mak - 12131 przepisów (strona:258/809)

Jogurtowe bułeczki 146

matą teflonową) odstawić przykryte ściereczką i poczekać aż podrosną. (około 30 minut)  Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem - można posypać sezamem, lub makiem i piec około 20 minut aż będą rumiane.  Wystudzić na kratce. Jeśli posiadacie maszynę do chleba to: włóżcie wszystkie składniki zgodnie z instrukcja. Nastawcie maszynę na program zagniatanie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Maślane rogaliki 118

podejrzeć  tu  jak zwinąć).  Zawinięte rogaliki odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut, aby podwoiły objętość. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką oliwy. Można posypać makiem lub sezamem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Studzić na kratce. Przepis z bloga -Moje wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Piersi z kurczaka pieczone w jogurcie 236

Lubię czasem usiąść i poprzeglądać przepisy, które zaczęłam zbierać jeszcze w szkole podstawowej (jest ich naprawdę duuużo) i zawsze coś ciekawego wpadnie mi w oko :) Tym

kuchnia doski
Mazurek makowo- kajmakowy. 111

dziś dla Was przepis na prostego w wykonaniu mazurka. Myślę, że z wykonaniem tego ciasta poradzi sobie każdy.  Mazurek makowo- kajmakowy składniki: 8 białek szklanka cukru szklanka suchego maku szklanka mąki 125 g. masła łyżeczka proszku do pieczenia 400 g herbatników dwie puszki masy kajmakowej. Mazurek makowo- kajmakowy sposób przygotowania. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Białka ubijamy na sztywną(...)pianę, nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mak i wlewamy masło. Całość mieszamy. Ciasto wykładamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Całość studzimy.  Na makowy spód wykładamy 1/3 masy kajmakowej, przykrywamy warstwą herbatników. Herbatniki smarujemy masą kajmakową, na którą ponownie wykładamy herbatniki.  Wierzch smarujemy pozostałą masą

Pani domowa
Babka (wieniec) drożdżowa nadziewana 136

Mięciutka i puszysta babka drożdżowa z niespodzianką w środku. Doskonale nadaje się na świąteczny stół, a może też być codzienną drożdżówką z makiem i serem,  Ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 mała kostka drożdży (4,2 g) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny odrobina soli Nadzienie: 1 mała

Praktyczna pl
Chleb. 174

naczyniami żaroodpornymi do 225 st.C  Z wyrośniętego ciasta zagniatamy chleby i czekamy na piekarnik :) Gdy jest 225 st. wyjmujemy naczynia, wkładamy chleb, smarujemy pomadą *** nacinamy,  posypujemy makiem, wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy :)  1/2 h pod przykryciem i 1/2 h bez przykrycia...10 min/225 st., 10 min/200 st., 40min/185 st Po wyjęciu chleb możemy dopiec

chleba naszego
Pleśniak z makiem i kokosem 195

Pleśniak jest znany przede wszystkim jako ciasto z jabłkami lub innymi owocami.  Tym razem trochę odmieniony pleśniak z makiem. Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego Dodatkowo: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 puszka gotowej masy

Praktyczna pl
Najprostsze sushi maki 148

sushi (można dać sobie radę bez niej, ale mata znacznie ułatwia sprawę – mocno polecam!), Opcjonalnie: wasabi, Opcjonalnie: młody imbir. listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Najprostsze sushi maki'; listonic_content='2 torebki ryżu białego (200–250 g, w zależności od tego, czy torebki mają 100 czy 125 g) 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno(...)dołu, a pozostawioną końcówkę arkusza nori zwilżamy wodą – dzięki temu zaklei nam całość. Gotowe! Teraz wystarczy już tylko pokroić sushi na krążki o grubości ok. 1,5 cm. Maki możemy jeść pałeczkami lub rękoma na wiele sposobów: same, maczane w sosie sojowym, z odrobiną wasabi, z młodym imbirem… Wedle uznania. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest zupełnie odmienny

Proste-przepisy.pl
Drożdżowe bułki z makiem wyrabiane w automacie 216

Miękkie i puszyste bułki drożdżowe wypełnione makiem, które szybko znikają z talerza. Jeżeli jako nadzienia do bułek użyjemy wcześniej przygotowanej i zamrożonej masy makowej, ewentualnie gotowej kupnej masy, to okazuje się, że drożdżówki możemy bardzo szybko przygotować. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Chlebek bananowy / Ciasto bananowe 681

SKŁADNIKI: ( 10 porcji )                        1 porcja = 275 kcal 4 dojrzałe banany 1 i 1/2 szklanki maki pszennej  ( wersja bezglutenowa :  1 szklanka maki ryżowej  + 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej ) 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 70 g cukru ( można pominąć ) 50 g masła WYKONANIE: 1. Do rozpuszczonego

Atlas Smaków
Babka kakaowo-makowa 151

minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 dużych jaj ¾ szklanki cukru 250g margaryny do pieczenia 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki suchego maku 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu olejek migdałowy: kilka kropel Do dekoracji cukier puder lub lukier wg uznania Przygotowanie: W misce utrzeć mikserem margarynę(...)mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać całość już ręcznie łyżką. Ciasto podzielić na 3 części do jednej dodać mak do drugiej kakao, jedna porcja zostaje bez dodatków. Ciasto wyłożyć warstwami do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki. Piec około 35 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu

W garach u Gosi
Babka z białek w makowe kleksy 157

wśród świątecznych wypieków. Składniki: 7 białek 40 dag mąki tortowej 20 dag masła 20 dag cukru 180 ml ciepłego mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku 1 cytryna 16 g cukru waniliowego Szczypta soli Lukier lub dowolna polewa do dekoracji Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną(...)całość mieszamy bardzo delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. ¾ części ciasta wylać do natłuszczonej formy z kominem –ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam.  Do reszty ciasta wsypać mak, delikatnie wymieszać szpatułką, masę przełożyć do rękawa cukierniczego  i w białe ciasto wciskać makowe kleksy. Tak przygotowaną babkę piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 45 minut. Upieczoną

Wanilia i Kardamon
Pizza pepperoni i rukola z parmezanem i kaparami 144

Mogłabym ją jeść codziennie. Z takiego ciasta przygotujecie także pyszną focaccię albo bułeczki, np. z makiem lub suszonymi owocami. Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm): 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant (suchych) pół łyżeczki soli pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sypana przyprawa do pizzy

Zasmakuj Kuchni
BAKALIOWA, BEZGLUTENOWA I BEZ LAKTOZY BABKA WIELKANOCNA 192

którego prozdrowotne właściwości są Wam pewnie bardzo dobrze znane.Celowo do ciasta użyłam tylko mąki bezglutenowe. Aby ciasto miało aromatyczny i jedyny w swoim rodzaju smak, użyłam do jego wytworzenia maki uzyskanej ze zmielenia orzechów włoskich. WYKONANIE: Orzechy włoskie zmiksuj blenderem na sypką mąkę. Uważaj aby zbyt długo ich nie miksować bo wtedy otrzymasz masło orzechowe.  Jajka rozbij oddziel żółtka(...)minut. W osobnej misce mieszamy mąki, proszek i sodę. Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach. Białka w osobnej misce ubijamy na sztywną pianę. Do miski z makami dodajemy masę z żółtek, żurawinę i marchewki, całość mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy pianę z białek. Całość przekładamy do formy, w której będziemy piec babkę. Temp. pieczenia to 170 stopni

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z rybą 147

Dziś dla odmiany chcę zaproponować danie z ryby. Zapiekanka jest bardzo smaczna i u mnie w domu wszyscy bardzo ją lubią. często przygotowuję ją dla mojej

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania