malin 1 galaretka malinowa 4 łyżeczki żelatyny pozostałe(...)dalej ubijam aż się rozpuści i kolejna porcja cukru. Jak piana będzie lśniąca i dobrze ubita dodaję do niej żóltka i już tylko mieszam mikserem. Mąkę, proszek przesiewam, dodaję mak. Wsypuję do jajek i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 24X24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni
wesoła kuchniaPyszna i efektowna przekąska do piwa i nie tylko. Przygotowanie ich zajmuje tylko chwilę. Świetnie smakuje na ciepło jak również na zimno. Paluszki można dodatkowo posypać makiem, kminkiem lub czarnuszką. op. ciasta francuskiego jajko 100 g parmezanu papryka słodka sól morska grubo zmielona O'Sole Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować rozbełtanym jajkiem. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach posypać równomiernie
Smakołyki Asiostygło po czym zblendować. BISZKOPT BIAŁY Z MAKEM: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku WYKONANIE: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do piany stopniowo dodawać cukier, a następnie wlać ocet. Do piany dodać mąki, delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać
Dziś Ja gotujeproszek) i mieszamy ciągle podsmażając, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt: – 4 jajka – szklanka cukru – 0,5 szklanki mąki pszennej – 0,5 szklanki maki ziemniaczanej – łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem, aż masa będzie bardzo gęsta i podwoi swoją ilość (trwa to około 10 minut). Na końcu dodajemy przesiane mąki(...)następnie wykładamy na niego jabłka. Krem budyniowy : – 2 szklanki mleka – 2 szklanki cukru – 2 cukry waniliowe – kostka margaryny ( w temperaturze pokojowej) – 3 łyżki maki pszennej – 3 łyżki mąki ziemniaczanej Pół szklanki mleka odlewamy i wsypujemy do niej mąki. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Resztę zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy
RelaxtimeDziś coś dla wielbicieli kuchni chińskiej. Bardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :) Przepis znaleziony tutaj . Składniki: 500g
kuchnia doskiśrodkowej półce piekarnika (wyłącz termoobieg). Jak widać, nawet surowe ciasto jest pyszne, zresztą Nina sprawdzała, czy moje ciasto będzie chociaż w połowie dobre jak jej to wczorajsze z makiem. Widzicie te dziurki? Tak właśnie Miśka sprawdzała jakość! Wystudź ciasto. Składniki na 2 warstwę czyli krem waniliowy: 1 kostka naturalnego tofu 180-200 g puszka mleka kokosowego
greenscarfMuszę przyznać, że tak dobrej zupy dawno nie jadłam. Jest bardzo prosta i szybka, a smakuje poprostu rewelacyjnie. Moje dzieci już dopytują kiedy znowu ją ugotuję
kuchnia doskijego odmiany z orzechami czy migdałami. Poza duetem z serem wskazany jest też do dań mięsnych (wieprzowiny) i sałatek. Figowy Figa kojarzy się nam w sumie niedobrze… z makiem A Portugalczycy z figi robią pyszny dżem. Idealnie nadaje się jako dodatek do deserów, takich jak lody. Z waniliowymi smakuje wybornie. Niektórzy sugerują, by do dżemu figowego dodać trochę
Królestwo Deserówdodała czegoś od siebie :) Tak więc podaję przepis po drobnych zmianach. Szczerze polecam bo ciasto wyszło za pierwszym razem i jest naprawdę bardzo dobre. Składniki na ciasto: 3 szklanki maki 1,5 szklanki cukru 8 jajek 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i olej. Zmiksować, następnie(...)się nie równo.Jasne ciasto piekło się 35 minut, z kolei ciemne około 50 minut. Składniki na masę: 1/2 litra mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowej roboty) 1 kostka margaryny W 1/2 szklanki mleka rozbełtać żółtko, dodać mąki i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem
Agusiowe smakołykipolecam :) Ciasteczka bostońskie 1 szkl. masła 1.2 szkl. brązowego cukru 1 bardzo płaska łyżeczka sody rozpuszczona w 1,5 łyżki gorącej wody 3 i 1/4 szkl. pszennej maki chlebowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu po 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich i rodzynek Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy kolejno jajka a także sodę rozpuszczona w wodzie(...)Następnie dosypujemy połowę mąki przesianej z solą i cynamonem. Dorzucamy orzechy i rodzynki wymieszane z resztą maki. Zagniatamy ciasto. Będzie się lepiło do rąk więc warto zostawić je na 20 minut by stało się bardziej ścisłe. Zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem blaszce zostawiając odstępy bo ciastka rosną. Ciasteczka pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewióry