Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na polędwiczki wieprzowe. Jest to mięso, które ma wiele zalet - mało kalorii, mało tłuszczu i dużo białka. Wartość energetyczna na 100g mięsa
kuchnia doskiUwielbiam buraki pod każdą postacią i często goszczą w mojej kuchni. Tym razem przygotowalam sałatkę z buraczków pieczonych. Jeśli ktoś woli, może buraki ugotować, ale polecam
kuchnia doskiZapraszam na pyszny i niesamowicie prosty w przygotowaniu deser. Każdy według własnego gustu może dobierać smaki budyniu i kisielu, oraz dodawać ulubione owoce. U mnie budyń
kuchnia doskiPrzeglądając kiedyś mój zbiór przepisów kulinarnych natrafiłam na mały wycinek ze starej gazety. Był to właśnie przepis na filety z kurczaka w kapuście. Miałam akurat w
kuchnia doskiDziś dla odmiany trochę słodkości. Bardzo smaczne i szybkie dwukolorowe ciasteczka ślimaczki. Czyż nie wyglądają uroczo? Ale najlepiej oceńcie sami. U mnie zniknęły jeszcze świeże :) Składniki
kuchnia doskiszklanka( gdyby zabrakło dodajcie odrobinę) Rozczyn: Do miseczki w moim przypadku blaszanej , wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy do rozpuszczenia, teraz dodajemy 3 łyżki maki i mieszamy do momentu, aż maka połączy się ze składnikami. Zostawiamy przykryty ściereczką rozczyn na 15 minut . Wykonanie: Odmierzamy 500 g mąki, przesiewamy ją i wsypujemy do misy, dodajemy sól
Różowa kuchniamikserem przez parę minut gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy podwoi objętość, lepimy z niego chałki do środka wkładając rodzynki. Smarujemy śmietanką i posypujemy np. kruszonką / sezamem / makiem / grubym cukrem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu warto chałki przykryć ściereczką, dzięki czemu będą mięciutkie
Wrzosowa PolanaSkładniki: Forma na ciasto makowe i ciemne ,takiej samej wielkośći. u mnie 21x31 ciasto makowe 200 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier. .Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka. Wsypać ,mak i wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Blachę
w mojej kuchniCiasto z serii moich ulubionych- wymieszaj i upiec. Składniki: 8 jajek 3 szklanki mąki 1 szklanka mielonego maku 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 8 jabłek tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z żółtkami. Następnie wsypać mąkę, mak, sodę oczyszczoną, wlać olej i starannie wymieszać
Tradycyjna Kuchniałyżka musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Wersja I 5 liści kapusty pekińskiej 1 duża marchewka +łyżeczka cukru, sól, pieprz pomidor ogórek kiszony 3 kajzerki z makiem Wersja II 3 liście sałaty lodowej pomidor 2-3 rzodkiewki kilka plasterków ogórka zielonego mała cebula bułka razowa Cebulę i czosnek drobno siekamy. wrzucamy do mięsa, dodajemy jajko, kaszę, przyprawy
Idę coś wszamaćwarzywo! Spód tego ciasto zaczerpnęłam z "Warzywa", górna część pochodzi z mojej głowy! stanowią przepyszny duet! Batony owsiane z masa rabarbarowa 200 g płatków owsianych 100 g maki pszennej 1 łyżeczka mielonego imbiru 200 g masła 1/2 szkl. cukru trzcinowego demeara szczypta soli 4 łodygi rabarbaru pół szkl. wody sok z połowy cytryny 2 łyżki kaszy manny cukier puder(...)posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Płatki mieszamy z maka , imbirem, solą i łączymy z rozpuszczonym masłem z cukrem. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy. Pieczemy ok 30 minut by się ładnie zrumieniło. Wyjmujemy z pieca. W czasie gdy ciasto się piecze rabarbar myjemy i kroimy w plasterki nie obierając wcześniej. Wkładamy rabarbar do rondelka, wlewamy wodę
Dzieje kuchennej Wiewióryrogalików i odstawiamy na kolejne 20 minut pod przykryciem .Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 15,20 minut .Można je posypać makiem ,ja niestety zapomniałam
Ladylaura.serem bo takie najbardziej lubią moje dzieci :) pyszne ,mięciutkie na drugi dzień, w sam raz do kawki i na śniadanie . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 600 g maki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 60 g roztopionego masła 45 g drożdży 240 ml ciepłego mleka 500 g sera białego(...)łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego troszkę maku do posypania 4 łyżki mleka do posmarowania bułek Wykonanie : Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć talerzykiem i poczekać aż rozczyn podrośnie. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty rozczyn.Zarobić ciasto
Sama słodycz i szczypta chilichrupiący i po prostu przepyszny. My uwielbiamy go z bryndzą, serem, sam z masłem. Zioła prowansalskie jakie dodaliśmy i oliwki podkreślają smak chleba. Jeśli lubicie, górę chleba można posypać makiem czy sezamem. Drukuj Najprostszy chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 520 g mąki chlebowej 1 opakowanie drożdży suchych (7 g) 300 ml ciepłej wody
Mieszam w Garnkuwzdłuż rozwałkowanego placka i w taki sam sposób tworzymy kolejne rulony. Następnie każdy rulon kroimy na paszteciki dowolnej długości. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem (możecie też posypać wierzch makiem lub kminkiem) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Z tej ilości wychodzi 80 - 100 pasztecików. Moje propozycje farszu: 1. Gotowane mięso
Czary - gary w kuchni