mak - 12131 przepisów (strona:288/809)

Kantyczka 96

Składniki margaryna, 1 i 1/2 kostki cukier puder, 2 szkl jajka, 8 szt mąka, 2 i 1/2 szkl proszek do pieczenia, 2 łyżeczki mak, 1/2 szkl kakao, 2 łyżki dżem morelowy, 2 słoiczki biszkopty, 2 opak cukier puder, do posypania Przygotowanie W dużej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem na puch. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym(...)mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy białka na puch, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Dzielimy masę na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao i mieszamy. Trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Dno formy smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy kolejno warstwy. Ciasto białe bez dodatków, biszkopty, dżem, masa makowa, biszkopty

Gotowanie moimi oczami
Drożdżowe bułeczki 147

cały dzień ) 5.Wyciągnij z lodówki i wygnieć ręką. Podziel na 10 bułeczek. Połóż na posmarowanej olejem blasze i z wierzchu posmaruj rozkóconym jajkiem. Bułeczki można też posypać makiem lub sezamem.  6.Zostaw na 20 min do wyrośnięcia  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piecz 15 - 20 minut aż się zrumienią.  8, Wyciągnij

Darcia w kuchni
PIJAK 126

SMAK. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 JAJA 6 ŁYŻEK CUKRU 6 ŁYZEK OLEJU 6 ŁYŻEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA CIASTO MAKOWE: 6 BIAŁEK 1/2 SZKLANKI CUKRU 1/2 SZKLANKI MAKU 1/2 SZKLANKI WIÓREK KOKOSOWYCH MASA: 1/2 LITRA MLEKA 5 ŻÓŁTEK BUDYŃ WANILIOWY 3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 3 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU KOSTKA MASŁA POLEWA:  1/2 KOSTKI(...)przez ok. 30 minut  Wystudzony biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki.  ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dodać wiórki kokosowe i mak ( delikatnie wymieszać łyżką ). Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( temp. ok 170 stopni ). Piec przez 30-40 minut. wystudzić Wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem. Masa budyniowa: pół szklanki mleka wymieszać

Darcia w kuchni
Ciasto z makiem na biszkopcie 254

Bożonarodzeniowe ciasto mojej mamy. SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę: 1 1/2 szklanki maku 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny zapach migdałowy polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru ponadto orzechy do dekoracji(...)pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.  Masa:   Mak zalać wrzącą wodą, po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Zemleć 2 razy przez maszynkę na bardzo drobnych oczkach. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i zapach migdałowy , dokładnie wymieszać

Darcia w kuchni
rogale marcińskie 149

lodówki na ok. 30 min., czynność wałkowania i składania powtarzamy jeszcze 3 razy, za każdym razem schładzamy w lodówce przez 30 min. składniki na masę makową: 200 g białego maku 90 g cukru pudru 100 g migdałów 80g orzechów włoskich 4 biszkopciki okrągłe (pokruszone) 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 2 łyżki kwaśnej śmietany 100 g masy marcepanowej wykonanie: Migdały(...)zalewamy gorącą wodą odstawiamy na chwilkę, obieramy ze skórki. Wkładamy do naczynia blendera, dodajemy orzechy i rozdrabniamy. Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min., do napęcznienia. Następnie osączamy i mielimy trzykrotnie. Masę marcepanową rozcieramy z cukrem. Następnie łączymy wszystkie składniki masy, dokładnie mieszamy do uzyskania dość zwartej masy. dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka, mieszamy cukier puder

Domowy Smak Jedzenia
Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi 190

masa cytrynowo-kokosowa galaretka z kawałkami kiwi. Pycha! Znika w ekspresowym tempie :) Jest bardzo orzeźwiające :) Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 600 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru 200 g wiórek kokosowych Galaretka: 2 galaretki agrestowe słoiczek dżemu o smaku(...)Sposób przygotowania: 1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy

Na Ciasteczkowych Papierach
tort makowy z kremem czekoladowym, bezglutenowy 147

ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 80 g mielonych migdałów w skórce, skórka cytrynowa, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki rumu, sól, krem: 200g miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, 250 g czekolady deserowej, 4 żółtka, 3 łyżki brandy, Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i trzykrotnie

królestwo garów
Makuszek z ananasem 2649

przygotować, bo wspaniale wygląda i smakuje. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek suchego maku, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej, 1 puszka ananasa, Dodatkowo: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE 1. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając(...)stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę dwa jednakowe placki każdy po około 25 minut w temperaturze 170 stopni.  2. Masa: Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Paluszki z serem i sezamem, super dodatek do piwka i nie tylko 91

Stolnicę obsypać mąką i wyłożyć ciasto, cienko rozwałkować tworząc duży prostokąt. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, obsypać parmezanem, solą morską, sezamem. Lekko dłonią uklepać i przydusić. Można obsypać jeszcze chilli, makiem, kminkiem itp. To już zależy od upodobań. Pociąć ciasto w 1 cm paki, każdy pasek zwinąć tworząc spiralkę. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Pocałunek murzyna 377

21/26 Składniki: ciasto: * 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej * 1 szklanka cukru pudru * 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% * 1 jajko * 1 łyżka octu * 1 łyżeczka sody * 3 łyżki mielonego maku * 2 łyżki ciemnego kakao * 150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa) Masa: * 250 g masła * 3 jajka * nie pełna szklanka cukru pudru * 1,5 łyżki mąki(...)mleka Do dzieła!!! Jajka ubijamy z połową cukru. Dodajemy śmietanę. Chwilę miksujemy. dodajemy mąkę, resztę cukru,ocet, sodę. Delikatnie ale dokładnie mieszamy i dzielimy na 3 części 1 - dodajemy mak 2 - dodajemy kakao 3 - dodajemy bakalie wylewamy do oddzielnych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Na masę jajka ubijamy z cukrem

sierotka maRysia w kuchni
Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych 180

pominęłam...Każda z przybyłych osób przyniosła coś pysznego dzięki czemu nasz wigilijny stół obfitował w tak pyszności jak kanapki z pastą z grochu z wędzonym pstrągiem, pierogi z makiem posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi

sierotka maRysia w kuchni
Szybkie ciasto z owocami i galaretką 377

zaoszczędzi nam to sporo czasu Ciasto z owocami i galaretką Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia można dodać pół szklanki maku Masa: brzoskwinie w puszce (lub ananas, gruszki itp) łyżka cukru 2 jajka budyń waniliowy łyżka mąki łyżka maki ziemniaczanej galaretka cytrynowa (można dodać inną ale wg mnie najlepiej smakuje

sierotka maRysia w kuchni
Odrywane drożdżówki z makiem 213

odrywane ślimaczki. Nadzienie też dostosowuję do naszych upodobań lub pór roku. Latem zdecydowanie królują drożdżówki z owocami, zaś jesienią i zimą np. z serem czy z makiem. Tym razem skorzystałam z gotowej masy makowej, bo w tym przypadku się sprawdza i jest świetnym ułatwieniem:)  Składniki:   375g mąki pszennej tortowej,  30g świeżych drożdży,  1/2 szklanki mleka

Z miłości do słodkości
Obwarzanki z dipami 105

pokrojony w drobną kostkę, a do niego dodana podsmażona delikatnie biała cebula. Na koniec dużo świeżej bazylii i sól z pieprzem. Dla każdego coś dobrego - obwarzanki z solą, sezamem, makiem. Wszystko wielkości na jeden większy kęs. Takie coś małego do degustacji winka z naszymi gośćmi

Right Behind The Kitchen
PLACEK CZEKOLADOWO-GRUSZKOWY 157

idealne połączenie.  A przepis testowaliśmy dla Was  z nowego czasopisma APETYT. Składniki; 250 g cukru, 250 g roztopionego masła, 200 g mąki tortowej, 50 g pełnoziarnistej maki, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 100 g zmielonych migdałów, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 50 g orzeszków, 100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka(...)gruszko pokrojone w kostkę Polewa; 300 ml kwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Wykonanie; Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkami. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy. Dodajemy gruszki.Ponownie mieszamy

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania