drożdżowe - 16813 przepisów (strona:800/1121)

Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami 160

Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami to mój kolejny pomysł na wykorzystanie dyni, której w tym roku mam pod dostatkiem. Dzięki dodatkowi tartej dyni ciasto drożdżowe nabiera pięknego, żółtego koloru. Na blogu jest też przepis na ciasto dyniowe z orzechami lub też ciasto marchewkowe z polewą czekoladową , w tym przypadku marchewkę można zastąpić tartą dynią. Polecam też zupę krem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rajskie jabłuszka. Deser. Jabłka w cieście z marcepanem i żurawiną 204

było za mało żeby upiec blachę szarlotki więc zrobiłam coś zupełnie innego a jednocześnie trafiłam dobrze w gust domowników. Upieczone jabłuszka, nadziane marcepanem i lekko pijanymi żurawinami, otulone krucho drożdżowym, serowym ciastem.... Całość uzupełnił sos ze świeżej żurawiny. Mówię Wam, coś pysznego ! Jabłka i żurawiny to świetne połączenie - w małych jabłecznikach też się sprawdziło. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Cebulaczki 360

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cebulaczki to pyszne bułeczki drożdżowe z cebulą i żółtym serem. Moja rodzinka je bardzo polubiła Są przepyszne, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Są fajnym pomysłem na kolację, drugie śniadanie do szkoły lub pracy. W mniejszej wersji świetnie będą pasować jako przekąska na imprezę

Marta Gotuje
Normandzki chleb jabłkowy 142

wspólnego pieczenia mam zajęty.  Dlatego potem robię sobie sama, moją weekendową piekarnię.  Do chleba mistrza Hamelmana wykorzystałam nasz rodziny cydr.  Musiałam też przygotować chleb na zaczynie drożdżowym, bo zapomniałam odpowiednio wcześniej nakarmić zakwas.   Proporcje zaczynu podejrzałam u Beatki .  Chleb wspaniały, o niesamowitym zapachu.  Idealnie pasował do świeżo usmażonego dżemu jabłkowego.     Składniki

Sto kolorów kuchni
Musztardowe bułki 158

łyżka miodu  200 ml ciepłej wody  1 łyżeczka soli Obie mąki wymieszać w misce. Zrobić w niej zagłębienie. W ciepłej wodzie rozpuścić miód i rozprowadzić drożdże. Zaczyn drożdżowy wlać do zagłębienia w mące i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże miały czas ruszyć. Kiedy zaczyn zwiększy swoją objętość dodać sól i musztardę i wyrabiać ciasto

Moje domowe kucharzenie
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 266

Domowe pieczywo wymaga mnóstwa czasu i cierpliwości? Nie jest to regułą! My preferujemy szybkie przepisy, jak ten na drożdżowe domowe bułki do hamburgerów. Są duże, ciężkie i sycące, więc jedna buła + dodatki spokojnie wystarczy Wam na porządny posiłek. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min) kruszymy drożdże do miski, zasypujemy

Nerds Kitchen
Śliwowica 158

której jest rozpuszczony cukier 5-7 kg. Na 1/3 śliwek 2/3 wody. Roztwór słodkiej wody powinien mieć temperaturę około 30°C - 35°C. Po zalaniu i wymieszaniu dodajemy matkę drożdżową z drożdży winnych (nie dodajemy zwykłych piekarniczych). Całość powinna być utrzymywana w temperaturze powyżej 20°C. Następuje wtedy intensywna fermentacja. Po tygodniu na powierzchni pojawi się piana i zwietrzały

Proste Potrawy
Strucla makowa 177

gotujemy kilka minut Osączamy ponownie na sicie i po osączeniu mielimy dwukrotnie Zmielony mak przesmażamy w garnuszku z miodem (ewentualnie z cukrem),masłem i bakaliami- często mieszamy, studzimy Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części i rozwałkować każdą  na cienki prostokąt (podsypując je mąką) Posmarować cienki placek roztrzepanym jajkiem i dopiero na to rozsmarować 1/2 masy makowej, zwijać ostrożnie

Proste Potrawy
Placki ziemniaczane inaczej 173

obydwu stron do zrumienienia, ja wlewałam 2-3 łyżki masy, nie mogą być za grube, bo się nie przesmażą Posypujemy cukrem lub polewamy jogurtem czy keczupem. Placki mają lekko drożdżowy posmak, jeśli  tego nie lubimy to nie należy ich smażyć

Proste Potrawy
Chleb z pomidorami suszonymi 120

przesiać przez sito Dodać drożdże , około 1 szklanki letniej wody , sól około 1 płaskiej łyżeczki , olej i wszystko dobrze wymieszać  Konsystencja ciasta chlebowego musi być podobna do ciasta drożdżowego, ale bardziej ścisła Wyrabiamy masę energicznie łyżką drewnianą, dodajemy cukier, olej i ewentualnie wody, gdy ciasto jest jeszcze zbyt ścisłe Dodajemy siemię i osączone z oleju, pokrojone pomidory - wyrabiamy

Proste Potrawy
Chleb na zakwasie - krok po kroku 150

około 650 g ), ok. 150 ml lekko ciepłej wody, 2 i 1/2 łyżeczki soli. Rano dodajemy do zaczynu mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy. (Mamy uzyskać konsystencję jak na ciasto drożdżowe. Ciasto ma się łatwo odklejać od dłoni, czyli ma nie być ciągnące). Dwie keksówki ( 12 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem i napełniać ciastem

Proste Potrawy
Francuskie jagodzianki 152

Takie bułeczki polecam szczególnie tym którzy nie mają talentów kulinarnych :)                To naprawdę prosta robota. W przeciwieństwie do tych drożdżowych Składniki : płat ciasta francuskiego 4 łyżki jagód 10 dag serka twarogowego,śmietankowego z wiaderka 1 żółtko Przygotowanie : Płat ciasta rozmrozić i podzielić na 4 części, jagody umyć i dokładnie osączyć Serek, żółtko

Proste Potrawy
Jak zrobić kruszonkę ? 177

Nocny placek drożdżowy dla zapracowanych Składniki  kruszonki : 5-6 płaskich łyżek mąki 3- 4 łyżki cukru pudru  1/5 kostki 250 gramowej masła lub margaryny Przygotowanie : Wszystkie składniki  mieszamy ze sobą Dokładnie wyrabiamy ręką, pocierając masę między palcami ( można spróbować zrobić robotem) Jeśli będzie to kruszonka do ciasta z jabłkami możemy dosypać do masy dodatkowo cynamon i wszystko

Proste Potrawy
"Parowe" z czekoladą i jogurtem 152

czekoladą i gęstym koktajlem własnej roboty, z domowej tłustej śmietany i poziomek zgniecionych z cukrem.. Z powodu braku tych ostatnich składników proponuję zastępczą wersję z jogurtem owocowym. Ciasto drożdżowe: ok. 1/2 kg mąki pszennej 2 - 3 czubate łyżki cukru szczypta soli 2 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka ok.3 dag margaryny 1 jajko Ponadto: Nutella lub inny krem czekoladowy

Praktyczna pl
Calzone 243

Wielkie pierogi drożdżowe. Przepis na ciasto zaczerpnięty z bloga Doroty "Moje wypieki". Piekłam je wiele razy i zawsze wychodzą tak samo pyszne. Tym razem zrobiłam z 1,5 porcji, aby wyszło 6 pierogów. Nadzienie dostosowałam do upodobań mojej rodziny. Ciasto: 70 dag mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650) 1,5 łyżeczki soli 2,5 dag świeżych drożdży 3 łyżki oliwy

Praktyczna pl