MAKOWA PANIENKA Składniki: 8 białek 4 żółtka 150 gram cukru pudru 100 gram wiórek kokosowych 100 gram zmielonych migdałów 150 gram suchego maku 0,5 litra mleka (ok. 2 szklanki) 5 czubatych łyżek cukru cukier wanilinowy 4 żółtka 40 gram mąki ziemniaczanej skórka z 2 cytryn 150 gram masła Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli(...)Następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy cukier się nam rozpuści dodajemy 4 żółtka. Pozostałe składniki ( wiórki kokosowe, migdały i mak) mieszamy do połączenia się składników szpatułką. Biszkopt pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 ° . Po ostudzeniu kroimy go na dwie równe części. Masa: Nastawiamy 300 ml mleka z cukrami, w tym samym czasie ucieramy pozostałe żółtka z pozostałym mlekiem i mąką
Słodkie ciachoblaszka): Biszkopt: 150 g mąki 100 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt makowo-kokosowy: 200 g cukru 3/4 szklanki maku 100 g wiórek kokosowych 6 białek Krem: 350 ml mleka 1 budyń waniliowy z cukrem 250 g masła w temperaturze pokojowej 6 żółtek(...)delikatnie wymieszać. Piec w 150*C ok. 25-30 minut. Biszkopt makowo-kokosowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Do ubitej piany dodać wiórki i mak, delikatnie wymieszać. Piec w 170*C około 30-35 minut. Krem: Połowę mleka wymieszać z żółtkami, budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka zagotować i dodać do niego
Malinowo w kuchniSerowe ciasteczka do chrupania. Edyta Guhl. Mistrzostwa Europy są w pełnym toku i gdybyście zgłodnieli podczas kibicowania, przygotowałam serowe ciasteczka do chrupania. Posypane sezamem, kminkiem, solą lub makiem, o różnych kształtach, w zależności jakie mamy foremki, ale o dziwo, stwierdziłam, że najszybciej znikają okrągłe jak...piłka. Z podanych składników wyszły mi trzy prostokatne
dolcevitainmykitchenmąka pszenna – 20 dag mak mielony - 20 dag proszek do pieczenia – 2 łyżeczki cukier puder – 20 dag masło – 5 dag jajka – 4 szt jabłka – 40 dag mleko – 200 ml tłuszcz do formy polewa czekoladowa Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą(...)maslano – jajeczną i wymieszać łyżką. Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej. Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą
Camilla w kuchniBułki za którymi tęskniłam od kiedy mieszkam w Anglii. Nareszcie znalazłam przepis idealny i bułeczki wypiekam sama :) Na drugi dzień są też idealnie świeże i smakują
kuchnia doskiJeśli masz ochote zjeść coś naprawdę smacznego, a nie chce ci się spędzać pół dnia w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie :) Przygotowanie jest
kuchnia doskiKolejny bardzo prosty do zrobienia chlebek. Tym razem z bardzo zdrowej i wartościowej mąki orkiszowej. Jest niesamowicie smaczny i bardzo długo zachowuje świeżość. Zachęcam do wypróbowania
kuchnia doskiłyżki aktywnego zakwasu żytniego ciasto: cały zaczyn 450g mąki żytniej typ 720 300ml soku jabłkowego tłoczonego 1 łyżeczka soli 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki maku olej do posmarowania formy otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)dniu pieczenia: wymieszać mąkę z solą, wlać sok oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, wsypać siemię, mak i pestki, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4 godziny w cieple. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 230stC
Obiad gotowypszennej (typ 650) 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 1/3 szklanki siemienia lnianego łyżeczka soli 20g drożdży (świeżych) 2 łyżki oleju do posmarowania: 1 jajko do posypania: pestki, mak Siemię lniane zmielić w młynku. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, miodem i łyżką maki, odstawić na 15 minut, żeby zaczyn ruszył. Jajko rozbełtać z wodą. Wsypać oba rodzaje mąki, siemię
Obiad gotowyZdjęcie może nie jest zbyt piękne, ale zapewniam, że zupa jest rewelacyjna :) Fantastyczny orientalny smak. Jest niskokaloryczna, więc myślę że to świetna propozycja dla osób, które
kuchnia doskiNa śniadanie polecam pożywny koktajl brzoskwiniowo - bananowy. Taki koktajl to pyszne i pełnowartościowe śniadanie, które dostarczy nam mnóstwo energii, a przygotować je można błyskawicznie :) Składniki: 1/2
kuchnia doskiwafelkami Diana Kruche ciasteczka przekładane dżemem Gosia Czekoladowe ciasto z bananową galaretką Kasia Risotto z soczewicą i kurczakiem Justyna Francuskie ślimaczki z makiem Magdalena Ciasto z konfiturą z borówki Agnieszka Wegański sos bolognese Magdalena Piwny piernik z marmoladą Marzena Chlebek bananowy z chia
Magiczne Życie MartyDługo mnie nie było, ale teraz postaram się nadrobić nieobecność :) Dziś chciałam polecić pyszne roladki z tortilli z łososiem. Bardzo prosta i szybka do przygotowania przekąska
kuchnia doskidrodzy Aby przejść do przepisy wystarczy kliknąć w nazwę potrawy pod jej zdjęciem. Serowo-jogurtowe placuszki śniadaniowe (light) 5 minutowa owsianka superfoods Zdrowy kremowy serek kanapkowy Płatki jęczmienne z makiem i zdrowymi dodatkami Cynamonowa owsianka z pomarańczową skórką i suszonymi jabłkami Placuszki kokosowe na bazie kaszy manny Omlet z suszonym pomidorem i koperkiem Smacznego
Słodkie okruszkibyło ruszać do Kampinosu. Ale ciasto spełniło swoją funkcję - smakowało i zaspokoiło pierwszy głód (a ja pozałatwiałam swoje sprawy;) Jedynymi dodatkami były żółty ser i posypka mix przygotowana z maku i siemienia lnianego (zdrowo też jest;) nie podaję konkretnych składników, weźcie na oko, proporcje zależą od tego ile sera lubicie, jak cienko rozwałkujecie ciasto i ile gwiazdek wytniecie. Smacznego:) Składniki(...)opakowanie ciasta francuskiego plastry żółtego sera pokrojonego na małe kawałki, tj. paski, trójkąty i kwadraciki wielkości środka każdej wyciętej gwiazdki mak + siemię lniane do posypania (opcjonalnie sezam, pokruszone orzechy) 1 małe jajko roztrzepane + pędzelek do smarowania forma do wycinania ciastek - gwiazdka (oczywiście może być inna, niech poniesie Was fantazja;) papier do pieczenia Przygotowanie gwiazdek: ciasto lekko rozwałkujemy, wycinamy gwiazdki, smarujemy
Zasmakuj Kuchni