Ryba po grecku 215razem ryba w pysznych warzywach. Polecam zrobić to danie postne. Danie dobre i na ciepło i na zimno. Składniki : * 1,2kg filetów dorsza, mintaja * jajko , mąka pszenna , bułka tarta - do panierowania ryby * 4 marchewki * kawałek selera * 1 pietruszka * 2 cebule * 4 łyżki oleju rzepakowego * mały koncentrat pomidorowy * łyżka ketchupu łagodnego * cukier , sól , pieprz do smaku
Magiczne Życie Marty
Zdrowa sałatka po włosku 654korniszony* sól , pieprz * 2 łyżki oliwy z oliwek* łyżeczka musztardy Przygotowanie :Na dnie naczynia połączyć oliwę z musztardą i przyprawami. Przykryć sos sałatą, pokrojonym pomidorem i tartą mozzarellą. Ja wykorzystałam ser typu włoskiego. Całość posypać pokrojonym korniszonem. Przed jedzeniem wymieszać. U mnie z pieczywem, ale sama sałatka jest pyszna i da się nią najeść. Można dodać różne
Magiczne Życie Marty
Tydzień w moim telefonie XXVI 165talerz do zdjęć * kwiatki na Dzień Kobiet * urodzinowy prezent od najlepszych dziewczyn na świecie! dziękuję raz jeszcze :) * kolorowe materiały do zdjęć * nowa forma do tarty * wiosna idzie, czas na porządki w ogrodzie * szaleństwa na słońcu * nasza kotka lubi słonko też * będą zioła * zachód słońca gdzieś
Magiczne Życie Marty
Tort czekoladowy z bananami 210lodówki, żeby całość stężała oraz smaki się połączyły. Ozdobić wedle uznania - u mnie plasterki banana ze skórką, którego trzeba koniecznie skropić sokiem z cytryny, oraz tartą czekoladą
Magiczne Życie Marty
Ciasto z dynią 396proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem wanilinowym- na koniec dodać stopione ostudzone masło i mleko, zmiksować na gładką masę- przelać do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą i piec w 180-190 stopniach przez 50-55 minut Z podanej ilości składników upiekłam ciasto w foremce o wymiarach 200x110x75, nalewając masę do połowy formy. Moje ciasto dyniowe
Smakołyki Bereniki
Śmietankowa kanapka 10220przesiać, dodawać ją sukcesywnie do ciasta, delikatnie mieszając łyżką- masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub z dnem wysmarowanym tłuszczem i oprószonym mąką lub bułką tartą (boki zostawiamy nieposmarowane), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - biszkopt piec przez 20-25 minut, pod koniec czasu sprawdzając patyczkiem stopień upieczenia- ostudzony biszkopt delikatnie wyjąć
Smakołyki Bereniki
Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego 378czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść. Foremkę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz
Grunt to przepis!
Majówka w Zoo. I nadziewane pieczarki. 274nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Piekłam godzinę. Podałam z duszonymi ziemniaczkami i brokułem z wody, którego podsmażyłamna maśle z bułką tartą. Smacznego
W kuchni Karmel-itki
Bez owijania...w kapustę! GOŁĄBKI INACZEJ. 269żadnym wypadku,nie jest to moim celem (nie kłamię, naprawdę, tym razem nie xd ). GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. (przepis bardzo popularny ;) 500g mielonego mięsa 1/2 główki kapusty pekińskiej bułka tarta jajko sól, pieprz, majeranek, 3 ząbki czosnku Kapustę posiekałam, dodałam do mięsa. Wrzuciłam przyprawy, zmiażdżony i posiekany czosnek, wbiłam jajko, dosypałam bułki i zagniotłam zwykł mielone. Następnie usmażyłam
W kuchni Karmel-itki
IV Festiwal "KOŚCIAN SMAKUJE" - 19.08.2012. 258kontakty. Można go znaleźć tu: KUŹNIA DOBREGO SMAKU bądź tu: SMACZKI. Cóż takiego gotowali? Na pierwszy rzut poszły faszerowane pomidory. Interesujący był farsz – ricotta, jajko, przyprawy i bułka tarta wraz z bazylią. Zapiekamy i podajemy. Druga propozycją była bruschetta, pomidorowa z oliwkami i kaparami. Dwie propozycje szybkie i tanie, a jednocześnie takie, co wykarmią spora ilość osób. Kiedy
W kuchni Karmel-itki
RYBA PO JAPOŃSKU. 459JAPOŃSKU. / od kilku lat na wigilijnym stole; / 1kg filetów rybnych (np. mintaj, miruna) słoik papryki konserwowej słoik ogórków warszawskich słoik pieczarek marynowanych 4-5 dużych cebul mąka bułka tarta kilka jaj przyprawa do ryb sok z cytryny zalewa: (robię ją na smak, często zmieniam proporcje) 4 słoiczki koncentratu szklanka wody szklanka octu 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki
W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 297koniec ubijania dodając resztę cukru, aby piana była lśniąca i bardziej sztywna. Delikatnie łączę z masą mączną. Wrzucam żurawinę i znów delikatnie mieszam. Foremkę natłuszczam, wysypuje bułką tartą i napełniam do 3/4 wysokości. Piekę w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Najlepiej jednak przeprowadzić test "suchego patyczka". Studzę w uchylonym piekarniku. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel
W kuchni Karmel-itki
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 496pianę i delikatnie łączę z ciastem, za pomocą szpatułki. Tak przygotowaną masę przekładam do dużej formy keksowej 11 x 23 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 50-60 min w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmuję piernik, studzę go w foremce
W kuchni Karmel-itki
DROBIOWE GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. 1027zbędnego bawienia się w zawijanie w liście kapusty.A jako, że drobiowe, są lżejsze. GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. /przepis bardzo popularny ;/ 500g mielonego mięsa drobiowego 1/2 główki kapusty pekińskiej bułka tarta jajko sól, pieprz, oregano 3 ząbki czosnku Kapustę posiekałam, dodałam do mięsa. Wrzuciłam przyprawy, zmiażdżony i posiekany czosnek, wbiłam jajko, dosypałam bułki i zagniotłam zwykł mielone. Następnie usmażyłam
W kuchni Karmel-itki
"SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. 285kroi, gdyż masa gorąca zachowuje się dość nieprzyjaźnie, obkleja nóż i z trudem wychodzi z blachy. SMACZNEGO! * len mielony można zastąpić mielonymi orzechami, kaszą mannączy też zwykłą bułką tartą. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki