szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Biszkopt makowo-kokosowy 4 białka 3/4 szklanki cukru 100 g wiórek kokosowych 100 g maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 400 ml kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30 % 100 -150 g czekolady(...)ciasto wyszło takie wysokie. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180*C Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy porcjami cukier aż masa będzie gęsta i ponownie dodajemy porcjami mak, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łącząc wszystkie składniki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o identycznych wymiarach co pierwsza aby blaty były jednakowej wielkości. Pieczemy przez
W Moim Magicznym Domuusmażeniu jak i na zimno. Dobre nawet po kilku dniach. Poeksperymentujcie z ciastem. Ja na pewno na tym wariancie nie zakończę, bo jeszcze będę testować wersje na słodko z makiem, serem i marmoladą. Zobaczymy co dobrego lub nie z tego wyniknie Ostatnio w jednej cukierni trafiłam na pierogi żydowskie. Zaskakujące smakiem. Było to ciasto drożdżowe, jak na pączki, wypełnione
Mieszam w GarnkuMoje dzieci ostatnio oszalały na punkcie tych babeczek. Zresztą nie tylko dzieci, bo każdy kto ich u mnie próbował, był zachwycony. Są niesamowicie delikatne i pyszne
kuchnia doskiciasto - 350 g margaryny - 1 szklanka cukru kryształu - 9 jaj - 9 łyżek oleju - 3 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - 1 kisiel truskawkowy - 1/2 szklanki maku - 1/2 szklanki wiórków kokosowych masa - 800 g zmielonego białego sera - 1 szklanka cukru kryształu - 250 g masła - 4 żółtka - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Na początku(...)dodając żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą na sztywno pianę. Przygotowane ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak a do czwartej wiórki kokosowe. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciast. Pieczemy
Zainspirowana w kuchniodstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości . Wyrośnięte ciasto kroimy na 3 części, turlamy 3 jednakowe wałeczki i formujemy warkocz.Odstawiamy do wyrośnięcia, Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok 30 min w temp
Gotowanie jest łatweWczoraj dodałam wpis z przepisem na puree z dyni , więc dziś przepis na szybkie ciasto z jego wykorzystaniem. Ciasto jest pyszne, a zapach w całym domu
kuchnia doskiSezon dyniowy rozpoczynam przepisem na puree z dyni. Zawsze staram się zrobić duży zapas puree, ponieważ można z niego zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i
kuchnia doskiczerstwa bułka - duża, wrocławska 1/2 szkl mleka - do namoczenia bułki 3-4 łyżki kaszy manny - dodać jeli masa mięsna na pulpety wyjdzie za rzadka 2-3 łyżki maki - do obtaczania pulpetów przed smażeniem PRZYPRAWY: 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu SOS: 1 pęczek świeżego koperku(...)intensywnym ogniu, żeby pory mięsa się szybko zamknęły i soki zatrzymały się w środku. W litrze gorącej wody rozpuścić kostki bulionowe. Śmietanę rozmieszać z 3-4 łyżkami maki, zahartować gorącym bulionem i dodać do reszty płynu. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być średnio-gęsty, w razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Do sosu dołożyć posiekany drobno wieży koperek
Grunt to przepis!owoce. Zapraszam :-) Biszkopt migdałowo-makowy z masą śmietanową Składniki: na biszkopt migdałowo - makowy (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 5 łyżek mąki migdałowej 1 czubata łyżka mielonego maku 5 płaskich łyżek erytrytolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę z bitej śmietany: 1/2 litra śmietany kremówki (36%) 1 galaretka cytrynowa bez cukru (np. celiko) 2 łyżki erytrytolu opcjonalnie(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać erytrytol. Do piany, stale mieszając mikserem na wolnych obrotach dodać żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni ok.40 minut. Podczas gdy ciasto się piecze przystępujemy do wykonania masy. Masa śmietanowa: galaretkę
Marta próbujeTo są chyba najbardziej udane muffinki jakie kiedykolwiek zrobiłam. Chciałam sprawdzić jakie wyjdą jeśli zamiast mleka lub jogurtu dodam coś gazowanego. Wyszły rewelacyjne i dzieci po
kuchnia doskipodwieczorek. Parówki w cieście zapieczone gorące i chrupiące. W środku oprócz gorącego mięsa czeka też niespodzianka w postaci ciągnącego się sera. Ciasto można posmarować jajkiem i posypać np. sezamem, makiem, ulubionymi ziołami lub tartym serem. Jeśli zostanie Wam ciasta przygotujcie z nich małe kąski w postaci np. kwadratowych ciasteczek przygotowanych na wytrawnie (na każdym ułóżcie np. pomidorki, kapary, talarki
Zasmakuj KuchniPrzepis pochodzi z najnowszej książki Siostry Marii "Dania bez glutenu" (recenzja niedługo). Polecam wypróbować i życzę udanego poniedziałku :-) Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki mleka ja dałam 2% 70 g maki ryżowej 60 g maki kukurydzianej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki oleju 1. Mąki przesiać do miski razem z sodą oczyszczoną, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka i zmiksować
kruche babeczkiCudowne i delikatne, puszyste, lekkie i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem z maku. Ciasto jak do pączków, tylko pieczone w piekarniku! Polecam bardzo, bardzo :-) Czas przygotowywania: do 1h Wyrastanie: 2 h Czas pieczenia: 20 minut Ilość bułeczek: około 15 Składniki na bułeczki: • 250 g mąki pszennej tortowej - około 1,5 szklanki • jedna saszetka suszonych(...)żółtka jajek • 4 łyżki cukru • pół szklanki ciepłego mleka • 40 g masła - około 3 łyżki Składniki na nadzienie makowe: • 1/4 szklanki maku • pół garści rodzynek • łyżka cukru • 1/4 szklanki wody Składniki na pomarańczową glazurę: • 2 niepełne łyżki świeżego soku z pomarańczy • 2 łyżki cukru pudru • mała garść kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: • blat lub stolnica z wałkiem + mąka
AniaGotuje.plŚwietny pół biszkopt z dużą ilością maku. To ciasto ma bardzo dużo zalet: - idealnie kroi się nawet na bardzo cienkie blaty - do tortów, ale i jako samodzielne ciasto do herbaty - wygląda i smakuje rewelacyjnie - jest mało słodkie i się nie kruszy Czas przygotowywania: do 30 minut Czas pieczenia: około 30 minut w temperaturze 175 stopni Ilość(...)mąki ziemniaczanej - skrobi • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 5 białek z dużych jajek • 4 łyżki drobnego cukru • pół szklanki ciepłego mleka • niecałe pół szklanki suchego maku
AniaGotuje.plpszennej 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 opakowania różowego kisielu (użyłam firmy Gellwe o smaku truskawkowym) 1,5 łyżki suchego maku 1 łyżka kakao WYKONANIE : Ubijamy białka na sztywną pianę i partiami wsypujemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, dodajemy stopniowo do masy na przemian(...)wodą. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej miseczki dodajemy mak, drugiej kisiel a do trzeciej kakao i mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm (można użyć mniejszej ciasto będzie wtedy wyższe) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wylewamy po 3 łyżki każdego z 3 ciast, ja wlewałam makową, kakaową i kisielową i tak na zmianę
Pani na deser