drożdżowe - 16813 przepisów (strona:799/1121)

Muffinki dyniowo-jabłkowe z kruszonką 145

jako przekąskę. Jabłka i dynia doskonale się wspólnie komponują, przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach drożdżowych dodaje im chrupkości. Ciasto również można upiec w podłużnej keksowej foremce, sprawdzałam :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Dżem śliwkowy 148

nimi zrobić ! Dżem jest lekko korzenny, dałam trochę cynamonu, kardamonu i goździków... Zapisuję go zrobienia, jak już mi wyjdą powidła ! Będzie boski do naleśników lub do ciasta drożdżowego z kruszonką...   Dżem śliwkowy Składniki: 700 g śliwek węgierek 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki

Kulinarne przygody Gatity
Sezon na dynie... 168

łączyć z produktami o niskim IG.  Na moim blogu pojawiły się już przepisy na pieczoną dynię , na zupę krem z pieczonej dyni  i na dyniowe ślimaczki drożdżowe . Mam jeszcze parę dań do przygotowania, na razie kolorowe dynie cieszą moje oko w domu i w przydomowym ogródku ! Może zrobię dyniowy dżem ? W przepyszne dynie zaopatruję się

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura gruszkowa z nutką wanilii 125

konfitura gruszkowa, jeśli nie lubicie zbyt słodkich przetworów odejmijcie trochę cukru. Ja następnym razem dam go troszkę mniej. Natomiast gruszki tak mi posmakowały, że zrobiłam z nich nadzienie do drożdżowego kwiatu , dodałam też trochę pomarańczy. Taka mieszanka wyszła bardzo aromatyczna i zamierzam zrobić teraz wersję konfitury gruszkowej z pomarańczą do słoika. Chodzą też za mną lody gruszkowe... :-). Chyba w weekend

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura gruszkowo-pomarańczowa 130

już pisałam przy okazji posta o  drożdżowym kwiatku z gruszkami i pomarańczą , bardzo mi posmakowało nadzienie, które do niego wtedy przygotowałam. Postanowiłam więc zrobić parę słoiczków konfitury gruszkowej, właśnie z dodatkiem pomarańczy. Dzisiejszy przepis dołączam do akcji "Jak gruszki na wierzbie" organizowanej przez Anię z bloga   Krzywa kromeczka . Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Domowe bułki do hamburgerów 161

Zachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na żurek 220

kupimy dziś w każdym większym sklepie. Jeśli chcemy przyspieszyć kiszenie możemy dodać aktywny zakwas do chleba lub kawałek razowego chleba, ale koniecznie musi on być na zakwasie, broń Boże drożdżowy. Drożdże mogą spowodować, że zakwas zapleśnieje. A na blog już wkrótce zupa na zakwasie, czyli zalewajka. Zakwas na żurek Składniki: 1 litr przegotowanej zimnej wody 1 szklanka mąki żytniej

Kulinarne przygody Gatity
Kandyzowane skórki pomarańczowe 156

słoiczku lub zamrozić, wtedy można przechowywać je długo. Wykorzystuję je do różnych ciast, na przykład ostatnio do  cytrusowego ciasta z figami i daktylami . Doskonale pasują również do ciast drożdżowych czy też do serników. Pamiętajmy, żeby jedząc pomarańcze odkładać obrane skórki. Ja wkładam je do plastikowego woreczka, a następnie do lodówki. Gdy uzbieram większą partię wtedy biorę się za kandyzowanie

Kulinarne przygody Gatity
Pączki serowe 233

roku Karnawał nas rozpieszcza ! Do Tłustego czwartku jeszcze 10 dni, pora więc przetestować kolejny pączkowy przepis. Były już na blogu tradycyjne małe pączki drożdżowe . Tym razem będą to pączki przygotowane na bazie białego sera.  Pączki robi się bardzo szybko, ciasto nie wymaga wyrastania, bo nie zawiera drożdży. Usmażone pączki są puchate w środku i bardzo delikatne. Pączki serowe

Kulinarne przygody Gatity
Maślane rogaliki z makiem 189

W weekend wspólnie z  Małgosią  i innymi dziewczynami w cyklu  Wypiekanie na śniadanie  piekłyśmy maślane rogale z makiem. Przepis został

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano 212

    Z cyklu  Wypiekanie na śniadanie  w tym tygodniu  Małgosia  wspólnie z  Pauliną  wybrały dla nas bardzo aromatyczny 

Kulinarne przygody Gatity
Mini pizze na zaczynie poolish 141

Dzisiaj przepis na pizzę, ale w troszkę innym wydaniu niż do tej pory, czyli pizza na zaczynie drożdżowym. Jest to metoda czasochłonna i wymaga uprzedniego wyliczenia kiedy chcemy jeść pizzę, ale myślę, że gra jest warta świeczki. Ciasto jest doskonałe, najlepsze jakie robiłam do tej pory. Przepis pochodzi z fantastycznego bloga

Kulinarne przygody Gatity
Bułki do hot-dogów 173

  Tym razem nasz cykl  Wypiekanie na śniadanie ,  organizowany przez  Małgosię  z agościł na blogu  Eweliny .  Wspólnie piekłyśmy bułki do

Kulinarne przygody Gatity
Panini z szynką 436

chrupiąca kanapkę we włoskim stylu, tym razem z dodatkiem szynki. Oczywiście kanapki najlepiej smakują ciepłe, takie prosto z patelni. Ponieważ przygotowywanie ciasta drożdżowego zajmie nam trochę czasu, żeby sobie ułatwić pracę możemy je zagnieść na przykład z potrójnej ilości składników i przechowywać w lodówce przez 2 dni. Wystarczy wtedy wyjąć ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Dynia zapiekana z grzybami 225

pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego   Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe     Dynia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 2 średnie dynie Futsu black 340 g świeżych  grzybów, u mnie podgrzybki

Kulinarne przygody Gatity