mak - 12131 przepisów (strona:285/809)

CIASTO "CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ" 204

350g margaryny 1 szklanka cukru kryształu 9 jaj 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 kisiel czerwony 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanka wiórków kokosowych Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić(...)równe części. Do I dodać kakao, do II dodać kisiel, do III dodać mak, do IV wiórki kokosowe. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta. Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 40-45 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części. Masa Serowa: 750g zmielonego sera białego półtłustego

Prosto i Smacznie z Anetą
Kruche ciasteczka. Gwiazdki kajmakowe z kremem kasztanowym. 234

przecierem z kasztanów jadalnych. Mam nadzieję, że nie będę Was musiała długo namawiać do takich słodkości. Nie warto się opierać! W święta nie zabraknie też y nas wypieków z makiem - będą na pewno Rogaliki z makiem i bakaliami I zdradzę Wam jeszcze jeden sekret. Kajmakowe gwiazdeczki mają jednak pewną ogromną wadę. Znikają bardzo szybko więc ostrzegam - jeśli nie chcecie zjeść

Smaczna Pyza
Strucla z makiem 134

Dodaję przepis na Makowca tzn. struclę drożdżową z makiem. Ten wypiec też kojarzy mi się ze świętami w naszym domu bo jest pieczony tylko na święta :) Pierwszy wypiek oczywiście był poddawany ocenie mojej babci i mówiąc szczerze trochę się bałam tej opinii bo jak wiadomo każda babcia jest expertem jedynym w swoim rodzaju ale na moje szczęście opinia była pozytywna(...)drożdże z mlekiem. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części i każde osobno wałkuję w prostokąt na wielkość foremki ( keksówka). Na rozwałkowany prostokąt daję mak z puszki i rozprowadzam na cieście, i zwijam ciasno w rurkę. Formę można wysmarować tłuszczem a ja piekę w papierze do pieczenia. Zwinięte ciasto wkładam do formy w papierze

Tanio smacznie i prosto
Przekładaniec makowy 135

ciężkich makowców. I co najważniejsze, robi się go błyskawicznie, i macie pewność, że na pewno się uda. Składniki: biszkopt makowy: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki suchego maku 1 szklanka mąki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki pszennej(...)Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do masy żółtkowej dodać przesianą mąkę, wodę, o;ej i mak i dokładnie wymieszać. Można krótko zmiksować na najniższych obrotach. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie, dokładnie wymieszać. Tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć papierem

na moim stole...
Kruchy placek makowy 193

przepadam za ciastami z dużą ilością maku ale moi domownicy lubią więc zawsze coś im upiekę. W zeszłym roku po raz pierwszy piekłam seromak  i ciasto to nawet mi zasmakowało. Teraz upiekłam taki kruchy placek z masą makową i brzoskwiniami. Ciasto jest na prawdę pyszne i chyba wypieki z makiem będą częściej gościć na naszym stole bo zaczynają

Monia miesza i gotuje
TRUFLE FIGOWE Z PISTACJAMI 154

Jeszcze z czasów, gdy ich kupno w polskich sklepach nie było wcale takie oczywiste. Dziś to żaden problem, kiedyś chomikowało się je tygodniami, by cieszyły smakiem w czasie świąt. Mak był pod ręką zawsze, figi niekoniecznie. Przysłowiowa figa z makiem nabierała wtedy specyficznego znaczenia. Stąd sentyment do... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Wytrawne ciasteczka serowo – cebulowe 163

twarogu półtłustego, ½ kg mąki tortowej, 250 g margaryny, ulubiona mieszanka przypraw: może być do grosa, pizzy lub mozzarelli, sól Na farsz: 7 – 8 cebul, pieprz, sól Dodatkowo: 1 jajko, mak do posypania Sposób przygotowania: Cebule obrać i bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule, porządnie doprawić solą oraz pieprzem i usmażyć (płyny muszą odparować). Wystudzić. Z podanych składników(...)podczas zwijania). Odciąć i zwijać następny rulonik.  Poszczególne paski zwijać w ślimaczki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każde ciastko posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać odrobiną maku. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika około 30 minut (do czasu zrumienienia się ciasta

Nie tylko w kuchni
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 177

migdałowego, informacje jak samemu zrobić mąkę migdałową czy orzechową oraz przepis na pyszne domowe kandyzowane skórki cytrusów. Trzeci dział to przepisy codziennne. Znajdziemy tu m.in. przepisy na placek z makiem, babkę pomarańczową, obracane ciasto z owocami, czekoladowe ciasto z bazylią i truskawkami. Znajdziemy tu też przepisy na ciasto orzechowe z burakami, buraczkowe brownie,pełnoziarniste babeczki z borówkami, owsiane ciasteczka(...)ciasta drożdżowe, a tu mamy już wybranych kilka perełek, które są na naszej liście koniecznie do zrobienia! Pięknie wyglądające brioszki, absolutnie cudowny chlebek maślany, chałka z marcepanem, drożdżówki z makiem, drożdżowe babeczki ze śliwką czy w końcu precle z cynamonem! W książce znajdziemy też rozdział dla alergików - przepisy bez mąki, cukru, laktozy i jajek. To jest bardzo ciekawy rozdział

Plate of Joy
Biało - czarne kruche świderki 145

odpada mozolne wycinanie foremką. Wystarcz złożyć dwa płaty ciasta, pociąć, skręcić i gotowe. Bardzo łatwo je zrobić i pięknie się prezentują. Na drugi dzień zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: 300 g maki orkiszowej 75 g cukru/ksylitolu na czubek noża proszku do pieczenia 1 jajko M szczypta soli 150 g miękkiego masła 1 łyżka mleka na ciemne ciasto: 50 g gorzkiej czekolady(...)składniki na ciasto wymieszać hakiem, początkowo na najniższych obrach, potem zwiekszyć i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. w połowę wmieszać rozpuszczoną, przestudzoną czekoldę z 2 łyżkami maki. Uformować kule i odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki. Blache wyłozyc papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180`C kolejno, dwa kawałki ciasta na blacie podsypanym mąką rozwałkować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto cztery smaki z masą serową 326

szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel (pominęłam a w zamian dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę czerwonego barwnika) 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać. Dodać oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Podzielić ciasto na cztery równe części . Do pierwszej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej wiórki kokosowe i wymieszać do trzeciej suchy mak i wymieszać. do czwartej mąkę ziemniaczaną z barwnikiem (lub czerwony kisiel). Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wykładać ciasto naprzemiennie obok siebie. Piec w 180 stopniach C około

O kuchni z uczuciem
Drożdżowa gwiazda z makiem 253

wypieku   Święta tuż tuż. Planowanie menu bożonarodzeniowego pewnie u wielu już w trakcie. Stąd pomysł aby w obecnej edycji Ciasta na niedzielę odkurzyć przepis na słodki wypiek z makiem . Taka próba generalna przed świątecznym wypiekaniem. Mierzyliśmy się więc z przepisem z bloga Moje kucharzenie na Drożdżową gwiazdę z makiem . Składniki na formę do tarty o średnicy 26 cm: CIASTO

Grunt to przepis!
Ciastka z maszynki 141

jednak musi być! W smaku nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasteczka są bardzo kruchutkie. Połowie ciasteczek nadałam troszkę świątecznego charakteru dodając do ciasta 2 łyżki  suchego maku. Można przed pieczeniem, za pomocą szprycy, ozdobić ciastka gęstym dżemem lub powidłami. Poszperałam trochę w sieci i doczytałam, że nasze babcie piekły te ciastka z dodatkiem skwarek. Ciekawe(...)taki przepis jeszcze gdzieś się zachował? Składniki (mi wyszło 65 ciasteczek): 50 dkg maki pszennej 3 żółtka 10 dkg zimnego masła 10 dkg zimnego smalcu szklanka ( z kopką) cukru pudru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kwaśniej śmietany Połowę mąki wysypać na stolnicę, dodać resztę składników i zagniatać ciasto dodając stopniowo  resztę mąki

Maślane ciasteczko
Ciasta , ciasteczka na święta 135

MAKOWIEC Z MASĄ BUDYNIOWĄ                                               SERNIK Z MAKIEM I JABŁKAMI SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Ciabatta bułki 186

żałuję bo smakują rewelacyjnie ,są pulchne powiedziałabym puchate ,mają te charakterystyczne duże bąble powietrza w środku a skórka jest chrupiąca :) ślinka cieknie na samą myśl :) Składniki : Biga : - 175 g maki pszennej typ 450 do 550 - 175 g maki pszennej typ 650 do 750 ja połączyłam 550 z 750 - 4 g świeżych drożdży - 200 ml letniej wody Wyrabiamy wszystko 5 minut

Wypieki Rene

Proponowane wyszukiwania