Z tego przepisu wyjdzie nam 4 średnie chlebki do święconki, więc możemy się śmiało nimi z kimś podzielić :) Składniki na zaczyn: 10 gr świeżych drożdży 60 ml letniej wody 60 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru Ciasto właściwe: cały zaczyn 200 - 230 gr mąki pszennej 1 łyżka masła lub margaryny lub oleju 1/2 łyżeczki soli roztrzepane jajko do posmarowania chlebków mak do obsypania 1. Z letniego mleka wymieszanego z wodą robimy zaczyn ( dodajemy cukier, wykruszamy drożdże) odstawiamy do podrośnięcia ) 2. Do miski... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...