mak - 12131 przepisów (strona:290/809)

Pierożki na słodko z serem i żurawiną 129

maki 350 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie: 300 g sera białego 1 jajko garść siekanej suszonej żurawiny cukier waniliowy 2 łyżki cukru do smaku Z podanych składników zagnieść ciasto dodając do maki sól i olej a następnie zalać wrzątkiem.  Wymieszać drewnianą łyżką , po przestygnięciu zagnieść ciasto. Ser wymieszać z żurawiną, dodać cukier i jajko , ugnieść

Gotowanie jest łatwe
Chleb na zakwasie 164

wody ciepłej (letniej) Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek zakwasu, Nasmarować 3 keksówki  smalcem, nałożyć ciasto do połowy, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. piec w temp 170 st ok 50 min, termoobieg. Zakwas przez tydzień przechowywać w lodówce w pojemniczku. Zakwas na ten chlebek córka dostała od koleżanki. Chlebek jest pyszny

Gotowanie jest łatwe
Prasa do tłoczenia oleju Gorenje OP650W 175

informacjami od producenta można przy pomocy tej prasy wytłoczyć: - siemię lniane, - siemię złociste, - pestki słonecznika, - orzechy ziemne, - orzechy włoskie, - migdały, - nerkowce, - orzechy brazylijskie, - orzechy piniowe, - orzechy laskowe, - pestki dyni, - mak, - sezam, - pistacje i jak się okazało również wiórki kokosowe :) U mnie na pierwszy rzut poszedł mak, bo bardzo byłam ciekawa oleju i tego jak prasa poradzi sobie z tak drobnymi

Co na wege obiad?
Miodowe ciasto z gruszką 158

oleju - 2,5 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka octu - 3 duże gruszki - 2 łyżki soku z cytryny - opcjonalnie 3 łyżki maku W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem i sodą. Gruszki należy odpowiednio przygotować -  dwie tniemy na cząstki + 1 na plastry do położenia na wierzch. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny(...)kolejne kilka minut. Jak masa uzyska jednolitą strukturę zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i sodą. Na koniec wlewamy ocet i mieszamy. Do ciasta dodajemy owoce i mak. Mieszamy szybo i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ostatnią gruszkę cięta na plasterki. Cisto należy piec w 180'C prze 45 minut. Przed podaniem można

kawawszklance
Wytrawne drożdżówki - październikowa piekarnia 158

podaję za Amber Wytrawne drożdżówki „  Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem koziego sera i tymiankiem”. Składniki: 15 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej 150 ml wody 50 g serka wiejskiego

Stare Gary
Kurczak marsala 234

ostatecznie okazalo sie fantastyczne, aromatyczne, po prostu przepyszne. Polecam!  W wyzwaniu udzial wzięli: Mirabelka , Panna Malwina i Pela . Skladniki: piers z kurczaka (w oryginalnym przepisie udka) lyzka maki 2 duze szalotki, lub 3 mniejsze 2 zabki czosnku 1 lyzka posiekanego swiezego rozmarynu 400g brazowych pieczarek 1 lyzka koncetratu pomidorowego 150ml wina marsala (uzylam sherry)  200ml bulionu wolowego olej(...)smazenia Przygotowanie: Kurczaka posolic i popieprzyc, oproszyc maka i przesmazyc na niewielkim ogniu az sie przyrumieni, zdjac z patelni. Doalac oleju i przesmazyc na nim drobno posiekana szalotke, wycisniety rpzez praske czosnek, rozmaryn i smazyc do czasu az cebula zmieknie. Dodac pokrojone pieczarki i chwile smazyc, nastepenie dodac koncentrat pomidorowy, wino, bulion i kurczaka, wszystko dokladnie, ale delikatnie wymieszac, zmiejszyc

Codzienne Gotowanie
Pad thai z kurczakiem 155

thai przygotowali  Mirabelka , Panna Malwinna i Bartoldzik .  Składniki : Opakowanie makaronu ryżowego (płaski, szeroki na kilka milimetrów) 200-300g piersi z kurczaka 1 łyżeczka maki kukurydzianej 3 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 czerwone chili 1 szalotka 2-3 łyżki kiełków fasoli 2 garście zielonego groszku (mrożony) kilka strączków groszku cukrowego pokrojonego na cienkie(...)wymieszaj pastę z tamarynowca, brązowy cukier, sos rybny, pieprz kajeński i biały pieprz. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do miski i zalej marynatą przygotowaną z maki kukurydzianej rozrobionej z sosem sojowym, dokładnie wymieszaj i odstaw. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno posiekaną papryczkę chili oraz pokrojoną

Codzienne Gotowanie
Drożdżówka z makiem i śliwkami. 182

Odkopałam przepis ,który od dawna czekał w kolejce -pilne ! .Mówię o drożdżówce z makiem i śliwkami ,z odrobiną lukru i jedzoną koniecznie lekko ciepłą …w taki dzień ,jak dziś ,deszczowy , pasowała idealnie. Składniki : foremka o średnicy 26 cm 400 g mąki 100 g masła ,roztopić ,ostudzić 160 ml mleka 25 g świeżych drożdży 60 g cukru szczypta soli

Ladylaura.
Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką 92

Dzisiaj będzie tradycyjnie, ciasto kruche, powidła i kruszonka. Bardzo polecam. kruche ciasto : 1 szkl ( 125 g ) maki pszennej 0,25 szkl ( 50 g ) cukru 125 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli kruszonka : 0,5 szkl ( 40 g ) płatków owsianych 0,25 szkl ( 30 g ) maki pszennej

Polska Zupa
Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem 165

Smaczne były po zdjęciu z patelni ale i na zimno wprost ze śniadaniówki :) Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem 300 ml mleka 10 g drożdży 2 łyżki cukru 180 g maki pszennej pełnoziarnistej 70 g maki gryczanej 4 małe jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Do 100 ml ciepłego mleka wkruszamy drożdże i wsypujemy łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rustykalna tarta z jabłkami i konfiturą mirabelkową. 150

słyszał już chyba każdy, ale czemu jej nie upiec kiedy teraz tyyyyyle jabłek pod dostatkiem! a kto nie piekł tym bardziej zachęcam! Składniki ma ciasto;  1,5 szklanki maki pszennej  pół kostki masła (10 dag)  3 łyzki cukru  3 łyzki zimnej wody Przygotowanie; Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Włozyc do lodówki(...)godzine Nadzienie;  5 dużych jabłek  2 łyzki maki 5 łyzek cukru cynamon  konfitura z mirabelek ok 2 łyzki 1 jajko Jabłka obrac i pokroić w plasterki, posypać cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować i wyłozyc dno okrągłej formy do tart.(forme dokładnie należy natłuścić bo ciasto lubi się przyklejać) Na ciasto wysypać mąke wymieszaną z połowa cukru

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb wieloziarnisty 107

Chleb, bo chleba nigdy dość. Kolejny łatwy i smaczny chleb, tym razem z delikatnym wnętrzem bogatym w ziarna. Składniki -200 g maki żytniej -200 g mąki owsianej -zmielone płatki owsiane -125 g drożdży -1 l ciepłej wody -200 g otrąb -200 g ziaren prażonych Słoneczne Pola od  ZIARENKOWO -800 g maki białej np.tortowej -300 g mąki pszennej z pełnego

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto "Wiśniowa fantazja". 597

poznało ten przepis, bo ciacho jest naprawde pyszne i na dodatek bardzo efektowne. Polecam :)       Składniki: na biszkopt:   5 jajek   1 szklanka cukru 1/2 szklanki maku 1 szklanka mąki 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gorącej wody   na masę budyniową:   5 żółtek jaj   1/2 l mleka 1/2 szklanki(...)miseczce i powoli dodajemy do białek, nadal ubijamy do połączenia całości. Dodajemy powoli przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, pod koniec dodajemy mak i cały czas delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Symfonia smakowa
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 131

nadzienie: 1 łyżka śmietany 2 kwaśne jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 150 g owoców jagodowych (u mnie jagody i jeżyny)\ 3 łyżki cukru trzcinowego kruszonka: 50 g masła 100 g maki pszennej 50 g cukru kilka kropli esencji waniliowej Drożdże rozrabiamy z łyżeczka cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i  łyżka maki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto Maurycy 867

szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt makowy: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku Masa: 1,5 szklanki mleka, 7 łyżek kaszy manny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo:  cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto miodowe : Mąkę(...)temperaturze 180 stopni. 2. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.  3. Masa : Mleko gotuję z cukrem waniliowym

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania