tarty - 13589 przepisów (strona:580/906)

Kruche ciasto z nektarynkami 203

miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy  na tartę (z wyjmowanym dnem) - spód równomiernie nakłuwamy i  pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 12 minut.Nektarynki obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy na male kawałki, które następnie wrzucamy

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z bezą 265

kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180`C.Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę na tartę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut.Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego obrane jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Białka ubijamy

Słodkie Przyjemności
Placek z truskawkami 278

likierem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i dobrze wymieszać.Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek większy nieco niż forma na tartę  - u mnie forma o średnicy ok 25 cm, przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć truskawki, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze

Stare Gary
Flammkuchen z botwinką 228

piec na kamieniu.  Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Razem z papierem zsunąć tartę na blachę lub kamień w gorącym  piekarniku. Piec  pojedynczy placek  na blaszce 12 minut,  na kamieniu 7 minut.Smacznego!Uwagi : Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba

Stare Gary
Placek z letnimi owocami 234

cukrem, mąką, kardamonem, miętą, ewentualnie z alkoholem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i pozostałe owoce, dobrze wymieszać.Schłodzone ciasto rozwałkować na placek większy nieco niż forma na tartę  - u mnie forma o średnicy ok 25 cm - przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć owoce, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty.Posypać migdałami. Piec w temperaturze

Stare Gary
Placek pomidorowo serowy z bazylią 238

przestudzeniu, lepiej też się wtedy kroi gdyż sery nie są aż tak lejące. Bazyliowe, kruche ciasto jest bardzo smaczne, warto je stosować do innych wytrawnych tart. To chyba ostatni moment na taki placek,  smaczne pomidory wkrótce będzie trudno dostać.inspiracją były przepisy z tej i tej stronyskładnikiciasto1 i 1/4 szklanki mąki1/2

Stare Gary
Tarteletki z pasztetem i pieczarkami 251

krokietów czy zapiekanek. I nawet najprostsza potrawa z takim domowym, pachnącym i dobrze przyprawionym pasztetem może stać się przysmakiem. Tym razem domowy pasztet wykorzystałam do zrobienia mini tart. A jak przygotować domowy pasztet? Ten, którego użyłam do tarteletek możecie zobaczyć tam >klik!<Składniki ciasta:pół kostki masła,20 dkg mąki pszennej, szczypta soli,szczypta grubo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tartaletki z kremem i figami 237

zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować je i wyłożyć nim formy na tartaletki, uprzednio wysmarowane masłem i wysypane mąką. Ciasto ponakłuwać widelcem. (Z podanej ilości składników można upiec również 1 dużą tartę). Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180ºC. Foremki wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika na 25-30 minut.Krem pâtissière:3 żółtka300

Food Square
Bo kwiatki lubią słońce czyli o tym jak przemyciłam kalafiora 195

bułczano- maślanej okrasy nie przejdzie. Nie ma bata. Ma być omasta i basta! A co ja biedna miałam zrobić z dwoma zalegającymi kalafiorami w lodówce, gdy nawet okruszka bułki tartej nie uświadczysz na gospodarstwie? Najprościej ruszyć głową. Przypomniałam sobie, że Margarytka nie tak dawno serwowała kotlety kalafiorowe. No i masz babo rozwiązanie. A i z panierką sobie poradziłam(...)drobny proszek. Z masy uformowałam kotlety, które obtoczyłam w słonecznikowej panierce. Całość smażyłam na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano.   Jeśli macie dobre, kleiste ziemniaki to mąka, tudzież bułka tarta lub kasza manna, jest zbędna. Ja nie dodawałam także jajka (jak to poleca Margarytka).  Może następnym razem... Inspirowałam się tym  przepisem

bastalena
Dziwne? Ale zjadliwe #1 Ślimak, ślimak pokaż rogi... 230

centrum posadziłam jajko. Całość polałam resztą sosu, oprószyłam oregano. Zapiekłam w 170st. przez 15-20min. Oczywiście najlepiej smakuje z chrzanem! No i kubkiem żurku... Taka tarta, tudzież pizza, może doskonale sprawdzić się na wielkanocnym stole. Spróbujcie? Zawsze to jakieś urozmaicenie na świątecznym stole. Tradycja i nowoczesność w jednym

bastalena
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 175

lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki, czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam, ale nie jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki ) - 100 gram ryżu - 1 jajko

Kuchnia z widokiem na ogród
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 285

posiekać. Wodę po namoczeniu można wykorzystać do przyrządzenia potraw. Po kontakcie z ostrymi papryczkami należy zawsze umyć ręce wodą i mydłem. W trakcie pracy z nimi nie wolno trzeć rękami oczu ani innych części ciała, gdyż w przeciwnym razie miejsce kontaktu będzie piekło nas całymi godzinami. Po krojeniu chili trzeba też dobrze umyć deskę i nóż. Świeże papryczki należy przechowywać(...)obniża on cholesterol i oczyszcza organizm. ORZECH WODNY- Są to małe kulki w ciemnej skórce. Miąższ orzecha jest słodki. Świeże orzechy wodne są chrupiące, niestety te z puszek lekko trącą swoja jędrność. Po obraniu należy przechowywać je w wodzie, aby nie ściemniały. P PIEPRZ-  W sklepach z tajską żywnością sprzedawany jest w postaci całych łodyżek z maleńkimi, zielonymi kulkami

ClauditteMissCooking
Casarecce z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym 217

Składniki dla 2 osób: 150-170 g makaronu casarecce (u mnie Barilla) ok 300 g piersi z kurczaka po 1/2 łyżeczki kurkumy, czerwonej papryki i granulowanego czosnku 100 g tartej mozzarelli 50 g startego żółtego sera 250 ml śmietany 30 % zioła prowansalskie sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Makaron ugotować

Ze smakiem i z pasją
Tagliatelle z marchewki z łososiem wędzonym, prażoną cebulą i migdałami w sosie z gorgonzolą i parmezanem 310

więc powinien sprawić, że potrawa będzie wystarczająco słona, ale możesz zawsze spróbować i doprawić ;p Marchewkę wyłóż na talerze, polej sosem, w którym stała się makaronem, posyp prażoną cebulą, tartym parmezanem i migdałami, a następnie rozkoszuj się obłędnie kremowym, marchewkowym tagliatelle.   Polecam też : ♥ Pierś kaczki na smażonej marchewce z sosem malinowym i karmelizowanymi orzeszkami – w skrócie Kaczka Dziwaczka

Eat me! Fit me!