więta kojarzą mi się przede wszystkim z dwoma produktami: makiem i kapustą kiszoną. Wydaje mi się, że w żadnym polskim domu nie może ich zabraknąć podczas Bożego Narodzenia. Na słodkości z makiem przygotowałem dla Was 3 wyjątkowe przepisy — jednym już się podzieliłem, a kolejne dwa pojawią się w następnych dwóch tygodniach. Jednak z kapustą już bywa trochę gorzej, bo oprócz
Food Squaremąki pełnoziarnistej pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli cukier szczypta 1 łyżka masła 20 dkg twarogu półtłustego 1 jajko pozostałe: mak do posypania 1 żółtko do posmarowania Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę, dodaję mąki pszennej tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam(...)wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam na deskę podsypaną mąką, dzielę na osiem części i formuję kulki. Układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję żółtkiem, posypuję makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut góra dół. Po upieczeniu studzę na kratce
wesoła kuchniapodgotować a potem zapiekać. 50 dkg mąki pszennej chlebowej 2 dkg drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka mleka 300 ml wody letniej mak, sezam do posypania Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, wsypuję dwie łyżki mąki i wody wlewam tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany.Odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętość(...)każdej strony. Na raz wkładam 3 sztuki do garnka bo urosną.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i wykładam na nią bajgle ugotowane. Smaruję je żółtkiem z mlekiem, posypuję sezamem, makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę około 15-20 minut aż się zrumienią
wesoła kuchniaOstatnio postanowiliśmy bardziej zadbać o to żeby zdrowo jeść. Dlatego też na blogu również coraz częściej będą pojawiać się zdrowe propozycje. Dziś proponuję pastę z fasoli
kuchnia doskiczosnku sól pół rozkłóconego jaja siemie lniane do posypania lub Nadzienie cebulowe:2 łyżki smalcu domowego 1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona tymianek sól pół rozkłóconego jaja mak do posypania Z drożdży, połowy wody i cukru zrób zaczyn.Gdy zaczyn się wzburzy dodaj resztę składników, Wymieszaj ciasto najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem. Wyrabiaj robotem(...)każdą stronę (nie muszą być idealnie zwinięte). Przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy zawijas posmaruj jajem i posyp siemieniem lnianym. Jeśli robisz z farszem cebulowym posyp je makiem. Pozostaw na ok. 30 minut by lekko wyrosły . Piecz je w piekanimu nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut do chwili az się ładnie zarumieni. Przed zjedzeniem
Gotuj Sam!się na każdej uroczystości, będzie smakowało także podczas nadchodzących świąt. Polecam. Składniki: • 5 jajek • 1/2 szklanki cukru (100 g) • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Poncz: • sok z 1 cytryny • 2 łyżki przegotowanej wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżki amaretto Przełożenie: • frużelina wiśniowa(...)sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier. Miksować do otrzymania gęstej, lśniącej piany. 2. Dodać żółtka, zmiksować do powstania jasnej masy. 3. Na pianę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. 4. Delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. 5. Blaszkę o wymiarach 22x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę. Wyrównać. 6. Biszkopt piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym
W mojej kuchnimiałam zmielonych migdałów, więc zamiast nich dodałam do biszkoptu mąkę pszenną oraz dżem zmieniłam na porzeczkowy :) Składniki: biszkopt: 8 białek, 4 żółtka, 150 g cukru, szczypta soli, 150 g maku, 100 g wiórek kokosowych, 100 g mąki pszennej. krem: 500 ml mleka, 4 żółtka, 120 g cukru, 15 g cukru waniliowego, 40 g mąki ziemniaczanej, 2 starte skórki z cytryny(...)łyżek dżemu z czarnej porzeczki. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z solą. Stopniowo podczas ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszany mak z wiórkami kokosowymi i mąką. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 33x25 cm i pieczemy 20 minut w 170 stopniach
Aga w kuchnipieczarki 500 g. kapusta kiszona 800 g. sól, pieprz do smaku cebula 2 szt. olej do smażenia woda 3/4 szkl. Dodatkowo: jajko 1 szt. sezam lub mak do posypania METODA: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać drożdże, sól, cukier, mleko, masło i jaja. Zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż będzie miękkie (może być lekko kleiste(...)farsz nie wyleciał. Odciąć resztę ciasta. Każdy wałek przeciąć na małe prostokąciki. Ułożyć na blaszce do pieczenia z wyłożonym pergaminem. Każdy pasztecik wysmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać makiem lub sezamem. Piec ok 10 min. w 170 stopniach
Kuchnia PaulettesPomysł na pyszną, a zarazem zdrową tartę na spodzie z mąki pełnoziarnistej wypełnioną zdrowymi warzywami. Można do niej urzyć warzyw, które najbardziej lubimy. Tarta z warzywami
kuchnia doskiBardzo często na blogu pojawia się pierś z kurczaka więc dzić w zupełnie innej odsłonie. Bardzo proste i bardzo smaczne kotleciki, które smakują również dzieciom. Ja
kuchnia doskiDziś setny wpis na moim blogu, więc z tej okazji zapraszam na pyszne ciasto do kawy lub herbaty :) Ciasto jest bardzo smaczne i pięknie pachnie cytryną
kuchnia doskiupiec chleb.Efekt?Zaskakująco pyszny Składniki: 0,8 l kwaśnego mleka 1 kg mąki pszennej + 1 szklanka pół kostki drożdży pół łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 3 łyżki oleju mak do posypania Przygotowanie: Do dużej miski wlewamy mleko i olej,wsypujemy mąkę,cukier i sól.Na koniec wkruszamy drożdże.Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia.Po ok.30 minutach(...)przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do 2 keksówek,posypujemy makiem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy chleb zrówna się z blaszką,wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.Studzimy na kratce. 2 keksówki 12x24
słodkie i nie tylko historie kulinarnepół kostki drożdży 2 łyżki mleka 1/2 kg mąki 150 g masła 2 jajka 3 żółtka pół szkl cukru pół szkl kwaśnej śmietany masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 2 szkl gorącego mleka 1 garść jagód goji 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej 1 garść rodzynek 2 garści posiekanych orzechów 2 łyżki miodu pół szkl cukru 1 łyżka rozpuszczonego masła(...)białka jaj Przygotowanie: Do miski wsypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem,odstawiamy do wystudzenia.Następnie dodajemy pozostałe składniki masy makowej i razem mieszamy.Odstawiamy. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka.Odstawiamy.Roztapiamy masło.Do miski wsypujemy mąkę,cukier,jajka,żółtka,śmietanę.Dodajemy przestudzone masło i wyrośnięte drożdże.Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia
słodkie i nie tylko historie kulinarnejakiegoś już czasu robię ją sama.Jest o niebo lepsza niż kupna i zawiera tylko te składniki które ja sama do niej dodam.Same pyszności... Składniki: 400 g suchego mielonego maku 2 szkl gorącego mleka 1 garść jagód goji 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej 1 garść rodzynek 2 garści posiekanych orzechów 2 łyżki miodu pół szkl cukru 1 łyżka rozpuszczonego masła(...)białka jaj Przygotowanie: Do miski wsypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem,odstawiamy do wystudzenia.Następnie dodajemy pozostałe składniki masy makowej i razem mieszamy.Odstawiamy. Zamiast jagód goji możemy dodać inne bakalie
słodkie i nie tylko historie kulinarne