cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1/3 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych 1/2 puszku gotowego maku wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy je na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (ok. 21×32 cm) i podpiekamy. W między czasie z pozostałej części ciasta
Domowy Smak JedzeniaDziś chciałam wam zaproponować grzanki niespodzianki, które świetnie się sprawdzają jako ciepłe śniadanie. Doskonały sposób na wykorzystanie bułek, które nie są już pierwszej świeżości, a po
kuchnia doskiskładniki: ok. 55 g płatków owsianych 250 ml mleka 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka maku parę migdałów garstka orzechów parę truskawek miód do smaku wykonanie: Płatki owsiane zalewamy wieczorem gorącym mlekiem, podgotowujemy ok. 2 min., dodajemy kokos oraz siemię lniane i pozostawiamy pod przykryciem na noc do nasiąknięcia. Rano podgrzewamy lub dolewamy trochę gorącego mleka(...)Dodajemy posiekane i podprażone orzechy, mak i świeże truskawki. Całość polewamy miodem do smaku. *proporcje możemy zmieniać wg uznania
Domowy Smak JedzeniaDzisiejszy obiad był na życzenie mojego syna. Uwielbia żeberka BBQ, ale najbardziej w wykonaniu mamy :) Są bardzo proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Polecam! Składniki
kuchnia doskicierpiałam ciepłego mleka z kożuchem. Babcia urodziła się i wychowała w Niemczech i stamtąd przywiozła przepis na te bułki (mówiła że piecze Luciakatzen), piekła też bułki maślane z makiem, czy z sezamem. Ciasto na Bułeczki wyrasta tylko 30 minut, a bułeczki pieką się ok. 15 minut, więc jest to ekspresowy przepis jak na wypiek drożdżowy. Polecam też przepisy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFasolka po bretońsku to bardzo sycąca, typowa potrawa jednogarnkowa. Przepisów na nią jest mnustwo, ale ja i moja rodzina lubimy ją własnie w takiej wersji. Niestety
kuchnia doskiLubicie paszteciki? Ja bardzo! Dzisiaj przedstawiam wam przepis na moje ulubione. Długo zachowują świeżość, a nadziewane są surowym mięsem, co znacznie skraca czas przygotowania. ciasto : 500 g maki pszennej 100 g maki pszennej razowej 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 100 g rozpuszczonego masła 400 g mleka farsz : 500 g mielonego mięsa
Polska ZupaDziś na deser mocno czekoladowe ciasto, idealne dla małych i dużych łasuchów. Kiedy piekłam to ciasto, to w całym domu pachniało czekoladą. Jest pyszne i dosłownie
kuchnia doskiNiedawno obiecałam, że częściej będą pojawiać się na blogu surówki, więc dziś kolejna. Tym razem klasyczna surówka z białej kapusty. Klasyczny, ale bardzo smaczny dodatek do
kuchnia doskiKolejną moją propozycją na smaczny obiad są pierogi z kaszą gryczaną. Długo nie miałam przekonania do pierogów z takim farszem, ale postanowiłam w końcu zrobić i
kuchnia doskimąki 1,5 szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy mokre: kostka margaryny 2 szklanki mleka 2 jajka dodatki - kto co lubi... Mogą być wiórki kokosowe, mak, rodzynki, słonecznik, dynia, kakao, płatki żurawinowe, sok z cytryny lub skórka cytrynowa.... Przygotowanie: 1. Składniki mokre: margarynę roztapiamy, dodajemy mleko i rozkłócone jajka. 2. Składniki suche - wsypujemy mąkę, cukier(...)grudki. 4. I teraz zabawa - do miseczek wsypujemy dodatki - ja mam sok z cytryny (to ta miseczka, która wydaje się być pusta), wiórki kokosowe, słonecznik, kakao z żurawiną, mak i rodzynki. 5. Do każdej miseczki dodajemy trochę masy. I mieszamy. 6. Nakładamy w foremki do mufinek do 2/3 wysokości. 7. I do piekarnika - pieczemy około
dobra gospodyni dom wesołym czynibiały kurz po reszcie mieszkania. Trzeba było posprzątać. Przy okazji należy umyć skrzynie z pozostałości po szlifowaniu. Białą farbę ostrożnie, bo też się ściera (co widać na skrzynce z makami). A polakierowane dno i środek zabezpieczone można spokojnie wycierać :) Krok siódmy. Lakierowanie. Znowu całość polakierowałam - a to tylko dlatego, by ochronić swoją pracę ze szlifowaniem(...)Krok ósmy B. Decoupage. Trzy skrzynie miały zostać ozdobione serwetkami. Jedną ozdobiłam wzorem z serwetki i potem nałożyłam jeszcze szablon z zawijasami. Drugą ozdobiłam tylko serwetką z makami, ale tutaj troszkę domalowałam szczególików. A trzecią najpierw ozdobiłam wzorem z szablonu - romby w odcieniach szarości. I na to dopiero wycięte wzory z serwetki. Krok dziewiąty B. Lakierowanie. Polakierowałam całość
dobra gospodyni dom wesołym czyniefekt potem super :) Polecam :)) Składniki ciasto makowe: 15 dag margaryny lub masła 8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag miodu płynnego 1 mała łyżeczka kakao 30 dag maku 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Margarynę/masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, miód, mąkę, sodę oraz wcześniej(...)sparzony i zmielony mak. Na koniec dodajemy pianę z białek, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Dzielimy na pół i pieczemy dwa placki. Składniki placek biały: 1 szklanka białek 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem
kruche babeczkiCzęsto mam problem z wymyślaniem śniadań dla mojego trzylatka, bo na nic nie ma ochoty. Ostatnio zastanawiając się czym go zachęcić, wymyśliłam placuszki bananowe. I to
kuchnia doskiKolejne proste i smaczne danie. Polędwiczki wieprzowe będą jeszcze wielokrotnie pojawiać się na moim blogu, ponieważ jest to jedno z naszych ulubionych mięs. Można je przyrządzać
kuchnia doski