smakuje po upieczeniu! obłędnie maślane i z wierzchu chrupiące... boskie! Przepis z "O chlebie" Liski. Drożdżówki, Ślimaczki cynamonowe ciasto: 30 g świeżych drożdży 500 g maki 200 ml ciepłego mleka 150 g masła 1/2 łyżeczki soli 40 g cukru 1 jajko nadzienie: 80 g brązowego cukru ( u mnie trzcinowy demerara) 1/2 łyżki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu(...)masła, roztopionego i ostudzonego białko do posmarowania Drożdże mieszamy z łyżeczka cukru, łyżka maki i mleka. Mieszamy i odstawiamy by mocno się spieniły. W rondelku podgrzewamy masło z mlekiem, tak by tłuszcz się rozpuścił. Studzimy. W misce mieszamy mąkę, sól, rozczyn, i cukier. Stopniowo dolewamy mleko z masłem, na końcu dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, ja robiłam to hakiem miksera
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 2 bułki wrocławskie czerstwe 0,5 litra mleka 100 gram cukru 0,5 kostki masła 3/4 szklanki maku mielonego 1 cukier waniliowy 1 serek mascarpone 200 gram śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie biszkoptów 0,5 szklanki kawy espresso opcjonalnie 1 łyżka koniaku lub rumu Wykonanie: Galaretka rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zostawiamy(...)lekkiego stężenia. Bułki moczymy w mleku aby zmiękły, rozgniatamy widelcem lub blenderem, następnie dodajemy masło, cukier oraz mak gotujemy masę ok 10-15 minut. Ugotowaną masę zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej masy dodajemy serek mascarpone łączymy delikatnie. Tortownicę 24 cm. wykładamy folią spożywczą. Biszkopty maczamy w kawie z dodatkiem alkoholu, wykładamy
kgwjanczewosiemienia lnianego 60 g wody Siemię zalewamy woda i odstawiamy. Gdy zaczyn jest gotowy łączymy go z siemieniem i reszta składników: 10 g świeżych drożdży 100 g żytniej maki chlebowej typ 720 400 g maki orkiszowej typ 630 210 ml wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli Przy pomocy rąk lub haka zagniatamy ciasto. Będzie dość zwarte. Formujemy kulę
Dzieje kuchennej Wiewióryserem idealnie smakowo się zgrała i chrupiącą oprawę z ciasta miała. Składniki : 6-8 szt. ciasto: 20 g świeżych drożdży, 200 g mąki orkiszowej, 250 g maki pszennej, ½ łyżeczka soli, 250 ml wody, 1 łyżeczka soli, farsz: 1 kg młodej cukinii, 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek, bazylia, ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku(...)listków świeżej bazylii, świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku, ponadto: ser parmezan, gorgonzola, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki orkiszowej. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Formułujemy kulę, przekładamy
Moniki Smakołykirobiłam z myślą o mojej córce, chciałam jej zrobić niespodzianke! no i się udało. Pomogła mi w końcowej fazie przygotowań , a efekty oceńcie sami. Skłądniki; 570 g maki pszennej 12 g drożdży instant ( mogą być świeże 2,5 grama ale trzeba zrobić rozczyn) 175 ml mleka 80 g masła 2 łyżki cukru pół płaskiej łyżeczki soli 2 jajka(...)plastrach, kiełki , kilka goździków Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ciasto. Masło możemy rozpuscic w mleku.Jeśli używamy świeże drożdze wtedy, mleko należy podgrzać, dodac łyzke cukru, łyzke maki i drożdze, Wszystko wymieszać,zostawic na kilka minut az rozczyn urośnie i dodajemy do mąki. Wyrobic ciasto i odstawić na około godzine pod przykryciem. Po tym czasie ciasto jeszcze
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka maki krupczatki 250 g margaryny 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 /2 kg śliwek (najlepiej mniejszych) około 1 łyżeczki cynamony 2 łyżki cukru pudru + do dekoracji Przygotowanie: Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Posypka(...)ziemniaczaną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać roztopioną margarynę - wymieszać. Dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 24 x 33 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Na wierzch ułożyć
Ciastka - domowe słodkościmasła kokosowego (lub innego oleju roślinnego) 150 g cukru (użyłam ksylitolu) około 200 ml wody z gotowanej ciecierzycy (użyłam tej z puszki, ubija się w 3 minuty) 100 g maku 50 g łuskanych pestek dyni 50 g ziaren sezamu 50 g suszonej żurawiny łyżeczka proszku do pieczenia * „ziarna” można dowolnie zastąpić: migdałami w płatkach, orzechami ziemnymi, rodzynkami(...)ilością bo ciasto tego nie udźwignie Przygotowanie: wodę po ciecierzycy ubić mikserem na sztywną pianę (3 minuty- serio) Dodać cukier i zmiksować. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem, stopniowo przesiewać do piany i dalej miksować, po minutce dolać roztopione masło kokosowe, zmiksować a na końcu dodać bakalie. Ciasto jest płynne ale gęste. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem kokosowym
greenscarftutaj ..mój sernik nie wyszedł taki wysoki...tzn.jak się upiekł był wysoki...ale niestety opadł..ale i tak był smaczny.. Razem ze mną serniki piekły... Ciasto: 1/2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru(...)łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć na 30 minut do zamrażarki.Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową
Moje domowe kucharzenierodzinie to ciasto zrobiło furorę. Mama, nie mogąc sobie przypomnieć nazwy, mówi o nim "byle co" :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki syropu po brzoskwiniach z puszki 2 budynie waniliowe w proszku 1 szklanka wody 1 cukier(...)syrop zachować!) 2 galaretki ciemnoczerwone (z czarnej porzeczki, owoców leśnych itp.) 120 g okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: 1. Białka ubić i dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mak. Piec w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 45 min. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół. 2. Galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić
Na Ciasteczkowych Papierachszklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto makowe: 3 białka pół szklanki cukru 2 łyżki mąki tortowej łyżeczka soku z cytryny 2,5 łyżki maku Bita śmietana: 400ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Galaretka arbuzowa: 500g miąższu arbuza bez pestek 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Nasączenie(...)Biszkopt nie opadnie. ;) Wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Ciasto makowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i sok z cytryny, ubijamy. Potem dodajemy mąkę i mak, mieszamy łyżką. Przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy 30 minut w 160 stopniach. Wyjmujemy z blachy u i również studzimy. Bita śmietana: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody
Czerwona PorzeczkaPyszna słona przekąska, dla miłośników cebulowych przysmaków. Mniam! Składniki: 60 dag mąki, 25 dag margaryny , 2 białe cebule, 2 żółtka jaja, 1 łyżka maku, 1 łyżeczka octu, sól do smaku, szczypta sody oczyszczonej, papier do pieczenia. Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać posiekaną margarynę, żółtka, mak, ocet, sodę oczyszczoną, sól do smaku i zarobić ciasto. Następnie dodać posiekaną drobno cebulę
Tradycyjna Kuchniajest źle, bo za bardzo smakuje i przez to zjada się go więcej. No ale cóż. Składniki: Zakwas Mąka żytnia Woda przegotowana Chleb 200 - 220 gramów zakwasu 600 gram maki pszennej 60 gram maki żytniej 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soli 300 ml letniej wody Trochę świeżych drożdży ( ok. 1 łyżeczka ) ½ szklanki słonecznika Wykonanie: Zakwas robimy wcześniej 50 gram
Smaki Ewyjajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki maku, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, Masa ajerkoniakowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru, 100 ml ajerkoniaku, Dodatkowo(...)temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa blaty. 2. Ciasto makowo- kokosowe : Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję cukier. Następnie dodaję mak oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa ajerkoniakowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję
Tradycyjna kuchnia Kasiżyczenia. Usprawiedliwiam się tym, że to mój pierwszy taki tort. Tytuł postu powinien brzmieć: napompowany klocek lego. Składniki: Biszkopt I (pieczony w dużej, prostokątnej blaszce) - 6 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Biszkopt II (pieczony w małej blaszce) - 4 jajka - 3/4 szklanki maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Masa truskawkowa
Pan i Pani Smith w kuchnibardzo orzechową nutą - lubicie masło orzechowe? CTo ciasto zasmakuje Wam na pewno! A zresztą sami oceńcie i dajcie znać! Składniki na sernik orzechowy 7 żółtek 7 białek 4 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki maki pszennej 100 g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki masła orzechowego Garść orzechów włoskich Sposób przygotowania sernika Żółtka wymieszać z cukrem na puszystą masę
Słodkie Przyjemności