Ta zapiekanka powstała po przeglądzie warzyw jakie miałam w domu, żeby się nie zmarnowały, bo bardzo tego nie lubię. Tak więc wyjęłam wszystkie warzywa, które musiałam
kuchnia doskilikieru kawowego 1/3 szklanki wody, jeśli dajemy likier kawowy Ciasto orzechowo - bezowe: 5 dużych białek 120 g cukru 250 g drobno posiekanych orzechów 1 łyżką mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i posiekane orzechy. Na końcu obie mąki. 2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około(...)minut. Studzimy. Krem: 500 ml mleka 2% 5 dużych żółtek 1 cukier waniliowy 150 g cukru 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej 250 g masła (temp pokojowa) 1. W większym garnuszku zagotowujemy mleko z cukrem. Jak zacznie wrzeć, zdejmujemy z gazu. 2. Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i cały czas miksujemy. Następnie wlewamy
kruche babeczkiPołączenie sernika z przepisu mojej babci, maku z puszki i ciasta z przepisu cioci :) Najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki 20 dkg margaryny 1/2 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Sypkie składniki wysypać na stolnicę, dodać margarynę i wysiekać. Na koniec dodać jajko i żółtko (białko zostawić do maku
Agusiowe smakołykijajek, szklanka cukru, 400g mąki pszennej, 125 ml wody, 125ml oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki maku (użyłam Kresto), 3 łyżki kisielu wiśniowego, 1 łyżka kakao. Wykonanie: Jajka ubijać z cukrem na puszystą masę (około 7 minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać olej oraz wodę. 350g(...)używam silikonowej, więc nie muszę jej niczym natłuszczać ani oprószyć. Do drugiej części dodać kisiel, wymieszać i wylać na pierwszą warstwę ciasta. Do trzeciej części dodać mak, wymieszać i wylać na drugą warstwę ciasta. Do ostatniej porcji ciasta dodać przesiane kakao. Wymieszać i wylać do formy. Piec około godziny w temp. 175st., do tak zwanego
Z miłości do słodkościPrzepis od mojej cioci Jadziuni, bardzo dobry mokry makowiec. Polecam bardzo. Wykonanie ciasta – do garnka wlać mleko, dodać kasię, olejek migdałowy, cukier i mak, wszystko zagotować. Do gorącego mikstury wsypać rodzynki. Zostawić masę aż ostygnie. Gdy masa przestygnie dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Bakalie – orzechy i migdały rozgnieść na drobniejsze kawałki. Pokruszone
Kuchnia PokoleńSPIS SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW NA WIELKANOC Ciasta: Ciasto z makiem na maślance Ciasto Cappucino Ciasto styropian Ciasto kokosowe z chałwą i jabłkami Szarlotka klasyczna Szybki jabłecznik na oleju Kawowy jabłecznik z budyniem Jabłkowiec z budyniem Ciasto cytrynowe warstwowe Piankowa szarlotka Ciasto Milky Way Budyniowiec z owocami Szarlotka sypana Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Ciasto serowa pianka Ciasto
W Moim Magicznym Domuostudzona 1. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. Dodatkowo: - 1 puszka brzoskwiń Ciasto makowo - kokosowe na białkach: - 8 białek - 1 szklanka cukru kryształu - 1 szklanka maku - 1 szklanka wiórek kokosowych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaksie łyżki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Po bakalie i przyprawy zapraszam na www.Skworcu.com.pl . 1. Białka ubić na sztywno(...)szczyptą soli, dodać cukier i dalej miksować. Następnie wsypujemy mak, kokos, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia się składników. Krok po kroku: 1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciemnego ciasto, które się chłodziło w lodówce wałkujemy i wkładamy na spód formy. Następnie wylewamy masę serową i układamy na niej brzoskwinie w plastrach, które przykrywamy ciastem kokosowo
Apetyczna babeczkaletniego mleka 1/2 łyżeczki cukru Ciasto właściwe: cały zaczyn 200 - 230 gr mąki pszennej 1 łyżka masła lub margaryny lub oleju 1/2 łyżeczki soli roztrzepane jajko do posmarowania chlebków mak do obsypania 1. Z letniego mleka wymieszanego z wodą robimy zaczyn ( dodajemy cukier, wykruszamy drożdże) odstawiamy do podrośnięcia ) 2. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól. Kiedy zaczyn jest już gotowy(...)znów czyli ponownie zagniatamy i dzielimy na 4 kulki z których formujemy chlebki. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia na 30 min. 4. Kiedy chlebki podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, obsypujemy makiem i nacinamy ostrym nożykiem. Pieczemy w 210 stop przez 30 min ( piek gazowy ) a w piekarniku elektrycznym 180-190 stop. przez
Gotowanie...to proste !czekoladową. Tym razem z brzoskwiniami,ale możecie wykorzystać inne owoce. Sama piekłam już kilka wersji i wszystkie były pyszne. Składniki na ciasto: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 2 szklanki maki 150 ml oleju 150 ml mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki mleka 1 puszka brzoskwiń w syropie. Składniki na krem: 500 ml mleka(...)łyżka cukru waniliowego (ja dałam swojej roboty) 200 g masła Składniki na polewę: 10 dkg margaryny 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej Wykonanie. Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszysta masę na największych obrotach miksera. Następnie zmniejszyć obroty do minimum. Dodać olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Gdy składniki
Agusiowe smakołykiPyszne połączenie sera z makiem . Zrobiło furorę podczas świątecznych spotkań rodzinnych , a wyszło przez zupełny przypadek :) W ostatnim poście podawałam przepis na roladę makową Makowiec zawijany z której miały wyjść 3 a mi powstały 2 ;) Stąd pozostałości masy makowej ;) Szukałam wśród Seromakowców i znalazłam na stronie Kwestiasmaku . Seromakowiec wyszedł wilgotny , aromatyczny , zrobię go jeszcze
Różne smaki w kuchnilodówki,ale wystarczy wyjąć wcześniej z lodówki i krem mięknie :) Wymiary blaszki: 34x24 cm Czas pieczenia: 20 minut Temp. pieczenia: 170 C Składniki : 6 jaj 1/2 szkl. maki pszennej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem: 2 szkl. mleka w proszku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru
Różne smaki w kuchnisiebie i gotowe :-). Ja przepis zmodyfikowałam pod siebie :-). Polecam na pewno fajna propozycja na Święta :-). Miłego poniedziałku :-). Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto: 200 g masła 3 szklanki maki pszennej typ 450 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 żółtka 1 całe jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera 125 g miękkiego masła(...)śmietanki 30% 2 całe jajka 2 żółtka 150 g cukru pudru 30 g maki ziemniaczanej Pianka: 4 białka (które na zostały) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie kisielu (ja nie dałam, bo zapomniałam kupić) Dodatkowo: 70 g płatków migdałów Helio 200 g powidła śliwkowego Ciasto: 1. Na stolnicę lub do miski (jak kto woli) przesiewamy mąkę z proszkiem
kruche babeczkiłączymy smaki naszych ulubionych ciast i deserów, aby nie piec 5 różnych ciast i tym sposobem powstały muffinki, delikatne uwielbiane przez naszego synka ale urozmaicone o włoskie orzechy i mak. Całkiem przyjemne połączenie i tym sposobem nie będziemy piekli oddzielnie ciasta makowego na świąteczny stół, a do połowy masy na muffinki następnym razem damy łyżkę kakao ;) Z tej porcji(...)oblać czekoladą, nie dosładzajcie ich, nie ma potrzeby. Składniki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pełna łyżeczka proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki maku 6 łyżek oleju 1 szklanka mleka dodatkowo: papierowe papilotki forma na muffinki cukier puder odrobina mleka barwnik różowy posypka w serduszka lub inne wzory Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wkładamy do dużej miski
Życie zaczyna się w kuchniTym razem chciałam wypróbować mąkę ryżową, bo nigdy wcześniej jej nie używałam. Na początek upiekłam z niej właśnie babeczki kokosowe i myślę, że wybór był dobry
kuchnia doski