mak - 12131 przepisów (strona:253/809)

Ciasto makowo-kokosowe 252

długo  w pamięci  BISZKOPT KOKOS I CZEKOLADA <3 Składniki: Biszkopt (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)(22x30): 6 jajek szczypta soli 125g drobnego cukru 150g całego maku 150g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem + dekoracja (bez dekoracji): 700ml mleka kokosowego (500ml) - dokładnie wymieszać 3 żółtka (2 żółtka) 2 jajka (1 jajko) 200g cukru 4 łyżki mąki(...)Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mak, a końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do blaszki i piec przez w temp. 180*C przez 25-30 minut do tzw. suchego

Malinowo w kuchni
Pizza z młodymi ziemniakami i dymką 290

położyć cieniutkie plasterki młodych ziemniaczków, dymkę i śmietanę. Przyznam szczerze, że dawno nie jadłam nic tak dobrego! Pizza z mlodymi ziemniakami i dymka ciasto na 2 pizze: 400 g maki pszennej po 50 g semoliny i maki żytniej typ 720 pół łyżki soli 300 ml wody 20 g drożdży pół łyżki cukru pudru Składniki ciasta zagniatamy. Ciasto powinno stać

Dzieje kuchennej Wiewióry
Napój z mlekiem kokosowym – Rebel Kitchen 117

należałoby zmienić proporcję mleczka kokosowego w stosunku do wody źródlanej, ponieważ potencjał kokosu nie został tutaj do końca wykorzystany. rozwarstwianie po kilku minutach Twarożek z odżywką białkową i makiem oraz napojem REBEL KITCHEN Ocena: 5 pand

Candy Pandas
Słodka kanapka z truskawkami 176

pozostałe. Łączymy dokładnie końce chałki i podwijamy je pod spód. 5. Uplecione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1,5h. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy klasyczną kruszonką lub makiem. 6. Chałkę pieczemy przez 30 min w 170st. 7. Gotową, wystudzoną chałkę kroimy na grube kromki. Smarujemy je masłem, układamy na nich pokrojone w plastry truskawki oraz posypujemy cukrem

Podwójnaporcja
Chleba naszego... 165

wyrośnięcia, potem zagniatamy i formujemy chleb.  Wykładamy na blachę i przykrywamy na minimum 30 min., nastawiamy piekarnik na 200 st.C Zdejmujemy szmatkę smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy.  Tak przygotowany chleb wkładamy do piekarnika na 1 h w 200 st. C Potem sprawdzamy czy się upiekł stukając w spód żeby usłyszeć głuchy odgłos. Gdy nie jest głucho

chleba naszego
Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią 98

ciepło. Bułki były tak dobre, że chyba poeksperymentuję z ich wegetariańskim nadzieniem Górę posypałam sezamem i czarnuszką, ale możecie nie sypać jej niczym lub posypać np. makiem czy kminkiem. Kto co lubi. Samo ciasto jest naprawdę dobre i myślę, że spokojnie nadzienie w postaci fety + brokułów czy fety i szpinaku sprawdzi się również doskonale. Jeśli nie lubicie podłużnych kształtów

Mieszam w Garnku
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą bulgur 200

Ostatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w

kuchnia doski
Włoskie bułeczki ziołowe 122

mleka 1 łyżeczka miodu łyżeczka czosnku granulowanego łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka oleju słonecznikowego pół łyżki cukru sól Dodatkowo: jajko 2 łyżki maku 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego sól Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich około 100 ml letniego mleka. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około(...)kawałki (u mnie 15). Z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich nacinamy na krzyż, smarujemy rozkłóconym jajkiem. W miseczce łączymy mak, sezam, siemię lniane i sól. Taką mieszanką obsypujemy bułeczki i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie pieczemy je w 160°C (z termoobiegiem) przez około

PatiGotuje
Dietetyczne babeczki śniadaniowe 168

Ostatnio na blogu było ciągle obiadowo, więc dziś dla odmiany będzie śniadaniowo i na słodko. Te babeczki śniadaniowe robi się błyskawicznie, a znikają w mgnieniu oka

kuchnia doski
Kostka kremowo-makowa z polewą malinową 161

polewą malinową.Ciasto jest bardzo delikatne i smaczne.Zachęcam do wypróbowania.  Biszkopt makowy 5 dużych jajek  1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka maku mielonego 1 szklanka cukru DIAMANT łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu łyżeczka wody Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Żółtka z cukrem,wodą(...)octem ubijamy na puszysta masę,dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką.Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.Do masy wsypujemy w dwóch partiach mąki i mak,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do blachy o średnicy 27x36 cm (nie smarujemy boków blachy).Pieczemy 30-40 min. w 180 º C lub do suchego patyczka. Krem z ricottą 250 g serka ricotta

Anielskie wypieki
Pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami 163

Dziś zachęcam do wypróbowania przepisu na pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami. Danie zdrowe, dietetyczne i naprawdę sycące. Idealnie nadaje się również do zabrania

kuchnia doski
co by tu zjesc w piatkowy wieczor lub sobotni poranek? 107

niebawem, jeszcze dzisiaj albo może jutro rano, na blogu pojawi się jeden z pysznych przepisów :)  co byście wybrali na piątkowy wieczór lub sobotni poranek? Chłodnik truskawkowy, leniwe z makiem a może cieciorkę w pomidorach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek 180

Kolejna propozycja na dietetyczny obiad to kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkami. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i ma wiele cennych właściwości. Zawiera dużo

kuchnia doski
Gołąbki z sosem warzywnym 227

Po długiej nieobecności wracam do Was z przepisem na pyszne dietetyczne gołąbki. Podczas tej nieobecności moja kuchnia przeszła sporą przemianę i teraz staram się gotować zdrowo

kuchnia doski
Domowe puszyste pancakes 271

wegańskiej zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W  wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej

Menu Zdrowia

Proponowane wyszukiwania