drożdżowe - 16813 przepisów (strona:793/1121)

Bajgle tureckie - simit 301

wody 1 łyżka syropu trzcinowego Diamant Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera, wsypać drożdże, cukier, sól, wbić jajko i dodać letnie mleko i wodę. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych "haka"wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż zrobi się elastyczna kulka. Ciasto pozostawić w misie, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę

Ala piecze i gotuje
Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 344

mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Mikser idealnie zastępuje ręczne wrabianie ciasta. Bardzo dobrze zbiera ciasto ze ścianek misy

Mała Cukierenka
Gotujemy z Formułą, czyli fataa’ir (pieczone pierogi) 154

Fatayer (فطير‎ ), fataa’ir, fitiir – pod tą nazwą kryją się tradycyjne arabskie pierożki. Nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, otwarte lub zamknięte, ale zawsze pieczone i zawsze z drożdżowego ciasta. Tak, wraz z Darią i jej Gotowaniem z Formuła dotarliśmy do Abu Dhabi. Ostatni wyścig oglądamy pogryzając pachnące Arabią fataa

Gotuj z Blue Raven
Czy chleb z prosa to chleb prosiany? 173

minut. W dużej misce wymieszaj pozostałą część mąki pszennej, mąkę z prosa razową, zmielony słód i sól. Do miski ze składnikami suchymi dodaj oliwę, pozostałą część wody oraz zaczyn drożdżowy. Mieszaj ciasto mikserem przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i rozciągnij nadając mu formę prostokąta. Wysyp na ciasto czarnuszkę, następnie złóż je i delikatnie wyrabiaj, aż do równomiernego rozmieszczenia

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki słodowe 184

Propozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwie na mieszance zakwasu z rozczynem drożdżowym. Słód dał charakterystyczny, wręcz nietypowy, ciemny kolor miąższu i specyficzny zapach, wyczuwalny zwłaszcza wtedy, kiedy bułki były jeszcze ciepłe. Skórka wyszła raczej delikatna. Miąższ dość miękki, a bułki zachowały świeżość stosunkowo długo - jeszcze

Grahamka, weka i kajzerka
Lecytal - wyborowy chleb pszenny 186

dwufazowej metodzie przygotowywania ciasta pszennego. Celem tej fazy jest rozmnożenie drożdży. Nazwa fazy jest bardzo trafna, gdyż chodzi właśnie o „podmłodzenie” drożdży, które rozmnażają się przez pączkowanie. Młode komórki drożdżowe tworzą substancje smakowo-zapachowe znacznie intensywniej niż ich „matki i babki”, występujące w fermentującej masie ciasta. Dawniej na podmłodę mówiono też „naciasta”. W krajach anglosaskich podmłodę nazywa się „sponge

Grahamka, weka i kajzerka
Grissini z solą i nasionami 158

Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest produkowane według specjalnego przepisu pochodzącego z włoskiego Turynu i jego okolic. Ma postać wąskich paluszków i jest wyrabiane z drożdżowego ciasta z białej mąki pszennej. Obecnie robi się je w wersjach smakowych, np. z serem, oregano, cebulą, kminkiem, itp. Mimo iż niektórzy uważają, że receptura pochodzi z XIV w., została ona stworzona

Grahamka, weka i kajzerka
Koperty ze śliwkami 192

sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym. Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki

Czerwień i błękit
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 272

cukrem. Wlać pół szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, resztę mleka, rozpuszczone letnie masło, jajko, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka kilka minut aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i podzielić

Ala piecze i gotuje
Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa 181

glutaminiam sodowy. Na pierwszy miejscu jest oczywiście sól. Jaki jest procent warzyw, nie wiadomo..., ale  za to są sztuczne aromaty, skrobia i ekstrakt drożdżowy. I teraz pytanie czy my to wszystko musimy jeść ?  Nie, ja osobiście jestem temu przeciwna. Zachęcam Was do zrobienia własnej  kostki rosołowej. Jej przygotowanie

Kulinarne przygody Gatity
Pączki pieczone 357

smaczne..polecam..wypróbujcie..Ja korzystałam z przepisu znalezionego   tutaj .  100 ml ciepłego mleka  50 g świeżych drożdży  370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych) 50 g cukru 3/4 łyżeczki soli 3 jajka 170 g masła  jajko do posmarowania marmolada wieloowocowa twarda Orzech Uwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki

Moje domowe kucharzenie
Chlebek dyniowy z kremem szafranowo-dyniowym / Pumpkin bread 135

Słodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość dała niesamowity efekt. Chlebek został zjedzony tego samego dnia ;-) Zapraszam! Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/, przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną

SMYKWKUCHNI
Puchate bułeczki 106

Byłam bardzo szczęśliwa kiedy zobaczyłam, że bułeczki się udały, bo niestety ciasta drożdżowe nie są moją najmocniejszą stroną, a wszystko to za sprawą świetnego przepisu, który znalazłam, jak dobrze pamiętam na blogu mojepasje. Bułeczki są szybkie w wykonaniu więc nie zabierają nam dużo czasu, a są bardzo smaczne. No i największy plus jest taki, że ciepłe, domowe bułeczki na śniadanie

charlotte gotuje
Sylwestrowe świnki 188

Świnki z drożdżowego ciasta to pyszna i urocza przekąska, która smakuje równie dobrze na ciepło (tak, jem ciepłe ciasto zaraz po wyciągnięciu z pieca, nie, nigdy nie bolał mnie od tego brzuch :) ) jak i na zimno. Jako nadzienie możecie użyć owoców ze słoika, porządnego babcinego dżemu (dobrze wysmażony i bez żelatyny) lub najprościej - Waszej ulubionej czekolady. Ja upiekłam świnki

Ciastkozercy