drożdżowe - 16813 przepisów (strona:788/1121)

Makowiec 408

ardzo dobry, wielokrotnie sprawdzony przepis na makowiec (już nawet nie szukamy innych przepisów). Ciasto drożdżowe jest wilgotne i maślane. Przechowywanie upieczonych makowców w lodówce przedłuża ich trwałość. Dzięki czemu są dłużej wilgotne (i nie wysychają). Przepis pochodzi z zeszytu rodzinnego z adnotacją: bardzo dobre. :) Makowiec PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu, na 4 makowce o długości ok. 30 cm/ Temperatura pieczenia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Makowiec na kruchym spodzie 252

Podzielę się dzisiaj z Wami , przepisem na szybkiego makowca. Tradycyjny makowiec to drożdżowy placek z masą makową i bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTV Blacha : 20x28   Do tej wersji potrzebne są : - maka pszenna - 500g - żółtka

Słodkości i nie tylko
Pizza "Warzywko " i "Hawajska" 204

drożdży 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 50 ml oliwy Przygotowanie ciasta: W misce rozcieramy drożdże wraz z cukrem. Dolewamy letnią wodę i całośc mieszamy. Powstaje rozczyn drożdżowy. Do rozczynu wsypujemy mąkę , sól i na końcu wlewamy oliwę. Całośc wyrabiamy dłońmi do momentu aż powstanie jednolite ciasto. Im dłużej będziemy go ugniatac tym będzie pulchniejsze w wypieku

Słodkości i nie tylko
Pyszne ciasto jagodowe z kruszonką 385

stało się ......urlop się skończył i trzeba wrócic do obowiązków ;) na poprawienie humoru upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami i pyszną chrupiącą kruszonką. Ciasto jest puszyste , idealne do kawy. Nie ma potrzeba długiego wyrabiania. Bardzo polecam do wypróbowania. Blaszka wymiary : 37 x 25 cm Czas pieczenia: ok. 55 minut Temp. pieczenia : 185 C Składniki: pół kg jagód 1 szkl. mleka

Słodkości i nie tylko
Włoska babka 159

drożdży Nadzienie: 150 g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru cukier waniliowy Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka. Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier

Słodkości i nie tylko
Najlepsze cebularze 258

znowu poparzyć sobie język jedząc pierwszego od razu po wyjęciu blachy z pieca :) Taka tradycja :D Lubicie takie bułeczki z wytrawnym farszem ? Może zasmakują Wam też bułeczki krucho drożdżowe z jajecznicą :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bułeczki różyczki 206

Chwilowo trwa u mnie faza na drożdżowe. Mam zapas mąki, drożdży a dodatki zawsze jakieś się znajdą więc rano zagniotłam kolejną porcję ciasta. Gdy ze spiżarki wyciągałam słoik ogórków kiszonych i natrafiłam na stojącą nieopodal konfiturę różaną już wiedziałam . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wiatraczki z makiem 219

Dawno nie robiłam nic z mojego ulubionego ciasta krucho drożdżowego a jest takie wdzięczne. Nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków. Czasami kombinuję i zmieniam nieco proporcje składników - tym razem dałam o połowę mniej masła niż w pierwotnym przepisie bo ciastka są ze sporą ilością nadzienia. Mimo tej zmiany wyszły lekko chrupiące, pachnące, słodkie i znikają nie wiadomo

Smaczna Pyza
Babka czekoladowa piaskowa 225

zabraknąć baby. Może w tym roku będzie to babka czekoladowa ? Jest pyszna i będzie wszystkim smakowała a dodatkowo duża ilość czekolady poprawi nastrój :) Dla tradycjonalistów mam przepis na babkę drożdżową . A może ktoś skusi się na babkę kawowo - orzechową ? Babka musi być ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pizza orkiszowa z pesto, mozarellą i pomidorkami 196

Pizza znowu ! Lubię robić drożdżowe rzeczy latem bo ciasto rośnie szybciutko, jak głupie, i nie trzeba długo czekać. Niedogodnością jest odpalanie piekarnika, ale coś za coś :) Pizza nie była duża - ot, taka na niezbyt duży posiłek dla dwóch osób. Ciasto na pizzę robi się bez jajek, ale ja dodaję nieco tłuszczu dla lepszej struktury - preferuję właśnie olej rzepakowy. Zdecydowanie wolę

Smaczna Pyza
Drożdżówki z budyniem i czereśniami 190

Budyń waniliowy i słodkie czereśnie - takie połączenie bardzo nam przypadło do gustu. W ciastkach francuskich sprawdziło się bardzo dobrze więc podobny nadzienie przygotowałam do ciasta drożdżowego. To był strzał w dziesiątkę. Drożdżówki wyszły przepyszne - dużo farszu w stosunku do ilości ciasta więc nie były to suche buły jakich nie lubimy tylko wilgotne, wspaniałe słodkie bułeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem 175

Bułeczki drożdżowe, pachnące cynamonem, a w środku dojrzałe, słodkie śliwki . . . Czy może być coś lepszego na drugie śniadanie albo deser do popołudniowej herbaty ? Już sam zapach podczas pieczenia zniewala obiecując wspaniały smak gdy tylko nieco przestygną. Ja obiecuję, że są pyszne a przy tym wcale nie takie trudne do zrobienia więc nie będziecie żałować jeśli je upieczecie :) ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Bułeczki na mleku 149

Bułeczki z ciasta drożdżowego na mleku - delikatne, puszyste i przepyszne rozpoczęcie wolnego od pracy dnia. Nie są słodkie, zaledwie lekko słodkawe i można je jeść zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i dżemem czy miodem. Ja zrobiłam 16 sztuk małych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na mniej większych porcji i zrobić większe buły. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Domowe pieczywo - Chałka - wypiekanie na śniadanie 245

prawie każdy sobotni poranek. Bardzo się spieszyłam wracając bo obiecałam Mamie, że nie będę skubać tylko zjemy ją razem na śniadanie. Dziś piekę je sama by wypełnić dom zapachem drożdżowego ciasta. Na dzisiejsze pieczenie namówiły mnie koleżanki blogerki piekąc swoje chałki w cyklu "Wypiekanie na śniadanie". Prowodyrką jest Małgosia i gdyby ktoś chciał dołączyć to właśnie u Niej

Smaczna Pyza
Pissaladière - placek z cebulą - wypiekanie na śniadanie 248

Pissaladière to rodzaj płaskiego chleba czy po prostu focaccia z cebulą, anchovis i oliwkami. Najczęściej drożdżowa, ale może być także z ciasta francuskiego albo kruchego. Najważniejsze jednak jest obłożenie czyli cebula, która podczas długiego, powolnego duszenia mięknie, karmelizuje się i robi słodka. Słone sardele i oliwki przełamią tę słodycz a całość można zjeść na lunch albo obiad czy nawet przekąskę

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania