Cudowne popołudnie w bardzo miłym towarzystwie, a do tego z zapasem makowych płatków na syrop. W nowościach wydawniczych wpadła mi w ręce książka Dzikie Smaki i postanowiłam zatrzymać trochę smaku i koloru makowych panienek na czas jesienno zimowy... Przepis na syrop z płatków maku polnego: - 10 maków - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki wody 1. Rozpuść cukier w gorącej wodzie. 2. Oderwij płatki od dna kwiatowego i wrzuć je do syropu. Gotuj całość przez ok. 4 minuty. 3.... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Inspiruje mnie to co nowe i czego jeszcze nie znam. Smakuję, gotuję... i już nie mówię „nigdy”...